Zobrazit v plné verzi : Skupina B
Jak tak koukám, chybí nám tu téma zaobírající se zaniklou skupinou B.
Ještě nikdy jsem na záběrech těchto vozů neviděl že by ve vracáku použili ruční brzdu, spíš ho jen tak pomalu protrtají, případně si couvnou - proč? Myslím si že je to tim že v tý době ještě neexistovaly diferenciály který by to zvládly, jen to potřebuju potvrdit (myslím samozřejmě ty s pohonem 4x4 :)
Domnívám se, že u "béček" se při zatazení ručky zablokovaly všechna kola, nemeli zadný odpojovaní diferenciálu při zatažení ručky.
Myslím, že to řešili děličem brzdný síly, volantem a plynem. Na šotu jsem viděl Armina s S1 a volant skoro nepotřeboval :-)). Do zatáčky jel po dveřích a směr reguloval "vrkáním" :-)) Jinak pořád naříkáme nad béčkama, ale u nás jich (myslím těch správných a překoňovaných) moc nejelo. Převážně se to odehrávalo v žigulech a škodárnách a nesmím zapomenout na trabiky a leninovy saně. Když pak přišlo audi do Slušovic (předtím to byla Hubáčkova Alpina a pak R5), bylo o vítězi téměř vždy jasno, ale tenkrát malá konkurence asi nikoho na FASu (pardon na ÚAMK, mě soudruzi nějak splývají) netrápila. Taky mohla škodovka vyrazit do boje, aby se velký auta zakázaly, když oni šroubujou jen třináctky :-)) Pardon, nějak jsem skočil do současnosti...
Ale někde jsem viděl studii myslim od V. Krále na Rapida sk. B s motorem uprostřed a pohonem všech kol. Škoda že to byl jenom obrázek...
Myslím, že Pavlíkovo Audi ve Slušovicích bylo A-čko. Dospělé B (pro svět) u nás nejelo nikdy.
Foly, teď jsi mě malinko vykolejil, ale já se nedám :-)) V roce 1986 st.č.16 Pavlík - Jirátko Audi Quattro A2 tř. B/12 (to A2 mě málem zmátlo :-))
http://www.rally-bohemia.cz/1986/slist.asp
a tady i obrázkově:
http://www.rally-bohemia.cz/1986/images/photogalery.asp
quote:
Myslím, že Pavlíkovo Audi ve Slušovicích bylo A-čko. Dospělé B (pro svět) u nás nejelo nikdy.
Upravil - haryk 17 Aug 2005 14:25:40
Lancii 037 nebereš jako dospělý Bčko? To byl první čistokrevný B speciál (pokud se nemýlím), byť s pohonem zadní nápravy
No nevím první bylo asi Audi, ale možná se tomu ještě neříkalo sk.B. Audi Quattro tuším jezdilo od roku 81 a přesto v se v roce 82 stal mistrem světa ve značkach Opel s typem Ascona 400.
Jinak ano Lancia 037 byla čistokrevné Béčko, ale neřídil ho český pilot a tak to bylo asi myšleno. Prostě mimo Pavlíka tu nikdo jiný dospělé Béčko neměl.
Upravil - pelikan 17 Aug 2005 22:10:44
To Lucky_CZ:
Ano máš pravdu speciály sk.B neměly odpojování zadního difu. A tak zvláště na asfaltu byly na pohled atraktivnější a ve vracácích určitě i hbitější auta se zadním pohonem viz. úspěchy Renaultu R5 Turbo. Na šotolině to opravdu asi řešili prostě přidáním plynu.
Upravil - pelikan 17 Aug 2005 22:06:27
Jinak Pavlík jezdil opravdu čistokrevnou Audi Quattro A2. Pak už v Ingolstadtu postavily akorát tu zkrácenou verzi Audi Quattro Sport a z ní to okřídlené monstrum Audi Quattro S1.
quote:
Foly, teď jsi mě malinko vykolejil, ale já se nedám :-)) V roce 1986 st.č.16 Pavlík - Jirátko Audi Quattro A2 tř. B/12 (to A2 mě málem zmátlo :-))
http://www.rally-bohemia.cz/1986/slist.asp
a tady i obrázkově:
http://www.rally-bohemia.cz/1986/images/photogalery.asp
quote:
Upravil - haryk 17 Aug 2005 14:25:40
To máš jednoduché, co se nevešlo do tříd A 700, A 1600, A 1300, Š 120 LS a B 1600, jelo v našem mistráku v absolutním pořadí a nebo v B do 5000 na mezinárodních soutěžích.
Škoda 130 LR byla podle mě stavěna podle pravidel sk.B. V roce 86 se v Boleslavi připravoval projekt rozšíření tohoto vozu. Blatníky byly podobného typu jako mělo Quattro. Postaven byl jeden nebo dva prototypy, ale kvůli zákazu sk.B z toho sešlo. S jedním vozem trénoval na Rallye Bohemia Shekar Mehta, ale nevím jestli to bylo v roce 86 nebo 87. Jeden z exemplářů pak výborně vodil po evropských rallyecrossových tratí Mirek Šefr. Takto rozšířená karoserie se pak použila i na typu Rapid a mladý Samohýl s tím jezdil okruhy.
Upravil - pelikan 17 Aug 2005 22:21:49
quote:
Lancii 037 nebereš jako dospělý Bčko? To byl první čistokrevný B speciál (pokud se nemýlím), byť s pohonem zadní nápravy
Nějak si nemůžu vybavit, že by u nás 037 jela. Takové vánoce bych si asi tenkrát nenechal ujít.
quote:
Škoda 130 LR byla podle mě stavěna podle pravidel sk.B. V roce 86 se v Boleslavi připravoval projekt rozšíření tohoto vozu. Blatníky byly podobného typu jako mělo Quattro. Postaven byl jeden nebo dva prototypy, ale kvůli zákazu sk.B z toho sešlo. S jedním vozem trénoval na Rallye Bohemia Shekar Mehta, ale nevím jestli to bylo v roce 86 nebo 87. Jeden z exemplářů pak výborně vodil po evropských rallyecrossových tratí Mirek Šefr. Takto rozšířená karoserie se pak použila i na typu Rapid a mladý Samohýl s tím jezdil okruhy.
Upravil - pelikan 17 Aug 2005 22:21:49
U nás opravdu ve skupině B jezdily jen Škoda 130 LR a VAZ 2105 VFTS (viz např. moje stránky http://www.foltyn.cz/car/lada1600vfts.htm ). Ze zahraničí se objevily na Barumce ve třídě B :neplnokrevníci" Renault 5 Turbo a Opel Ascona 400, ale to nebyly kousky, které hrály svoje v MS, tj. Lancia Delta S4, Ford RS 200, Audi Quatro S1, Peugeot 205 Turbo 16, MG Metro 6R4 a Citroën BX TC Evolution.
Foly: Rallye bohemia 1986, tým Bastos, posádky Snijers - Colebunders a Pregliasco - Cavalleri, obsadili 1. a 2. místo
link na Rallye Bohemia 1986: http://www.rally-bohemia.cz/1986/index.asp
Fotogalerie (nejen z tohoto ročníku) stojí za prohlédnutí
Škoda 130 LR sk. B http://web.skodateam.cz/index2.php?ses_web=1&ses_id_lang=0&item=283
A těmi rozšířenými blatníky jsi myslel tohle? http://web.skodateam.cz/gfx_photos/articles/p109.jpg
To je ten rozšířenej rapid na okruhy... jezdil s nim Kvaizar...
quote:
Foly: Rallye bohemia 1986, tým Bastos, posádky Snijers - Colebunders a Pregliasco - Cavalleri, obsadili 1. a 2. místo
A do prčic, kde jsem tehdy byl?! A Snijers, ten byl boží na čemkoli...
Ano to je ten Rapid z okruhů. Posádka Samohýl, Obermann, Kvaizar. Jezdily s tím myslím nějaký Veedol Cup. Nebylo to žádný MS nebo ME prostě taková směs jako když u nás startují dohromady Charouz s DTM-kem a na konci pole jedou Fábie.
Zkusím sehnat nějakou fotku a naskenovat. Pak to někomu pošlu protože to neumím vložit na web (vím, že už se to ut psalo, ale já jsem na to blb)
Já tam tehdy byl, ale to mi bylo deset. Jinak jak jsem koukal tak seznam přihlášených byl fakt bomba, škoda, že přijela jen Scuderia TRE Gazzelle. Ale je fakt, že Carlsson nebyl taky žádný ořezávátko.
Tak já blbec sklerotickej tam byl taky. Mám schovanej program. Nefotil jsem, a tak se mě to úplně vykouřilo. Holt už jsem viděl přes 270 závodů a rallye a nedělat si poznámky, vím o nich prd. Podle "zápisků" jsem viděl přejímky a 6 RZ. Kupodivu mě tenkrát víc zaujal Carlsson na RZ 1, výbornej Jonsson, jak skákal Mehta a Čikvásky v podání Křečka (ten tehdy ještě jezdil trochu jinak než s Cosworthem).
http://www.skodamotorsport.com/s130sport-evo.htm
Replika (ale už tak trochu spíš tuning) Škody 130 LR sk. B. Ale je krásná... Má ty široký blatníky Evolution, co se tu o nich někdo zmiňoval
To Luky_CZ: auto je to skutečně nádherné
Ano tohle je ta správná podoba, ale je tam jeden menší rozdíl. Originál měl totiž jinak dělaný přední nárazník.Jak jsem psal zkusím něco najít v archivu, nascanovat a někomu poslat aby to sem uložil.
Vzpomínám si, že po Barum Rally 88 jsme ještě navštívili nedělní závody do vrchu Ecce Homo a tam startoval ex-rallyový jezdec Ilja Čubrikov s Peugeotem 205 S16.
quote:
quote:
Nějak si nemůžu vybavit, že by u nás 037 jela. Takové vánoce bych si asi tenkrát nenechal ujít.
Já si jejich start na Škoda rallye celkem živě vybavuju,byl to pro mě tehdy velkej zážitek.Dokonce si vzpomínám že měli tehdy nějaký problémy s připuštětím na start kvůli nedodržení hlukového limitu.Ale nakonec se to nějak vyřešilo...
mate, tenkrát jsi v MB nekoupil ani jednu drátěnku na nádobí. Všechny byly ve vejfukách :-)) Nejen u lancií. Pamatuju moc dobře :-))
quote:
quote:
quote:
Já si jejich start na Škoda rallye celkem živě vybavuju,byl to pro mě tehdy velkej zážitek.Dokonce si vzpomínám že měli tehdy nějaký problémy s připuštětím na start kvůli nedodržení hlukového limitu.Ale nakonec se to nějak vyřešilo...
Taky je pamatuji a viděl je na vlastní oči.Někde mám určitě foto z Rallye Škoda, tak je dám na moje stránky.
http://www.webpark.cz/rallyetep/
Někdy nedávno (rok 2003?) se mluvilo o tom že Enge si chce z muzea z Lán půjčit Bčkovou Audinu na Pražský rallysprint, že chce porazit Pecha. Mrzí mě že k tomu nedošlo, byla by to parádní podívaná
quote:
Někdy nedávno (rok 2003?) se mluvilo o tom že Enge si chce z muzea z Lán půjčit Bčkovou Audinu na Pražský rallysprint, že chce porazit Pecha. Mrzí mě že k tomu nedošlo, byla by to parádní podívaná
To si dělal samozřejmě srandu, ale můžeme si být jistí, že jako jeden z mála by tu potvoru zkrotil.
quote:
quote:
To si dělal samozřejmě srandu, ale můžeme si být jistí, že jako jeden z mála by tu potvoru zkrotil.
