Zobrazit v plné verzi : funkce ABS a jeho vlastnosti
Dovolil bych si tu lehce nadhodit dotaz jak vlastně funguje ABS. Bude to zajímavá debata :) Lehce napíšu svoje poznatky a snad to tu probereme a vyřešíme moje nejasnosti... :D
Všichni asi víme, k čemu to je ... slouží to k tomu, aby se nám nezablokovaly kola a auto nešlo do smyku....tím by se stalo neřiditelným. A případně průjezd zatáčky smykem je hrozně pomalej :lol: Ale krom toho, taky snižuje brzdnou dráhu. To krom jednoho případu (podle mě jen teoretického) a tím je vrstva sněhu. Ze sněhu se totiž vytvoří "klín" a kolo má "překážku" v jízdě (ale můj názor je takovej, že většinou se pod kolem sníh pěkně uhladí, takže klín neklín, kolo jede "po ledu" .... kdyby někdo oponoval, že přední kolo bude i tak brzdit lépe, tak potom máme ještě zadní kola a ty na tom uhlazeném povrchu nebudou brzdit (připomínám že při zablokovaných kolech) skoro vůbec a tedy co na předních kolech klínem získám, ztratím na zadních ... ale to jsem odběhl...
Tedy brzdná dráha není delší na žádném povrchu (i suchý asfalt). A čím je to dáno? Je to dáno tím, že kolo má nejlepší přilnavost, potažmo brzdný účinek, při určitém skluzu. Skluz je pro různé systémy lehce odlišný, ale obecně okolo 10-15%. Toho vlastní nohou (bez ABS) asi nikdo z nás nedosáhne tak přesně 8)
Řídící jednotka ABS, obstarává udržení udaného skluzu (v případě potřeby). K tomu je a v autě systém, kdy dochází při překročení horní meze skluzu, k upouštění brzdové kapaliny z válce a tím ke snížení tlaku. Kolo se začne více otáčet. V případě, že se otáčí víc než by mělo, tak tlak opět zvýší ... a tak pořád dokola ... jen pro upřesnění ABS plní svojí funkci samozřejmě jen v nouzi, tedy dochází-li ke smyku kola. Ne, jak si někdo může myslet, po lehkém brždění ...
A teď nastává problém, jak řídící jednotka ABS pozná, že má zasáhnout .... ke snímání otáčení kola je na každém brzdovém kotouči umístěn indukční snímač. Tím ř.j. zjistí, zda se kolo otáčí. Možná to porovnává i s údaji rychloměru, ale to nevím jistě. Pak tu máme ale otázku, jak ř.j. pozná, jestli auto stojí nebo jsou všechny čtyři kola zablokovaná a měla by tedy zasáhnout. Tento případ je dost těžko realizovatelný, ale možné by to bylo. Si představte situaci, že stojíte na křižovatce v kopci, za vámi další auto. Vaše auto je moderní a bezpečné, tak si v klidu stojíte a nemůže se nic přihodit. Jenže ř.j. ABS si najednou řekne, že se vám zablokovaly kola a chce vám pomoct. Tak začne upouštět a za chvíli nabouráte do auta za (pod) vámi :D ... je to k pousmání, ale možné to je ... Možné by taky bylo, že ř.j. na okamžik „pustila“ jedno kolo a tím by zjistila, jestli auto stojí či jede. Pak by ale auto mohlo jít do smyku. Kdyby to udělala s jednou celou nápravou, tak by to skončilo podobně. ... si představte, co se stane, když projíždíte zatáčku a „zatáhnete ručku“ :D ... to je pak nádhera :D
Takže piště svoje názory, rád se poučím. Další rozvedení a otázku nechám na později, už je to dost dlouhé :)
kilometr
31.10.2005, 11:48
Nejsem odborník, tak jen pár poznámek: například ten řídící počítač ví, že decelerace nemůže být superrychlá - jinými slovy, ví, že když se kolo otáčí rychlostí odpovídající např. 100 km/hod, že nemůže být v příštím měřicím okamžiku rychlost otáček kola nižší než povolená decelerace. Takže porovnává přípustnou deceleraci, nikoliv to, jestli kolo stojí.
Také se domnívám, že na povrchu typu štěrk, je brzdná dráha s ABS delší než brzdná dráha bez ABS.
