PDA

Zobrazit v plné verzi : Koupě fotoaparátu/kamery

Stránky : [1] 2 3

Ronin
08.10.2007, 20:17
Zdravim,nemohl by mi někdo z vás poradit co si koupit za foťák(popř. příslušenství)???...v tomhle směru ohledně foťáků,nevim vůbec nic....čas od času fotim,ale fotky sou špatný...rozmazný atd....Proto bych chtěl něco levnějšího,a dobrýho na focení aut v pohybu,aby byly nerozmazaný....předem děkuji

chryby
08.10.2007, 20:28
zkus nastínit, kolik jsi ochotnej pustit... :)

Červ
09.10.2007, 13:40
Možná by nebylo špatný napsat čím fotíš teďkon. Ono se dá i s některými kompakty fotit celkem slušně (za dobrýho počasí)...

Ronin
09.10.2007, 15:47
No to co mam za foťák bych radši nerozebíral....vždycky sem byl víc divák než fotograf...V dobrý kvalitě sem měl jenom start,cíl,crashe a čas od času se povedla i nějaká vracečka...Na co mám koukat když bych si šel koupit,tím myslím který parametr mi zajišťuje to že fotky nebudou mázlý??Dobrej foťák má Červ na www stránkách-CANON EOS 400D....ale asi trochu dražší...

Medvěd
09.10.2007, 15:55
To, že nebudou fotky mázlý, často zajišťují hlavně schopnosti fotografa :-)

Super foťák ještě nezaručí, že i fotky budou skvělý. Kdo umí, dokáže často i s kompaktem udělat pěknou fotku.

standak
09.10.2007, 15:58
Zrovna jsem chtěl napsat to samé... Stačí při focení jet foťákem stále s pohybem auta a nefotit "na místě". Máš pak sice rozmazané pozadí, ale auto krásně zaostřené.

Červ
09.10.2007, 18:28
Ano, přesně tak jak říkají dva příspěvky nademnou od Medvěda a standaka.

Navíc když se podíváš, tak většina fotografů fotí tak, že se kola točí a pozadí je mázlé a to docílíš tím, že s tím auto půjdeš. U kompaktů je pak velmi důležíté taky zostřit na vzdálenost, kde budeš fotit.

Když nakoukneš ke mě do sekce Foto 2007 (nebo i starší) a budeš koukat na fotky před Kopnou (od které mám ten Canon) tak uvidíš fotky focené Olympusem C-745 UZ (Ultra zoom). Tento foťák umí na sportovní režim celkem slušné ostré fotky (limitem je rozlišení 3,2 MPix). Takže bych možná doporučil něco s podobnými parametry. Určitě se snaž vybrat fotoaparát s pořádným optickým zoomem (digitálního zoomu defacto docílíš ořezáním v grafickém programu). Ten typ který jsem zmínil má přiblížení 10x což je tak akorát. Pořizovací cena byla pod 10t (bylo to před třemi roky) + karty a baterky (normální AA, my volili dobíjecí). Nevyhodou toho foťáku bylo ovšem méně světla. Takže v lese nepřipadalo v úvahu fotit a při horším světle byly časy delší (asi takové na které fotím teď se zrcadlovkou).

Možná by Ti tady mohl poradit krb, ten fotil s nějakým Panasonicem s podobnými vlastnostmi, ale v novějším kabátě.

ADD: Tu fotečku co mám v avataru jsem vyfotil v Hustopečích tím Olympáčem. :)

Ronin
09.10.2007, 18:48
No mě by stačilo snad cokoliv,co by bylo schopný vyfotit auto v pohybu...nepotřebuju ani nechci,jak tady někdo psal,profi foťák....Nevíš za kolik by se dal ten Olympus C-745 UZ sehnat dneska??Hlavně nechci foťák za 20 papírů-to se bez něj radši obejdu.....

HorSt
09.10.2007, 19:52
Nevíš za kolik by se dal ten Olympus C-745 UZ sehnat dneska?
Tento model byl uvedený na trh v roce 2003 a momentálně se už nevyrábí. Možná kdybys zkusil nějaký bazar (nedoporučuju).
Pokud do toho nechceš moc vrazit, tak bych Ti doporučil Canon PowerShot A720 IS, který koupíš kolem 6500,-, má to 8megapixelový snímač CCD, 6x optický zoom a hlavně stabilizátor obrazu.

