Zobrazit v plné verzi : Diskuze k čtenářské fotoporadně
Jelikož nám články vždy po pár dnech zmizí někde v pozadí a myslím si, že některé věci by bylo ještě dobré probrat, zakládám tímto toto nové fórum.Pište sem cokoliv co vás bude o focení zajímat, ptejte se, posílejte ukázky. V rámci možností vám na vše odpovím.
První část fotoporadny:
http://www.ewrc.cz/ewrc/show.php?id=3140
Druhá část fotoporadny:
http://www.ewrc.cz/ewrc/show.php?id=3586
Takže nyní bych zde rád pokračoval v diskuzi, která se rozběhla pod druhým dílem. Jednalo se o možnost, či nemožnost ovlivnit kompaktem hloubku ostrosti a zda je důležité aby i majitelé kompaktů věděli jak ovlivňuje fotografii.
Začnu přáním, abych vyfotil stejnou scénu na nízkou a na vysokou clonu. Pro úplnost udávám, že jsem použil kompakt Olympus c 5050 zoom.
první obrázek s otevřenou clonou na hodnotě 2,6:
http://www.libor.strakonice.cz/forum/P1010053.JPG
a druhý s plně zacloněným objektivem na hodnotě 8:
http://www.libor.strakonice.cz/forum/P1010054.JPG
U makra je pak tento rozdíl ještě více vidět.
Clona na hodnotě 2:
http://www.libor.strakonice.cz/forum/P1010048.JPG
A nyní na hodnotě 8:
http://www.libor.strakonice.cz/forum/P1010049.JPG
Pokud si obrázky uložíte do PC, tak si můžete prohlédnout exif.
Tomáš Holubář
02.07.2006, 13:26
Tady je první obrázek clona 9,5 a čas 0,7s
http://www.sweb.cz/THolubar/1.jpg
Tomáš Holubář
02.07.2006, 13:28
Tady ten druhý. Clona 3,5 a čas 1/10s byla docela tma.Je to focený kompaktem Minolta Dimage 7i recenzi najdete http://www.photorevue.cz/Sekce7/clan171.htm
http://www.sweb.cz/THolubar/2.jpg
a protože je poradna o tom, jak fotit rally, rád bych tady viděl stejný pokus na toto téma - stačej dvě fotky stojícího auta ze vzdálenosti tak 10-20 metrů - tedy jak na závodech vzdálenost pro nás-nevesťáky ;)
Článek byl zaměřen na pochopení základních pojmů v oblasti ovládání fotoaprátu a tutíž se omlouvám, že jsem si dovolil zabrousit i do teorie, která se přímo netýká rally. Nicméně tvoje přání splním a přidám sem i fotografie pořízené kompaktem, kde bude vidět význam hloubky ostrosti. Bohužel to už nebude dnes, ale snad ti zítra dokážu, že i toto má pro rally význam.
a protože je poradna o tom, jak fotit rally, rád bych tady viděl stejný pokus na toto téma - stačej dvě fotky stojícího auta ze vzdálenosti tak 10-20 metrů - tedy jak na závodech vzdálenost pro nás-nevesťáky ;)
Kdo se chcete vážněji zabývat problémy ostření, tak tady http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_focus4.html je to dost podrobně. Na té stránce je odkaz na předchozí 3 kapitoly.
Nyní začíná seriál o barvě http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_color1.html a před tím byly asi 4 nebo pět kapitol o exponometrii a o dvě o práci s bleskem.
Myslím, že není potřeba tyto obecně platné věci pitvat na rallye foru a tady by se mělo jít přímo k věci. I když si myslím, že tu někde takové fórum taky je, protože jsem tam kdysi uváděl odkaz na články na mých stránkách.
ok :)
těším se a rád se něco přiučím, stejně ale už se těším na další díl, téma kompozice - v tom mám(e) největší nedostatky 8D
PS: mloku, za nic se prosím neomlouvej, to spíš já bych si měl dát pozor na svoje rejpavý příspěvky... :D
Pánové - zde je nepřeberná studnice informací, rad a teorie, podle mě jedna z nejlepších stránek u nás, která se touto oblastí zabýva:
http://www.fotoroman.cz/
Pěkný den
Tomasek
Ta omluva byla tak trochu ironická ... :D
quote:
ok :)
těším se a rád se něco přiučím, stejně ale už se těším na další díl, téma kompozice - v tom mám(e) největší nedostatky 8D
PS: mloku, za nic se prosím neomlouvej, to spíš já bych si měl dát pozor na svoje rejpavý příspěvky... :D
ale bereš to sportovně, a to je fajn ;)
PS: já už jinej nebudu :app:
je tu nějak moc klid, takže zkusím položit otázku:
jak fotíš fotky pro ewrc? zdá se mi, že (nejenom ty) hlavní esa soutěže se dělaj na hodně krátkej čas (aby to bylo tutový) a pak se tam přidá pár povedenejch fotek těch "míň důležitých" posádek....?
když vezmu příklad z lužickejch, třeba tenkl na oplu - to je u mě 100%ní fotka, a pak třeba třetí fotka bergra - úplný zmrazení - akce je fuč, škoda, že nejsou zachovaný EXIFy
můžeš prosím napsat, jak probíhá dokumentování soutěže pro média? to by mohlo mít taky přínos pro nás amatéry - díky!
Z části máš pravdu. Pokud jde o to, aby někdo byl vyfocen a máš na to třeba jen 3 RZ (např. sprinty), tak pak jdeš většinou s časem nahoru a jedeš na jistotu. Naštěstí ale takhle moc často fotit nemusím. Lužické Hory jsem ale bral výslověně výletně. Zde na web jsem vybíral ty nejpovedenjší kousky. A k Bergerovi - u třetí fotky jsem porušil svoji osobní zásadu, že nefotím hodiny. Na živo je to velice zajímavé, ale málokdy se povedou dobře zachytit. A to je právě tento případ. Berger přetáhl vracák a v moment kdy jsem ho cvaknul prakticky stál.
je tu nějak moc klid, takže zkusím položit otázku:
jak fotíš fotky pro ewrc? zdá se mi, že (nejenom ty) hlavní esa soutěže se dělaj na hodně krátkej čas (aby to bylo tutový) a pak se tam přidá pár povedenejch fotek těch "míň důležitých" posádek....?
když vezmu příklad z lužickejch, třeba tenkl na oplu - to je u mě 100%ní fotka, a pak třeba třetí fotka bergra - úplný zmrazení - akce je fuč, škoda, že nejsou zachovaný EXIFy
můžeš prosím napsat, jak probíhá dokumentování soutěže pro média? to by mohlo mít taky přínos pro nás amatéry - díky!
Bohužel nemám ultrazoom a na mém Olíku C5050 to nijak nedokážu ukázat. Takže mi asi budete muset věřit, ale pravdou je (jak jsem již uvedl i ve článku), že u kompaktů není při focení rally hloubka ostrosti tak důležitá jako u zrcadlovky.
Článek byl zaměřen na pochopení základních pojmů v oblasti ovládání fotoaprátu a tutíž se omlouvám, že jsem si dovolil zabrousit i do teorie, která se přímo netýká rally. Nicméně tvoje přání splním a přidám sem i fotografie pořízené kompaktem, kde bude vidět význam hloubky ostrosti. Bohužel to už nebude dnes, ale snad ti zítra dokážu, že i toto má pro rally význam.
jojo, a to mi šlo... 8D
takže na kompaktu hejbat clonou jen pro hlídání času, když se kolem sluníčka motaj mraky a množství světla se mění (ne radikálně)
Ale ve chvíli, kdy budeš chtít vyfotit přihlížející sličnou divačku, nebo použiješ 12-ti násobný zoom (případně si od někoho půjčíš zrcadlovku), tak je dobré, abys to věděl :D .
jojo, a to mi šlo... 8D
takže na kompaktu hejbat clonou jen pro hlídání času, když se kolem sluníčka motaj mraky a množství světla se mění (ne radikálně)
půjčíš zrcadlovku... no to je dobrý :)
jakože se zaptám brose, jestli mi půjčí svýho marka s pevnou 300/2.8? :D
pojďme do reálu, jsme kompaktíci, a i kočky první kategorie jsou pro nás tvrdým oříškem, pokud stojí od nás 10 metrů a víc 8D
Marek Felt
05.07.2006, 10:01
to chryby: A nejsou:-)) Musis bejt drzej a proste prijit bliz a vyfotit. Muze to doopadnout maximalne dvema zpusoby. Bud te posle nekam, coz ti rozhodne vadit nebude, kdyz ji budes mit jiz vyfocenou a nebo se nestane vubec nic:-) a ty spokojene odejdes. Facky litat urcite nebudou. Ledatak, pokud tam bude mit frajera, tak potom by to mohlo byt horsi:-)). Hlavne vsak musis byt rychlej, nesmis otalet s focenim a proste nacvakat co nejvice fotek-jedna se nemusi podarit a mas hotovo i s kompaktem.
