PDA

Zobrazit v plné verzi : Právní suverenita klubů v AČR a jejich postavení

AlesGute
25.11.2006, 19:49
Jelikož jsem v této oblasti laik, tak by mě zajímalo, co je to vlastně nějaký klub s označením "v AČR" nebo "AČR" na konci názvu. Ze stanov AČR to chápu tak, že je to vlastně jen jakýsi zájmový kroužek OS AČR. Ale když takový kub není samostané občanské sdružení a tedy neprávnická osoba, jak může/nemůže například podepisovat různé smlouvy a jaké výhody má jeho začlenění pod AČR? Lepší přístup ke státním dotacím a větší pravděpodobnost začlenění jeho akcí do kalendáře FIA potažmo MMČR, MČR apod.?

Starosta
26.11.2006, 21:05
quote:
Jelikož jsem v této oblasti laik, tak by mě zajímalo, co je to vlastně nějaký klub s označením "v AČR" nebo "AČR" na konci názvu. Ze stanov AČR to chápu tak, že je to vlastně jen jakýsi zájmový kroužek OS AČR. Ale když takový kub není samostané občanské sdružení a tedy neprávnická osoba, jak může/nemůže například podepisovat různé smlouvy a jaké výhody má jeho začlenění pod AČR? Lepší přístup ke státním dotacím a větší pravděpodobnost začlenění jeho akcí do kalendáře FIA potažmo MMČR, MČR apod.?

O tom, jak to funguje v praxi, moc nevím, ale z právního hlediska je to asi takto (pozn. informace čerpám ze stanov AČR a příslušných pr. předpisů):
AČR je občanským sdružením, tj. právnickou osobou, založenou podle zákona o sdružování občanů (83/1990 Sb.) (registruje se u Ministerstva vnitra). Jeho členy mohou být podle stanov jak osoby fyzické, tak i další právnické osoby.
Kromě toho ale zákon o sdružování občanů dává občanským sdružením možnost ustanovit "organizační jednotky", které mohou jednat svým jménem. Je to tedy dost specifická situace, neuvědomuji si, že bychom jinde v našem právním řádu měli něco obdobného. Organizační jednotka jedná svým jménem (takže např. uzavírá svým jménem smlouvy, může být sama i žalována,...), i když je jen součástí jiného právního subjektu. Prostě to tak je.
No a právě takovými organizačními jednotkami v rámci AČR jsou kluby, federace, asociace a svazy. Takže kluby, federace, asociace a svazy mohou jednat svým jménem, ale jejich existence je závislá na AČR - kdyby AČR zanikl, jejich existence zanikne s ním. Nejsou to samostatné právní subjekty, jak by se mohlo jevit z nesprávného vyjádření ve stanovách AČR, ale přesto mají způsobilost k právním úkonům, mohou se zavazovat, nést právní odpovědnost, přijímat plnění, ...
Kluby, federace, asociace a svazy je nutno odlišit od právnických osob, které jsou (nebo alespoň podle stanov mohou být) členy AČR: tyto jiné právnické osoby mají samostatnou právní subjektivitu nezávislou na AČR.
Stanovy AČR pak např. přikazují klubům, aby ve svém názvu měly slovo klub a dovětek "v AČR" či "AČR".Klub má vlastní organizační a jednací řád, ale zároveň je vázán stanovami AČR. Jak (tentokrát správně) říkají stanovy, AČR neodpovídá za závazky a hospodaření klubu a klub neodpovídá za závazky a hospodaření AČR (i když tou druhou částí si právně 100% jist nejsem, ale to je teď jedno).
Na valnou hromadu AČR kluby vysílají delegáty.
Jak je to s dodacemi netuším, ale asi je dobré být začleněn do organizace typu AČR proto, že AČR jednak dostává dotace, které pak rozděluje klubům atd., a proto, že pak teprve je klub pro ostatní (např. zahraniční subjekty) "partnerem". Ale tohle je už jenom můj odhad.
Zdravím, Starosta
P.S. Uf, přecházím asi na klobáskovou sekci.

AlesGute
26.11.2006, 22:34
Díky. Já jsem ted taky něco našel na http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/_s.155/17236?ks=1588&docid=104885 když jsi začal mluvit o organizačních jednotkách.
"V rámci občanského sdružení mohou působit organizační jednotky, kluby, oddíly. Existují tři možnosti, jak organizační jednotky zřídit:

1) Organizační jednotka s vlastní právní subjektivitou. Taková organizační jednotka musí být uvedena ve stanovách základní organizace a aby mohla jednat vlastním jménem, musí požádat Český statistický úřad o přidělení identifikačního čísla.