Rajle
09.10.2007, 20:29
se nemůžeš rozhodnout, viď
http://kecy.roumen.cz/roumingShow.php?file=fotaky_a_fotaky.jpg

alesk
10.10.2007, 12:44
se nemůžeš rozhodnout, viď
http://kecy.roumen.cz/roumingShow.php?file=fotaky_a_fotaky.jpg
Já bych vzal ten prostřední z prostřední řady :):):)

Ronin
10.10.2007, 12:52
Tento model byl uvedený na trh v roce 2003 a momentálně se už nevyrábí. Možná kdybys zkusil nějaký bazar (nedoporučuju).
Pokud do toho nechceš moc vrazit, tak bych Ti doporučil Canon PowerShot A720 IS, který koupíš kolem 6500,-, má to 8megapixelový snímač CCD, 6x optický zoom a hlavně stabilizátor obrazu.Teď sem na něj koukal a neni špatnej....Myslíš že je na rally dobrej(teď nemluvim o schopnestech fotografa)??

Ronin
10.10.2007, 12:54
Já bych vzal ten prostřední z prostřední řady :):):)
Na ten sem taky koukal,je zajímavej....

Ronin
10.10.2007, 16:11
Taky zvažuju Panasonic DMC-FZ8,co myslíte??

HorSt
10.10.2007, 17:22
Upřímně, s kompaktem nikdy nevyfotíš to, co se zrcadlovkou (pokud se bavíme o rallysportu). Zrcadlovka je ve všech ohledech rychlejší, vyfotíš a máš fotku, žádné zpoždění, mají velký čip a ten je kvalitnější a citlivější. Takže dokáže lépe fotit v horších světelných podmínkách. Digitální šum je mnohem menší.
K zrcadlovkám je většinou dostupné velké množství příslušenství. Různé objektivy, filtry, předsádky, blesky, atd. U kompaktu si o tom můžeš nechat jenom zdát.
Já sem fotíval s Olympusem, teď už nevím, co to bylo zač, ale byl to dig. kompakt, při obyčejných záběrech, třeba na oslavách nebo v přírodě, to bylo v pohodě, ale na závodech to byla hrůza. Auta na fotkách většinou rozmazané, proto sem se rozhodl koupit zrcadlovku (Canon EOS 30D) a s ním sem maximálně spokojený.
Dnešní kompakty jsou ale určitě na lepší úrovni, než v době, kdy sem ho měl já.
Díval sem se na ten Lumix, který zvažuješ, nevypadá špatně i ta cenu kolem 7500 není velká.
Ještě se mrkni na CANON PowerShot S5 IS (cena kolem 10500,- ) nebo FUJIFILM FinePix S9600 (cena kolem 10000,-), jeden z nejlepších Ultrazoomů na trhu, s 9-ti MPix. snímačem, 10.7× zoomem.

Rajle
10.10.2007, 17:56
teď prohlížím leták PROTONU : Sony DSC H7 - 8,1px, 15x optika, technologie proti rozmazání snímků, stabilizátor, Zeissův objektiv, movie se zvukem, 31 MB interní paměť, čeština- z 11990,- na 8990,- Kč

(ale je to jenom Sony, no)

Kde jsou ty doby, kdy se kupoval služební kompakt Nikon za 30 tisíc....???

HorSt
10.10.2007, 18:18
To Ronin: vůbec ti nezávidím, foťáků je tolik, že vybrat ten praví, aby ti vyhovoval, bude asi hodně těžké. Každopádně ti přeju hodně štěstí a žádné reklamace (ať už na foťák, nebo na tvé fotky ;) ).

Ronin
10.10.2007, 19:10
Hmm...tak nevym,nevym.....budu si to muset všechno pročíst....

Cj
10.10.2007, 19:13
Co říkáte na Olympus SP-550 UZ? O tomhle zase uvažuji já. Mám starší kompakt od stejné firmy, jsem s ním spokojený, ale na rally to holt není.

Červ
10.10.2007, 23:08
CJ: Řekl bych, podle parametrů, novější a kvalitnější varianta mnou zmíněné C-745...

Hallo
18.10.2007, 12:28
No mě by stačilo snad cokoliv,co by bylo schopný vyfotit auto v pohybu...
pokud ale u toho chceš vypadat jako odborník, vyraž s plnou polní..
http://www.coolgraph.net/dotclear/images/photo/paparazzi.jpg
..on si pak, přes samé atrapy, ani nikdo nevšimne, co držíš u oka ;)
p.s.:
taky pěknej aparát
http://data1.blog.de/media/258/376258_7149f4293f_m.jpg

alesk
18.10.2007, 12:39
tak tomu říkám pořádná výbavička :D:D:D:D

Červ
18.10.2007, 17:22
Tak tento chlápek počítá ty foťáky až doma. Ale koukám na každým jiný sklo, takže nová móda?? :D Na každý sklo jeden foťák.