Take jsem odkojeny komapktem Olympus C720Ultrazoom:-)) Cekal jsem na idealni prilezitost a namacknul. Tak to bylo i s auty. Ted pri pouzivani zrcadlovky jenom mackas a mackas. Zadne umeni! Bros macka a leze mu z toho osm, nebo kolik za vterinu. To se to potom foti:-))))
Marek Felt
05.07.2006, 10:02
Jinak ja ti trebas i zrcadlovku na vyzkouseni (nebo vyfoceni nejake ciciny) pujcim ;)
Upravil - Marek Felt 05 Jul 2006 10:03:03
Tomáš Holubář
06.07.2006, 14:33
Ideální je se pokusit vyfotit sličnou slečnu a auto dohromady :D
http://www.sweb.cz/THolubar/11.jpg
Upravil - Tomáš Holubář 06 Jul 2006 14:34:17
Na zde přítomné odborníky (mlok, Mára) bych hodil dotázek... Myslíte, že je možné udělat na rally solidní fotky i obyčejným setovým objektivem na Canonu 350D. Nějak mi ten seťák není po chuti, ale do Bohemky jiný nestihnu pořídit. Samozřejmě mám ještě dlouhý objektiv s USM, toho se nebojím, ale ten pomalý seťák mě prostě děsí :-) Jo a mohl by mi někdo poradit na sobotních RZ Bohemky nějaké pěkné místečko na focení? Všem předem děkuju. Přeju dobré světlo a hezký den. zajic =:)
ikdyž nejsem odborník, zkusím ti odpovědět: nevím, proč nefotíš tím delším s USM, rychlý ostření je super věc, nehledě na to, že na bohemce se určitě (i po zkušenostech s létajícími 206kami) bude stát dost daleko od trati, aby ten 18-55 nebyl málo.... každopádně po troše cviku jdou fotky i s tím seťákem, a jestli je použiješ jak většina z nás (umístění na web nebo maloformátovej tisk), tak ztrátu kvality "téměř" nepoznáš
Upravil - chryby 07 Jul 2006 08:22:16
Jen v rychlosti - na letošním Krumlově jsem se dotal do situace, kdy jsem neměl jediné sklo. Půjčil jsem si tedy od Máry pomalé Nikkory 28-100 a 70-300. V kombinaci s D70 jsem nafotil pro web použitelné fotky, sám jsem byl překvapen, jak jsoou dobré. Canonní seťáky neznám, ale nepředpokládám, že mezi nimi bude velký rozdíl. Všechny jsou bohužel pomalejší v ostření, ale když s tím počítáš a víc cloníš, tak je to v pohodě. L skla to ale pochopitelně nejsou ...
quote:
Na zde přítomné odborníky (mlok, Mára) bych hodil dotázek... Myslíte, že je možné udělat na rally solidní fotky i obyčejným setovým objektivem na Canonu 350D. Nějak mi ten seťák není po chuti, ale do Bohemky jiný nestihnu pořídit. Samozřejmě mám ještě dlouhý objektiv s USM, toho se nebojím, ale ten pomalý seťák mě prostě děsí :-) Jo a mohl by mi někdo poradit na sobotních RZ Bohemky nějaké pěkné místečko na focení? Všem předem děkuju. Přeju dobré světlo a hezký den. zajic =:)
Dlouhé USM samozřejmě použiju, dotaz na seťák byl vznesen pouze pro případ kdybych se v nějakém bezpečném místě dostal blíž trati (třaba do svahu NAD silnici nebo tak, ale s létajícími 206 počítám a proto hodlám stát radši co nejdál - co zoom dovolí :-) ) nebo toužil po nějakém krajinářsko-rallyovém úletu :-D
Jako nadšený amatér a ne profík samozřejmě o elkových sklech nemluvím :-D Každopádně díky za alespoň částečné uklidnění ;)
quote:
Jen v rychlosti - na letošním Krumlově jsem se dotal do situace, kdy jsem neměl jediné sklo. Půjčil jsem si tedy od Máry pomalé Nikkory 28-100 a 70-300. V kombinaci s D70 jsem nafotil pro web použitelné fotky, sám jsem byl překvapen, jak jsoou dobré. Canonní seťáky neznám, ale nepředpokládám, že mezi nimi bude velký rozdíl. Všechny jsou bohužel pomalejší v ostření, ale když s tím počítáš a víc cloníš, tak je to v pohodě. L skla to ale pochopitelně nejsou ...
quote:
další otázečka pro mistry:
mění se čas při paningu na různejch ohniscích? na jakej čas fotit paningem auto, který jede po rovným úseku, na kterej koukám kolmo? při ohnisku např. 50, 100 a 200 mm?
na tohle téma jsem si měnil názory s jpe (mimochodem z kopný dodal pěkný kousky) a asi měl pravdu on...
quote:
další otázečka pro mistry:
mění se čas při paningu na různejch ohniscích? na jakej čas fotit paningem auto, který jede po rovným úseku, na kterej koukám kolmo? při ohnisku např. 50, 100 a 200 mm?
na tohle téma jsem si měnil názory s jpe (mimochodem z kopný dodal pěkný kousky) a asi měl pravdu on...
To je dost složitá otázka, protože s kratším sklem stojíš blíž a relativní rychlost vůči tobě je vyšší, s dlouhým sklem švenkuješ pomaleji, ale zase to můžeš rozhýbat. Praxe naučí, co kdy použít a nemusíš pak chodit na rallye s kalkulačkou, metrem, stopkama a vyšším matematickým vzděláním.
Základní schema mám na stránkách v reportážích Jak fotit rallye 2 (myslím, že je to tak z roku 2003 - což mě připomíná, že jsem tehdy slíbil pokračování, kruci).
jo, ten graf je super, ještě by mě zajímalo vysvětlení téhle věty: "...tyto časy závěrky. Mohou být samozřejmě i kratší, pokud to dovolí světelné podmínky a nastavená citlivost."
tomu nějak nechápu... :D
quote:
jo, ten graf je super, ještě by mě zajímalo vysvětlení téhle věty: "...tyto časy závěrky. Mohou být samozřejmě i kratší, pokud to dovolí světelné podmínky a nastavená citlivost."
tomu nějak nechápu... :D
Myšleno tak, že kde nic není, ani smrt nebere. Když máš na kompaktu nejkratší tisícinu a citlivost 200 tak tam holt kratší čas nedáš.
Což byl třeba ten Panoz. Nikon Coolpix 990 tehdy moc nic lepšího neposkytoval. Stejně tak fotka toho Travaglii s Nikonem CP 5000. Jó to není jako dnes, kdy vám žádnej ultrazoom není dost ultra :-)
Takže mloku, Nikon má evidentně lepší základní objektivy než Canon, nebo s tím seťákem prostě neumím, ale jediné solidní fotky co jsem udělal na Bohemce jsou z toho dlouhého USM. Takže do příští soutěže rychle pořídím něco místo seťáku, co bys doporučil? Kromě elka :-D
=:)
Harald Ludanek
31.07.2006, 09:04
Viděl jste někdo tohle? Je to ve fotosoutěži na Pelhřimov, mloku, dá se tomu něco vytknout?
http://www.ewrc-media.com/fotosoutez/images/1151.jpg
Harald: přepálené, neostré, moc natěsno, jedinej plus že je z toho cítit rychlost
bambucha
31.07.2006, 21:22
máš recht profíku. autor fotil rychleji, než se to naučil, ale auto vybral dobrý
P.S: Lázeňský Švihák jede vpřed, nebo vzad?
quote:
Harald: přepálené, neostré, moc natěsno, jedinej plus že je z toho cítit rychlost
marek felt:
poprosil bych tě o malou přednášku ohledně objektivů nikon, jaký používáš, popřípadě jaký bys doporučil a proč - moc děkuju 8D
ps: gratuluju k úlovkům z německa 8D
Omlouvám se za neodpovědi, ale asi jsem nějak spal či co. Takže honem do odpovědí ...