2) Organizační jednotka bez vlastní právní subjektivity, která nemůže, ani omezeně, jednat svým jménem.

3) Oddíl/klub je samostatnou právnickou osobou - občanským sdružením, jeho status je dán vlastními stanovami registrovanými u Ministerstva vnitra. Stanovy "dceřinného" sdružení nesmí být v rozporu se stanovami "mateřského" sdružení.

Ve stanovách přitom musí být uvedena ustanovení pouze o organizačních jednotkách, pokud budou zřízeny a pokud budou jednat svým jménem."

Dle bodu 1) a dle závěru toho výtahu (teda pokud je to tam dobře napsáno), by měly organizační jednotky se samostatnou právní suverenitou být uvedeny ve stanovách, a AČR myslím žádné jednotlivé kluby ve svých stanovách uvedeny nemá. Přestože si myslím, že mají samostatnou právní subjektivitu. Což je asi rozpor.

Starosta
26.11.2006, 23:09
Určitě jsme u varianty 1. Ve stanovách ale konkrétní organizační jednotky být nemusí. Zákon pouze říká, že stanovy musí obsahovat "ustanovení o organizačních jednotkách, pokud budou zřízeny a pokud budou jednat svým jménem" (§ 6 odst. 2 písm. e) zákona č. 83/1990 Sb.). Zákon pochází z počátku roku 1990, kdy bylo zapotřebí rychle upravit sdružování občanů (a dalšími dvěma zákony i shromažďování a výkon práva petičního), takže to není nijak detailní úprava, a tyto detaily nedoplnila ani žádná novela.
V praxi tyhle organizační jednotky nikde nenajdeš, resp. nemusíš najít, protože se zvlášť neregistrují (např. u MV), což působí řadu problémů; získání IČ u ČSÚ není podle mého názoru podmínkou vzniku oprávnění organizační jednotky jednat svým jménem. Ale prostě to tak je, zjevně toho využil i AČR a podle mého názoru má v tomto ohledu stanovy v zásadě v pořádku.

AlesGute
27.11.2006, 00:22
Zajímavé, doposud jsem si myslel, že IČO, příp. jiná registrace u státního orgánu (ten ČSÚ) je nutným předpokladem pro vznik právní suverenity právnické osoby.
Jak by se to řešilo, když by se třeba zjistilo, že jednotlivá organizační jednotka má ve svých stanovách něco, co jí činí nedovoleným OS (i když vlastně OS není), nebo že její stanovy obsahují diskriminující opatření proti nečlenům? Stanovy organizační jednotky nepodléhají tedy schválení MV a nesmějí být v rozporu se stanovami zakládajícího OS, ale když by se tam přidala třeba věta "A budeme znemožňovat činnost ostatním organizacím", tak to by to dle mého v rozporu se stanovami "mateřského" OS vůbec být nemuselo. Nemohla by tohle být cesta jak dělat legálně něco co samotné OS dle svých stanov v souladu se zákonem nemůže? (tzn. znevýhodňovat nečleny apod.?)

AlesGute
27.11.2006, 00:31
A neví někdo jaké výhody má začlenění pod AČR pro kluby, které pořádají soutěže mimo pravidla FAS AČR?
Většina klubů, které dělají tyto soutěže, je pod AČR (ASK Hořovice, ARK Hořovice, RKHA a asi i další). Takže tradiční tvrzení jak AČR zabíjí amatérské závodění je z tohoto úhlu pohledu poněkud humorné, protože AČR tyto závody sám organizuje. A taky je humorné když je pak sám přestavitel AČR kritizuje :-)

Starosta
27.11.2006, 02:07
quote:
Zajímavé, doposud jsem si myslel, že IČO, příp. jiná registrace u státního orgánu (ten ČSÚ) je nutným předpokladem pro vznik právní suverenity právnické osoby.
Jak by se to řešilo, když by se třeba zjistilo, že jednotlivá organizační jednotka má ve svých stanovách něco, co jí činí nedovoleným OS (i když vlastně OS není), nebo že její stanovy obsahují diskriminující opatření proti nečlenům? Stanovy organizační jednotky nepodléhají tedy schválení MV a nesmějí být v rozporu se stanovami zakládajícího OS, ale když by se tam přidala třeba věta "A budeme znemožňovat činnost ostatním organizacím", tak to by to dle mého v rozporu se stanovami "mateřského" OS vůbec být nemuselo. Nemohla by tohle být cesta jak dělat legálně něco co samotné OS dle svých stanov v souladu se zákonem nemůže? (tzn. znevýhodňovat nečleny apod.?)