A já tomu věřil :( Myslíš jako jeden z mála? Je sice pravda že má zkušenosti se silnými vozy, ale přece jenom se rally nepohyboval tak dlouho, to i vyježděnější borci kdysi v MS s tim měli plný ruce práce. Každopádně by to byla paráda
Nevím který to byl rok, ale Snijers byl s tou Lancii přihlášen i na Barumku, ale nakonec nepřijel:((.Nebo se mýlím Foly, Spacemane ?
Zajímavé čtení: http://www.motormix.cz/historie03.php3
www.skodateam.cz
www.rallylegend.com
na startu Kankunnen, Röhrl atd...
10x stratos,9x 037 atd atd...
Hm, mňamka, mam stažený asi dvě videa z nějaký takový akce (možná tahle?) a to je událost u který bych chtěl aspoň jednou být
www.skodateam.cz
Jo taky jsem na to koukal a jsou tam i další známý jména jako Cerrato, Tognana, "Lucky", ale narad bych na někoho zapomněl.
Upravil - pelikan 02 Oct 2005 15:55:19
quote:
Jo taky jsem na to koukal a jsou tam i další známý jména jako Cerrato, Tognana, "Lucky", ale narad bych na někoho zapomněl.
Upravil - pelikan 02 Oct 2005 15:55:19
Pelikane, Marku Alen na Lancia 037!!!
No vidíš toho jsem zapomněl napsat :I . A to je Lancia 037 moje srdeční auto, tedy spolu se Stratosem a Deltou S4. Raději si tu startovku znova číst nebudu jen by mě to rozrušilo a protože tam nepojedu tak by mě nemělo co uklidnit. Zkusím se domluvit s kamarády na příští rok. Ježíši kéž by to vyšlo :P .
Taky jsme otázku příštího roku už řešili:) ta startovka je vážně brutální!
ŠKODA rally club * www.src.czechrallyeweb.net
celkem zajímavá stránka o grupě bé: http://www.stormloader.com/groupb/
na rallye-magazin jsou fotky z "rallylegend" San Marino........
quote:
na rallye-magazin jsou fotky z "rallylegend" San Marino........
Mohl bys najít přesný link? Díky
http://www.ipgn.com.au/forum/images/smilies/cheers.gif
www.skodateam.cz
Ty fotky jsou i na motorsport.at !!
ŠKODA rally club * www.src.czechrallyeweb.net
Nemáte nějaké videa skupiny B???
quote:
Nemáte nějaké videa skupiny B???
Jestli neznas slavny video z Manx rally (ari Vatanen, Manta 400) tak se podivej na:
www.rallye-magazin.de, potom zvol "Video", potom "Walter Röhrl onboard" a potom je odkaz tusim ve 3. prispevku od konce. Je to mazec....
Omlouvam se, napred musis na "Forum"
Pavlik sveho casu bydlel ve Kdyni odkud jsem i ja. Ucite znate serpentiny do Korabu. Nemuzu dodnes zapomenout na to, kdyz tam tu Audinu testoval. To byl muj nejvetsi zazitek z tehdejsich dob. Z toho auta doslova cisela brutalni sila. Pak dokonce testoval spolu s nejakym Rakusakem Maierem (myslim, ze to byl rallyekrosar) tu okridlenou S1 v Zavlekove u Klatov.
jiri: Fíha, to je hustý video. Tu krizovku už jsem někde viděl. Co to tam bylo? Můstek?
Jinak pár videí mam, zkusim se podívat kde jsem je vlastně vyhrabal a pak sem písnu
www.skodateam.cz
Jsou to kamenny zidky, kterejma si sedlaci ohranicuji sve pastviny..
Ten spolujezdec je Richards, ne?
Je to Richards, minimálně to je tak napsané přímo ve jménu souboru.
quote:
Pavlik sveho casu bydlel ve Kdyni odkud jsem i ja. Ucite znate serpentiny do Korabu. Nemuzu dodnes zapomenout na to, kdyz tam tu Audinu testoval. To byl muj nejvetsi zazitek z tehdejsich dob. Z toho auta doslova cisela brutalni sila. Pak dokonce testoval spolu s nejakym Rakusakem Maierem (myslim, ze to byl rallyekrosar) tu okridlenou S1 v Zavlekove u Klatov.
Pavlík u nás normálně jezdil Áčkovou Audi Quattro. Protože ale nebyla pro ni třída, byl zařazen jako vše ostatní v MR do B. Pokud někdy testoval S1, tak to nebyla jeho (resp. Slušovic).
To jiri: Ale to je na video a musi se to objednat ne??? Já německy totiž vůbec neumím.
To Foly:
Asi máš na mysli Audi Quattro A2 a to byl čistokrevný speciál skupiny B. Myslím, že se tu to auto objevilo až v sezoně 1986 tedy v té poslední a jezdil s ním jen rok(?). Audi Quattro S1 mohl opravdu akorát testovat.
Od sezony 1987 pak pavlík jezdil asi dva roky s Audi Coupe Quattro.
quote:
To jiri: Ale to je na video a musi se to objednat ne??? Já německy totiž vůbec neumím.
Já taky ne, ale normálně jsem ho stahnul :)
Podle Jiriho navodu se tam proklikáš a pak to přes pravý tlačítko normálka uložíš
www.skodateam.cz
foolproof cesta :-))
http://crazydriving.com/Images/videoer/Ari_Vatanen_y_David_Richards_Opel_Manta_Rally_Manx .mpg
http://crazydriving.com/Images/videoer/Ari_Vatanen_y_David_Richards_Rally_Mintex_Opel_Man ta_GrB.mpg
dan_rozkol
03.11.2005, 11:30
Dnes jsem si koupil nové číslo Auto motor a sport a je tam DVD mapující dobu skupiny B. Ještě jsem to neviděl, ale zcela jistě to bude bomba !!! Tak šup všichni do trafiky :-)
To Foly: Nenapsal jsem, ze S1 byla ze Slusovic. Psal jsem, ze ji tam jednou testovali pro Ingolstadt. Pravdu ma Pelikan. Ta prvni, co mel, bylo cistokrevny becko oznaceny A2. S Audinou skupiny A jezdil nejaky cas pote, co zrusili Becka.
quote:
To Foly: Nenapsal jsem, ze S1 byla ze Slusovic. Psal jsem, ze ji tam jednou testovali pro Ingolstadt. Pravdu ma Pelikan. Ta prvni, co mel, bylo cistokrevny becko oznaceny A2. S Audinou skupiny A jezdil nejaky cas pote, co zrusili Becka.
Je to možný. Momentálně si nemám čas ani ubzdít, takže nemůžu pohledat ve starých světech motorů. Reagoval jsem po paměti. Spiše na to, že dost lidí si myslí, že všechno co kdy viděli s Pavlíkem za volantem bylo Béčko.
Ještě k Pavlíkovi: Pelikan má pravdu, jenom dvě drobné korekce:
1. Audi Quattro A2 Pavlík poprvé představil na rally Příbram 85, což byla poslední soutěž sezóny a pak s ní jel skutečně celou sezónu 86.
2. S Audi coupe sk. A jezdil tři roky (87-89)
s tím servem to bylo divoký... prvně ho nikdo neměl až si ho salonen vydupal do 205t16 a vyhrál tak ho začaly dávat všem
Š130LR (Haugland-Bohlin, Křeček-Mortl , testování), Lada 1600 VFTS a Audi 80 Quattro na Valašce 2/84
http://www.sc-photo-archive.co.uk/videos/valasska.wmv
(33MB)
Upravil - Hallo 28 Nov 2005 09:43:03
quote:
Š130LR (Haugland-Bohlin, Křeček-Mortl , testování), Lada 1600 VFTS a Audi 80 Quattro na Valašce 2/84
(33MB)
Dobry!!!! Nekde jsem tam taky promrzlej stal....
Jo moc pěkný video. Kdo dokáže identifikovat jezdce? Já vím jenom ty tovární to byli Křeček, Haugland a Kvaizar. Kdo byl ten Němec, kdo řídil tu bílou Š130 LR a kdo tu rudou s reklamou nějakého JZD? Dále kdo byl pilotem Barum Teamu a s tou Ladou VFTS Slušovic jel tenhle závod jenom Blahna?
Takže mám kompletní startovku: Jde o Rallye Valašská zima 1985 (ne 84!). Startovní čísla:
2 - Hermann Tomczyk Audi 80 Quattro A nad 2000
se 130 LR jeli:
4- Haugland Bohlin (vyhrál 11 RZ)
8- Kvaizar / Janeček (vyhrál 8 RZ)
11- Křeček / Motl
25- Sivík / Víta (vyhrál 1 RZ)
32- Maňas / Šiška
36- Šofr / Ryšánek
S VAZ 2105 VFTS jeli:
10- Valoušek / Jirátko
15- Blahna / Schovánek
19- Lank / Týce
22- Malý / Klimek
Na čísle 3. je psaný Bengt Lundström se Subaru 4 WT (což tedy nevím), ale byl po 12. RZ na 9. místě a pak vypadl.
Celkové pořadí bylo:
1. Křeček, 2. Haugland, 3. Kvaizar, 4. Blahna, 5. Valošek, 6. Sivík, 7. Tomczyk, 8. Lang, 9. Maňas, 10. Tesař, 11. Vraj (oba Š120LS)
2Foly,
jj, máš pravdu, homologace byla koncem roku 84 a tudíž musí jít o Valašku 85. Dík za info, super ;)
To Hallo,
Super video,já koukal na jeho stánky a žádný videa tam nejsou,jak si ho z něj dostal? to si mu psal na e-mail,zda něco nemá o škodovkách(koukal sem,tak vlastní Fabii RS). Nebylo by ještě něco?
předem dík!!
To Foly:
Díky super práce!
quote:
2Foly,
jj, máš pravdu, homologace byla koncem roku 84 a tudíž musí jít o Valašku 85. Dík za info, super ;)
to Hallo : Už jsem to taky pustil. Podařilo se to přes jinej komp s 98čkama. Dvojkila to nevzaly.
2dipi,
jde více-méně o náhodu, link z fóra, žádný ucelený zdroj..bohužel
2rajle,
a?? co Vy na to, pane profesore? Stálo to za tu námahu? ;)
quote:
2dipi,
2rajle,
dík, Jaroušku, dík, dostaneš pochvalu před nastoupenou třídou a zapnutým kompjůtrem
Upravil - Rajle 29 Nov 2005 11:34:05
quote:
2dipi,
2rajle,
akorát jsem úplně nerozuměl, co chtěl vlastně ten John říct, to víš, moje svahilština na norštinu nemá, ale gesto bylo výmluvné
2rajle,
..že to škodovákům trochu pomuchlal?.. a že mu asi zakroutí krkem? :D
quote:
To Foly:
Díky super práce!
Nic to nebylo, jen jsem šáhnul za sebe do knihovny do sbírky a vytáhnul startovku (program nemám). Ale jsem rád, že to pár lidem pomohlo, jinak se člověk kouká jen na auta s číslama. Mimochodem, starej Valda v jednom záběru profrčí celou rovinku štorcem - pak po kom ten mladej je? :-)
Video z Valašky je super!!!