HorSt
18.10.2007, 17:48
Jenom ten teleobjektiv, co má na zádech, bych tipoval tak na 300000,- (bez foťáku), takže dohromady na sobě nese kolem milionu v českých. Jestli ne, tak tomu moc chybět nebude. Já bych bez bodyguarda neudělal ani krok...:)

MravenecZ
18.10.2007, 20:04
Onehdá jsem ve valaškých kotárech potkal jednoho českého známého fotografa, který měl v tu chvíli na krku přes milion. Nebudu ho tedy radši jmenovat, aby si na něj někdo nepočíhal :D

JURIS
18.10.2007, 21:11
Fotoaparát je jedna věc,ale druhá,kdo je za ním a mačká spoušt...i s kompaktem se dají udělat hezké fotky,ale zrcadlovka je prostě zrcadlovka... třeba Canon :-)

majkl179
18.11.2007, 22:54
Já se teď taky rozmýšlím co koupit. Zatím mam Panasonic DMC-LZ3, má 6x optický zoom, 5 megapixelů a optický stybilizátor. Ale fotky nejsou pěkné, nejsou ostré atd. Přemýšlím o koupi nějaké zrcadlovky s objektivem. A chtěl bych se zeptat, jestli by ste mi mohli poradit jaký typ fotoaparátu a objektivu by byl nejlepší. Cena max. do 20.000 Kč

Foly
19.11.2007, 00:09
Z nových pro začátek: http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-zrcadlovky-canon/canon-eos-400d-ef-s-18-55-3-5-5-6-ii-kit-[id-156003].html Z bazarovek možná Canon 10D.

Přehled objektivů:
http://www.fotoroman.cz/techniques2/lenses_zoom.htm
A tady můžeš bádat tejden: http://forum.digineff.cz/

krb
19.11.2007, 20:25
Já osobně pokud bych měl jít znovu do kompaktu tak jedině panasonic!má na kompakt až neskutečně dobré vlastnosti a fotit se s tím rally dá(není sice tak rychlý jak zrcadlovka a nemá hloubku ostrosti - ale na focení stačí) .....nicméně doufám že už s ním fotit muset nebudu zrcadlovce jsem totiž přišel až moc na chuť :D
PS:abys viděl že stím panákem nekecám mrkni se na mé fotky co jsem sním fotil např.:
http://rally-mania.cz/galerie.php?g=166&au=5
http://rally-mania.cz/galerie.php?g=219&au=5
http://rally-mania.cz/galerie.php?g=186&au=5
http://rally-mania.cz/galerie.php?g=117&au=5

sloní kýta
12.12.2007, 16:18
2: Ronin, Cj
už jste pořídili? pochlubíte se?

já nejsem nespokojen s Fuji 6500FD, řekl bych, že kvalita fotek lepší než u 9600 a proti konkurenci mají fujiny manuální zoomování (ale nemají stabilizátor obrazu)

ale zrcadlo je zrcadlo (Canon)

Franus
14.12.2007, 16:38
Nemohli byste mi nekdo poradit s vyberem fotaku? Rad bych nejaky cenove okolo 8000, na urovni Canon power shot S3 (S5)....

Cj
14.12.2007, 17:15
To Sloní Kýta: Nekoupil jsem nic, zasáhla vyšší inštance (pračka odešla do věčných lovišť, což způsobilo přesun volného kapitálu na foťák na jiný účel).B)8D

sloní kýta
15.12.2007, 20:57
2:Cj; jestli Tě to potěší, tak jsem minulý měsíc řešil stejný problém - už můžu radit i ohledně praček :I

Foly
15.12.2007, 22:37
Možná, (tak na 60%) budu prodávat tělo Canon 20D, nachroustáno jen cca 11000 záběrů, jede dobře, ale asi budu muset trochu snížit daňový základ. Skla si nechávám na 40D. Pokud by někdo měl zájem, cenu předběžně podle situace v bazarech odhaduji na 11300,- (9,5 bez DPH).

JanO
16.12.2007, 23:13
Škoda, tento týden jsem Jirkovi objednal D400...

Foly
28.12.2007, 09:56
Škoda, tento týden jsem Jirkovi objednal D400...
Za "dvacítkou" se jen zaprášilo...

sagi
28.12.2007, 12:29
Prodam Canon EOS 30D telo, koupeno leden 2007 u Oehlingu, v dubnu byla v ramci zaruky vymenena zaverka. Nafoceno cca 50000 fotek. Cena 16000 Kc.