Řada orientačních (a skvěle udělaných) vysvětlení je na adrese:
http://auto.howstuffworks.com/under-the-hood-channel.htm
Upravil - kilometr 31 Oct 2005 11:56:54
MravenecZ
31.10.2005, 11:52
Podle mě je brzdná dráha s ABS delší téměř ve všech případech. ABS není od toho aby zkracovalo brzdnou dráhu, ale aby bylo auto řiditelné. ABS je pro širokou motoristickou veřejnost nepostradatelné, ne však pro závodníky.
Tady je třeba rozdělit použití a z toho plynoucí nastavení. První feldy s ABS mě mockrát vyděsily, když se na roletě rozknital pedál a já se řítil tu na přede mnou stojící auto, nebo dokonce do zavřené závory v továrně :-)) Vždy to vyšlo a ke změně došlo po výměně tlumičů (pánové z HP díky :-) Zažil jsem i to, když se mi stojící auto na svahu neudrželo a začalo klouzat na zastavených kolech. Taky dobrej zážitek, pomůže jen uvolnění brzdy a víra, že se kola začnou otáčet, pak znova brzda. Když se kola nehnou, užívejte si sáňkování. Ve sportu bylo ABS tuším v DTM ve F1 a také ve WRC. V DTM si na to nestěžovali, ale zakázali to, ve WRC to tuším u nás Emil používá jen na vodě. Užitek by při správném nastavení měl být, ale klesá pak úloha šoféra, proto to v předpisech už více méně všude zakazujou.
quote:
Podle mě je brzdná dráha s ABS delší téměř ve všech případech. ABS není od toho aby zkracovalo brzdnou dráhu, ale aby bylo auto řiditelné. ABS je pro širokou motoristickou veřejnost nepostradatelné, ne však pro závodníky.
co vim tak ve ŠM ABS na Fabii WRC maj, ale během závodu je vypnutý a používaj ho jenom na přejezdech.
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=415
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=440
Myslim, že tady toho je celkem dost o ABS :)
quote:
No myslim ze ABS i zkracuje brzdnou drahu a samozrejeme pomaha k tomu aby se dalo auto ridit.Jednoznacne auto brzdi vice kdyz se kola toci nez kdyz stoji na miste.I na brzdeni potrebvujes adhezy, to je muj nazor.A ymslim ze krasne to bylo visdet na videu co delal Kresta s landou kde se o tom prave zminovali.
Co se týká toho, jak co brzdí, tak o tom tu jsou jen spekulace. Sežentě mi auto, který má vypínatelný ABS a já zmeřím, co jak brzdí Smile Např Fabie RS by stačila Smile ... kdyby jste to chtěl někdo testovat a měl na to auto, tak se můžeme dohodnout na spolupráci. Jinak z níže vložených dokumentů si každý sám snad udělal obrázek, že ABS brzdí na kratší vzdálenosti (když budou srovnatelné podmínky jako tlumiče, pneumatiky, ... ) .... až seženu nějaké další materiály s provedenými srovnávacími testy, tak je sem vložím ...
A co říkáte na otázku, jak řídící jednotka pozná, že má auto zablokovaná kola je přitom je v pohybu a tudíž, že má zapůsobit? ... jak je psáno níže, tak na každém kole je čidlo. Beru. Ale jak dokáže řídící jednotka spočítat skluz z těchto impulsů? Máte na to někdo matematické vysvětlení? Přeci nemá s čím to porovnat? Skluz je rychlost auta rychlost kola. Na začátku brždění by se to dalo vzít z více věcí, i z impulsů na kole, ale když začneme brzdit se skluzem, tak už asi těžko Smile To si nedovedu představit, co by z toho vylezlo za "hausnumera" :D
A poslední otázka, proč závodní auta, např v rally nepoužívají ABS? .... tady jsem zvědav na vaše názory :D
quote:
A co říkáte na otázku, jak řídící jednotka pozná, že má auto zablokovaná kola je přitom je v pohybu a tudíž, že má zapůsobit? ... jak je psáno níže, tak na každém kole je čidlo. Beru. Ale jak dokáže řídící jednotka spočítat skluz z těchto impulsů? Máte na to někdo matematické vysvětlení? Přeci nemá s čím to porovnat? Skluz je rychlost auta rychlost kola. Na začátku brždění by se to dalo vzít z více věcí, i z impulsů na kole, ale když začneme brzdit se skluzem, tak už asi těžko Smile To si nedovedu představit, co by z toho vylezlo za "hausnumera" :D
A poslední otázka, proč závodní auta, např v rally nepoužívají ABS? .... tady jsem zvědav na vaše názory :D
Pod články, které jsem vložil dříve, je i diskuze, ve které se měření rychlosti řešilo.