Mám jednu skromnou prosbu. Nemohl by pro mě někdo, nejlépe z Plzně, zkopírovat to dříve zmiňované DVD z časopisu Auto motor a sport? Byl jsem pár týdnů v cizině a teď už mají v trafikách jiné číslo. Dík.
PHT@seznam.cz
Video z Valašky pěkné a celkem dost velká rarita. V tý době amatérský videokamery ještě nebyly,takže jediný co se by dalo dnes teoreticky vidět jsou televizní záběry z tý doby(tv se motoristikým disciplínám tenkrát celkem věnovala)ale ty zas dnes už nikdo neodvysílá...
Já mám z netu staženej úžasnej francouzskej filmeček o sk.B. Jmenuje se to: Groupe B-Le Best of. Je toho v DivXu plný cd(660MB) Na zčátku to uvede Jean Ragnotti a pak jede bez komentáře cca 1,5hod setřih těch nejlepších a nejsilnějších béček z let 94-96,
končí to onboardem jedné erzety z kokpitu R5 turbo řízeného Ragnottim.
quote:
Video z Valašky pěkné a celkem dost velká rarita. V tý době amatérský videokamery ještě nebyly,takže jediný co se by dalo dnes teoreticky vidět jsou televizní záběry z tý doby(tv se motoristikým disciplínám tenkrát celkem věnovala)ale ty zas dnes už nikdo neodvysílá...
Já mám z netu staženej úžasnej francouzskej filmeček o sk.B. Jmenuje se to: Groupe B-Le Best of. Je toho v DivXu plný cd(660MB) Na zčátku to uvede Jean Ragnotti a pak jede bez komentáře cca 1,5hod setřih těch nejlepších a nejsilnějších béček z let 94-96,
Pokud jseš ochotný mě to přepálit a poslat na dobírku za 200,- (což by myslím mohlo pokrýt náklady a ještě něco zbylo na pivo) beru.
mat: myslíš asi 84 - 86, žejo :D :P ;)
www.skodateam.cz
hele co jsem našel na internetu:
"Jenom dodatek k té homologaci Stratosu...
V jedné starší, chytré knížce (tušim 1987, byl tam Favorit coby horká novinka co přijde brzo do prodeje :-) psali, že nedostatečný počet Italové odůvodnili požárem haly a následným pádem stropu, pod kterým měly být desítky hotových Stratosů... Co je ale na tom pravdy, to se už nedovíme. "
Ví o tom někdo něco bližšího?
www.skodateam.cz
quote:
To mat:
To co popisuješ se myslím dá sehnat na českých rally. Na obalu jsou myslím fotky P205 T16, Audi Quttro obě z francouzkého mistráku a Lancie 037 z MS. Lze sehnat video i DVD obojí v ceně asi 200 Kč. Jo abych nezapoměl je tam jen originál zvuk (ruchy) bez komentáře nebo muziky, že jo. To mám a je to fakt hukot.
quote:
(33MB)
Tak to je ale náááádhera, jelikož tuto dobu nepamatuji (jako aktivní divák u trati) jsem rád že se nějáké super videjko najde :-) musím uznat že ta Š130LR má nádhernej zvuk a jde skvěle do otáček. No i takováhle auta museli oku diváka lahodit, no uvidíme jaké to bude tuhle sezónu bez WRC :-((
Diky za tohle krasne tema,i kdyz zustali jen vzpominky,nikdy jsem nevidel jet WRCecko na vlastni oci,jen na videu nebo ty sestrihy na "speed chanelu",snad jestli to soupnou take sem v 08,budu moc porovnat...me ty WRCecka pripadaji,ze to jede jak po kolejich,alespon me to tak pripada...
..když už se to téma tak pěkně rozvinulo..
..jeden pamětník zavzpomínal na RAC Rallye (nevěděl kdy to bylo, ale pravděpodobně jde o rok 85, kdy Haugland se umístil 15. celkově a 1. ve třídě)
"Pamatuji se na 130-ky z RAC Rally v 80-tých létech (kdy se jelo 5 zničujících dnů s jen 3-mi pauzami na spánek!). John Haughland tam tehdy 130-ku vodil, ale ohnul se mu "v orig. pushrod"(netroufnu si přeložit):) (někde v okolí Keilderu) ...v servisu mu řekli, že má navštívit vrakoviště, které je nedaleko a kde může sehnat další (tam ji dostal za poloviční cenu). Pomohlo mu to k vítězství ve třídě."
Co vy a vzpomínání? :) Pusťtě něco ven, ať je co číst, pls ..zvlášť teď, o dlohých zimních večerech:)
Hledal jsem dnes na žádost jednoho člověka ze Slovenska něco o výsledcích vozů Š 130 LR (podařilo se mu jeden kus koupit) a tak to sem kopíruji:
Takže nejprve mistrovství světa.
1985: Křeček 13. na Acropolis a 20. na RAC v Anglii, na Korsice vypadnul.
1986: Křeček 25. ve Finsku a 20. v Anglii; Kvaizar 37. ve Finsku. Velká škoda, že bylo kvůli problémům a vyprotestovaným diskvalifikacím nakonec zrušeno San Remo, protože tam byl ve zrušených výsledcích Kvaizar 6. (za K. Erikssonem na VW Golf GTI) a Křeček 9. Byly by to historicky nejlepší výsledky.
Mistrovství Evropy 1985.
Svatopluk Kvaizar skončil celkově na 36.-39. místě s 60ti body. Tehdy seriál tvořilo ukrutné množství soutěží o různých koeficientech. Z výsledků:
Boucle de Spa – 4. Křeček (za Waldegaartem, Duezem a Munsterem, Quattra a Mazda), 8. Kvaizar.
Donau rallye v Rumunsku – 4. Kvaizar
Raid Polski – 3. Kvaizar (za Kuzmičem na R5 Turbo a Voosenem na Opel Manta 400)¨
Škoda rallye 1. Křeček
Pohár zemí socialistického tábora (soutěže měly celkem náročné tratě)
1985: celkový vítěz Kvaizar, vyhrál Pneumant v DDR, Šumavu a Bialystok v Polsku)
1986: celkově 3. Janeba/ Krečman (2x třetí v Polsku a DDR).
Mistrovství republiky
1985: 1. Kvaizar / Janeček (vyhrál Teplice) 3.-4. Křeček /Motl (vyhráli Tríbeč)
1986: 2. Urban (vyhrál Šumavu) 1. byl ten rok Pavlík na Audi Quattro
1987: 2. Sivík / Nesrstová, 3. Sedlář / Častulík (vyhrál Šumavu)
1988: 2. Sibera (vyhrál Bohemia rallye
Na okruzích Škoda 130 LR startovala sporadicky, plnou sezónu jen 1986 ve třídě produkční vozy 1600, kde skončil 2. Samohýl (vyhrál Havířov a Brno), 5. byl J. Michl.
quote:
(33MB)
Úžasný. Docela jsem zabrečel.
quote:
quote:
To mat:
To co popisuješ se myslím dá sehnat na českých rally. Na obalu jsou myslím fotky P205 T16, Audi Quttro obě z francouzkého mistráku a Lancie 037 z MS. Lze sehnat video i DVD obojí v ceně asi 200 Kč. Jo abych nezapoměl je tam jen originál zvuk (ruchy) bez komentáře nebo muziky, že jo. To mám a je to fakt hukot.
Tak jste mě tak nakopli že jsem si ho koupil dneska na Strahově - no, koupil si, táta ho dostane pod stromeček :D
Ten film z netu mam taky (konkrétně z www.toljadneki.hu pokud by měl někdo zájem si ho tam vyhrabat), ale DVD je prostě DVD. Cena lidových 350,- CZK xx(
www.skodateam.cz
Upravil - Luky_CZ 03 Dec 2005 21:09:08
No,jak to tam mam najit,kdyz madarsky neumim ani utikat...
Petr WRC
04.12.2005, 08:13
To alpine: zkus to tady 8-)
http://www.toljadneki.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2160&mode=flat&order=1&thold=1
PetrWRC
http://rally.motorhome.cz/rally/technika/wrc.php
Ok ,diky moc...uz to jede
Petr WRC
04.12.2005, 08:51
quote:
Ale nevim v jaký je to kvalitě 8-( Já si to odtud nestahoval. Ale jestli je to ono, tak je to paráda 8-)
PetrWRC
quote:
quote:
Ale nevim v jaký je to kvalitě 8-( Já si to odtud nestahoval. Ale jestli je to ono, tak je to paráda 8-)
PetrWRC
No kvalita nic moc, dokonce se mi tak ve 2/3 přehrávání seknul obraz a šel jen zvuk, ale to bylo asi kodekem
www.skodateam.cz
To video co mám já má 660MB,to co je ke stažení u maďarů má cca 190MB,takže pokud je to ono,tak to musí bejt mnohem víc zkomprimovaný což asi bude dost znát na kvalitě.Já to vyhrabal někde na DC+
Na Strahově jsem si ty DVD po 350,- taky prohlížel.Sk.B tam byly věnovaný asi 3. U dvou byl na obalu vždy konkrétní rok ze kdy byl sestřih(např.1984)-to taky nebylo ono.
Best of mělo v názvu to třetí - ale ten název nebyl úplně přesně stejný s tím filmem co mám - ale to by mohlo být ono,i když vydavatel na obalu byl jiný než je uvedeno v závěrečných titulkách filmu.
Tohle je "Les Années Groupe B" a je u toho červenej nápis "Le Best Of", na bílým pozadí je dvakrát R5 Turbo, 205, Quatro a 037. Video je od firmy APV
www.skodateam.cz
quote:
Tohle je "Les Années Groupe B" a je u toho červenej nápis "Le Best Of", na bílým pozadí je dvakrát R5 Turbo, 205, Quatro a 037. Video je od firmy APV
www.skodateam.cz
jj to je to co myslím.Teď jsem koukal znova na úvodní titulky a APV tam je,takže to na 90% bude ono...
Svižná rozcvička Audi Quattro S1 (nene, za volantem není "on") na buzerplacu asi někde v Dánsku.. (kdepak, žádná babička, ale zarputilá a houževnatá Němka překypující silou ;) ) ..i s tím "tajemným" BOV-pohvízdáváním ;)
http://www.samepower.com/Filer/StageDrive-Audi.WMV
Upravil - Hallo 08 Dec 2005 06:35:29
Ve včerejším automobilu 12/2005 je přílohou DVD s nejlepšími rally auty historie. Má to asi 90 minut a je to móóóóóc hezký, doporučuju. O group B je tam hodně materiálu.
cena lidových 199,- Kč
Petr WRC
16.12.2005, 16:52
quote:
Ve včerejším automobilu 12/2005 je přílohou DVD s nejlepšími rally auty historie. Má to asi 90 minut a je to móóóóóc hezký, doporučuju. O group B je tam hodně materiálu.
cena lidových 199,- Kč
V angličtině se to jmenuje World's greatest rally cars, je to česky nadabovaný + kompletně český menu 8-) a dokument fakt paráda!!! Představí se tu cca 37 aut od doby, kdy jezdily Mini Coopery až po techniku WRC.
PetrWRC
Lucius Cifer
27.12.2005, 15:09
Chci se zeptat, nějakého pamětníka, na vozu škoda 130 L (LR) rok 86/87 Posádka Sibera má na víku kufru modré logo, je to značka nějakého vlněného průmyslu, alespoň myslim, v té době sem se asi tak učil jezdit na kole, takže to opravdu nevim, nevíte co to bylo za fabriku? nebo nemáte někdo fotku s tímhle logem? Hledal sem všude možně, ale nikde nic rozumnýho. Díky moc.