Bohužel nevím. Mám osobní zkušenost pouze se seťáky od Nikonu a u Canonu jsem skočil rvnýma nohama do L třídy, ale možná by stálo za úvahu projít bazary a zkusit najít nějaký levnější 17-40/4L. Je to super sklo a nechá se pořídit starší i kolem 15-ti tisíc.
quote:
Takže mloku, Nikon má evidentně lepší základní objektivy než Canon, nebo s tím seťákem prostě neumím, ale jediné solidní fotky co jsem udělal na Bohemce jsou z toho dlouhého USM. Takže do příští soutěže rychle pořídím něco místo seťáku, co bys doporučil? Kromě elka :-D
Bros to vystihl přesně, není co dodat
quote:
Viděl jste někdo tohle? Je to ve fotosoutěži na Pelhřimov, mloku, dá se tomu něco vytknout?
http://www.ewrc-media.com/fotosoutez/images/1151.jpg
Dovolím si odpovědět za něj. Jako záklaďák má právě onen seťák Nikkor 18-70 (který koupil ode mne). Tele má už ,,trochu" lepší - Nikkor 70-200/2,8 VR
Osobně 18-70 vřele doporučuju - rychlý lehký objektiv s poměrně dobrou kresbou. Za ty peníze nic lepšího neseženete. Nikkor 17-55/2,8 je vynikající ale stojí 1x tolik. Mohu ho ale také jen doporučit, rychlost pekelná a při mírném zaclonění (cca od 4) ostrý jak břitva.
Tele - fotil jsem letos na Krumlově se setovým 70-300 a byl jsem překvapen jak dobře to dopadlo. Ale přesto to není to pravé ořechové. Na D70 jsem stabilně používal Sigmu 700-200/2,8 HSM a byl jsem absolutně spokojen. S přechodem na lepší tělo ale Sigma přestala stíhat a tak jsem pořídil právě to sklo co má nyní Mára - Nikkor 70-200/2,8 VR a to už je úplně jiná liga. Pochopitelně také za jiné peníze ...
quote:
marek felt:
poprosil bych tě o malou přednášku ohledně objektivů nikon, jaký používáš, popřípadě jaký bys doporučil a proč - moc děkuju 8D
ps: gratuluju k úlovkům z německa 8D
a co rychlost ostření u objektivů AF a AF-S? například u D70 a třeba D200? je tam rozdíl? začínám skládat výbavičku, nějaký love do toho pustit můžu
AF-S je hodně rychlej. Dokonce i 18-70 bez větších problémů stíhal. AF je sice o poznání pomalejší, ale nechá se s ním také fotit - viz moje fotografie z letošního Krumlova. Vše je foceno s D70 + AF 28-105 a AF 70-300. musel jsem hodně předostřovat, více clonit ( pro jistotu), ale dalo se to. Nicméně, kupuj podle peněz ...
Rozdíl mezi D70 a D200 nedokážu úplně přesně posoudit, ale na 100% je D200 o pořádný kus dál.
quote:
a co rychlost ostření u objektivů AF a AF-S? například u D70 a třeba D200? je tam rozdíl? začínám skládat výbavičku, nějaký love do toho pustit můžu
Upravil - mlok 14 Aug 2006 14:46:01
sloní kýta
09.11.2006, 02:10
Chci si koupit digiťák, falešnou zrcadlovku (abych si připadal dospělý) a nechci do něj dát víc jak 13tis. (no, tak ať já nežeru a žena neslyší - víc jak 15tis.).
Dokonce přemýšlím i nad tím, že z důvěryhodného zdroje bych koupil jetou kvalitu.
Nerozumím tomu, nicméně mě zaujaly novinky Fuji Finepix
6500 - http://www.azfoto.cz/_web/fujifilm/fujifilm_finepix_s6500.php?tag=fujifilm_finepix_s6 500&mode=1
a
9600 - http://www.azfoto.cz/_web/fujifilm/fujifilm_finepix_s9600.php?tag=fujifilm_finepix_s9 600&mode=1
Schválíte? A proč?!
Vymluvíte? A proč?!
Co doporučíte jiného? A proč?!
Jít do jetého? A proč?!
Upravil - sloní kýta 09 Nov 2006 02:32:50
slone co chceš fotit? závody nebo dovolenou? na závody bych se zajímal hlavně o rychlost ostření - ale to je parametr, kterej se nikde jako TTD nepíše.... to by chtělo vyzkoušet naostro - tzn. najít krám, kde ti to půjčí...
koukl jsem na ty odkazy a s překvapením zjišťuju, co dneska ty foťáky všechno umí.... řakl bych, že oba jsou super...
taky bych bral jako parametr světelnost, na těch dlouhejch zůmech už to může být znát...
já lezu pro informace sem:
http://forum.digineff.cz/
zkus to projít
sloní kýta
10.11.2006, 13:03
díky chrybáči, tam jsem byl. Ale to víš - čekal jsem reklamu tak říkajíc od úst k ústům, když se podíváš, tak tady fotí autí každý druhý, tak jsem čekal smršť nabídek a doporučení, rad co ano, co určitě ne.
A ono zatím kde nic tu nic. Tak snad po víkendu tu někdo poradí.
No, měl by být na focení autí a krajinek.
Těžko se radí. Já jsem, Marku, vymýšlel, když jsme spolu o tom komunikovali, ale na nic kloudného jsem nepřišel - zůstává to u některé z těch Fujin nebo Canonu Powershot S3. Zkus si svoje požadavky na foťák aplikovat na auta. Tvoje otázka by vypadala asi takto: Poraďte mně auto. Tak do 300000,-, aby jezdilo jako dobrej sporťák, zvládalo terén, údržba a doplňky nestály moc. A nové nebo jeté? A teď mudruj.
rally fotí každej druhej...
to je sice pravda, ale polovička z nich fotí zrcadlem! a zrcadlovku asi nechceš..., co?
já si jí pořídil a musím konstatovat co se týče focení závodů, že rozdíl mezi EVF a zrcadlem je asi jak mezi A8/wrc a N1....
ještě bych omrkl (krom toho co psal foly) panasoniky FZ20,30,50.... jsou tu lidi, co s nima úspěšně závody fotí (fotili)
sloní kýta
10.11.2006, 23:16
quote:
Těžko se radí. Já jsem, Marku, vymýšlel, když jsme spolu o tom komunikovali, ale na nic kloudného jsem nepřišel - zůstává to u některé z těch Fujin nebo Canonu Powershot S3. Zkus si svoje požadavky na foťák aplikovat na auta. Tvoje otázka by vypadala asi takto: Poraďte mně auto. Tak do 300000,-, aby jezdilo jako dobrej sporťák, zvládalo terén, údržba a doplňky nestály moc. A nové nebo jeté? A teď mudruj.
Tak to bych jednoznačně volil Blahoutův Žigul
Canon PS S3 IS jsem zavrhl po přečtení ňákého fóra a hodnocení uživateli, on je už špatnější při ISO 200 atd.
Upravil - sloní kýta 10 Nov 2006 23:32:31
sloní kýta
10.11.2006, 23:28
quote:
rally fotí každej druhej...
to je sice pravda, ale polovička z nich fotí zrcadlem! a zrcadlovku asi nechceš..., co?
já si jí pořídil a musím konstatovat co se týče focení závodů, že rozdíl mezi EVF a zrcadlem je asi jak mezi A8/wrc a N1....
ještě bych omrkl (krom toho co psal foly) panasoniky FZ20,30,50.... jsou tu lidi, co s nima úspěšně závody fotí (fotili)
já právě zvažuji, ty Fujiny, se mi líbily tak nějak na první pohled, teď už jenom přebírám (abych přebral). Zrcadlovka je pěkná věc, ale znáš to - není peněz, není lásky...
Nicméně do užšího výběru mi spadly tyto a mezi nim zvažuji:
Fuji S6500, S9600
Panasonic FZ50
Olympus SP 510 UZ (500 UZ)
Sony DSC-H5
Canon EOS 350
Nikon D50 (tady mi v setu vadí malé ohnisko a je taky trochu přes limit)
Takže stále doufám že někdo řekne: "toto jooo, toto neeee....", a rozumně to zdůvodní
quote:
quote:
Tak to bych jednoznačně volil Blahoutův Žigul
Canon PS S3 IS jsem zavrhl po přečtení ňákého fóra a hodnocení uživateli, on je už špatnější při ISO 200 atd.