Je to vnitřní organizační jednotka, takže by si pořádek musel zjednat subjekt (sdružení), jehož jednotka to je. Například by organizační jednotku zrušil. Stanovy AČR to upravují. MV by mohlo případně kvůli organizační jednotce ze zákonných důvodů zrušit celé sdružení, pokud by si samo nezjednalo nápravu (např. pokud by uvnitř AČR se souhlasem AČR vznikl a byl v rámci AČR "registrován" "Klub Rallye Jen Pro Bílé v AČR", který by propagoval fašismus, a AČR by tento klub nezrušil). Podle stanov AČR, jak jsem do nich koukal, ale nelze klub zrušit jen tak, takže běžné názorové rozpory neva...

Upravil - Starosta 27 Nov 2006 02:09:02

dan krob
27.11.2006, 08:52
Promiňte, že se Vám sem do Vaší debaty pletu, jen Vám odpovím na otázku a hned mizím na klobásy.
Pokud jde o dotace, tak ty náš klub nedostává žádné. Myslím si, že většina klubů nedostává žádné dotace, ty jsou jen pro několik vyvolených klubů a pro ty, kteří třeba jedou na letní OH do Sydny( jako Roman)
Nám to přináší pouze to, že když jdu na úřad pro povolení, tak se tim oháním, že jsme v AČR a na to úředník slyší. Na začátku naší činnosti jsme vždy poslali ZÚ do Opletalky s oznámením, že podnik jedem a nikdo z Opletalky nebyl schopen nám to schválit, nebo zakázat. Jen tak mezi řečí řekli, že bychom neměli a to je vše. V současné době je to tak, že my v únoru na výročce vyberem členské poplatky a pošlem je do Opletalky a oni nám za půl roku pošlou průkazky členů. Už nás ani jako klub nezvou na jednání, naposledy jsme byli pozváni před dvěma roky na Valnou hromadu a to je ukrutná fraška. Vede ji Belmondo (pro nezasvědcené Babka)právě v té době se snažili udělat plošináři v Opletalce revoltu, ale se zlou se potázali, sice drobet zmatku do poklidných vod vnesli, ale Belmodo to ustál, sice jsem se dost nasmál, ale to bylo vše, protože členové Valné hromady byly jako ovce ve stádu. Byl jsem přítomen, na chodbě jsem s několika účastníky mluvil, ale jak se hlasovalo bylo po hrdinství. Tak si myslím, že posty a postavení Opletalky je dost pevné a na nějakou revoluci v autech ani v ostatním to neni. Tak a zpět ke klobásám.

dan krob

Starosta
27.11.2006, 09:01
vidím, že šedá je právní teorie, avšak sytě zelený jest strom právní praxe...klobáskové fórum je pro zotavení optimální. Star.

AlesGute
27.11.2006, 11:41
quote: Je to vnitřní organizační jednotka, takže by si pořádek musel zjednat subjekt (sdružení), jehož jednotka to je. Například by organizační jednotku zrušil. Stanovy AČR to upravují. MV by mohlo případně kvůli organizační jednotce ze zákonných důvodů zrušit celé sdružení, pokud by si samo nezjednalo nápravu (např. pokud by uvnitř AČR se souhlasem AČR vznikl a byl v rámci AČR "registrován" "Klub Rallye Jen Pro Bílé v AČR", který by propagoval fašismus, a AČR by tento klub nezrušil). Podle stanov AČR, jak jsem do nich koukal, ale nelze klub zrušit jen tak, takže běžné názorové rozpory neva...

Takže zakládající OS (např. AČR) musí dbát na to, aby stanovy jeho organizační jednotky nebyly v rozporu se zákonem, stejně jako stanovy vlastního OS, jinak se vystavuje riziku zrušení ze strany MV. Díky.

Starosta
27.11.2006, 11:51
quote:

quote: Je to vnitřní organizační jednotka, takže by si pořádek musel zjednat subjekt (sdružení), jehož jednotka to je. Například by organizační jednotku zrušil. Stanovy AČR to upravují. MV by mohlo případně kvůli organizační jednotce ze zákonných důvodů zrušit celé sdružení, pokud by si samo nezjednalo nápravu (např. pokud by uvnitř AČR se souhlasem AČR vznikl a byl v rámci AČR "registrován" "Klub Rallye Jen Pro Bílé v AČR", který by propagoval fašismus, a AČR by tento klub nezrušil). Podle stanov AČR, jak jsem do nich koukal, ale nelze klub zrušit jen tak, takže běžné názorové rozpory neva...

Takže zakládající OS (např. AČR) musí dbát na to, aby stanovy jeho organizační jednotky nebyly v rozporu se zákonem, stejně jako stanovy vlastního OS, jinak se vystavuje riziku zrušení ze strany MV. Díky.