Foly
28.12.2007, 13:56
Prodam Canon EOS 30D telo, koupeno leden 2007 u Oehlingu, v dubnu byla v ramci zaruky vymenena zaverka. Nafoceno cca 50000 fotek. Cena 16000 Kc. Dej to sem http://www.fotobazar.cz/ a do týdne máš zameteno jako já. Během tří dnů tři zájemci, první to bral.

Šedivec
28.12.2007, 15:49
Já mám taky dotaz. Proč máte všichni Canony???? I já jsem na vánce obměnil nádobíčko, ale protože v ničem nemůžu jít z davem :-) tak je to Pentax...

Přesto se ještě jednou zeptám - proč Canon?

Don
28.12.2007, 16:58
protoze jsou nejlepsi....

flame on :D

Martin
28.12.2007, 19:13
Nemohli byste mi nekdo poradit s vyberem fotaku? Rad bych nejaky cenove okolo 8000, na urovni Canon power shot S3 (S5)....
ja poridil letos v lete prave S5 IS a jsem s nim spokojen, laboroval jsem mezi panasonicem (nepamatuju typ) a prave timhle canonem, panasonic ma udajne lepsi optiku, ale zvolil jsem prave canon diky kvalitnim videosekvencim(640*480 avi stereo zvuk) a vubec mnozstvim paradnich funkci...co se tyce foceni, tak fotky se v ramci moznosti techniky daji (viz www.nomaks-racing.com), jeste jsem to nedostal uplne do ruky... co me zklamalo: nasel jsem si nekde, ze fotak ma udajne funkci photo in movie, tzn. muzes natacet a pritom fotit v plny palbe aniz by to bylo na videu znat (vizuelne a opticky), coz se zejmena pri rally hodi...bohuzel to znat je a ta funkce je dost nepouzitelna v tomhle ohledu.... jinak super fotacek, prekvapila me treba vydrz baterek, 4xAA celej den na rally i s prohlizenim neni problem

lys
28.12.2007, 19:24
Já mám taky dotaz. Proč máte všichni Canony???? I já jsem na vánce obměnil nádobíčko, ale protože v ničem nemůžu jít z davem :-) tak je to Pentax...

Budˇv klidu, já jdu taky proti proudu s Nikonem :-)

Dada
29.12.2007, 17:22
taky mam Nikona a nedam na něho dopustit, jinak dnes jsem se bavil s jednim fotografem a ten tvrdil, že se canon stal hodne komerční záležitostí...

lys
29.12.2007, 18:15
taky mam Nikona a nedam na něho dopustit, jinak dnes jsem se bavil s jednim fotografem a ten tvrdil, že se canon stal hodne komerční záležitostí...

Tak ono to máš asi stejné s tou komercí, jak u Nikonu, tak u Canonu. Vždy ti každý bude tvrdit, že ta jeho značka je nejlepší :-). Na trhu toho máš mraky a je to jen na tobě co si vybereš. Já mám Niokona D40x a nedám na něj dopustit, ale nikdy nebudu tvrdit, že je lepší než Canon a naopak. Každému vyhovuje něco jiného.

Červ
30.12.2007, 16:56
No já myslím, že spíš než o foťáku je to o sklech... Canon a Nikon jsou podobné fotoaparáty a bez pořádného skla to stejně moc neporovnáte.

lys
30.12.2007, 18:41
No já myslím, že spíš než o foťáku je to o sklech... Canon a Nikon jsou podobné fotoaparáty a bez pořádného skla to stejně moc neporovnáte.

Souhlas, nechtěl jsem to v předešlém příspěvku rozvádět.

Foly
30.12.2007, 19:49
Poté, co jsem koupil tělo 40D jsem hledal u Japonců referenční fotky a narazil jsem na suprovku z rallye: http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/html/sample3_e.html . Zajímavé jsou nastavené parametry - čas 1/8000, cl.2,8, ISO 800. Bohužel mně k dosažení takové technické kvality chybí to sklo EF300mm f/2.8L IS USM, zhruba za 200 tisíc. A vo tom to je, jak pravil výše Červ. Jinak je to ale o hlavě, rukách, zkušenostech...
Sample Images k jednotlivým typům Canon jsou k proklikání přes levý sloupec foťáků na http://www.canon.com/eos-d/ . Někdy zůstane tlama viset.