Měly by být 2 způsoby, jak změřit rychlost pohybu vozu:
1) Prakticky nepoužívaný způsob, snad jen na pár vyjímek ve velmi drahých vozech.Někde na podvozku je umístěn jakýsi radar, který měří rychlost pohybu vozu vůči vozovce.
2) Tento způsob asi používá většina vozů s
ABS.
toto je přímo zkopírováno ze zmíněné diskuze od autora článku :
Kolo se zablokuje, zablokování je vyhodnoceno a kolo je odbrzděno - tím se změří na krátkém úseku rychlost otáčení a také rychlost vozu. Stačí to tak? K zablokování kola dojde vždy, protože žádný systém není schopen tak rychle hydraulikou brzdy regulovat. Lepší systémy vyhodnocují zpomalení kola a akce začne o něco dříve, ale často se i tyto systému úplnému zablokování nevyhnou. Zablokovat všechna 4 kola je možné tak u nových aut s perfektně fungujícími brzdami, jinak je vždy nějaký rozdíl v brzdné účinnosti a ta zabrání okamžitému zablokování všech 4 kol, vždy dojde k rozdílu v časovém začátku blokace.
A ještě co se týče toho, že při brždění na sněhu se vytvoří jakýsi klín.ABS se vypíná při rychlosti nižší než asi 15 km/h, protože by vlastně nebylo možné auto zastavit.Takže při nižší rychlosti ABS nefunguje.Tím se vylučuje i ta možnost odbrždění při stání někde v kopci na křižovatce.
Gronholm
01.11.2005, 21:45
Kdo byl na Autotecu v Brně mohl pozorovat(tušim že řídil pan Pechout)srovnání dvou Fábii(s ABS a bez ABS) v různých situacích(i při brždění) na mokré silnici(uměle vytvořené)...Fabie vybavená ABS měla o poznání kratší brzdnou dráhu než Fabie bez ABS....To ale asi všichni víte.Jen přispívám svou troškou do mlýna:-)...Mám i video:-)
quote:
No tak Emil někde řikal, a už to tu někdo zmiňoval, že ABS používá jen na mokrém asfaltu.A taky se nejedná o stejné ABS jako je v normálních vozech.
Hlavně s ABS by mělo být nemožné dostat auto do smyku, takže to si myslím, že je dostatečný důvod, proč se v rally nepoužívá :)
Gronholm
01.11.2005, 21:50
,,A ještě co se týče toho, že při brždění na sněhu se vytvoří jakýsi klín.ABS se vypíná při rychlosti nižší než asi 15 km/h, protože by vlastně nebylo možné auto zastavit.Takže při nižší rychlosti ABS nefunguje.Tím se vylučuje i ta možnost odbrždění při stání někde v kopci na křižovatce.,,...Mám takovej pocit že u Felicie to fungovalo asi krapet špatně.Občas(vlastně pořád) se stává že je zaplé pořád.
to Lukasss: radar je jasná jednička :D Ale zůstaňme na Zemi ... takže k metodě2: kolo se asi neodblokuje úplně, že by se točilo volně.Celé to uvolňování musí probíhat tak rychle, že by brzdná soustava svojí pružností mohla podle mě zamezit úplnému uvolnění kola. Tedy by pak měření rychlosti nebylo přesné ... nevím, jak to přesně popsat, ale mám takový pocit, že téhle "definice" metody 2 ještě chybí něco málo k tomu, aby to bylo tak dobré, jak to jest ...
to Gronholm: bylo by možné, že by jsi mi to video poslal na mejla? :) ... nebo link ke stažení také postačí ;)
Pro Emila je jízda bez smyku nemyslitelná (naštěstí :D), takže chápu, že on ABS vypíná. Ale je spousta jezdců, kteří moc smykem nejedzí a ani to neumí, takže jim by to mělo pomoct k lepším časům. Navíc víme, že pokud jede smykem, jede "pomalu" ... no a navíc by ušetřili náklady na pneumatiky...