RT--WRC-- Czech RBR Team
quote:
Chci se zeptat, nějakého pamětníka, na vozu škoda 130 L (LR) rok 86/87 Posádka Sibera má na víku kufru modré logo, je to značka nějakého vlněného průmyslu, alespoň myslim, v té době sem se asi tak učil jezdit na kole, takže to opravdu nevim, nevíte co to bylo za fabriku? nebo nemáte někdo fotku s tímhle logem? Hledal sem všude možně, ale nikde nic rozumnýho. Díky moc.
RT--WRC-- Czech RBR Team
..tohle bych pamatovat sice mohl, ale nevím co to znamená :D . Ta značka, libo-li logo, bude spíše povědomá našim "popleteným" drahým polovičkám. Ale je také možné, že ikdyž na svých pletacích jehlicích budou mít nejeden zářez, coby záznam o dokončení svetru, nebo něčeho podobného pro svého drahého manžela, dítě, a nebo vnouče, význam této značky znát také zrovna nemusí.
Tady to je dobře vidět...
http://skodaklub.racingnet.hu/galeria2popupnew.php?album=58&kepszam=34&maximg=46&cim=Skoda%20Töri
imho.. tipuji na čs.obchodní značku našich tehdejší textilních podniků (zhotovení nehořlavých kombinéz),... nebo, že se na dosažených úspěších všech posádek z AMK Škoda teamu v letech 86-88 podílí nemalou měrou naše prvotřídní bavlněné spodní prádlo...., nebo, je to informační značka jednoho konstrukčního materiálu použitého v 130-kách... :D vlna?, bavlna?, nebo hedvábí?.., nebo snad konopí?!!
...mám to! :D čstp tehdy hradil továrním pilotům filtry u cigaret.
P.S.: Načpak to potřebuješ?
Upravil - Hallo 03 Jan 2006 11:19:14
Lucius Cifer
04.01.2006, 19:13
Samozřejmně sem se doma ptal, ale nijak sem moc nezmoudřel. Nakonec mi nezbylo nic jiného, než si jí nakreslit sám, uff. Jinak sem se pokoušel o repliku válečného pomalování na současnou oktávku wrc. http://mojerally.xhosting.cz/octavia.htm Tohle je ještě bez oný reklamy vlny, místo ní je tam logo polimexu, který v tý době taky dělal sponzoring. Každopádně díky za pomoc.
RT--WRC-- Czech RBR Team
http://rtwrc.ddaja.net
quote:
cena lidových 199,- Kč
jen je mi líto,že o škodovce ani zmínka .. [:o(]
Ono by asi ani nebylo o čem moc hovořit ... Š130 RS, Felicia 1,6 KitCar ale posledních pár WRC sezón a současnost je spíš k pláči.
http://www.rally-cfd.wz.cz
No to je pravda tak napůl. Škodověnka ve svých třídách sem tam na nějaké to vítězství dosáhla, ale to zjevně nabubřelé anglány nezajímá.
quote:
Ono by asi ani nebylo o čem moc hovořit ... Š130 RS, Felicia 1,6 KitCar ale posledních pár WRC sezón a současnost je spíš k pláči.
Oprava - Felicia 1,5 Kit Car. A potom taky Favorit, mistr Evropy...
quote:
quote:
Samozřejmě že je 1,6, Ale mám dojem, že víc toho dokázali s tou 1,5. A v A5.
quote:
quote:
quote:
Samozřejmě že je 1,6, Ale mám dojem, že víc toho dokázali s tou 1,5. A v A5.
No je pravda že Felda KC byla svého času špičkové auto, v F2kách proháněly i dvolitrový Seaty, ne?
www.skodateam.cz
MravenecZ
10.01.2006, 22:46
Otázka je, zda-li byla felda tak super auto, nebo Seat taký shit. Odpovězte si každý sám. V F2 nebyla konkurence. Ale doba to byla pěkná.
quote:
Otázka je, zda-li byla felda tak super auto, nebo Seat taký shit. Odpovězte si každý sám. V F2 nebyla konkurence. Ale doba to byla pěkná.
Nezapomeň co máš doma!!! :o)
quote:
No vzhledem k tomu že s ní Stig zajel třetí místo na RAC rally tak ta Felicie nebyla zas takovej rabachor? Vedle 130RS jedna z nejpovedenějších škodovek (alespoň podle mě)
www.skodateam.cz
quote:
quote:
No vzhledem k tomu že s ní Stig zajel třetí místo na RAC rally tak ta Felicie nebyla zas takovej rabachor? Vedle 130RS jedna z nejpovedenějších škodovek (alespoň podle mě)
www.skodateam.cz
třetí sice byl, ale nejeli tam A8 a bylo hodně rozbitejch
Rozbitejch bylo tehdy celkem hodně, ale on je všechny uhnal. To třetí místo tehdy neutrpěl, ale vybojoval. Je fakt, že tehdy to vyhrál velký Armin s Celicou GT4 a druhý skončil Arai se Subaru (myslím, že N4). Jen Škoda, že to tehdy nevyšlo na ten titul v F2, protože Škoda tam tehdy nasadila 4 nebo snad dokonce 5 aut! A přesto to nevšlo.
quote:
Rozbitejch bylo tehdy celkem hodně, ale on je všechny uhnal. To třetí místo tehdy neutrpěl, ale vybojoval. Je fakt, že tehdy to vyhrál velký Armin s Celicou GT4 a druhý skončil Arai se Subaru (myslím, že N4). Jen Škoda, že to tehdy nevyšlo na ten titul v F2, protože Škoda tam tehdy nasadila 4 nebo snad dokonce 5 aut! A přesto to nevšlo.
Přesně tak. Sibera byl tenkrát asi 8 a potřeboval posbírat myslím aspoň 1 nebo 2 body a asi 2 RZ před cílem se mu rozbilo autíčko...
No vida, takže by klidně mohla být v pomyslné síni slávy vedle Talbotu, Mercedesu, MG a podobných skvostů, které sem tam blikly ale nezářily ...
... jak říkám nabubřelí angláni
Upravil - Juffy 11 Jan 2006 15:37:12
a neni to náhodou ten závod co Stig dojel na tri válce do cíle
Tak to teda fakt nevím. Jedinou trojku, kterou já si z té RAC rally pamatuju je ta na které stál Blomquist v cíli. Jestli tam byla i nějaká, která vyjadřovala počet zdravých válců v motoru to nemůžu sloužit.
quote:
RT--WRC-- Czech RBR Team
No mě by spíš zajímalo co znamenal ten tajemnej nápis BA DE REK AS co vozil na předku 130RS Johny Haugland... :o)
quote:
RT--WRC-- Czech RBR Team
Taky jsem se zkoušel poptat, ale nikdo presně neví. Opravdu je to nejaka firma na "hadry", snad SEBA ci TIBA (tusim z Tanvaldu nebo Jablonce), ale jistej si nikdo nebyl. Tak aspon mala stopa...
quote:
quote:
RT--WRC-- Czech RBR Team
No mě by spíš zajímalo co znamenal ten tajemnej nápis BA DE REK AS co vozil na předku 130RS Johny Haugland... :o)
Já myslím že to neměl jenom Johny?!
www.skodateam.cz
[/quote]
[/quote]
Já myslím že to neměl jenom Johny?!
www.skodateam.cz
[/quote]
Já myslim,že na 130RS to měl jen on...
imho..
Ba-De-Rek AS
asi nějaký prodejce aut, nebo něco podobného
z norského Kongsbergu
Možná se pletu, ale to modré logo byl myslím tehdejší Jitex Písek a Hauglandovo ba de rek byla reklama nějaké norské firmy. Kromě toho Haugland měl ještě na svých vozech logo autosvětel Marchall - tím se poznal od ostatních škodovek.
quote:
Možná se pletu, ale to modré logo byl myslím tehdejší Jitex Písek a Hauglandovo ba de rek byla reklama nějaké norské firmy. Kromě toho Haugland měl ještě na svých vozech logo autosvětel Marchall - tím se poznal od ostatních škodovek.
Jo a ještě tam míval reklamu na oleje Duckhams... ale to měli možná všichni továrníci... :o)
quote:
Přesně tak. FOLY jako obvykle pochvala, přesné a vynikající znalosti
Foly je machr,me uz to z hlavy davno vypadlo...
quote:
Jo, Alpine, kdybych neměl svůj archívek, do kterého se občas podívám, tak bych si pamatoval větší h. než kdokoliv jiný. Už mám sklerózu jako prase....
quote:
quote:
Jo, Alpine, kdybych neměl svůj archívek, do kterého se občas podívám, tak bych si pamatoval větší h. než kdokoliv jiný. Už mám sklerózu jako prase....
Hlavne ze si pamatujes kde mas archiv :-)
Nechtel bych aby usnulo tohle tema,tak ze dnes byl konecne cas na prehrani tech "becek"...uz jsme zde o tom diskutovali..660MB ...Ragnotim to zacina...i konci...ja WRC nikdy nevidel na vlastni oci.."becka"...no meli jsme to od Sumavy k Tatram...tak se da rict ...ze diky Barumce a Rallye Skoda neco prijelo...pametnici,na co bylo lepsi pokoukani? Foly,Jiri...sem se to uz blizi...Nicky Grist uz zde klepe na dvere,tak ze i ja budu moci porovnavat...
Já Bčka nepamatuju, ale podle toho co jsem viděl z videí, tak jednoznačně byly koukatelnější Bčka. V tomhle filmu je jeden záběr kdy Audi Quatro projíždí levou zatáčku dolů pryč od kamery, v poměrně vysoké rychlosti akcelerační smyk přes celou silnici a přilehlé okolí a je tam vidět před kamerou jeden divák jak se drží za hlavu jak tomu nemůže uvěřit - to mě absolutně dostalo :D
www.skodateam.cz
quote:
Já Bčka nepamatuju, ale podle toho co jsem viděl z videí, tak jednoznačně byly koukatelnější Bčka. V tomhle filmu je jeden záběr kdy Audi Quatro projíždí levou zatáčku dolů pryč od kamery, v poměrně vysoké rychlosti akcelerační smyk přes celou silnici a přilehlé okolí a je tam vidět před kamerou jeden divák jak se drží za hlavu jak tomu nemůže uvěřit - to mě absolutně dostalo :D
www.skodateam.cz
Znám :)) A k tomu si pořádně ohul ten zvuk a je to na plenky :-))))
Presne tak,ten zvuk musi byt na plny "pecky"...a je to nadhera
teď jsem někde četl, že těch správných quattro se udělalo v 80letech jen 220, z toho se použilo 55 na sportovní účely a jen 165 se jich prodalo do cicvilního provozu... dnes stojí Audi Quattro kolem 80 tis.EUR!!! v sérii cca 300 koní!!! Kolem a kolem už tenkrát slušný eNko :o))) Odpovídá to mu i tento inzerát :o)))
http://www.mobile.de/SIDIAK3FmTWbZIhh2BHC3YSUg-t-vaN%E3DexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgi%81o-t-vCaCiCoMkMoPESeZiaDkWrD~BCDA1A1TWittlich%FF%A0%FF% AF%FF%A0WengerohrADD1900T90%FF%A0Quattro%FF%A0Typ% FF%A081%FF%A085C999CCarE54516A1C100G1985-05J1139839020A1Iindex_cgiD1100CCar%5B-t-vctpLtt~BmPA1C121B20C131%81H-t-vCaMkQuRDSeVb_X_Y_x_ysO~BSRA6D1100D1900AGD1985CPKW HinPublicA2A0A0A0A0/cgi-bin/da.pl?sr_qual=G&top=131&bereich=pkw&id=11111111194290213&
R1SK3R
quote:
teď jsem někde četl, že těch správných quattro se udělalo v 80letech jen 220, z toho se použilo 55 na sportovní účely a jen 165 se jich prodalo do cicvilního provozu... dnes stojí Audi Quattro kolem 80 tis.EUR!!! v sérii cca 300 koní!!! Kolem a kolem už tenkrát slušný eNko :o))) Odpovídá to mu i tento inzerát :o)))
http://www.mobile.de/SIDIAK3FmTWbZIhh2BHC3YSUg-t-vaN%E3DexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgi%81o-t-vCaCiCoMkMoPESeZiaDkWrD~BCDA1A1TWittlich%FF%A0%FF% AF%FF%A0WengerohrADD1900T90%FF%A0Quattro%FF%A0Typ% FF%A081%FF%A085C999CCarE54516A1C100G1985-05J1139839020A1Iindex_cgiD1100CCar%5B-t-vctpLtt~BmPA1C121B20C131%81H-t-vCaMkQuRDSeVb_X_Y_x_ysO~BSRA6D1100D1900AGD1985CPKW HinPublicA2A0A0A0A0/cgi-bin/da.pl?sr_qual=G&top=131&bereich=pkw&id=11111111194290213&
R1SK3R
Hm, sakra, to bych si dal říct...