Není vůbec zač, je fajn si nějakou problematiku občas oživit. Srdečně zdravím a dobrou chuť k obědu. Star.

AlesGute
27.11.2006, 11:52
To dan krob: díky za poznámku. Ten důvod členství v AČR že na to úředník při vyjednávání lépe slyší se asi týká i ostatních pořadatelů soutěží, že? Na druhou stranu mě to ale celkem překvapuje, protože nevím, proč by starosta, který se o motoristický sport většinou nijak nezajímá, měl mít respekt před Autoklubem České republiky - nezná se mi, že by to byla až tak veřejně známá organizace.

Jinak víte někdo jestli takovou strukturu organizačních jednotek jako AČR má taky jeho konkurent ÚAMK? (předpokládám, že ano, ale zatím jsem nenašel odhodlání kouknout se na jeho stanovy)

AlesGute
27.11.2006, 11:56
Poznámka k předchozímu příspěvku - teď myslím starostu nějaké libovolné obce, nikoliv Starostu přítomného zde na foru, který se sice možná chystá kandidovat do kdyňského zastupitelstva, jelikož mají v okolí pěkné RZty, ale jinak starostou asi zatím není ;)

Starosta
27.11.2006, 12:09
quote:
Poznámka k předchozímu příspěvku - teď myslím starostu nějaké libovolné obce, nikoliv Starostu přítomného zde na foru, který se sice možná chystá kandidovat do kdyňského zastupitelstva, jelikož mají v okolí pěkné RZty, ale jinak starostou asi zatím není ;)

Teď jsi mne opravdu rozesmál :) Přezdívku Starosta jsem nabyl kdysi na osadě a pár lidí mi dodnes neřekne jinak, tak se jí držím.

Upravil - Starosta 27 Nov 2006 12:09:55

mcatch
27.11.2006, 13:11
nejen že na to starostové (s malým, s)slyší, ale je nějaká dohoda v ministerstvy dopravy a vnitra, takže se mohou lepší "řešit" nastalé problémy.

AlesGute
27.11.2006, 13:47
Jaká dohoda? Chápu jen to, ýe když se něco stane v homologovaném autě jež má sporotivní průkaz, tedy vlastně výjimku od MD, tak se to řeší lépe, než když je to vlastně "nezpůsobilé" auto (ale na uzavřené komunikaci je to stejně jedno). A také to, že AČR je jakožto instituce s 200 000 nebo kolika členy u MD pochopitleně známý a vstupuje do jednání, ale jaká dohoda?

Vrátníček
27.11.2006, 20:44
Musím říct, že náš bývalý autoklub/ Rally Club Brno/ vydržel v AČR jenom pár let po převratu či co to vlastně v tom roce 89 bylo. Ze sjezdu v Lucerně v zimě 90-91 si jenom pamatuji nynějšího vůdce národa jak ještě podstatně hubenější sliboval "utahování opasků" i pro motoristy . Brzo jsme pochopili, že to myslel vážně i když jenom pro některé. Mezi "vyvolené" jsme se neprotlačili, takže jsme někdy před 10 lety skončili.
Ale než právní subjektivita autoklubů by mne spíše zajímala právní subjektivita FASu,tedy sportovní komise AČR, právní odpovědnost jejího pochybně a neprůhledně voleného výkonného výboru a stejně neprůhledně volených/jmenovaných,kým??/odborných komisí . Např. odborná komise pro rally má 10 členů. Kdo je volil či jmenoval, na základě čeho byli tito členové zvoleni atd. Má tato komise nějakou právní odpovědnost, když rozhoduje o milionových investicích soutěžících či posádek do techniky, vybavení apod.?? Má tato komise pravomoc rušit skoro ze dne na den nebo jen s minimálním předstihem možnost používání soutěžních vozů -WRC, A7-kit aniž nese za své jednání jakoukoliv odpovědnost??Je možné, aby 10 lidí rozhodovalo o hodnotách v řádu stamilionů?? Nejsem bohužel ke své škodě právník /strojní fakulta mi byla výrazně sympatičtější/,proto by mne zajímalo stanovisko odborníka na tuto problematiku. Mimochodem, máme zhruba měsíc a něco do startu první mistrovské soutěže a na stránkách FASu mimo předběžného kalendáře, podtrhávám předběžného,nic jiného nenajdeme.....