MravenecZ
01.11.2005, 22:55
quote:
quote:
No myslim ze ABS i zkracuje brzdnou drahu a samozrejeme pomaha k tomu aby se dalo auto ridit.Jednoznacne auto brzdi vice kdyz se kola toci nez kdyz stoji na miste.I na brzdeni potrebvujes adhezy, to je muj nazor.A ymslim ze krasne to bylo visdet na videu co delal Kresta s landou kde se o tom prave zminovali.
ABS nezkracuje brzdnou dráhu. Něco jiného je když pan Lachout hamtne na brzdu na umělém ledě a stojí a něco jiného je když se brzdí na asfaltu. ABS není od toho aby zkracovalo brzdnou dráhu, ale od toho aby bylo auto řiditelné. Je toho o tom napsáno tuny na internetu v nejrůznějších diskuzích a článcích o autech, tak to ještě nezatahujte sem a nejdřív si to přečtěte.
To Čejda: fakt si to po sobě alespoň jednou přečti, někdy je to FIČÁK
quote:
quote:
quote:
ABS nezkracuje brzdnou dráhu. Něco jiného je když pan Lachout hamtne na brzdu na umělém ledě a stojí a něco jiného je když se brzdí na asfaltu. ABS není od toho aby zkracovalo brzdnou dráhu, ale od toho aby bylo auto řiditelné. Je toho o tom napsáno tuny na internetu v nejrůznějších diskuzích a článcích o autech, tak to ještě nezatahujte sem a nejdřív si to přečtěte.
To Čejda: fakt si to po sobě alespoň jednou přečti, někdy je to FIČÁK
Tak mi sem prosimtě dej nějakej odkaz, kde se píše, že ABS nezkracuje brzdou dráhu.Naopak z toho co jsem četl já, jasně vyplývá , že zkracuje brzdnou dráhu.
quote:
to Lukasss: radar je jasná jednička :D Ale zůstaňme na Zemi ... takže k metodě2: kolo se asi neodblokuje úplně, že by se točilo volně.Celé to uvolňování musí probíhat tak rychle, že by brzdná soustava svojí pružností mohla podle mě zamezit úplnému uvolnění kola. Tedy by pak měření rychlosti nebylo přesné ... nevím, jak to přesně popsat, ale mám takový pocit, že téhle "definice" metody 2 ještě chybí něco málo k tomu, aby to bylo tak dobré, jak to jest ...
to Gronholm: bylo by možné, že by jsi mi to video poslal na mejla? :) ... nebo link ke stažení také postačí ;)
Pro Emila je jízda bez smyku nemyslitelná (naštěstí :D), takže chápu, že on ABS vypíná. Ale je spousta jezdců, kteří moc smykem nejedzí a ani to neumí, takže jim by to mělo pomoct k lepším časům. Navíc víme, že pokud jede smykem, jede "pomalu" ... no a navíc by ušetřili náklady na pneumatiky...
No k tomu měření rychlosti,to není z mojí hlavy,ale napsal to autor toho článku v diskuzi pod ním.Mě se taky moc nezdá, že by se kola najednou v určitou chvíli volně otáčela, ale zas jinak nevim jak by se to měřilo.
Každé kolo má svůj věnec a čidlo, který snímaji otáčky kola, ty se pak porovnávají s rychlostí vozidla. Pokud je rychlost kola menší než rychlost vozidla, ventily ABS brzdu povolí a kapalinu přepustí pod pedál. Proto vám to tak při intenzivním brzdění tluče do pedálu jestli ste si někdo všimli. ABS na mokrém povrchu brzdnou dráhu zkracuje, protože na mokru když se to utrhne to je jak na saních, na suchu ovšem brzdnou dráhu prodlužuje, ale za účelem udržet auto ovladatelný. Ale pokud pojedete jak prasata, tak si uvědomte, že na fyziku je ABS krátký. K ABS se pak přidružuje například ASR, to je zase proti prokluzu kol při acceleraci, to má taky několik verzí, ale o tom taky mluvit nebudu. Jinak s tim deaktivováním při nižších rychlostech to je pravda. Všimněte si někde v televizi v testech jak tam s něčim brzdí na ABS a když už skoro stojí tak se kola zablokujou.
BB MOTORSPORT doporučuje RICHARD BURNS RALLY
Upravil - Speeder 04 Nov 2005 11:05:04
Teď mě tak napadlo, jestli je ABS vůbec povolený v rally??? Asi ne, co.