Takovouhle jsem viděl někdy na podzim na Sachsen Classic Rallye která zavítala z Němec až do Šluknova a vedle AC Cobra to bylo nejvíc slintovní auto :P
www.skodateam.cz
Další kousek na prodej: http://cgi.ebay.de/MG-METRO-6R4-ALLRAD-RALLY-RENNWAGEN_W0QQitemZ4613141576QQcategoryZ72649QQssP ageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
www.skodateam.cz
To R1SK3R:
To co píšeš je celkem těžký potvrdit nebo vyvrátit. Oni ty Audi Quattro byly minimálně tři modely.
1.Dlouhá karoserie s úzkými blatníky
2.Dlouhá karoserie se širokými blatníky tuším zvané A2. To u nás proháněl Pavlík a Demuth s tím vyhrál Barumku a Bohemku.
3.To co je na fotce inzerátu, který jsi sem vložil = krátká karoserie široké blatníky tzv. Audi Quattro Sport.
4.Z toho posledního se pak vyvinulo Quattro S1, ale to se seriově myslím vůbec nevyrábělo.
Jakkoliv byly tehdy předpisy celkem benevolentní musela firma vyrobit 200 aut z kterých se pak homologoval závoďák viz fotografie seriových "okřídlených" vozů MG Metro s motorem uprostřed na továrním dvoře.
Já bych hádal, že těch Audi bylo o něco víc. Každopádně je to nádherné auto a slintám taky.
to pelikan: ono těch Audi v 80-letech se kterými se jezdilo rally bylo asi ještě víc... co já pamatuju tak v 87 jel Rohl s Audi 200 Turbo Quattro ve skupině A, suveréně největší auto ve startovním poli :o))) jel s tím myslím MC a skončil 3... teda jestli mě paměť neklame :o))) určitě jezdilo i Audi 100 Coupe Quattro, to je klasika se splývavou zádí a pak snad i 80 Quattro (trochu ošklivý sedan)
R1SK3R
Jo jo to máš pravdu, ale ta auta co píšeš už spadala do doby aut skupiny "A". A protože toto je forum o Béčkách tak jsem to ani neuvažoval. Každopádně to co je na fotce je civilní verze Audi Quattro Sport jinak též krátké Quattro, které jezdilo tuším v roce 1984 tedy závoďák byl čisté Béčko.
Nechvatal.P
14.02.2006, 17:00
Audi 200, bylo Áčko a jezdil sním W. Rohl. Říkalo se mu soutěžní "taxík"
To je pravda.Audi 200 to byl opravdu taxík,ale takových tehdy bylo více.Třeba dřív Mercedes.
Není to sice o Béčkách, ale předpokládám, že tady najdu nejvíc znalců a pamětníků.
Obrátil se na mě jistý Jürgen Clauss, který vlastní Alpine Renault A110 1300 S, se kterou vyhrál Jean Vinatier v roce 1968 u nás Rallye Vltava. Shání usilovně dobové fotky a informace o svém autě. Poslal jsem mu oskenovaný článek Světa motorů, ale to je všechno, co k té události mám. Nemáte někdo ještě něco navíc?
Jinak tomu chlapíkovi závidím. Alpinka je jedno z nej autíček, co znám a je to pořád krásná kára.
Velmi rád bych pomohl, ale nejsem odborník a ani pamětník... a navíc, když žádá o pomoc Foly :0 :)..., tak to bude skutečně tvrdý oříšek.:)
Jde o slavný kousek, se kterým zvítězil ve své třídě na RMC 69´ a pak znovu J-C Andruet v 70´? ..a 3. ze San Rema téhož roku?
no nic, ..tak alespoň trochu dokumentace, která sice nepomůže, ale třeba potěší oko ostatních..
http://www.renault-alpine.com/images/t-110-6-1.jpg
http://www.renault-alpine.com/images/t-110-6-2.jpg
http://www.renault-alpine.com/images/t-110-6-3.jpg
http://www.renault-alpine.com/images/t-110-6-4.jpg
a tak všeobecně např. ..
http://www.alpinearagon.com/clubalpine.htm
http://alpinerenault.free.fr/index.htm
Upravil - Hallo 15 Mar 2006 09:10:30
S potěšením zjišťuju, že Alpinkáři mají pěkné stránky. Díky Hallo. Mr. Clauss o nich asi bude vědět. Jeho sonda směřuje k našim domácím archívům a hledá origoš fotky jeho konkrétního vozu nebo dobové reportáže. Podle mě mohlo být něco v tehdejším Automobilu, dělávali přehlídky techniky z větších akcí u nás. Na té slavné Vltavě tehdy s Alpinou jel ještě Piot. A měli konkurenci jako z mistrovství světa - Simo Lampinen, Staepelar, Zasada, Pat Mossová, Lindberg... Z našich zabojoval tehdy Zdeněk Kec s Gordinkou na 7. místě.
jj.. Hallo = Moravský Fousek !
quote:
to pelikan: ono těch Audi v 80-letech se kterými se jezdilo rally bylo asi ještě víc... co já pamatuju tak v 87 jel Rohl s Audi 200 Turbo Quattro ve skupině A, suveréně největší auto ve startovním poli :o))) jel s tím myslím MC a skončil 3... teda jestli mě paměť neklame :o))) určitě jezdilo i Audi 100 Coupe Quattro, to je klasika se splývavou zádí a pak snad i 80 Quattro (trochu ošklivý sedan)
R1SK3R
Pokusím se trochu vnést jasno do Audi quattro:
Quattro se vyrábělo od roku 1980 (292 ks ) do roku 1991 ( 23 ks ). Nejvíc se jich vyrábělo hned druhý rok ( 1956 ks). Celkem se jich vyrobilo 11 452ks. Poslední tři roky se vyráběly s 20 ventilovým rozvodem. V letech 1984 - 86 se dále vyrobilo 212 kusů typu Sport quattro. Tohle auto je vlastně "krátké" quattro ( o cca 24 cm za dveřmi) a s výkonem 306 koní oproti 200 "dlouhého" quattra. Ceny těhle aut se dnes pohybují opravdu okolo 80 000 Euro. Klasika se nechá sehnat od 7 000 Euro.
Na soutěžích bylo prvně Quattro nasazeno v MC v roce 1981. Tehdy bylo homologováno ještě ve skupině 4 (320 koní/1200 kg ).Tak bylo nasazováno v roce 81- 82. Od roku 1983 bylo přehomologováno do skupiny B, nejprve jako A1 ( 340/1130 ), později jako A2 ( 400 koní/1000 kg ). V roce 1985 a 86 byly nasazovány soutěžní vozy již z typu Audi Sport quattro, ( tedy z "krátkého" ) nejprve jako S1 (450/1100)- tohle auto bylo ještě hodně podobné seriovému provedení, později jako E1 (500/1200). To je ta potvora s obřím předním spojlerem, velkým dvojitým korytem vzadu a šílenejma hranatejma blatníkama. Tohle auto bylo k vidění loni na Eiffel rally a má ho náš oblíbený Schwarz. Těchto aut, myslím S1 + E1 bylo vyrobeno 18 kusů, devatenáctý byl potom v roce 1987 special pro Pikes Peak ( předsunutý dvojitý spojler, , dvojité křídlo vzadu, 600 koní, Rohrl vyhrál v novém rekordu). Auto bylo k vidění loni v Lipsku. Cena soutěžních specialů se dnes pohybuje nad 100 000 Euro u dlohého auta, u typu Sport potom spíš nad 250 000 Euro. Dále se dělaly soutěžní auta v provedení quattro, jak z typu 80, 100 ale i z coupe, ale to byly všechno auta skupiny A po zákazu skupiny B. Audy ale po zákazu přestalo mít o soutěže zájem a odešlo v prvních letech do Ameriky závodit na okruhy se speciálem z typu Audi coupe quattro.
Nechvatal.P
17.03.2006, 22:30
Moc hezký, mě ale daleko víc přirostla k srdci Lancia
Vloni na letišti v Příbrami na nějakém zimním klouzání byla Audina tvářící se jako Sport Quatro (krátká kastle) ale jen FWD a nebylo to rozšířený - co to bylo zač? Měl jsem i fotky, ale jak koukám, asi už nejsou...
www.skodateam.cz
Co to je "jen FWD". Překládám si to jako Four Wheel Drive, tedy náhon na čtyři kola, tak proč "jen"? Víc kol obvykle pohánět nejde :-)) a dotaz pak nedává smysl...
quote:
Vloni na letišti v Příbrami na nějakém zimním klouzání byla Audina tvářící se jako Sport Quatro (krátká kastle) ale jen FWD a nebylo to rozšířený - co to bylo zač? Měl jsem i fotky, ale jak koukám, asi už nejsou...
www.skodateam.cz
To Stan: super vyčerpávající odpověď.
Je v USA závodily Audi se siluetou typu 200 ( jinak to byl ryzí prototyp, k vidění v muzeu Sinsheim )
mm
quote:
Co to je "jen FWD". Překládám si to jako Four Wheel Drive, tedy náhon na čtyři kola, tak proč "jen"? Víc kol obvykle pohánět nejde :-)) a dotaz pak nedává smysl...
quote:
www.skodateam.cz
Neee ee :o)
FWD = Front Wheel Drive. Čtyřkolka je 4WD nebo tušim Subaru má AWD (All WD). Příště už to vypíšu celý, slibuju :o)
www.skodateam.cz
quote:
To Stan: super vyčerpávající odpověď.
Je v USA závodily Audi se siluetou typu 200 ( jinak to byl ryzí prototyp, k vidění v muzeu Sinsheim )
mm
Máš pravdu, v Sinsheimu jsem byl před šesti týdny a ta audina je opravdu veliká.