jac
28.11.2006, 10:51
Můžu Tě ujistit, že MD absolutně vůbec nezajímá, že AČR má 200 000 členů.To zajímá jen Ječmínka,aby mohl z MŠMT tahat dotace na repre,na juniory,na seniory,ale taky třeba na údržbu autoklubu (budova), která je z 2/3 pronajatá a investiční peníze na výstavbu nových sportovišť (na kadibudky apod.) a úpravy těch starých, která provádí skoro pořád tatáž stavební společnost.
V případě, že si založíš své OS, které bude mít třeba 800 členů,můžeš tyto dotace čerpat taky. V případě, že budeš finančně silný a necháš si vypracovat metodiku pro testování vozů,komisařů apod, vytvoříš předpisy,sportovní knížky a všechny ty šílenosti máš pravděpodobně 75% šanci, že výjimky MD dostaneš taky.Následně můžeš pořádat mistrovství ČR taktéž a v případě, že se ti podaří se dostat do FIA,přebral si moc AČR.
Pak druhá varianta je mít velký klub pod ACŘ o hodně hlasech, ovlivnit ještě další kluby a pak se nechat zvolit prezidentem :-)
quote:
Jaká dohoda? Chápu jen to, ýe když se něco stane v homologovaném autě jež má sporotivní průkaz, tedy vlastně výjimku od MD, tak se to řeší lépe, než když je to vlastně "nezpůsobilé" auto (ale na uzavřené komunikaci je to stejně jedno). A také to, že AČR je jakožto instituce s 200 000 nebo kolika členy u MD pochopitleně známý a vstupuje do jednání, ale jaká dohoda?

AlesGute
28.11.2006, 11:38
A nemá AČR na názvy "Mistrovství ČR v rally" a jeho další formy, podobně jako Sprintrally, náhodou nějakou ochrannou registrační známku, či jak se tomu říká? Nemuselo by se to "konkurenční MČR" jmenovat nějak jinak?

AlesGute
28.11.2006, 11:43
Vlastně jsme se asi chtěl zeptat, jestli na to nemá autorská práva, to bude možná ten správný výraz-teda pokud se nátvy tohoto charakteru dají zaregistrovat? :-)

hastrman
28.11.2006, 16:00
Výrazně mi chybí ve Vaší diskuzi jedna důležitá věc. A sice, že klub organizovaný v AČR má oproti klubům v AČR neorganizovaným jednu velikou výhodu. Využívá rámcové pojistné smlouvy AČR pro pojištění sportovních podniků. Pakliže tam organizován není, musí si pojištění sjednat sám a to je problém. Především za jiné peníze.
Co se týče valných hromad na letošní se upravily poměry kandidátů z jednotlivých klubů na valnou hromadu směrem dolů. To v praxi znamená, že k nějakému přehlsování v podstatě nemůže dojít. A za další nepracuje - li aktivně klub v AČR, či je vytvořen jen jako zástěrka pro případné halsování na nastávající VH, může být AČR zrušen a jeho majetek zkonfiskován.
Kdybych byl Ječmínkem, nedělal bych to jinak.
A do komisí jsou ldé nominováni. Ty v praxi nemají však žádná rozhodovací práva, jak zde někdo uváděl, rozhodování má na starosti Výkonný výbor a ten je volen valnou hromadou . Do výkonného výboru navrhují kandidáty jednotlivé kluby. Tak máte šanci.

jac
28.11.2006, 18:22
Loni jsem si je podal k registraci...a ještě mi nic nepřišlo :-)...ale na firemní jsem taky čekal asi 11 měsíců.
No každopádně neexistuje na to skoro žádný právní předpis,myslím tím na název mistrovství a vždy si ho nějak "přivlastňuje" daná sportovní autorita. Tak tomu je i v jiných sportech a u nás není moc právníků,kteří by v tom dokázali chodit a už vůbec né soudci,kteří by to dokázali soudit.
quote:
Vlastně jsme se asi chtěl zeptat, jestli na to nemá autorská práva, to bude možná ten správný výraz-teda pokud se nátvy tohoto charakteru dají zaregistrovat? :-)

jac
28.11.2006, 18:28
Ano, máš pravdu,ale všichni víme, jaká to byla do loňského roku "pojistka". Pozor,letos využívá taktéž rámcové smlouvy, tuším pojišťovny zahraniční, ale pojistné se přenáší na pořadatele,potažmo jezdce.To je pojistka za škody způsobené provozem závodních vozů na RZ.A kčemu v podstatě víc potřebuješ pojistit?Neznám případ,že by třeba rámcová smlouva AČR platila za pošlapanou trávu zemědělcům...vždy si to řešil pořadatel ze svého .
quote:
Výrazně mi chybí ve Vaší diskuzi jedna důležitá věc. A sice, že klub organizovaný v AČR má oproti klubům v AČR neorganizovaným jednu velikou výhodu. Využívá rámcové pojistné smlouvy AČR pro pojištění sportovních podniků. Pakliže tam organizován není, musí si pojištění sjednat sám a to je problém. Především za jiné peníze.
Co se týče valných hromad na letošní se upravily poměry kandidátů z jednotlivých klubů na valnou hromadu směrem dolů. To v praxi znamená, že k nějakému přehlsování v podstatě nemůže dojít. A za další nepracuje - li aktivně klub v AČR, či je vytvořen jen jako zástěrka pro případné halsování na nastávající VH, může být AČR zrušen a jeho majetek zkonfiskován.
Kdybych byl Ječmínkem, nedělal bych to jinak.
A do komisí jsou ldé nominováni. Ty v praxi nemají však žádná rozhodovací práva, jak zde někdo uváděl, rozhodování má na starosti Výkonný výbor a ten je volen valnou hromadou . Do výkonného výboru navrhují kandidáty jednotlivé kluby. Tak máte šanci.