Upravil - sloní kýta 10 Nov 2006 23:32:31
Tak tomu odpovídám fotopuška Zenit :-)
Co píšou v testech o OLYMPUS SP-510 ULTRA ZOOM? Machrují tam s nějakou finesou na špatné světelné podmínky. Což by se mnohdy mohlo hodit, pokud to ovšem funguje....
Pokud by rodinná kasa utáhla EOS 350, tak by nebylo co řešit, ale je to o tom dokupování skel, jak jsme se bavili a to je nekonečný příběh. Dost jsem zapoměl na externí blesk. Tělo by mělo mít pro něj sáňky, protože s věstavěným bleskem je to o ničem a ceny systémových blesků, které jdou na to nasadit, by neměly být přehnaně drahé. Např. u Canonu jdou originální blesky nahradit Sigmou, cca za polovinu.
Na "hvězdičky" nejlíp vychází ta Fujina 9500 - http://www.fotografovani.cz/db/srovnej.php?v=517:501:406:420&w=f ale věř českejm testům (často kdo platí, ten vyhrává).
Taky si myslím,že tady neexistuje jednoznačná odpověď. Několik lidí mne už s podobnou otázkou kontaktovalo a já vždy odpovídám - vol podle peněz. Osobně jsem EVF zrcadlovku přeskočil a šel z (velice dobrého) kompaktu na pravou zrcadlovku, ale ten přestup byl absolutně nepopsatelný. Měl jsem několikrát v ruce EVF foťák, ale nikdy mě nijak extra neuchvátil rychlostí (to bylo ale u kompaktu stejné) ale co mi na těchto přístrojích nejvíc vadí, je pomalá reakce v hledáčku. Nevidíš pořádně to, co se ve skutečnosti děje. Nevím, asi jsem ovlivněn zrcadlovkami, ale myslím si, že jetá D70 + nějaké seťáky od člověka co přešel na D200 a nakoupil si už časem kvalitnější skla, nebude špatná volba. Já sám mám už dnes trošku lepší techniku, ale D70 jsem si stále nechal na tahání a jsem s ní spokojen. Pochopitelně to není profi stroj, ale rozhodně už snese nějaké srovnání. To samé si myslím i o Canonu 300D, ale ten bohužel osobně neznám.
Upravil - mlok 11 Nov 2006 18:54:22
ten nikon d50 se v setu (18-55 + 55-200) prodává za nádherný peníze - tohle koupíš a máš "vše" co potřebuješ....
canon 350 je zase "výběhovej typ", takže se může taky sehnat levnějc, jinak zrcadel z druhý ruky (nejlíp ještě chvíli v záruce) bych se nebál
ještě k tomu panasonicu FZ50 - moc se v tom neorientuju, ale snad jsem už víckrát četl a slyšel, že FZ30 by měla být lepčí..
To Sloní kýta: Já osobně něco málo přes rok fotím Panasonicem DMC-FZ20. Je to spíš taková hračka, ale pokud není člověk úplně levý, tak se i s ním dají udělat celkem slušný fotky. Zrcadlo to ovšem není ani náhodou. Srovnání mezi FZ30 a FZ50 nevyznívá jednoznačně, nicméně dle testů 50 míň šumí. Já osobně si myslím, že podstatně menší rozdíl byl mezi FZ20 a FZ30. Jednalo se tam především o ergonomii a potáhly se Mpix z 5 na 8. Ale výsledné fotky mi připadají téměř totožné. Hodně záleží na tom, jak vážně to člověk s focením myslí. Já za rok objedu cca 30 soutěží a fotím i jiné věci, než rally. Myslím, že bych zrcadlo uživil, ale jak psal Foly, nákup zrcadlovky je jen začátek, dokupování kvalitních skel, které jsou nejen při focení rally velmi důležitá, je už kapitola sama o sobě. Navíc je určitě nutností mít externí blesk, já si teď po roce koupil k FZ20 origoš Paňáka a jsem velmi překvapen jeho výkonem. Variant je mnoho, ale stejně to nakonec skončí u finanční stránky. Sám musíš vědět, na co se cítíš :D
www.CzechRallyeWeb.net
a otázka na mloka: jak to vypadá s 3.dílem fotoporadny - na tema kompozice? 8D
a když už jsme u těch zrcadel, právě zjišťuju, že nikon zas představuje novinku D40 - za cenu 400 dolarů !!! tak to je pecka a vhozená rukavice všem EVF zrcadlovkám....!
jediný velký mínus (jak pro koho) je nutnost používat pouze AF-S objektivy, jinak to podle mě za ty peníze nemá chybu
víc na:
http://www.digineff.cz/art/aktuality/061111nikon_d40.html
zdenda.marcel
12.11.2006, 18:23
na jaře jsem z kompaktu přešel na Panasonic FZ20 a... neni to špatný. Ale s půlročním odstupem zjišťuju že sem měl přišetřit a jít do zrcadlovky..byl to mezikrok navíc.od kompaktu se o tolik neliší a za horších světelných podmínek to šumí.A do kapsy to taky nestrčíš.. takže je to takový mezi..
3. díl bude již brzy - nějak mi do toho vlezla ta Austrálie ...
quote:
a otázka na mloka: jak to vypadá s 3.dílem fotoporadny - na tema kompozice? 8D
sloní kýta
12.11.2006, 23:29
Zůčastněným pánům děkuji.
Můj náhled je takovýto; zatím jsem foťák neměl a žiji.
Po manželčině otázce, co koupíme dětem k vánocům, jsem vytušil svou šanci. Digiťák - jsem pohotově odpověděl. Ještě pohotověj jsem případnému handrkování zamezil větou, že sedum je málo, za to že se nic pořádného nekoupí. Deset je limit - kontrovala.
Jak jste si všimli, sháním něco do patnácti.
Ale přece jen, abych nebyl úplně bezcharakterní, je třeba určité úlitby bohu (rozuměj ženě) a dětem.
Sice z více stran je mi potvrzeno, že žádná EVF není tak dobrá jak zrcadlovka, ztotožňuji se plně, že rozdíl je asi nepopsatelný, ale z výše popsané situace je Vám zřejmé, že nemohu domů za "těžké" prachy donést fotoaparát, sice dobrý, ale který umí "jen" fotky a navíc se nevleze ani do kabelky, natož tak do kapsičky na blůzce. Nějaké to ozvučené videjko asi taky budou chtít.
No a já počase zjistím, jestli mě to opravdu baví a pak si třeba od Folyho koupím jetého Nikona, protože za těch X-let bude opravdu levný.
Takže pánové, ještě jednou děkuji za rady. Na závěr mi dovolte položit otázku; mám jít do Fuji 6500?
nebo do 9600?
či snad dokonce do
Panasonic FZ50?
A proč?
:X
i proto, že ty fujiny neznám, osobně bych bral panasonika
ale ani jeden z těch tří, tebou jmenovaný, se do kapsy nevejde... 8D
sloní kýta
12.11.2006, 23:51
quote:
i proto, že ty fujiny neznám, osobně bych bral panasonika
ale ani jeden z těch tří, tebou jmenovaný, se do kapsy nevejde... 8D
Já těm bohům nechci obětovat vše...
:D
jak bylo napsáno výše - je to jen otázka peněz, ale jednu útěchu pro tebe mám - 6 mpix není zas tak málo, a pro potřebu amatérskýho fotografa to bohatě stačí...
Upravil - chryby 12 Nov 2006 23:56:34
sloní kýta
12.11.2006, 23:58
quote:
:D
jak bylo napsáno výše - je to jen otázka peněz, ale jednu útěchu pro tebe mám - 6 mpix není zas tak málo, a pro potřebu amatérskýho fotografa to stačí...
Takže F6500 za 10tis.? A já se už se psychicky vyrovnal s Panasonickem FZ50 za 15tis. Že bych ještě ušetřil?
;)
za bůra se dá udělat třeba německo v srpnu :D
sloní kýta
13.11.2006, 00:11
Co tam vyfotím s blbým foťákem?
v německu nic, pokud nebudeš mít vestu :)
ale slovo "blbý", bych řekl, není na místě...
technologie jde dopředu móc rychle, jako majitel obstarožního EVF olympusu jsem zkoušel P FZ30 - a čuměl jsem na drát! kup EVF a časem sám zjistíš, jestli to stačí nebo ne - jako základ je to OK... !