To Stan:
Dobře shrnuto, jen si nejsem jistý tím, že by se první krátké Audi nasazovalo v závodech jako S1. Podle mě to jezdilo normálně pod názvem Audi Quattro Sport. Jeho kariéra nebyla moc dlouhá protože už v roce 1985 Rohrl vyhrál SanRemo s bestií Audi Quattro S1. Hranté blatníky a dvojitá lopata se na závodním autě mohla oběvit díky povolení tzv. Evolucí. Odtud možná to E1. Pokud se podíváš kamkoliv na web tak Audi s krabicovými blatníky bude vždy pod názvem S1.
2 Luky_CZ: Není F jako F :D :D :D
Nechvatal.P
19.03.2006, 09:27
Taky myslím, že ta okřídlená "bestie"je S1.
quote:
To Stan:
Dobře shrnuto, jen si nejsem jistý tím, že by se první krátké Audi nasazovalo v závodech jako S1. Podle mě to jezdilo normálně pod názvem Audi Quattro Sport. Jeho kariéra nebyla moc dlouhá protože už v roce 1985 Rohrl vyhrál SanRemo s bestií Audi Quattro S1. Hranté blatníky a dvojitá lopata se na závodním autě mohla oběvit díky povolení tzv. Evolucí. Odtud možná to E1. Pokud se podíváš kamkoliv na web tak Audi s krabicovými blatníky bude vždy pod názvem S1.
Podíval jsem se znovu do knih a pokorně přiznávám "překlep". Od MC do NZ v roce 1985 jelo Audi sport quattro a od 1000 jezer potom S1. U evoluce se píše o výkonu až 535 koní. Ještě jednou omluva.
Sport Quatro: http://img362.imageshack.us/img362/4900/expo060ce.jpg
S1: http://img56.imageshack.us/img56/8686/sportqs12rl.jpg
Doufám že je to tak? Asi jo...
www.skodateam.cz
To Luky-CZ:
Máš recht, je to tak.
K té S1. Kluci ze Škoda motorsportu se kdysi bavili se Stigem Blomqvistem a ten jim vyprávěl o S1. Říkal že standartně měla S1 450koní, ale zvýšením plnicího tlaku turba se dalo jít skoro neomezeně do roztrhání bloku. Už koncem 85 měly s poslední verzí motoru nabržděných neuvěřitelných 1045 koní, ale s tím se prý nedalo jezdit a životnost motoru prý byla několika hodinová. Nejvíce výkonu, který použili na rally, bylo prý 880 koní.
no tak to je nějaká blbost ne? Nejsilnější motor měla mít na Pikes Peak ale 880 to je blbost
Tak si pokecej se Stigem Blomqvistem nebo někým, kdo s tím jezdil. Např WRC maj taky omezení 300koní, což všichni udávají, ale výpočtavá maximální hranice je cca kolem 450 s 32mm restriktorem. Už 206WRC měli kolem 400, ale to přeci nelze přiznat, diskvalifikace, ztráta bodů, co by na to řekla konkurence. I u Lancie S4 se všude udává 450koní a oni měli přes 600. Nebo auta skupiny N. Ty mají mít kolem 250koní a kamarád byl u brždění jednoho, co jezdí u nás republiku, a ten měl 330koní a 500N.m kroutící moment. Jak je to možné? Ty koně mají jednu výhodu, řekneš že jich máš tolik a tolik a pak se všichni diví jak s výkonem rovným ostatním jedeš o třídu výš. Na závodech ti je nikdo nedokáže a Pochybuji že po závodech ti zabaví auto, aby přeměřili výkon na brzdě. A i to lze obejít. Dva programy v řídicí jednotce a je to. Jani Paasonen (nebo jak se to píše) taky tvrdí, že jak jezdil s Octavii N4, tak u nich ve Finsku je výkonově srovnatelná s N-kama, ale že netuší co jsou ta Česká N-ka, že jedou o třídu jinde, jsou hlučnější, střílí z výfuků atd. Správná N-ka jsou tichá, bez střílení.
To John.m:
U těch aut skupiny B je to trochu složitější. tehdy byly předpisy tak volné, že jezdci mohli za jízdy měnit plnicí tlak turba, jako u starších F1 v 80létech. Mimo jiné i proto byl v rally zaveden restriktor. U Lancie Delta S4 je to ještě složitější protože ta měla jak mechnický kompresor tak turbodmychadlo. Při nízkých otáčkách běžel kompresor a při vyšších se zapínalo turbo - eliminace prodlevy turba. No a pak piš někam hodnoty výkonu do tabulek když to bylo tak moc proměnlivé.
MravenecZ
03.04.2006, 19:23
quote:
Tak si pokecej se Stigem Blomqvistem nebo někým, kdo s tím jezdil. Např WRC maj taky omezení 300koní, což všichni udávají, ale výpočtavá maximální hranice je cca kolem 450 s 32mm restriktorem. Už 206WRC měli kolem 400, ale to přeci nelze přiznat, diskvalifikace, ztráta bodů, co by na to řekla konkurence. I u Lancie S4 se všude udává 450koní a oni měli přes 600. Nebo auta skupiny N. Ty mají mít kolem 250koní a kamarád byl u brždění jednoho, co jezdí u nás republiku, a ten měl 330koní a 500N.m kroutící moment. Jak je to možné? Ty koně mají jednu výhodu, řekneš že jich máš tolik a tolik a pak se všichni diví jak s výkonem rovným ostatním jedeš o třídu výš. Na závodech ti je nikdo nedokáže a Pochybuji že po závodech ti zabaví auto, aby přeměřili výkon na brzdě. A i to lze obejít. Dva programy v řídicí jednotce a je to. Jani Paasonen (nebo jak se to píše) taky tvrdí, že jak jezdil s Octavii N4, tak u nich ve Finsku je výkonově srovnatelná s N-kama, ale že netuší co jsou ta Česká N-ka, že jedou o třídu jinde, jsou hlučnější, střílí z výfuků atd. Správná N-ka jsou tichá, bez střílení.
Johne.m: už jsem ti to tady jednou říkal. To co tady píšeš o enkách je blbost. To co říkáš o Jani Paasonenovi je taky blbost. Já jsem se s ním bavil a nic takového neříkal. Možná jsi ho špatně pochopil, ale i o tom pochybuji. To že jsou Česká enka "jiná" je dost ošemetná otázka a určitě se to tak nedá říci o všech, já si myslím, že většina aut je čistých. Jeď se někdy podívat do světa, jak světová enka troubí do výfuku a pak tu nebudeš psát takové hlouposti.
To MravenecZ : tak proč u nás N-ka na většině závodů dělají kraval a na poslední rychlostce jsou najednou tichá a jedou o poznání pomaleji. A není to tím, že jedou na jistotu. To co říkal Jani je od Lanků co mu půjčovali tu N4, tak nevím kdo s ním mluvil víc, zda oni nebo ty(vy). A to z tý brzdy je bohužel skutečnost.
Ať si má "malýJohn" třebas pravdu, ale taková černota, aby se o enkách debatilo mezi béčky, se u nás fakt, ale opravdu asi snad nejede :-))
MravenecZ
04.04.2006, 09:57
quote:
To MravenecZ : tak proč u nás N-ka na většině závodů dělají kraval a na poslední rychlostce jsou najednou tichá a jedou o poznání pomaleji. A není to tím, že jedou na jistotu. To co říkal Jani je od Lanků co mu půjčovali tu N4, tak nevím kdo s ním mluvil víc, zda oni nebo ty(vy). A to z tý brzdy je bohužel skutečnost.
Znovu opakuji, zajeď se kouknout do světa, jak tam střílí enka a jaký dělají kravál. Doporučuji si poslechnou zejména Araiovo súbo.
V Čechách byla podle mě dosti běžná praxe, že se nepoužíval kaťák, ale to se týkalo všech aut, tedy nejen enek. Určitě se ta změna neprováděla před poslední zkouškou, to je technicky neřešitelné, pokud před ní není servis.
Ale zpět k Janimu. S Janim jsem se na Janneru bavil o "kvalitě" okty N4 a mě říkal úplně jiné informace, než to co tady píšeš ty (klidně si můžeme tykat). Jednou si tady na fóru psal, že Ti Janii říkal, že to auto by ve finsku v pohodě stačilo místním N4 myšákům...to určitě neříkal, protože Janni si byl "kvalit" škodovky vědomý. Sám vidíš, že máš informace typu JPP. Pokud máš zájem, zeptáme se Janiho, co že to těm Lankům říkal, OK? To že byl nějaký tvůj kamarád u brždění enka,které mělo 330 HP, je taky docela zajímavá informace. Bylo to enko osazeno restriktorem? Pokud ano, buď tvůj kamarád kecá a nebo se někomu podařilo najít recept na výkon u N4. Informace, které mám já od lidí, kteří tyto vozy ladí jsou jiné.
Nemám nijak v úmyslu Ti vyvracet, že se v čechách fixluje s enky, vím že tomu tak bylo je a bude, ale rozhodně se nejedná o stav nějak rozšířený, protože nejlepší technickou kontrolou jsou konkurenční posádky, které ostražitě sledují, jestli někdo nepřišel s něčím nekalým. Fakt se to na různých fórech zbytečně přifukuje. Ono to ani není až tak jednoduché zafixlovat tak, aby to fungovalo a nikdo na to nepřišel.
MravenecZ
Kluci běžte do enek, auto skupiny B si tuhle polemiku nezaslouží.
quote:
Ať si má "malýJohn" třebas pravdu, ale taková černota, aby se o enkách debatilo mezi béčky, se u nás fakt, ale opravdu asi snad nejede :-))
To Haryk:
Tak tahle poznámka mě fakt dostala. Máš velké plus :D
...já jsem se bavil s Janim na Pražským sprintu, kde jel s Arazovo autem, auto ho opravdu nadchlo, ale spíš podvozkově, než výkonově...
R1SK3R
quote:
...já jsem se bavil s Janim na Pražským sprintu, kde jel s Arazovo autem, auto ho opravdu nadchlo, ale spíš podvozkově, než výkonově...
Kluci běžte do enek, auto skupiny B si tuhle polemiku nezaslouží.
R1SK3R
ok :o))) podle mě je dobře, že se ustoupilo od skupiny B a stanovily se jednotnější regule pro to jaký má mít auto rozměr, kolik má vážit atd, tím se vyrovnalo závodní pole, jinak mi to přišlo, že "každý" nový model od té či oné značky byl nějakou dobu nedostižný... a záleželo, jen jestli technika vydrží nebo s tím pilot praští... na druhou stranu stát u trati, musel být zážitek... já jsem nikdy žádné velké Béčko v akci neviděl...jen plastika, 130 a Blahnovo Ladu... měl tady někdo to štěstí...?
R1SK3R
Petr WRC
24.04.2006, 17:06
Scan článku z roku 2001 z časopisu Tempo! - Nová dimenze (Skupina B) - 2. díl
http://sweb.cz/petrwrc/Nova_dimenze_%28Group_B%29_Tempo_druha_cast.pdf (Uložit jako ...)
Kdyby někdo měl originál prvního dílu, ať se prosím ozve na autodiagnostika@atlas.cz
PetrWRC
Upravil - Petr WRC 24 Apr 2006 17:07:41
Petr WRC
27.05.2006, 11:58
Variace na téma Quattro, naskenoval pelikan ... moc díky - více v odkazu:
http://www.motorhome.cz/forum/index.php?topic=123.msg3281#msg3281
PetrWRC
Co říkáte na tohle: http://www.eifel-rallye.de/Eifel-Historic/Starterliste_06/starterliste_06.php Nebude to zajímavý???? :-)
Po loňsku, kdy jsem byl nadšený, už mám zamluvený bydlení.