Prosim Vás lidi, snažme se nebejt jako "báby na trhu" jo? :) Když už píšete nějaké tvrzení, např. že "ABS prodlužuje brzdnou dráhu", tak sem hodtě link, kde bude se to bude psát. Neříkám, abyste nepsali názor, ale zkuste to eda spíš napsat stylem "můj názor je .... blablabla ...."
Ve zde výše uvedených odkazech je psáno, že ve většině případů ABS brzdnou dráhu zkracuje. Jinak je zbytečné zde pořád omýlat, že ABS zajišťuje řiditelnost auta. Na tom jsme se tu všichni shodli :)
TO JA NE: ABS zakázaný není, ale většinou je vypnuté. Dokonce se odstraňuje i posilovač brzd :D ... jsou to fakt blázni ;)
TO SPEEDER: fce ABS je jasná ;), ale zajímalo by mě, jak chceš měřit rychlost auta ve stavu, kdy Ti začnou prokluzovat kola. Resp. ve stavu funkčnosti ABS. Nebo to vezměme ad absurdum, tedy ve stavu zablokovaných všech čtyř kol. (aby někdo nechytračil, tak opomenmě např. radary apod. věcičky)
quote:
Prosim Vás lidi, snažme se nebejt jako "báby na trhu" jo? :) Když už píšete nějaké tvrzení, např. že "ABS prodlužuje brzdnou dráhu", tak sem hodtě link, kde bude se to bude psát. Neříkám, abyste nepsali názor, ale zkuste to eda spíš napsat stylem "můj názor je .... blablabla ...."
Ve zde výše uvedených odkazech je psáno, že ve většině případů ABS brzdnou dráhu zkracuje. Jinak je zbytečné zde pořád omýlat, že ABS zajišťuje řiditelnost auta. Na tom jsme se tu všichni shodli :)
TO JA NE: ABS zakázaný není, ale většinou je vypnuté. Dokonce se odstraňuje i posilovač brzd :D ... jsou to fakt blázni ;)
TO SPEEDER: fce ABS je jasná ;), ale zajímalo by mě, jak chceš měřit rychlost auta ve stavu, kdy Ti začnou prokluzovat kola. Resp. ve stavu funkčnosti ABS. Nebo to vezměme ad absurdum, tedy ve stavu zablokovaných všech čtyř kol. (aby někdo nechytračil, tak opomenmě např. radary apod. věcičky)
ABS pozná, že kola jsou zablokovaná a auto jede (nebo se spíš smýká) dál pomocí akcelerometru ... ten měří zrychlení, nebo tady spíš zpomalení v tzv. "géčkách" (násobky gravitačního zrychlení). Zablokování kol tedy předchází zpomalení. Navíc kola se nikdy nezablokují všechna ve stejný okamžik. I při dobře nastaveném rozdělení brzdného účinku mezi přední a zadní nápravu, vždy se blokuje nejdřív to méně zatížené kolo na nápravě, případně to, kde je horší adheze (nějaká nečistota na vozovce atp.). Už podle snímače otáček se ABS pozná, že jedno kolo se začíná blokovat. V realitě se prostě nestane, aby se zablokovala všechna kola v jeden okamžik.
http://www.rally-cfd.wz.cz
quote:
ABS pozná, že kola jsou zablokovaná a auto jede (nebo se spíš smýká) dál pomocí akcelerometru ... ten měří zrychlení, nebo tady spíš zpomalení v tzv. "géčkách" (násobky gravitačního zrychlení). Zablokování kol tedy předchází zpomalení. Navíc kola se nikdy nezablokují všechna ve stejný okamžik. I při dobře nastaveném rozdělení brzdného účinku mezi přední a zadní nápravu, vždy se blokuje nejdřív to méně zatížené kolo na nápravě, případně to, kde je horší adheze (nějaká nečistota na vozovce atp.). Už podle snímače otáček se ABS pozná, že jedno kolo se začíná blokovat. V realitě se prostě nestane, aby se zablokovala všechna kola v jeden okamžik.
pokud vím, tak akcelerometr není součástí ABS. Možná i proto, že by to pak bylo celé mnohem dražší. Ted by mě zajímal tvůj osobní názor,jestli myslíš, že by se spoléhalo na to, že k zablokování všech kol najednou nedojde? Vem si třeba když auto pojede po ledu, tak tam to podle mě není tak nepravděpodobné.
Pravda, v normálních autech akcelerometry nejsou. Pokud ale mluvíme o soutěžních autech, tak ta mají telemetrii i data-logger celkem standardně... tam vznikají ta "cenná data". Měření zrychlení ve všech směrech je celkem běžná věc.