6 MB opravdu stačí. Ještě nedávno jsem dělal i zakázky s Canonem 300 D, nyní jedu na 20D). Je to o jiných vlastnostech, ty 2 MB navíc nehrají velkou roli.
quote:
6 MB opravdu stačí. Ještě nedávno jsem dělal i zakázky s Canonem 300 D, nyní jedu na 20D). Je to o jiných vlastnostech, ty 2 MB navíc nehrají velkou roli.
MB? Nemluvíš náhodou o Mpx?
http://rally.stanis.info
sloní kýta
13.11.2006, 00:50
tak jo, budu ještě chvíli zvažovat, sebetrýznit - a pak si hodím korunou
hlavně dej vědět, jaks dopadl...
sloní kýta
13.11.2006, 00:57
...to dám, ale jak se znám, tak brzo to nebude...jdu dělat bucí....to budou sny:...FZ6500. 96000, FZ50... v rychlém sledu... a pak je rozbiju u pokladny, když je zaplatím...joj... xx(
sloní kýta
13.11.2006, 01:00
quote:
quote:
A tvůj názor k předešlému...?
quote:
quote:
quote:
A tvůj názor k předešlému...?
Jo, uklepnul jsem se s MB v zápalu boje... Když upřesním o čem to je. Z aparátu s čipem 6 Mpix ( 18 MB RGB) se dostane bez dopočítávání fotka asi 18x24 cm (beru to ve standardních formátech papíru, nechytejte mě za slovo) a z 8 Mpix (24 MB RGB) plnohodnotná A4. Je otázka, jak často si bude člověk doma takové fotky dělat. V praxi ale je možné z obou velikostí tisknout A3 Plus (48x33 cm), což zákazníkům za peníze činím; při té ceně pro sebe jen málokdy :-)). Když si otevřete testovací obrázky té paní s kyticí na http://www.imaging-resource.com/DIGCAM08.HTM z 6 Mpix a 8 Mpix od jednoho výrobce a srovnáváte je vedle sebe, nepřijdete na rozdíly ani náhodou. Spíš najdete rozdíly mezi výrobci. Někteří doostřují jako prase a mají slité plochy (často jsem viděl u Sony), jinde je aberace atd. Kupodivu to ale v reálu na snímcích není nijak zvlášť vidět.
zdenda.marcel
13.11.2006, 19:34
uplně bych nezatracoval ani Panasonic DMC TZ1 i s kartou 512MB za 8900. má 10xoptickej zoom a stabilizaci. ideální do kapsy (chtěl bych ho jako druhej foták do rodiny(až bude zrcadlo)) dělá moc pěkný videa.. pokud teda oželíš některý manualní funkce a kvalitní blesk
Mloku prosím můžeš mi vysvětlit následující formulaci z jednoho Tvého příspěvku... "Na D70 jsem stabilně používal Sigmu 70-200/2,8 HSM a byl jsem absolutně spokojen. S přechodem na lepší tělo ale Sigma přestala stíhat a tak jsem pořídil právě to sklo co má nyní Mára - Nikkor 70-200/2,8 VR a to už je úplně jiná liga" Ta sigma co nestíhala je můj vysněný objektiv :-O Díky, čao
Ani jedno z těch skel jsem neměl v ruce víc jak pár sekund/minut, ale řekl bych, že ta Sigma má prostě pomalejší ostření.
Přesně tak jak píše Stanis. Ono hodně záleží k jakému tělu tohle sklo plánuješ. Krátce jsem měl Nikon D2x a k němu opravdu nebyla tato Sigma to pravé ořechové. A není to jen v rychlosti ostření, ale jako zásadní problém u této Sigmy vidím trhané kontinuální ostření a tím pádem nestíhá rychlejším sekvencím. Možná jsem ale měl jen smůlu na špatný kus - znám jednoho harcovníka co ji má na 1DMKII (9 snímků/sec.) a tvrdí, že mu postačuje. A teď babo raď! Ale abych nekončil zcela bez rady, tak na aparáty typu Nikon D70 (nebo jak se to teď značí) je to špičkové sklo, pro lepší těla bych pak asi volil originální skla. Je to ale vše o penězích.
Díkes Mloku, vzhledem k tomu, že můj 350D dělá 3 snímky za sekundu tak až jednou dám dohromady prachy, tak mi ta Sigma bude bohatě stačit, ale na Pražský sprint budů mít půjčený Canon 70-200/4 L, tak uvidíme jestli bych se nespokojil "jen" s ním ;)
Canon 70-200/4L je podle mě mnohem lepší volba. Na rally většinou stejně potřebuješ víc zaclonit (nevzpomínám si, kdy jsem naposled fotil na 2,8) a tento objektiv je opticky srovnatelný s Canonem 70-200/2,8L. Menší clonu využiješ pouze na portréty a já osobně bych vyšší světelnost okamžitě vyměnil za skoroprofi sklo :-). A nezapomeň, že eLka ti budou bez problémů chodit i na těle, které si koupíš za 5 let.
quote:
Díkes Mloku, vzhledem k tomu, že můj 350D dělá 3 snímky za sekundu tak až jednou dám dohromady prachy, tak mi ta Sigma bude bohatě stačit, ale na Pražský sprint budů mít půjčený Canon 70-200/4 L, tak uvidíme jestli bych se nespokojil "jen" s ním ;)
A to eLko je teď za poměrně slušné ceny ;) Beru Tvojí radu na vědomí a asi na jaře holt pořídím toho Canona.
C 70-200/4L doporučuju. Dělám s ním i technickou v ateliéru raději než s pevnou padesátkou. Na sedmdesáti až cca stodvaceti kreslí stejně dobře a díky zoomu je pohotovější. Je fakt dobrej a kreslí už od té clony 4. Všechno se pohybuje vevnitř, což je vůči prachu a mrholení dobře. A na nošení venku je lehoučký. Když jsem vzal do ruky 2,8L, tak mně spadla ruka.
Ok, takže další hlas pro Canon, díky ;)
quote:
C 70-200/4L doporučuju. Dělám s ním i technickou v ateliéru raději než s pevnou padesátkou. Na sedmdesáti až cca stodvaceti kreslí stejně dobře a díky zoomu je pohotovější. Je fakt dobrej a kreslí už od té clony 4. Všechno se pohybuje vevnitř, což je vůči prachu a mrholení dobře. A na nošení venku je lehoučký. Když jsem vzal do ruky 2,8L, tak mně spadla ruka.
Mloku, prosím, mohl by ses podívat na moje fotky a zhodnotit je přísným okem profíka? Je to foceno EOSem 350D + 70-200 / 4L a něco obyčejným seťákem, protože můj záklaďák Tamron 28-75 / 2,8 se odebral do věčných lovišť :(
http://www.auto-sport.cz/fotogalerie_zobraz2.php?lang=1&id=245&kategorie=3&galerie=58&page=
mě se líbí :)
ta poslední je super!
kdybych mohl jako amatér:
dal bych si pozor na iso 1000 při čase 1/1000, nebo ISO 800 při cloně F11 - pokud to jde jako v těhle případech s iso dolů
a zkus experimentovat s delšíma časama :)
Díky, ISO bylo opravdu 800, stačilo by 400, ale bál jsem se, příště se polepším a časy prodloužím, to víš, učím se :)
quote:
mě se líbí :)
ta poslední je super!
kdybych mohl jako amatér:
dal bych si pozor na iso 1000 při čase 1/1000, nebo ISO 800 při cloně F11 - pokud to jde jako v těhle případech s iso dolů
a zkus experimentovat s delšíma časama :)
quote:
Mloku, prosím, mohl by ses podívat na moje fotky a zhodnotit je přísným okem profíka? Je to foceno EOSem 350D + 70-200 / 4L a něco obyčejným seťákem, protože můj záklaďák Tamron 28-75 / 2,8 se odebral do věčných lovišť :(
http://www.auto-sport.cz/fotogalerie_zobraz2.php?lang=1&id=245&kategorie=3&galerie=58&page=
Poprosil bych Mloka o totéž a zároveň o radu,co dělat líp.Foťák-Kodak DX 6490.Předem díky!