MravenecZ
29.05.2006, 08:30
Loni jsem na Eifelu byl. Je to pěkný, akorát je to ukrutná dálka. Je to ještě o fous dál, než na Německou rally MS.
Hernajz, tam bych taky jel...
MravenecZ: jak je to tam tak daleko?
www.skodateam.cz
MravenecZ
29.05.2006, 13:07
Je to 7-8 hodin autem. Loni jsme jeli na noc z Práglu a nad ránem byli na místě. Ještě jsme si trochu pochrupli na parkovišti před Trierem a šup na soutěž. Polovina z nás se hned večer vracela domů, druhá polovina zůstala na místě a přespala v kempu, kde spíme při deutschland rally. Výkony posádek s historickými vozy jsou však dost různé. Některé super auta jedou tak, aby jim nikdo neublížil, a asi tak polovina z nich je koukatelná i na trati. Vidět v akci Lancia Stratos, 037, nebo Audinu S1, to ale určitě stojí za to i tak.
MravenecZ
V nějakém autosalonu Audi v Karlových Varech prý stojí Audi Quatro S1. Ví o tom někdo něco víc?
www.skodateam.cz
To Lucky_CZ:
Než jsem se dostal do tohohle vlákna tak jsem stejný dotaz dal ve vlákně o historicích :D .
Pro rejpaly, nejsme nijak domluvení, ale náhoda tomu tak chtěla.
http://www.foxrallyteam.cz
sloní kýta
21.02.2007, 07:41
možná to tu už bylo, ale na to se dá dívat stále, ani ta muzika nevadí, tu nevnímáte:
http://www.youtube.com/watch?v=nYhiJeRPgdw
a tady ešče:
http://www.youtube.com/watch?v=nYhiJeRPgdw
Cau lidi nemohl by mi někdo poradit kde se dá koupit DVD-Les Années Groupe B v ČR?? nebo případně stáhnout(ne z maďarska). Jinak letos se chystám na Eifel-rally, těším se jak malej kluk až uvidím S1 na vlastní oči.:) Dík všem.
quote:
Cau lidi nemohl by mi někdo poradit kde se dá koupit DVD-Les Années Groupe B v ČR?? nebo případně stáhnout(ne z maďarska). Jinak letos se chystám na Eifel-rally, těším se jak malej kluk až uvidím S1 na vlastní oči.:) Dík všem.
DVD-Les Années Groupe B mám doma, odkud jsi?
Jinak nemusíš čekat na Eifel - dofám že se nám podaří dostat tovární auto na Bohemku možná i s Blomqvistem. Ale Eifel je nádherný, už mám zamluvený spaní na letošní rok.
quote:
quote:
DVD-Les Années Groupe B mám doma, odkud jsi?
Jinak nemusíš čekat na Eifel - dofám že se nám podaří dostat tovární auto na Bohemku možná i s Blomqvistem. Ale Eifel je nádherný, už mám zamluvený spaní na letošní rok.
Jsem kousek od Olomouce, ale přes týden makám v Brně. Jinak na Barumku od té doby co nejedou WRC nejezdím,ale v tomhle případě bych určo udělal výjimku:) Jinak s tou Eifel, počítám, že přespím někde v kempu.
Sakra preklep "Bohemku" :)
Slowly sideways jezdí i na Oesteraichi rally (nebo jak se to píše) v Rakousku, to není myslim od nás taky daleko, že ne?
www.skodateam.cz
quote:
Sakra preklep "Bohemku" :)
Na Bohemce budou i WRC, intenzivně jednáme.
To Stan: Co to DVD Le annés...., odkud jsi ty?Pokud jsi někde z čech nešlo by to, že bys mi to poslal třeba na dobírku, i za nějakej peníz navíc abys na tom něco vydělal a za ochotu:)Dík
quote:
To Stan: Co to DVD Le annés...., odkud jsi ty?Pokud jsi někde z čech nešlo by to, že bys mi to poslal třeba na dobírku, i za nějakej peníz navíc abys na tom něco vydělal a za ochotu:)Dík
Posílal jsem Ti mail na Tvojí soukromou adresu. Dostal jsi ho?
V sobotu 24.3 se nedaleko Coventry v Anglii kona historic motorsport show a nejvetsim lakadlem je ucast Michelle Mounton, ktera se predstavi se specialem Audi s nimz v roce 85 vyhrala Pikes Peak. Cetl jsem s ni rozhovor pri teto prilezitosti a dnes jiz 55 leta Mountonova se pry nesmirne tesi, az znovu bude ridit tohle monstrum {coz je pochopitelne, ja bych se tesil taky} A jelikoz to do Coventry nemam zas tak daleko, v sobotu brzo rano vyrazim. Uz se nemuzu dockat, az tu okridlenou bestii uvidim a uslysim. {tou bestii pochopitelne myslim Audi, ne Michelle}
quote:
V sobotu 24.3 se nedaleko Coventry v Anglii kona historic motorsport show a nejvetsim lakadlem je ucast Michelle Mounton, ktera se predstavi se specialem Audi s nimz v roce 85 vyhrala Pikes Peak. Cetl jsem s ni rozhovor pri teto prilezitosti a dnes jiz 55 leta Mountonova se pry nesmirne tesi, az znovu bude ridit tohle monstrum {coz je pochopitelne, ja bych se tesil taky} A jelikoz to do Coventry nemam zas tak daleko, v sobotu brzo rano vyrazim. Uz se nemuzu dockat, az tu okridlenou bestii uvidim a uslysim. {tou bestii pochopitelne myslim Audi, ne Michelle}
Tak zkus udělat nějaké to foto či video a pořádně tu bestii obhlídni, ať můžeš poreferovat (také myslim tu Audi, samozřejmě :o)
www.skodateam.cz
quote:
quote:
Tak zkus udělat nějaké to foto či video a pořádně tu bestii obhlídni, ať můžeš poreferovat (také myslim tu Audi, samozřejmě :o)
www.skodateam.cz
Já bych zkouknul i tu druhou...
quote:
Mnoo, já Ti nevim, ale řekl bych že Michelle je už asi trochu odkvetlá pampeliška...
www.skodateam.cz
quote:
quote:
Mnoo, já Ti nevim, ale řekl bych že Michelle je už asi trochu odkvetlá pampeliška...
www.skodateam.cz
Ale pekelně rychlá jižanka, od tý se ještě můžeš něco naučit }:) }:) }:)
sloní kýta
28.03.2007, 01:26
quote:
quote:
quote:
www.skodateam.cz
Ale pekelně rychlá jižanka, od tý se ještě můžeš něco naučit }:) }:) }:)
Rally (rajle) není jenom o rychlosti ale i o výdrži....
s pozdravem za sec/km kratššší
22 let tomu na záda!
http://www.youtube.com/watch?v=EKKfzR7dX-c
Mirek-607
29.03.2007, 01:56
Jak tady kdesi na začátku fóra byla ta rozšířená 130 LR (neco jako toto: http://www.skodamotorsport.com/s130sport-evo.htm ). Neměl by někdo z Vás k ní nějaké bližší údaje zejména technického rázu?
zajimava stranka o bečkach http://www.gruppob.net/INDEX2.HTML
Mam dotaz sháním veškeré info o bejvalé skupině C vím že to nejni rallye a pls nezabíjet ale prosím nevíte o něčem? děkuju.....jinak letošní krumlov nádhera quattro 130rs stratos 037......
Nevím jestli tu ten link už byl ale pěkný....http://www.youtube.com/watch?v=K3Mag3kA2J8 moc pěkný...http://www.youtube.com/watch?v=XrJGPda5uGE
205 t16 evo2 na brzdě ..........http://www.youtube.com/watch?v=N7tO4QN8uqw........
Neco fotografii Lancia Delta S4
http://www.lanciadeltaonline.com/delta1°serie/s4/s4.htm
Je uzasny kontrast mezi nadhernou S4 v tovarnich barvach - Martini je pro mne asi jeden z nejkrasnejsich polepu vubec a mezi civilni verzi v sedive barve - hnusnejsi auto aby pohledal.
fast_passi33
29.10.2007, 21:41
Ahoj.Sorry your languish is very difficult:), but i will learn8)
we- the Team of rrs-media maks movies and pictures of rally.
our time of CZ was great.The Team of Mike Riechert was built the Audi Quattro A2 Historic car. We have lot some fun and we will start again at 2008. WWW.rrs-media.de (www.rrs-media.de)
DjeKuju
Mirek-607
29.10.2007, 23:26
We'll be pleased to see You again :)
Já si jejich start na Škoda rallye celkem živě vybavuju,byl to pro mě tehdy velkej zážitek.Dokonce si vzpomínám že měli tehdy nějaký problémy s připuštětím na start kvůli nedodržení hlukového limitu.Ale nakonec se to nějak vyřešilo... Ano máš pravdu. Tehdy mě bylo 11let a táta dělal pořadatele na první časovce, tuším že to byly Jemníky nebo tak nějak. Všichni chlapi čekali jestli přijedou nebo ne. Nakonec prý do výfuků narvali obyčejný drátěnky na nádobí. Byla to nádherná auta.
Tady je takovy "vyrobni postup" Lancie 037. Vim ze by to melo byt spise v sekci modely, ale toto je neskutecny masakr ktery urcite bude zajimat i nemodelare. Prosel jsem to stranku po strance a nechapu....
http://www.modellismo.net/cgi-bin/UltraBoard/UltraBoard.cgi?action=Read&BID=95&TID=21405&P=1&SID=16265
tykravo, tak to je neskutecne, to uz snad ani neni model :)
netvorzhlubin
09.11.2007, 17:02
Nádherná práce! To je skoro skutečnější než originál :)
majkl179
25.11.2007, 20:27
Nádhernej model, fakt SUPER prácička! pro mě je Lancia 037 nejhezčí "Béčko" co kdy bylo.
Bečka už nepamatuju ale tenhle ,,model´´ je fakt mrtě, jako kdybysme rozdělali normální 037čku :))8D
to je docela psycho, po deseti minutach takovyhle mravenci prace bych to auticko asi rozdupal... podle datumu na tom foru to vypada, ze chlapec uz se s tim pres rok a pul babra... taky bych chtel mit takovou trpelivost
Začíná nový historický cyklus, který bude za použití dobových materiálů, článků a videí mapovat vznik, vývoj a zánik vozů skupiny B.
První díl nesoucí název Variace na téma Quattro přinášíme zde:
http://czech.rallyfans.info/variace-na-t%C3%A9ma-quattro-ing-otakar-gregora
Pantheon
21.01.2008, 18:47
skupina B byla super a vždy mně fascinjí když jezdí na Rally
Druhý díl série „Soutěžní automobily s pohonem všech kol – variace na téma Quattro“ ... tentokrát Audi Sport Quattro S1
http://www.rallyfans.info/audi-sport-quattro-s1-ing-otakar-gregora-d%C3%ADl-druh%C3%BD
Mirek-607
22.01.2008, 22:20
Díky za pěkné články. Měl bych jen drobnost. Dávejte si větší pozor na překlepy. Je jich v takových pěkných článcích škoda ;)
To Mirek-607: jojo ... OCR je potvora ... ale větší pozor si dám ... ;)
Jinak těch pokračování bude ještě minimálně cca 8 ...