Pokud někdo jede na ledu jako na suchu a myslí si, že ABS ho zastaví, tak je blázen. Při brždění na hladkém ledu potřebuješ na zabrždění jenom spoustu místa a je celkem jedno, jestli se kola točí, nebo kloužou... teda pokud nemáš pneu s hřeby.
kilometr
06.11.2005, 22:56
Tak to zkusím napsat ještě jednou. Že je potřeba povolit brzdný tlak pozná ABS computer tak, že decelerace kola dosáhla nepovolených hodnot - jinými slovy - jeli jste třeba stovkou, normální rychlost decelarace do nuly je třeba 5 sekund a computer najednou vidí, že decelerace některého kola je mnohem rychlejší, protože se kolo zastavilo třeba během sekundy. Tak tomu kolu povolí brzdný tlak. V okamžiku, kdy computer zjistí, že na kole dochází k akceleraci, znovu zvýší brzdný tlak.
Domnívám se, že ABS počítač žádný jiný tachometr, rychloměr, radar, počítání uzlů a podobné druhy měření nepotřebuje - svoje informace je schopen získat právě z otáček každého kola. Computer si říká: když se kolo netočí a před chviličkou se rychle točilo, a přitom někdo stojí na brzdě, tak je asi sakra třeba povolit. Nemusí přitom dojít ani k úplnému zastavení kola (což je i nežádoucí), stačí decelerace nad rámec povolených pravidel.
Při rychlosti 120km/hod ujede auto za sekundu cca 33 metrů a kolo se za sekundu otočí cca 19 a půlkrát (jestli jsem dobře počítal). Na vyhodnocení údajně stačí čtvrt otáčky kola, ABS má tedy skutečně dost času zareagovat během sekundy 10krát či 15krát.
A souhlasím s MravencemZ: ABS není od toho aby zkracovalo brzdnou dráhu, ale od toho aby bylo auto řiditelné. Zkrácení brzdné dráhy na kluzkém povrchu je vedlejší efekt (ale dobrý). A taky mám pocit, že tuhle diskusi tady někdo rozpoutal ve stejné době, jako ji rozpoutal na jiných webech, a to mi přijde divné.
quote:
Tak to zkusím napsat ještě jednou. Že je potřeba povolit brzdný tlak pozná ABS computer tak, že decelerace kola dosáhla nepovolených hodnot - jinými slovy - jeli jste třeba stovkou, normální rychlost decelarace do nuly je třeba 5 sekund a computer najednou vidí, že decelerace některého kola je mnohem rychlejší, protože se kolo zastavilo třeba během sekundy. Tak tomu kolu povolí brzdný tlak. V okamžiku, kdy computer zjistí, že na kole dochází k akceleraci, znovu zvýší brzdný tlak.
Jak píšeš, tak takhle by to fungovat mohlo, ale v tomhle případě by se nedokázal počítat skluz. ..."jak zjistí, že dochází k akceleraci, zvýší tlak"... a s čím to porovnává? Vždyť přeci skluz je definován jako rozdíl rychlosti auta a rychlosti kola(resp. obvodová rychlost kola).
... no snažím se už nějakou chvíli dostat do STK (:) ... státní technická knihovna), mám tam vyhlédnuto pár knížek. Tak uvidíme, jestli tam něco budou psát ...
quote:
A taky mám pocit, že tuhle diskusi tady někdo rozpoutal ve stejné době, jako ji rozpoutal na jiných webech, a to mi přijde divné.
... máš pravdu. Odhalil jsi mě :-) Ale nevim, co je na tom divného, když se člověk snaží získat rychle informace, tak proč by nemohl využít více pramenů ....
quote:
co vim tak ve ŠM ABS na Fabii WRC maj, ale během závodu je vypnutý a používaj ho jenom na přejezdech.
ArminBlockSystem ?
richie08
13.11.2005, 15:38
Hlavně je dost velký rozdíl v technice, která se používá v sériových autech a tím, co by se dalo použít kdyby se nemuselo uvažovat především o penězích. V podstatě souhlasím s Mravencem, ABS je pro masivní zvýšení bezpečnosti a ostatní je trochu vedlejší efekt. Je jasné, že z důvodu finačních je ABS u normálních aut osekané jak se dá, takže jeho funkce je omezená. Tudíž bavit se o tom jak jaké fígle se používají pro nahrazení akcelerometrů aj. je zbytečné, protože každý výrobce to bude mít jinak a navíc se to stále vyvíjí.