http://www.john-juve.wz.cz/prazskysprint06/index.htm
http://www.john-juve.wz.cz/
Můžu-li se vyjádřit i já, měnil bych úhel záběru, vím, že tam v lesíku za svodidlem si moc nevybereš, ale skusil bych se dívat i jinam ;) Jinak mě osobně se líbí, jsou pěkně pohybově "mázlé".
quote:
quote:
Poprosil bych Mloka o totéž a zároveň o radu,co dělat líp.Foťák-Kodak DX 6490.Předem díky!
http://www.john-juve.wz.cz/
Dneska nad ránem jsem se vrátil z cest po Evropě. Večer na to juknu ;)
Přiznám se, že jsem nejdřív chtěl napsat, že ti tam schází pohyb, ale pak jsem našel spoustu pěkných fotek. Pokud bych měl asi za něco kritizovat, tak fotky stojících aut v nezajímavém prostředí bych na web vůbec nedával. Naopak se mi moc líbí zrcadlo a fotky které jsi dělal z úrovně vozovky.
quote:
Moc pěkný fotky! Ale asi chceš slyšet kritiku, takže ... Dej si bacha na to, aby všechny fotky byly jak z kopíráku. Já vím, že je těžký měnit stanoviště a přebíhat na jiná místa a v Praze obzvlášť, ale přesto pouze 2 stanoviště jsou málo. Pak se mi taky moc nelíbí SW úpravy, ale může to dělat web a horší rozlišení. Jinak tam máš moc hezký momenty a perfektně zachycenej pohyb!
quote:
Uznávám, že ty stojící fotky nejsou nic moc, ale na druhou stranu nemám tolik zkušeností abych si dovolil dělat všechno v pohybu. To si nelajznu, chtěl jsem mít radši i něco "najistotu". Navíc jsem se bál opačného extrému a to, že fotky budou všechny v pohybu, ale všechny stejné. Každopádně díky za shlédnutí. Když mi někdo kdo opravdu umí, že se mu některé moje fotky líbily, potěší to, dík ;)
quote:
Přiznám se, že jsem nejdřív chtěl napsat, že ti tam schází pohyb, ale pak jsem našel spoustu pěkných fotek. Pokud bych měl asi za něco kritizovat, tak fotky stojících aut v nezajímavém prostředí bych na web vůbec nedával. Naopak se mi moc líbí zrcadlo a fotky které jsi dělal z úrovně vozovky.
quote:
quote:
Uznávám, že ty stojící fotky nejsou nic moc, ale na druhou stranu nemám tolik zkušeností abych si dovolil dělat všechno v pohybu. To si nelajznu, chtěl jsem mít radši i něco "najistotu". Navíc jsem se bál opačného extrému a to, že fotky budou všechny v pohybu, ale všechny stejné. Každopádně díky za shlédnutí. Když mi někdo kdo opravdu umí, že se mu některé moje fotky líbily, potěší to, dík ;)
quote:
quote:
Mě se ty fotky taky celkem líbí. Podle těch fotek usuzuji, že podmínky na focení nebyli ideální. Jinak se mi líbí, jak máš zaostřenou tu brzdu u Pecha. Jo a k těm místů. Ono se nemusí hne přebýhat. Stačí se porozhlednout. Na jednom místě se dá najít až 5 zdánlivě jiných míst!!
www.RallyeFoto.ic.cz
Může mi někdo zkritizovat nebo "vychválit" mé fotky. Jsem začínající amatér. Ukázky na http://auto-sport.cz/fotogalerie_zobraz2.php?lang=1&id=245&kategorie=3&galerie=51&page=
A můžu Vám je šéfe zhodnotit i já? Abych pak nedostal vyhazov :-D RV
quote:
Může mi někdo zkritizovat nebo "vychválit" mé fotky. Jsem začínající amatér. Ukázky na http://auto-sport.cz/fotogalerie_zobraz2.php?lang=1&id=245&kategorie=3&galerie=51&page=
Konkrétně v této galerii jsou auta na fotkách moc natěsno, opakují se podobné fotky (ale to už v dalších myslím není). Každopádně fotky jsou neostré, otázkou je jestli jsou neostré originály, nebo se ostrost ztratila při zmenšování. doporučil bych po zmenšení v Photoshopu doostřit, míra doostření tak 30-50. Jinak bych řešil (repektive jinak jsem vyřešil :) ) logo a rámeček. Kontaktujte mě na ICQ. Zdravím R. Vojtěchovský
quote:
Plný souhlas se ,,zajicem". Navíc si myslím, že ta neostrost je hodně SW původu. Zkus doostřovat a určitě to bude lepší!
quote:
Konkrétně v této galerii jsou auta na fotkách moc natěsno, opakují se podobné fotky (ale to už v dalších myslím není). Každopádně fotky jsou neostré, otázkou je jestli jsou neostré originály, nebo se ostrost ztratila při zmenšování. doporučil bych po zmenšení v Photoshopu doostřit, míra doostření tak 30-50. Jinak bych řešil (repektive jinak jsem vyřešil :) ) logo a rámeček. Kontaktujte mě na ICQ. Zdravím R. Vojtěchovský
quote:
Jinak se omlouvám vám všem, co stále čekáte na další díl poradny. Přiznám se bez mučení, absolutně teď nestíhám. Snad se to teď mezi svátky trochu zlepší a konečně dodělám další rozepsaný díl.
Musel jsem zrušit i svou účast na Monte z důvodu nedostatku času ... :-(
sloní kýta
29.12.2006, 17:45
quote:
hlavně dej vědět, jaks dopadl...
...takže překvapivě ježíšek nadělil Fuji S6500fd a jak jste si možná všimli, k vašemu dobru, mi ubylo času na eWRC - aby bylo na mazlení a občas boj s ní. Zatím :), dlouho jsem se tak nevyhrál. Ale strach nemějte: "Já se vrátím, a se mnou fotky!".
http://yelims1.free.fr/Animaux/Elephant.gif
gratuluju, výborná volba :)
sloní kýta
30.12.2006, 00:56
Jj, stále si myslím, i po X pěnících, že jooo...
http://yelims1.free.fr/Animaux/Elephant.gif
Nějak nám odumírá fotograficko-poradenská diskuse :(
quote:
To víš, Sloní kýta teďkom pořád jenom fotí svým novým aparátem a už se neptá...
sloní kýta
28.01.2007, 04:02
quote:
quote:
To víš, Sloní kýta teďkom pořád jenom fotí svým novým aparátem a už se neptá...
Tvá radost je předčasná, já se ptám, ale už cíleně...
kdy jsi naposledy otevřel mail? Nemáš náhodou něco v úschovně?
Foly: Sloní kýta nefotí, v klobáskové diskusi urážel lounské pivo :-D Ale je pravda, že předtím po něm dlouho nebylo ani vidu ani slechu :)
Mloku, či ostatní fotografové, chystám se na noční RZ na Šumavě, máte nějakou univerzální radu jak aspoň něco vyfotit? :-D Btw. není pro posádky nepříjemné/nebezpečné blesknout velkým bleskem proti nim?
quote:
Mloku, či ostatní fotografové, chystám se na noční RZ na Šumavě, máte nějakou univerzální radu jak aspoň něco vyfotit? :-D Btw. není pro posádky nepříjemné/nebezpečné blesknout velkým bleskem proti nim?
Jde o to čím se chystáš fotit. Pokud kompaktem nebo zrcadlovkou jen s integrovaným bleskem, tak budeš mít nejhezčí fotky ve chvíli, kdy se trefíš do záblesku někomu jinému :) Výkon toho integrovaného blesku na to prostě nestačí. Takže řešením je buď externí blesk nebo stát blízko u trati v nějakém pomalejším místě a zkoušet dlouhý časy, mazaniny... Dobrý výsledek je bohužel dost často spíš o náhodě.
Mám zrcadlovku i externí blesk, čehož se týká druhá část mé původní otázky. Trefit se do jiného záblesku bude asi docela nářez :)
quote:
quote:
Jde o to čím se chystáš fotit. Pokud kompaktem nebo zrcadlovkou jen s integrovaným bleskem, tak budeš mít nejhezčí fotky ve chvíli, kdy se trefíš do záblesku někomu jinému :) Výkon toho integrovaného blesku na to prostě nestačí. Takže řešením je buď externí blesk nebo stát blízko u trati v nějakém pomalejším místě a zkoušet dlouhý časy, mazaniny... Dobrý výsledek je bohužel dost často spíš o náhodě.