Šedivec
31.12.2007, 12:48
Foly, ta fotka je nářez. Takové extrémní hodnoty nastavení se hned tak nevidí....

Na svoji otázku jsem čekal odpověd jako:" Canon má největší výběr objektivů, nejlepší obrazovou kvalitu...." Ale to nikdo nenapsal... Vím, že si asi nikdy nekoupím profi objektiv. Hezky douho bude trvat i nějadé delší světlé sklo s F2,8 a asi ňákou dobu vystačím se seťákama. Nic proti Canonu, ale fakt nevím proč by si amatér měl pořizovat Canon.

Foly
31.12.2007, 17:17

Přesto se ještě jednou zeptám - proč Canon?Protože chlastání na silvestra nechávám amatérům, můžu se pokusit Ti odpovědět.
Napřed z pozice živnostníka.
V době, kdy jsme se s kamarádem profesionalizovali a pronajali si plochu na ateliér, jsme kupovali adekvátní techniku - Cambo 4x5" a Zenzu Broniku na střední formát. Fotili jsme výrobky, interiéry, nábytek. Kinofilm měl kámoš právě Pentax a Chinon se shodným bajonetem. Po čase nastal požadavek koupit nové tělo, aby se využily kvalitní skla, ALE Pentax v tu dobu žádné profesionální tělo neměl. Zbývala volba Canon x Nikon. Takže skvělý systém Pentax musel z domu. Šli jsme do Canonu ze dvou důvodů: byl cenově trochu níž a navíc servis Nikonu měl děsivou pověst. V roce 2001 bylo jasné, že některé věci půjdou s úspěchem realizovat digitálně. V tu dobu měl vítr v plachtách Nikon. Profi dvoumegové zrcadlovky za čtvrt milionu pro typ našich zakázek nepřicházely do úvahy a tak jsem koupili 3 MB profi kompakt Nikon CP 990. Stál 35000,- Kč s 32 MB kartou. Tak skvělé kompakty se dnes už nedělají. Pod dojmem kvality a spolehlivosti jsme za rok koupili ještě CP 5000. I přesvědčili jsme se na vlastní kůži o pověsti servisu Nikon. Jinak zase celkem dobrý stroj. Když ke konci roku 2003 padlo rozhodnutí, že bude potřeba digitální zrcadlovku, situace byla jasná. Máme skla Canon, Canon v tu dobu jediný měl čip CMOS, který na 400 ISO nešuměl, jasně vedl a neměl konkurenci. Ve střední a amatérské třídě se nyní úroveň již trochu srovnala, v profišpičce fullframů je Canon pořád ještě o fous v popředí. Na profi práci skoro není jiná volba než Canon a Nikon.
Z pozice amatéra.
Amatérský fotograf většinou v dnešní době začíná s rodinným kompaktem a když časem zjistí, že chce fotografovat aniž by jej rozčilovalo pomalé probouzení aparátu, vlekoucí se zoom, přesýpání neostrého obrazu v elektronickém hledáčku atd., potřebuje zrcadlovku. Podívá se, s čím fotí velcí kluci a koupí si Canon nebo Nikon :-).
Pokud je přemýšlivý koumes Tvého typu, podívá se, co nabízí trh. Digitální zrcadlovky nabízí asi 9 firem, vzhledem k vysoké ceně může škrtnout Fuji, Sigmu, Panasonic. Zůstane mu 6 MB Samsung zhruba za 17 tisíc, ale v bazaru dostane adekvátní Canon EOS 300D se dvěma setovými skly za cca 8 tisích, takže Samsung asi ne. Pak má na výběr Sony, ale ten má v setu za cca 22 tisíc jen jedno sklo, takže s dalším je drahý. No a už nám zbývají dva sety, které mají smysl: Pentax K 100 D se dvěma skly (u Pentaxu vždy velmi dobré pověsti) v rozsahu 18-200 mm se supersoniky motory, otřepávač čipu. Teoretickou nevýhodou je jen 6 MB, ale ze zkušenosti vím, že z profi zrcadlovek lze z těchto dat dělat foto víc jak A4 (a kdo to kdy z amatérů potřebuje). To vše za zhruba 19 litrů. Potom Olympus E410 s rozsahem dvou objektivů od 14-150 mm, desetimegáč s antiprachem. Za cca 19 litrů. Pro hovoří velké zkušenosti s digitálními fotoaparáty. U obou je možnost upgradovat těla i objektivy do kvalitativně vyšších tříd. No a potom už zbývají výše uvedené a osvědčené značky. Je jich na trhu spousta z druhé ruky za velice levný peníz, právě díky tomu, že profesionálové mění aparáty častěji (někdy jen z daňových důvodů, jako jsem to udělal právě já) a za adekvátních 18-19 tisíc se dá vybavit velice slušně. No a Canon proto, že má (podle mě) stále trochu náskok v kvalitě snímání na vysoké citlivosti. Nikon jej jinak ale už dohonil v ostatních parametrech a obrazově je skvělý (ale ještě pořád je tu ten smutně proslulý servis). Na velkoformátových fotkách nebo tiscích původ aparátu Nikon nebo Canon nepoznáte.
Jen poznámka na závěr. Pokud bych měl nějakých 10000,- Kč a rozhodoval se, jaký aparát si koupit, vyhnul bych se obloukem všem kompaktům a elektronickým zrcadlovkám a našel bych si v inzerátech např. Canon 300 D se dvěma seťáky. Úplně jiná liga.