Starosta
28.11.2006, 18:38
quote:
A nemá AČR na názvy "Mistrovství ČR v rally" a jeho další formy, podobně jako Sprintrally, náhodou nějakou ochrannou registrační známku, či jak se tomu říká? Nemuselo by se to "konkurenční MČR" jmenovat nějak jinak?

jestli má OZ by se dalo najít na www.upv.cz . Ale i kdyby to neměli chráněno známkoprávně, podléhalo by to nejspíše aspoň ochraně proti nekalé soutěži. Star.

dan krob
29.11.2006, 06:54
to Hastrman: nemáš pravdu ohledně pojistek. Na rámcovou pojistku má nárok pouze ten pořadatel, který pořádá podnik zapsaný v kalendáři pro danou sportovní disciplínu, např. rallye, motokros, enduro,.... a vůbec nezáleží jestli je členem AČR. Příklad Český Krumlov je v ÚAMK, nebo Pacov v motokrosu, taky ÚAMK a mají nárok na pojistku. Naopak RKHA v AČR když jedeme klubovou akci jako byla Václavská, tak si ji musíme pojistit sami.

dan krob

hastrman
29.11.2006, 09:46
quote:
to Hastrman: nemáš pravdu ohledně pojistek. Na rámcovou pojistku má nárok pouze ten pořadatel, který pořádá podnik zapsaný v kalendáři pro danou sportovní disciplínu, např. rallye, motokros, enduro,.... a vůbec nezáleží jestli je členem AČR. Příklad Český Krumlov je v ÚAMK, nebo Pacov v motokrosu, taky ÚAMK a mají nárok na pojistku. Naopak RKHA v AČR když jedeme klubovou akci jako byla Václavská, tak si ji musíme pojistit sami.

dan krob

Nepřu se ,(viz NSŘ), ČK si musel pojistku uzavřít individuálně, a VR dříve výhradně pod UAMK založila klub v AČR. Zápisným do kalendáře si nekupuješ pojištění. Je mi to jedno.
A k čemu ještě pojištění pro jacka. Třeba zodpovědnosti pořadatelů..... Asi nepořádáš podnik, tak neznáš problematiku.

jac
29.11.2006, 09:56
No,trochu jsi mne teď dostal :-),asi opravdu tu problematiku neznám :-)...ale psal jsem to, ano zodpovědnost pořadatele,ale neznám případ, kdyby to z té pojistky šlo
quote:

quote:

dan krob

Nepřu se ,(viz NSŘ), ČK si musel pojistku uzavřít individuálně, a VR dříve výhradně pod UAMK založila klub v AČR. Zápisným do kalendáře si nekupuješ pojištění. Je mi to jedno.
A k čemu ještě pojištění pro jacka. Třeba zodpovědnosti pořadatelů..... Asi nepořádáš podnik, tak neznáš problematiku.

MravenecZ
29.11.2006, 10:06
Jak tak pozoruji vaše nicknamy, tak se směju. Možná by jste se ve skutečnosti divili, kdyby jste věděli kdo s kým se tady bavíte :-)

JanO
29.11.2006, 12:10
quote:
...A sice, že klub organizovaný v AČR má oproti klubům v AČR neorganizovaným jednu velikou výhodu. Využívá rámcové pojistné smlouvy AČR pro pojištění sportovních podniků...

Můj dotaz zní - už někdo z pořadatelů viděl nějaké plnění z této "velké výhody"? Pochlubte se.

Starosta
29.11.2006, 20:25
tak to je rána (dotaz) přímo na komoru! (JanO)

Starosta
29.11.2006, 20:30
jenom ještě jedna poznámka: občas bývá výhodné být v nějakém zastřešujícím sdružení kvůli tomu, že pomáhá řešit různé formální/úřední problémy, resp. plošně zasílá svým členům návody, jak něco řešit, k problematikám, které jsou společné většině členů. Např. jak řešit účetnictví, jakou ohlašovací povinnost splnit k jakému úřadu, daňové problémy apod. Jestli to je případ AČR, nevím.