Je to trosku mimo misu, ale pokud by chtel nekdo prejit na zrcadlovku tak nabizim k prodeji Canon EOS 10D body. Fotak je 3 roky stary, nese znamky pouzivani, ale je plne funkcni a spolehlivy. Je zabaleny v original krabici a ma kompletni prislusenstvi tak jak jsem ho koupil (cesky navod, nabijecka, USB a video kabel, instalacni CD, uplne nova original Canon baterka). Cena k jednani - 11000 Kc
do čeho jdeš, pokud to nejni tajný?
mark 1D?
Ne :-), koupil jsem tricitku.
tu jsem dycky chtěl :)
nakonec jsem skončil u nikonu
výborná volba, ať slouží!
quote:
tu jsem dycky chtěl :)
nakonec jsem skončil u nikonu
výborná volba, ať slouží!
No jo, já teď žiju s dvacítkou (škoda, že je to foťák).
quote:
Ne :-), koupil jsem tricitku.
Sagi, gratulace, už se moc těším na super fotečky! Teď, s kvalitním foťákem, už nebudeš mít konkurenci ;)
quote:
Mám zrcadlovku i externí blesk, čehož se týká druhá část mé původní otázky. Trefit se do jiného záblesku bude asi docela nářez :)
Je to o náhodě, ale jde to, mě se to v Krumlově (ještě bez externího blesku) povedlo několikrát a vypadalo to skvěle. Jinak je dobré si hrát s dlouhými časy, někde od 1/30 po 1/2, na krátké časy zůstane auto an fotce příliš statické a v té tmě nudné. Ale radši ať poradí jiní profící, třeba Sagi, sám se s tím za tmy pořád ještě dost peru...
K té druhé části - co jsem od někoho slyšel o Karlu Trojanovi, že mu někdo před nějakým mostkem blýsknul a "on to tam nějak poslepu poslal a že by toho člověka v tu chvíli nejradši zabil", tak to asi fakt není příjemné...
pinipini
03.02.2007, 11:52
copak Karel ten to mnohokrát poslal někam i bez blýsknutí
quote:
quote:
Je to o náhodě, ale jde to, mě se to v Krumlově (ještě bez externího blesku) povedlo několikrát a vypadalo to skvěle. Jinak je dobré si hrát s dlouhými časy, někde od 1/30 po 1/2, na krátké časy zůstane auto an fotce příliš statické a v té tmě nudné. Ale radši ať poradí jiní profící, třeba Sagi, sám se s tím za tmy pořád ještě dost peru...
K té druhé části - co jsem od někoho slyšel o Karlu Trojanovi, že mu někdo před nějakým mostkem blýsknul a "on to tam nějak poslepu poslal a že by toho člověka v tu chvíli nejradši zabil", tak to asi fakt není příjemné...
njn jezdci stím ale musí počítat:-)podle některých jezdců s kterými jsem se i o tomhle bavil mají na nočních rz vytipované taky místa kde to čekají(různé vracáky,atd.)...málo z kterých jezdců by to čekal někde v rychlé pasáži-tam totiž ani fotografové nemají většinou co fotit(když odečtu krajinu-ta v noci beztak nejde vidět).
Tak mám svojí první noční rally za sebou, fotky najdete na http://www.auto-sport.cz/fotogalerie_zobraz2.php?lang=1&id=245&kategorie=3&galerie=60&page= Prosím zkoukněte to, okomentujte...
Mimochodem cizí záblesk jsem jednou trefil, bohužel těsně po mém, takže je to takový kočkopes :-D
Jo, celkem se zadařilo. Ty dvojté fotky vznikají při dlouhých časech celkem jednoduše - jednou si to osvítíš ty a třeba za půl sekundy někdo další, stejnou intenzitou.
Jak jsem fotil v Krumlově jen s interním bleskem, tak ten zvládnul blýsknout jen jednou a zbytek série jel bez něj, pak to přiblýsknutí odjinud vypadalo asi takhle: http://fotky.stanis.info/rally/2006-05-26-28-rallye_cesky_krumlov/p5261180.jpg
Pánové potřebuju poradit. Rodina koupila novej kompakt a já s ním vyrazil do Švédska. Měl jsme skvělé záběry, ale bohužel byli skvělé jen na LCD displeji na foťáku. Když jsem je doma přetáhnul do PC tak jsou ty fotky jakoby zrnité. Všechno jsem fotil na atomat. Proč mam některé fotky zrnité?
Tak a teď raďte :D !!!
Go Kresta Go
ukaž vzorek, nebo pošli na mejl :)
Chryby máš to na mailu.
Go Kresta Go
sloní kýta
14.02.2007, 22:49
Jako laik si myslím, že automatika dovolila kvůli možnosti využití kratšího času, za horších světelných podmínek, přejít na vyšší hodnotu ISO. No, pokud to je třeba Paňák, tak potěš...
a nebo digi zůům?
Upravil - sloní kýta 14 Feb 2007 22:58:27
Slone trefil ses. Chryby to taky řekl. A já jsem naštvanej jako blázen. Měl jsem takovou radost z těch fotek. Kór z jedné - Subaru v táhlém smyku a zaním česká vlajka. A doma to otevřu a nějaký ISO o kterém jsem předtím slyšel jen v pohádkách mi celej snímek skazí.
Go Kresta Go
sloní kýta
14.02.2007, 23:28
značka foťáku?
p.s.
každý máme někoho; Ty ISO, který Ti kazí fotky, já Alzhaimera, který mi schovává věci...
Upravil - sloní kýta 14 Feb 2007 23:41:24
Jak už jsem psal chrybymu - foťák je sestry a ta chce být in, takže to je olympus Mju 700.
Nic na focení rally. Ale krajinku to fotí pěknou. můžu ti poslat vzorek.
Go Kresta Go
Kaliméro
15.02.2007, 17:03
Hele Kýta metamorfoval z tázajícího se na odpovídajícího. Chlape ty rosteš :-)
quote:
Jako laik si myslím, že automatika dovolila kvůli možnosti využití kratšího času, za horších světelných podmínek, přejít na vyšší hodnotu ISO. No, pokud to je třeba Paňák, tak potěš...
a nebo digi zůům?
Upravil - sloní kýta 14 Feb 2007 22:58:27
Ještě by se ty fotky daly trochu zachránit protažením v některém odšumovacím programu. Perfektní je údajně Noise Ninja. Já to přesně neznám, protože problém se zašuměnými fotkami prakticky u Canonu 20D neznám, ale určitě ti někdo poradí. Neházej zatím flintu do žita a záběry do koše.
Obecně řečeno - neškodí si občas něco přečíst před focením v návodu ...
Tak po přečtení diskuze a článků o focení na EWRC, za které moc děkuji, jsem ze svým foťákem vyrazil na Monte Carlo a výsledek je docela uspokojivý. Záměr byl vyskoušet obě kategorie. Rychlou i statickou fotografii. Prosím zdejší porotu o posouzení :)
http://www.photo-dana.eu/rally2/index.html
Nejlíp vyšli dle mého názoru Micáci a ta druhá Fábina. Na "statických" fotkách mi trochu chybí ostrost, jaké sklo jsi použil? Přijde mi to, jako když nestíhálo přeostřovat pohybující se auta. Ale ty "mazané" fotky jsou dost dobré...
zajic: díky za komentář. Použil jsem objektiv NIKKOR 18-55 mm AF-S DX ve spojení s Nikonem D50.
tizi: Nikoní objektivy neznám, ale pravděpodobně je to stejný seťák jako Canoní 18-55, tak to asi ideální sklo nebude. Nevím jak je to u Nikonu, ale u Canonu jsou rychlé objektivy značené USM a já osobně rally fotím pouze USMky. Ale nechci aby moje hodnocení vyznělo jako kritiky, před některými fotkami opravdu smekám ;)
Právě, že je to uplný seťák. Normálně fotim portréty a krajinky na což je ideální. Nicméně si myslém, že sem z toho seťáku vymačkal výtečné fotky nad rámec možností skla což mě těší :) ted sem diky tomu zjistil, že nové rychlé sklo nebude investiční utopie. Jen nevim jakej objektiv přesně na rally konkretně koupit? :)
tizi: Bohužel jako zarytý celoživotní Canonista Ti s výběrem skla na Nikon neporadím :( Ale v případě Canonu bych pro rally preferoval EF 17-40 / 4 L a EF 70-200 / 4 L jako rozumný kompromis mezi výkonem a cenou (resp. výborný výkon za "přijatelnou" cenu). Pokud má Nikon něco podobného a máš na to dost peněz, neváhej. Měj se.