Šedivec
01.01.2008, 16:17
Krásně napsáno.
K tomu Pentaxu - ultrazvukové motory v setu nejsou a teprve nedávno je začali vyrábět. To je nevýhoda. A cena těch objektivů další :I
Já nebral K100 ale šel trochu výš na K10. Pevné tělo s prachotěsnou a voděodolnou úpravou mne zlákalo. Byl jsem zvyklý z Minolty A1, že foťák něco vydrží...
Teď ještě - naučit se fotit :D

stanis
02.01.2008, 02:18
jinak dnes jsem se bavil s jednim fotografem a ten tvrdil, že se canon stal hodne komerční záležitostí...

:D :D :D
to by mě pak docela zajímalo, která značka/výrobce pak komerční není 8D

Šedivec
02.01.2008, 12:12
:D :D :D
to by mě pak docela zajímalo, která značka/výrobce pak komerční není 8D

Ljubitěl - Rusové to prodávali z lásky :-))

abs
02.01.2008, 14:14

Jednou jsem se bavil kámošem v CD prodejne o zrcadlovce tak do 20 000 Sk+ objektiv a za mnou se ozval hlas : foťák do 200 000 Sk není foťák. A teď babo raď. Nikdy jsem nebyl a nebudu zažranej na tak drahý věci. Nejsem profík, kterýho focení živí.

MPI
15.03.2008, 13:37
Chystám se asi v květnu pořizovat foťák, zatím mám v ,,hledáčku" Canon EOS 400D (v setu se dvěma objektivy vyjde cca na 23tis.-vím že seťáky asi nebudou nic moc,ale pro začátek....) a nebo Olympus E510 (taktéž set se dvěma objektivy-cena cca 17tisíc). Co byste mě poradily, prosím o konkrétní důvody proč ten či onen ano nebo ne :-) Díky

stanis
15.03.2008, 14:19
Jako majitel E-500 můžu E-510 doporučit, budeš spokojený. Oproti 400D má navíc třeba stabilizátor obrazu, anti-dust systém na čištění snímače už mají oba. 400D má navíc zase třeba lepší 9bodové ostření převzaté z 30D a možnost použití bateriového gripu pro lepší focení na výšku a delší výdrž. U E-510 grip není, ale i bez něj se dá v pohodě žít, pokud máš druhou záložní baterku v kapse (to je ale nutností vždy!). Se dvěma baterkami v pohodě vydržíš fotit celý víkend, na jednu nafotíš tak 2-4GB kartu...

Oba foťáky jsou dobré, každý ti podle svých zkušeností doporučí něco jiného. Doporučuju pročíst co nejvíc recenzí, hledej na www.adigital.sk, srovnání foťáků a hodně podrobné recenze pak najdeš na dpreview.com (http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=canon_eos400d%2Coly_e510&show=all)

John
15.03.2008, 16:44
Já uvažuji o koupi Panasonicu FZ50.Do zrcadlovky jít nechci,ptž bych stejně musel koupit objektivy a na to jako chudej student nemám :D Stanisi,jestli mužeš zhodnotit tu FZ50 nebo doporučit jiný,tak budu rád.Díky
Jinak prodávám můj Kodak DX6490,tak kdyby měl náký začátečník zájem... ;)

stanis
15.03.2008, 17:30
http://www.zive.cz/default.aspx?section=44&server=1&article=137712

Stačí tak?

John
15.03.2008, 17:33
Jasně du to pročíst,díky

MPI
15.03.2008, 18:16
Jako majitel E-500 můžu E-510 doporučit, budeš spokojený...