PDMS
29.11.2006, 21:59
Mám pocit, jako by se naše rally drncavou jízdou po komerčních vozovkách kvapem blížila k rozcestí. Rozcestí uměle vytvořenému těmi, kdo by za normální situace měli v předstihu projektovat a daleko dopředu vytyčovat trasu, aby někam vedla a mohla včas obejít překážky, v naší situaci však naopak z posledních sil klopýtají až kdesi za parním válem… Jeden směr bych pracovně nazval „slovenský“ - ten vede přímo za fata morgánou blahobytu, vytvořeného z vkladů posádek (živnostenské listy tzv. „delegovaných činovníků“, sloužící jim k dosažení zisků z podniků, zorganizovaných neziskovými dobrovolnými sdruženími, jsou toho jasným dokladem), druhý směr bych nazval „maďarský“. Ten je pro nás trochu jako z pohádky a jeho výsledky také pohádkové jsou. Jenže pro náš FAS je stejně nesrozumitelný jako maďarský jazyk.

Náš pořadatel nemá šanci dosáhnout na jedinou korunu ze státní dotace autoklubu, na jedinou korunu z výnosů Sazky, na jedinou korunu z promotérských smluv… Náš pořadatel pouze obdrží minimální sazby, které musí vyplatit delegovaným, za pronájem časomíry… Při tom ale nemůže ani plánovat, protože do poslední chvíle neví, co jej v následujícím roce čeká. To samozřejmě platí až na drobné výjimky (Barum, Šumava).

Naši vyvolení připravili pro příští rok další experiment a náš pořadatel ještě na konci listopadu pilně slídí po nejrůznějších diskusních fórech, aby alespoň něco z průsaků pochytil a zoufale si skládal z útržků informací co jej vlastně čeká...

Vrátníček
30.11.2006, 00:14
Přesně tak. Vydolovat od představitelů našeho milované sportu něco jako vize, plán či zaručená platnost jejich rozhodnutí alespoň na 3 roky dopředu se opravdu jeví jako holý nesmysl.Obraty o 180 stupňů v jejich myšlení jsou zcela běžné, bohužel. Já bych např. uvítal podle mne zcela logické seřazení: školení/klidně na podzim/, testování a potom teprve první závod sezony, aby jsme od prvního závodu všichni věděli, na čem jsme.Uvítal bych zveřejnění rozpočtu ČAK/ detailní/,uvítal bych zveřejnění nominačních kriterií pro reprezentanty ,uvítal bych i zveřejnění jména osoby, která navrhla hodnocení ve skupině A/N/ , tj. hodnocení vozů o obsahu 1400,1600 a 2000 ccm dohromady/ ???, to byl opravdu dement/ , uvítal bych zveřejnění programu na zapojení mládeže do soutěžního sportu, uvítal bych v jednání rally komise, výkonného výboru a ČAK prachobyčejný selský rozum.....
Mimochodem, ještě že jsou ty přezdívky, aspoň mne nikdo neodhalí...
A někdy po nocích se mi zdá takový zvláštní sen....že všichni nominovaní činovníci na soutěž z FASu musí být po dobu konání soutěže taky oblečeni do nehořlavého prádla, třívrstvé nehořlavé kombinézy, rukavic, bot a kukly/ helmu bych jim kvůli sledování výrazu v obličeji odpustil/. Zejména na letních několikadenních soutěžích by to pro ně mohla být zajímavá zkušenost..

hastrman
30.11.2006, 13:38
To starosta : protože stávající pojišťovna funguje teprve první rok, tak já osobně jsem nezažil pojistnou událost. Z minulosti ovšem znám v Příbrami zničený hřbitov před dušičkama za 680 000,-.
Přes to se pořadatelé pouštějí do organizování soutěží i za podmínek výše uvedených, protože mají ten sport rádi a jsou ochotni mu přinášet oběti. Je otázka jak dlouho. Protože kdyby věnovali všichni tolik energie a osobního hrdinství zaměstnavateli, tak ten by z nich měl ohromnou radost a možná by je i odměnil. Tak mají jen nějaký pocit.
Osobně jsem se několikrát přesvědčil, že jakákoliv argumentace, že by to možná bylo lépší udělat jinak, je zbytečná. Dnes už vím zcela jistě, že by to mohlo být ještě horší A myslím, že bude. Už jsem to tu někde pasl, někdy. Jediná vážná hrozba by byla, kdyby se nikdo z našich jezdců nepřihlásil na soutěž, kterou pořádá někdo,kdo je ve Výkonném výboru. Nebo možná ti skalní dva udavači ať si jedou. Sám jsem zvědav, jak dopadne Štajfův dopis, dožadující se rozumných změn.