Radim Pusta
25.01.2008, 14:22
Velká škoda že jsme tohle nikdy nemohli vidět v akci na trati,i když to už bylo chystáno pro tehdejší skupinu S. http://www.audipassion.com/univers_audi/concept_cars/groupe_s/index.php
Další pěkné béčka a prototypy. http://www.groupbrally.com
Třetí díl série „Soutěžní automobily s pohonem všech kol – variace na téma Quattro“ ... tentokrát Peugeot 205 Turbo 16
http://www.rallyfans.info/peugeot-205-turbo-16-sonda-do-historie-sk-b-d%C3%ADl-t%C5%99et%C3%AD
Velká škoda že jsme tohle nikdy nemohli vidět v akci na trati,i když to už bylo chystáno pro tehdejší skupinu S. http://www.audipassion.com/univers_audi/concept_cars/groupe_s/index.php
Další pěkné béčka a prototypy. http://www.groupbrally.com
Čoveče, když se na to auto tak dívám (audi) tak to testovali tady u "nás" na autodromu v Dešné. Ono se vlastně o tom mluvilo, že tam jezdí tuším Walter R"ohrl s něčím novým. Škoda, že to nevyjelo, ale když se podíváš na ten design, tak to předběhlo dobu docela statečně. škoda, že ty auta zakázali, pak s tím tady mohl lítat Leoš Pavlík za Agroteam Slušovice a nebo starý Valda:D
Mirek-607
27.01.2008, 23:28
V Dešné se testovalo něco jiného, viz tady:
http://www.autosport.cz/clanek.php?cl=821
http://www.autosport.cz/clanek.php?cl=768
V Dešné se testovalo něco jiného, viz tady:
http://www.autosport.cz/clanek.php?cl=821
http://www.autosport.cz/clanek.php?cl=768
Mirku:
Pokud šlo o tajný prototyp, moc času na seznámení s ním jsme neměli. Nový vůz měl být náhradou za stávající „Es-jedničku“, kvůli kratšímu rozvoru, ale nakonec na tratě rally nevyjel. Nikdy jsem se vlastně nedozvěděl, proč. Je však potřeba říci, že u Audi z prototypu moc nadšení nebyli a na Dešné se tento vůz testoval pouze jednou.
(to je přímo z autosportu, na který jsi dával odkaz)
a:
Walter Rohrl had tested a mid-engined version of the short wheelbase Sport Quattro at Audi's test facility in Desna, Czechoslovakia. That project as well as the 002 were official Audi Sport projects - although in the case of the 'Group S prototype' it was conducted in so much secrecy that not even Ferdinand Piech knew much about it.
(a to je přímo z článku na tom odkazu od Radima Pusty)
Mirek-607
28.01.2008, 13:38
lys: V článích na autosportu máš fotky toho prototypu (v druhém článku) ;) Vypadal jinak, ne jako ta placka v Sinsheimu. Ta se v Dešné netestovala.
Všimni si, že i Walter zmiňuje 002 jako jiný projekt, ne ten, co se testoval v Dešné. RS002 je to, co poslal Radim.
Ok, omlouvám se, jsem slepejš :D
V Sinsheimu jsem byl v loni a ještě to tam nebylo :(. škoda, ale jinak je tam sposta krasavců.
Mirek-607
28.01.2008, 14:18
Já jsem byl v Sinsheimu už kdysi dávno a nepamatuju si to, ale to auto v Sinsheimu je určitě. Např. tahle fotka je tam odsud:
http://www.sjmautotechnik.com/travel_events/Lemans/sinsheim9/frontshot.jpg
Jo já tam jezdí m pravidelně, takže to tam znám a loni jsem tam byl v dubnu a neviděl jssem to. Podle fotky to vypadá, že je to nahoře v patře 1 haly. Oni to také dost obměnňují ty exponáty. Úplně neejlepší to bylo tuším v roce 2002, kdy náš německý obchodní partner měl pronajaté obě haly jen pro své obchodní partnery. Tak jsme v klidu prolezli všechny exponáty, to byla bomba:)
Nevím kolik kusů té placky u Audi postavili, ale tuším, že dva. Jeden z nich je (byl před dvěma lety) vystavený v Ingolstadtu v muzeu Audi. Byl umístěný na takové té pohybující se plošině alá páter noster. Už jsem to tu psal. Podle mě to co testovali ve Sluškách byl vlastně podvozek se všemi agregáty obalený kastlí, která měla co nejvíce připomínat klasické audi. Tedy jakési funkční testy. a ta placka měl být finální produkt.
Čtvrtý díl série „Soutěžní automobily s pohonem všech kol – variace na téma Quattro“ ... tentokrát Lancia Delta S4
http://www.rallyfans.info/lancia-delta-s4-sonda-do-historie-sk-b-d%C3%ADl-%C4%8Dtvrt%C3%BD
Příště MG Metro 6R4 ... Citroën BX 4TC ... Ford RS 200 ...a "exot" Opel Kadett Rallye 4x4 ... poté nový seriál ;)
Pátý díl série „Soutěžní automobily s pohonem všech kol – variace na téma Quattro“ ... tentokrát MG Metro 6R4
http://www.rallyfans.info/mg-metro-6r4-sonda-do-historie-sk-b-dil-paty
V průběhu týdne Citroën BX 4TC ...
Mirek-607
10.02.2008, 14:46
Petře, nechci moc prudit, ale můžu s pár chybkama na opravu? :)
"Motor je otočen o 1130 stupňů čelní stranou vzad..." To asi ne...
"...diferenciálem Ferguson, jenž jej rozděluje ze 35 % na přední a ze 85 % na zadní nápravu" Součet 120%, to asi taky ne...
"největší výkon 301 kW/8500 až 9000/min, největší točivý moment 402 N.m/8500/min" Jednak podle mě není možné mít maximum kroutícího momentu ve stejném bodě jako maximum výkonu a jednak to nevychází výpočtem. 301 kW při 8500 otáčkách odpovídá 338 Nm...
Jinak moc díky za články, jsou super. Snažím se jen pomoct, aby byly ještě lepší ;)
To Mirek-607: Díky ... vše opraveno ... opět to byly chyby způsobený OCR ... třeba ty stupně ... 8 to rozeznalo jako 13 ... apod. Po mě to ještě kontroluje jeden člověk, ale lecos se přehlídne ... i tak po mě našel ještě šest chyb ... neberu to jako pruzení, ale jako pomoc ... díky ... ;)
Další pokračování série „Soutěžní automobily s pohonem všech kol – variace na téma Quattro“ ... tentokrát Citroën BX 4TC
http://www.rallyfans.info/citroen-bx-4tc-sonda-do-historie-sk-b-dil-sesty
Příště Ford RS 200 ...
Stejně je škoda,že tyhle auta zakázali :(. Mohli by je zase povolit přece jenom už je okolo tratí větší bezpečnost a kdyby se jim trochu ubralo z výkonu...
Další pokračování série „Soutěžní automobily s pohonem všech kol – variace na téma Quattro“ ... tentokrát Ford RS 200
http://www.rallyfans.info/ford-rs-200-sonda-do-historie-sk-b-dil-sedmy
Příště závěrečný díl seriálu ... Opel Kadett Rallye 4x4
Vyšla nová kniha "Skupina B - Vzestup a pád rallyových monster", kterou si lze objednat zde: http://www.rallyandracing.com/oxid.php/sid/5f420d76bfe735be871572e33bf3558a/cl/details/cnid/be4465887497c1fe6.79957882/anid/5b746d6eea0d0c369.37194273/Gruppe-B---Aufstieg-und-Fall-der-Rallye-Monster/
Slibovanej závěrečnej díl série „Soutěžní automobily s pohonem všech kol – variace na téma Quattro“ ... tentokrát Opel Kadett Rallye 4x4
http://www.rallyfans.info/opel-kadett-rallye-4x4-sonda-do-historie-sk-b-dil-osmy
sloní kýta
08.03.2008, 22:39
moc jsem si nepočetl....přístup odepřen, škoda
To sloní kýta: mě to šlape normálně ;) zkus to přímo přes rallyfans.info
Já tam vidím taky jen díl 7. (RS 200) a Civic versus Celica. O Kadetu nic.
jj ... ten článek opravdu vidí jen přihlášený na rallyfans ... někde je chyba ... opravíme ... ;)
EDIT: Opraveno ... už by to mělo fungovat normálně ...
to byly aspon káry...ale vrátit je zpět na trať?? chtěl bych v tom vidět třeba Loeba...to by mu k tomu slušela ta přilba ala starwars :D:D:D;)
Nedavno jsem v anglicke televizi sledoval popularni porad Top Gear a jako perlicku ukazovali srovnani Audi Quatro sk.B a mithsubishi evo 9 fq 300. Jednalo se o zavod na cas
na byvalem letisti, kde je namotany zhruba 2km okruh. Oba vozy pilotoval stejny jezdec. (zadny zelenac) Podminky byly naprosto shodne. Vyhralo Mitshubishi o necele 2 sec. Bylo krasne videt, jak v ostrych zatackach ma audi tendenci jit ven a mysak naopak jako po kolejich. Zajimave. Co vy na to?
No já myslím,že problém vozů sk. B byl ten,že motor (výkon) byl předimenzovaný vůči ostatním komponentům,hlavně podvozku.
Mirek-607
11.03.2008, 12:44
Ani bych neřekl, že by je moc výkonu na asfaltu výrazně zpomalovalo. Spíš prostě podvozek, brzdy, tlumiče atd. byly prostě úplně jinde než jsou dnes. Navíc Quattro bylo velmi nedotáčivé auto kvůli pětiválci před přední nápravou.
Nedavno jsem v anglicke televizi sledoval popularni porad Top Gear a jako perlicku ukazovali srovnani Audi Quatro sk.B a mithsubishi evo 9 fq 300. ...
hmm, posledni tri rady topgearu sem videl cele, ale tohle si tam nejak nevybavuju, nebyl to spis fifth gear? cislo dilu bys asi nevedel, ze? :)
Ne, opravdu to byl Top Gear. Jezdil tam s tim "STIG". Jeste tam srovnavali Escorta mk.2 s Focusem RS, a Forda GT ze sedesatych let se..... no tak ted si nevzpomenu.Ten rally Escort mk.2, to byl pekelnej narez. Ale je mozny, ze slo o opakovani nejakeho predesleho dilu.
Mám pocit, že jsem tenhle díl taky viděl, ale přijde mi to už dost dávno. Ale možná se pletu (a myslím, že to nebylo klasický béčko,ale civilní quattro coupe) a byl to jiny dil.
Edit: Tak jsem to poplet, koukal jsem a to co jsem měl na mysli, je porovnání s Evo VI.
racingrally99
13.03.2008, 18:55
Hier ein Video von unserem Replika Audi Quattro A2
http://www.rrs-media.de/videos.php
http://www.derschnellsteskoda.de/rrs-media/videos/video-rollout-test-audi-quattro-a2-riechert-racing-2008-2.wmv
Wir freuen uns auf die Tschechischen Rallyes!!
See you
Your audi is very nice :)
Ogaři zdarte je to trochu mimo ale nedávno sem viděl foto nějaké audi sk.B co nikdy nevyjela ale nebylo to to ze slušovic bylo to novější někde z muzea něco ve stylu ford rs200 už to nemožu najít...pomožete?A eště co sem si pročítal zahraniční články tož sa tam často objevovala nějaká skupina S,měla nahradit béčka asi rok 88 protože tehdy upadl zájem o rally...jestli sem to teda dobře pochopil.Nevíte více?Díky moc.
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.