Vidíš,dnes jsem akorát přemýšlel, že bych potřeboval najít někoho kdo má alespoň tu 500ku abych taky viděl nějaké výsledky z něj, úplně jsem zapomněl že na něj fotíš ty (už jsme se jednou na tohle téma bavili přes mail). Můžeš mi ty, coby uživatel olympusu říct, jestli je to tříbodové ostření velký handicap?

stanis
15.03.2008, 19:41
S ničím lepším, abych mohl pořádně srovnávat, jsem moc nefotil, E-3 jsem (naštěstí :D) držel v ruce jenom chvíli, ale žít se s tím dá. Na běžné focení je ta rychlost úplně bez problémů, na focení rychlého sportu to samozřejmě příliš není - ale na to ten foťák taky ani není pořádně určen, ani rychlostí sériového snímání...

Já tedy většinou používám ostření jednobodové - tedy zamknuté na prostřední bod, tím se aspoň vyvaruju omylů, kdy by to zaostřilo třeba na nějakou větev nebo trávu místo na auto (což může být u teleobjektivu už dost znát). Navíc i ten výběr jednoho ze tří bodů taky nějakou [mili|mikro]sekundu trvá ;)

MPI
15.03.2008, 19:49
Díky za objasnění, vzhledem k tomu že výsledky tvého snažení jsem viděl, tak myslím že by mě to zřejmě taky asi nějak netrápilo :-)

WRCPatrik
18.04.2008, 22:08
Jo a ještě dotaz ... podle Vás , je tato kamera digitální nebo ne ? : http://www.aukro.cz/item320338753_videokamera_sony_handycam_ccd_tr510e _pal.html

hafieror
18.04.2008, 22:12
Jo a ještě dotaz ... podle Vás , je tato kamera digitální nebo ne ? : http://www.aukro.cz/item320338753_videokamera_sony_handycam_ccd_tr510e _pal.html

Stačí když se podíváte v jaké kategorii je nabízena
Aukro › Elektro › Kamery › Analogové › 8mm

WRCPatrik
18.04.2008, 22:14
Dobře, díky .. Já na to nejsem nějaký odorník :(

MPI
19.04.2008, 06:48
Tak nakonec jsem si pořídil Olympus E-510, dnes to jedu trošku vyzkoušet na kopec do Berouna (bohužel počasí vypadá dost nevlídně), tak uvidíme jak to půjde-přecejen zrcadlovku jsem držel v ruce naposled asi před rokem (analogovou Minoltu X300S) :)

Cj
12.05.2008, 13:56
Tak jsem nakonec po půl roce uvažování pustil korunu a pořídil jsem Panasonic DMC-FZ50EG. Zatím jsem z něj nadšený, fotky dělá parádní (oproti mému starému Olympusu C-360ZOOM :-). Doufám, že se dostanu na Hustopeče a tam jej podrobím zatěžkávací zkoušce. Nejvíc mne ovšem zatím zaujala kvalita natáčeného videa, to se bude určitě hodit.:D

John
12.05.2008, 17:58
Taky jsem na nim uvažoval,dokonce jsem ho měl půjčený na dvě soutěže,ale myslim,že je lepší si trochu připlatit a jít do zrcadlovky.Nakonec jsem se rozhodl pro Nikon D40,který snad o prázdninách konečně pořídím.:D

Cj
12.05.2008, 18:31
A je teda na focení použitelný? Často budu natáčet video, takže ho určitě aspoň takhle na závodech využiju.

John
12.05.2008, 19:41
Použitelný je,akorát je sem ho téměř nevyzkoušel,tak fotky nic moc.Ňák sem neodhadl vyvážení bílé.Jinak na video je určitě dobrý.
Nějaké fotky co sem fotil-
http://www.johnfoto.wz.cz/best/img00004.jpg
http://www.johnfoto.wz.cz/best/img00010.jpg
http://www.johnfoto.wz.cz/best/img00009.jpg
http://www.johnfoto.wz.cz/best/img00008.jpg
Žádný extra povedený fotky to nejsou,ale jak řikam,měl sem tu 50ku dvakrát v ruce...

Cj
12.05.2008, 20:49
Dík za ukázku fotek, myslím, že až se ho naučím používat, by to mohlo jít.