PDMS
30.11.2006, 14:56
quote:
...Sám jsem zvědav, jak dopadne Štajfův dopis, dožadující se rozumných změn.

Stejně jako všechny dosavadní dopisy, které se dožadovaly rozumných změn.
V tichosti se to uklidí, hlavně aby se o tom nikde nemluvilo a nedej Bože dokonce nepsalo...
No, v nejhorším, kdyby Štajf moc zlobil, tak dostane na příští rok příspěvek na reprezentaci a je to.
To je osvědčený postup pantátů.

mirda h
30.11.2006, 16:21
quote:
Jak tak pozoruji vaše nicknamy, tak se směju. Možná by jste se ve skutečnosti divili, kdyby jste věděli kdo s kým se tady bavíte :-)
Ty se tomu tak akorát dokážeš smát. Možná, že Ti jež by se divili se už nemají vůbec čemu divit. Je to spíš k pláči...

mcatch
30.11.2006, 20:05
ten hřbitov v Příbrami platil pořadatel a nejspíš ze své pojistky a nebo z pojistky jezdce (co vím dělo se něco co se říct asi nesmí) a nevím nevím jestli to bylo z té slavné autoklubové pojistky " na blbost".

jac
01.12.2006, 09:27
Máš pravdu Mirdo,je to spíš k pláči. Když vidím,že se dělá ročenka (auta) a za reklamy v ní se jistí pánové chlubí,jak mají nové elektrony apod. na služebních vozech,tak se mi chce opravdu brečet. V loňském roce jsme dělali motocyklovou a vybrali jsme 100 talířů na reklamě.Udělali jsme ji včetně prezentačních médií,levnější, k tomu reklamní tužky a ještě jsme dali ty peníze do malých motokrosařů.
A fakt se mi chce brečet nad mou blbostí,že jsem raději nevydělal 130 talířů.
Bohužel, u nás je to rozděleno na ty, co drží basu, mají přístup k dotacím a na ty, co to pořádaj z lásky k tomuto sportu.
No a pak jsou ti, za kterýma příjdeš s projektem,nad kterým sedíš třeba rok, slíbí Ti peníze, pak ten projekt vezmou a utíkají s ním na barák a pak dělaj prachy jen pro sebe.A ještě horší případ,nezaplatí Ti, ukradou Ti to a pohřbí.... :-) ale to už je jen zoufání a bezmoc :-)

JanO
29.11.2008, 10:23
Tak dnes, 29.11.2008, docela bez publicity, se v Praze koná Valná hromada Autoklubu ČR, která na další období zabetonuje ve funkcích dosavadní, několika režimy ověřené kádry. Jak se praví na http://www.autoklub.cz/show.php?page=acr/autoklub/infozpravodaj/2008/zprav7.htm&asoc=1, "do 29.10.2008 do 24.00 hod. nebyly podány žádné další kandidátky na Valnou hromadu". Smutné.
Ale po té, co jsem byl osobně aktérem příhody, kdy bylo zamezeno vstupu zástupce pořadatele dvou podniků MČR z Vyškova na vyhlášení mistrů 2008 (konané ve Vyškově), se tomu vůbec nedivím.

starej pes
12.12.2008, 20:28
Neotřesitelnou pozici mají dědkové v Opletalce od listopadu 89.Když je nikdo nevykopal z baráku,tak si zvedli pravomoci a teď s nima nikdo nehne.V podstatě si zajistili dědičnost funkcí a je hotovo.Tak že ani pohřby nic neřeší a všichni nepohodlní z kola ven.

waltter
12.12.2008, 22:02
To starosta : protože stávající pojišťovna funguje teprve první rok, tak já osobně jsem nezažil pojistnou událost...

Trošku ti osvetlim problematiku s pojisteni soutezi... tak na osvicenou "stareho psa" radeji mazu. Omlouvam se, opravdu jsem si nevsiml.

starej pes
13.12.2008, 02:26
Ty waltter.Asi sis nevšim,ale to téma o pojistkách je z roku 2006!

JanO
12.01.2009, 09:40
Neotřesitelnou pozici mají dědkové v Opletalce od listopadu 89.Když je nikdo nevykopal z baráku,tak si zvedli pravomoci a teď s nima nikdo nehne.V podstatě si zajistili dědičnost funkcí a je hotovo.Tak že ani pohřby nic neřeší a všichni nepohodlní z kola ven.
A dělají to fakt dobře - viz
http://www.ftr-media.com/zzz/Ve_jmenu_discipliny.html :D:D:D