obdoba USM u canonu se u nikonu jmenuje AF-S
teda neplatí to úplně právě u seťáků 18-55 a 55-200 - tam je to jen taková náhražka
včechny ostatní AF-S objektivy jsou rychlý
pokud chceš vidět, co umí seťák, mrkni ke konkurenci na fotogalerii k NOWIMU - ten s tím dělá zázraky
tvoji galerii nestíhám projet, až bude čas taky se mrknu
za debatu ohledně vhodných objektivů na nikona bych byl rád, třeba se přidaj i foťáci ewrc, mezi kterými se taky daj najít zkušenosti s nikonem
Co se týče Nikonních objektivů, tak mám zkušenost s 18-70 AFS (clony si už přesně nepamatuju, ale byl to seťák k D70) a s 17-55/2,8 AFS. Ta 2,8 byla absolutně špičková, rychlá skoro jak elka od Canonu, akorát jí bylo třeba trošku přiclonit. Na běžné focení ale naprosto vynikající sklo, bohužel stála kolem 30-ti. Ale nebojte, 18-70 byla taky vynikající! Za ty peníze, není v tomto rozsahu lepší sklo. Troufnu si tvrdit, že Canon nemá proti tomuto ,,seťáku" co nabídnout. Nevýhodou bylo vyšší clonové číslo a maličko horší kresba, nicméně dodnes mám doma na stěně 4 obrazy (D70+18-70) v rozměru 30x60 a jsem s kvalitou spokojen. Pravda, ta 2,8 je rychlejší, ale onu 18-70 po mě ,,nafasoval" Mára a sami můžete posoudit, jaké fotky mu z něj lezou. Takže pokud mohu k Nikonu pro začátek něco doporučit, tak rozhodně 18-70/užnevímjakáclona AFS.
Pánové fotografové, mám na vás dotaz :) Momentálně mám k Canonu 350D jako teleobjektiv EF 90-300 USM, na kterém mi kvůli filtrům vadí otáčející se přední člen. Takže možnosti jsou při mé finanční situaci v podstatě pouze dvě 100-300 USM a 70-200 / 4L. Pro eLko hovoří všechny výhody L třídy a také to, že prostě skvěle vypadá :D Pro 100-300 hovoří poloviční cena, kompaktnější rozměry a podle zkušeností jiných také rychlejší USM. Proti němu je měkčí kresba na ohnisku nad 250 mm a samozřejmě světelnost. Jako pro fotografa - amatéra, který fotí pro radost a pro web je eLko asi jen drahá hračka, co? Ale na druhou stranu mě to hrozně láká mít doma objektiv vyšší ligy... Nemáte někdo osobní zkušenost s tou 100-300 popřípadě i možnost srovnání s 70-200? Díky
Popřípadě zkušenosti s 70 - 210 / 3,5-4,5 USM...
Já jsem celkem spokojenej se 70-200/4,0L - je dost lehký na nošení a bez obav s ním dělám od technické, reportážní až po portrétní fotku. Kreslí stejně kvalitně už od clony 4,0, takže se na rozdíl od jiných, byť světelnějších skel dá používat i na plnou díru. Stáhni si na posouzení z mých stránek jeden jpg v plném rozlišení. Je to při 400 ISO, 1/1250, cl.9, výtah skla na 200 mm: http://www.foltyn.cz/IMG_5228a.jpg Snad ti někdo pošle i něco z "konkurenčních" skel, o kterých uvažuješ.
Foly, to víš že nejradši bych si koupil to eLko, ale jako student mám mírně napnutej rozpočet, tak musím uvažovat i levnější alternativy. Btw, kdyby někdo to eLko prodával použitý, tak bych o tom začal uvažovat :)
Upravil - zajic 28 Mar 2007 10:58:21
Snad mě nebudete kamenovat za malou reklamu, ale někomu by to mohlo pomoct ( třeba mě :D )
Ahoj přátelé fotografové,
jak asi víte, před nějakým časem jsem podlehl marketingovým tahům šikmookých Japonců a nechal jsem se zlákat od Nikonu do bašty Canonu. Nějakou dobu jsem souběžně provozoval oba dva systémy, ale čím dál víc zjišťuji, jak je to nepraktické a rozhodl jsem se proto kompletně rozprodat zbytky mé milované Nikonní výbavičky. Takže pokud budete mít o něco zájem, neváhejte mne kontaktovat a určitě se domluvíme :-).
Nabízím:
Můj milovaný Nikon D70 ke kterému mám citový vztah, jelikož se jednalo o mou první zrcadlovku. Je to jeden z prvních kousků co byl v ČR, takže je již po záruce, ale před měsícem prošla liftingem v servisu Nikon, kdy jí byla kompletně vyměněna na kulanci elektronika. Nyní je 100% funkční a má vyčištěný čip. Jelikož fotím rally, tak je na ní vidět že není z ateliéru, ale že si už nějakou erzetu v prachu a dešti odfotila (myslím si ale, že všichni víte o čem mluvím). Je k ní veškeré příslušenství - mraky káblíků co nikdo nikdy nepotřebuje, návod k obsluze, bezcenný záručák, velice cenný poukaz na bezplatné čištění čipu v Nikonu (tuším zbývá ještě minimálně 10 čištění) + vše okolo.
Nejlepší sklo, jaké jsem kdy měl, Nikkor AF 50/1,8 – špičková bytelná konstrukce (Canon je několik mílových kroků za ním a těžko to teď koušu), vynikající ostrost a kvalita obrazu, neskutečné možnosti hrátek s hloubkou ostrosti.
Velice kvalitní základní objektiv Nikkor AF-S 18-70/3,5-4,5 se kterým jsem dost dlouho fotil rally a neměl jsem závažnější problém, dokonce mám z něj na stěně několik fotek 40x60 a ani dnes se za ně nestydím. Jako bonus přidávám efektní pytlíček :-).
Dovolenkový objektiv Tamron 18-200 (pochopitelně s paticí Nikon) – ideální pro focení typu ,,nevím kam jdu“, na rally je ale bohužel pomalý. Nicméně na dovolené byl super a pokud maličko přicloníte, tak s ním budete spokojeni. Toto sklo je ještě v záruce
Blesk Nikon SB 200 – co dodat? Originál je originál a prakticky jsem na něm nikdy nic nenastavovat a vždy byly super.
Náhradní baterie k Nikonu D70 (myslím že jde použít i do jiných modelů, ale toto je třeba případně prověřit dle daného modelu)
Ke všemu pochopitelně dodám návody, záručáky a pokud bude požadavek, tak i kopie dokladů o nákupu.
Pokud máte zájem, tak se mi prosím ozvěte na libor. jungvirt@liva.cz a na ceně se určitě domluvíme ;)
Zdravím Vás všechny pánové..Jsem naprostý začátečník ve focení a chtěl bych poradit s focením rally..na soutěže jezdím spoustu let ale nikdy jsem moc nefotil..Mám Nikon D40 a klasickej objektiv 55-200mm..chtěl bych po vás radu jak nejlíp foťák nastavit pro aspoň trochu dobré fotky..předem díky..
Zdarec Hany, mám radost, že někdo opět oživil foto diskusi. Jako celoživotně zarytý Canonista Ti s přesným nastavením Nikonu neporadím, takže jen tak obecně... AF musí být nastaveno na servo nebo kontinuální ostření, nebo jak se to u Nikonů jmenuje, šikovné je taky mít zapnuté sériové snímání a pak je to už značně individauální, já osobně pracuju v režimu Av, tzn. nastavuji clonu, čas jde automaticky a podle potřeby přepínám ISO, ale rozhodně netvrdím, že je to jediná cesta :-) Navíc jsou tu větší odborníci na focení rally než já ;-) Přeju hodně štěstí
A ještě dodám, jak jsem tu kdysi diskutoval, zda koupit 70-200 / 4L nebo něco levnějšího, tak už jsem nadšeným majitelem eLka a ani v nejmenším nelituju, přesně jak psal Foly, dá se s ním dělat téměř všechno a stále je celkem lehké oproti třeba 2,8.
Nechci nijak provokovat, ale jak to vypadá se slíbeným pokračováním fotoporadny. První dva díly mě osobně dost pomohly - občas se na ty fotky dá i koukat (teda když mám zrovna den). Díky.
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.