Jinak ABS by zcela jistě snížilo brzdnou dráhu i na suchém asfaltu, kdyby se použila kvalitní technika.
Teorie je jedna věc, ale praxe je jiná.
Pokud pominu poslední varianty a nejmodernější řešení, s kterými nemám téměř žádné zkušenosti tak ABS pro sportovn jízdu považuji přímo za nebezpečné. Mimo jiné proto, že u tohoto systému nikdy nevíte na 100% co to udělá. ( dráze nebudu mluvit, je prostě delší) Desetkrát to zafunguje správně a po jedenácté když to nečekáte auto nebrzdí a jede jako sáňky. Proto pryč s ABS pokud si nechcete rozbít auto!
quote:
Teorie je jedna věc, ale praxe je jiná.
Pokud pominu poslední varianty a nejmodernější řešení, s kterými nemám téměř žádné zkušenosti tak ABS pro sportovn jízdu považuji přímo za nebezpečné. Mimo jiné proto, že u tohoto systému nikdy nevíte na 100% co to udělá. ( dráze nebudu mluvit, je prostě delší) Desetkrát to zafunguje správně a po jedenácté když to nečekáte auto nebrzdí a jede jako sáňky. Proto pryč s ABS pokud si nechcete rozbít auto!
Já jsem proti všem podobným systémův pro sportovní jízdu.
MravenecZ
17.11.2005, 10:00
Pánové, je třeba rozlišit jízdu po běžné silnici a v běžném provozu a jízdu závodní. Pro běžného řidiče a běžnou jízdu jsou všechny tyto elektronické systémy vynikající (ESP, ABS, ASR, EBD,...) Pro sportovní jízdu na uzavřené trati asi moc ne, ale i tak záleží pouze a jen na schopnostech a potřebách pilota. Ve většině závodních aut ABS je a je vypínatelné a řidič se rozhoduje zda-li jej použije, nebo ne. V sériovém autě bych ABS samozřejmě nevypínal. I když mám pár zkušeností s Fábie, kde mě ABS párkrát přivedlo do úzkých. Hlavně při přibržďování na nerovném povrch pedál ztvrdne a auto pak téměř nebrzdí. Například roleta před kolejema mě docela nachytala. Je to ale typ od typu a např teď v současném autě s ABS rozhodně nemám a i třeba ESP je úplně jinak naladěné, než třeba u Renaultu, kde mi do řízení kecalo opravdu hodně. Je to prostě otázka naladění.
to MravenecZ: Plnej souhlas a přidám radu, kterou jsem už jednou výše psal. Problémům s roletou a ABS se vyhneš po namontování sportovněji nastavených tlumičů. U feldy stačily mírně tužší HP a bylo to OK (kruci to je zkratek).
quote:
Pánové, je třeba rozlišit jízdu po běžné silnici a v běžném provozu a jízdu závodní. Pro běžného řidiče a běžnou jízdu jsou všechny tyto elektronické systémy vynikající (ESP, ABS, ASR, EBD,...) Pro sportovní jízdu na uzavřené trati asi moc ne, ale i tak záleží pouze a jen na schopnostech a potřebách pilota. Ve většině závodních aut ABS je a je vypínatelné a řidič se rozhoduje zda-li jej použije, nebo ne. V sériovém autě bych ABS samozřejmě nevypínal. I když mám pár zkušeností s Fábie, kde mě ABS párkrát přivedlo do úzkých. Hlavně při přibržďování na nerovném povrch pedál ztvrdne a auto pak téměř nebrzdí. Například roleta před kolejema mě docela nachytala. Je to ale typ od typu a např teď v současném autě s ABS rozhodně nemám a i třeba ESP je úplně jinak naladěné, než třeba u Renaultu, kde mi do řízení kecalo opravdu hodně. Je to prostě otázka naladění.
quote:
Tyhle hodnoty, podle kterých ABS pozná jestli sou kola v bloku a je potřeba je uvolnit sou v mapách řídící jednotky. Prostě neni možný aby kolo jedoucí 100km/h najednou jelo 0 km/h. Řídíci jednotka vyhodnotí že jde o smyk, a povolí brzdu, když se kolo roztočí, zase přibrzdí, ale to už známe.
BB MOTORSPORT
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.