Jarda-rs
01.06.2008, 23:46
Mam možnost koupě ne moc jetýho 350D s obyč seťákem 18-55 za 8tis mam ho teď pučenej doma na výkend a docela mě dostal ... ale v elektrowordu v MB maj D40 6mpx taky 18-55 taky za 8tis? Výhled je utratit tak 10tis za nějaký použitelný univezální zoomový sklo tak 20-200 (zvažoval sem o Tamronu) + výhledově makro sklo 50 nebo 100. Ten 350D bych asi po čase vyměnil za 450D. Co mi radíte. Foťák bude primárně určen pro krajinky, rostlinky, zvířátka, rally jen občas.

stanis
02.06.2008, 01:59
Já bych šel do 350D. D40 je dost očesaná, zvláště o servo autofokusu, čímž vynucuje použití AF-S a AF-I objektivů.

Prca
17.06.2008, 20:04
Vyměnil jsem Nikon Coolpix 3100 za Panasonic Lumix DMC-FZ18.
Prosil bych o Vaše názory, kritiku, hodnocení. Díky.

stanis
17.06.2008, 21:34
Právě ho testuji a zatím se mi z té spousty dalších ultrazoomů jeví docela dobře, ovládání hezky svižné... Výsledek srovnání však budu mít až příští týden, vy v Computeru 13-14/08 ;)

Jinak mě (naštěstí milé) okolnosti donutily k prodeji mého Olympusu E-500 se sklem Zuiko 14-45 mm, F3,5-5,6, baterií a třeba i 1GB kartou. Pokud by někdo měl zájem, pište, volejte...

sloní kýta
18.06.2008, 08:44
Stanis, jdeš do zrcadla? Od Olympusu? Nebo....?

stanis
18.06.2008, 09:52
E-500 je taky zrcadlo :) Ale zůstávám věrný značce. Na Bohemku už by to mělo být, už se moc těším!

sloní kýta
18.06.2008, 09:55
Díky za odpověď neodpověď....jaká to tedy bude?
510?

luboss.v
18.06.2008, 11:48
To já bych si tipnul něco vejš...

sloní kýta
18.06.2008, 12:01
...to abychom založili tipovačku co pořídí...

Foly
18.06.2008, 13:57
To já bych si tipnul něco vejš...Že by až E-3 ?!?

Shacki
18.06.2008, 14:13
Prásknu to, je to E-3:)

Jinak kdyby měl někdo výhledově zájem o 10D, ozvěte se také, bude za půl darma

stanis
18.06.2008, 17:16
Bonzáku }:) No, co jinýho? Upgradovat na E-520 smysl skoro nemá, zvlášť co do rychlosti... E-3 je prostě třída!

Rajle
18.06.2008, 21:09
Bonzáku }:) No, co jinýho? Upgradovat na E-520 smysl skoro nemá, zvlášť co do rychlosti... E-3 je prostě třída!

Ty barbare, takovou sračkou ho polejvat!!! :(:(

dřevěná srnka
18.06.2008, 21:29
Ten bude ostřit sám... Fotky budou jak vožralý...

stanis
18.06.2008, 22:33
Já ho nepolejval, jen ukazoval, co umí. Já mám prsty jen v tomhle: http://temp.stanis.info/e3-ve-vode.jpg :)

stanis
27.06.2008, 13:21
Tak, a teď už vážně: zájemci o můj Olympus E-500 se sklem Zuiko 14-45 mm, F3,5-5,6, baterií a třeba i 1GB kartou, hlaste se! ;)

sloní kýta
07.07.2008, 17:11
Stanis;
tak jak Tvůj nový mazel, vymazlený?
Proč on a ne zavedený Canon či Nikon? Spokojenost? Čekáme recenzi. V čem lepší, v čem stejný, v čem zklamal?!
Neváhej a piš!

stanis
07.07.2008, 18:59
Proč on a ne zavedený Canon či Nikon?

Pff, blázníš?

sloní kýta
07.07.2008, 22:32
Pff, blázníš?
jsi ňákej upejpavej, nedej se prosit a spusť...

Rajle
08.07.2008, 21:00
Před týdnem jsem držel v ruce Canon 30 D a taky čtyřicítku u kamaráda. Co na tom fšichni mají???:D:D Můj starej TTL vypadal skoro stejně ...

Shacki
09.07.2008, 10:51
Tak měl bych tu jeden fajnovej objektiv Canon 100-300 4,5-5,6 - nejlepší tele z těch neLkových objektivů, velmi dobrý i na focení rally. Pokud byste někdo měl zájem, napište, 100% stav, cena 5500 Kč, zdarma přidám clonu.

Korab
10.07.2008, 09:09
potreboval bych od nekoho poradit, jestli je sirokouhla predsadka FOMEI 45x 30,5mm vhodna pro kameru Panasonic NV-GS35, chtel bych si ji koupit jeste pred Kopnou, ale neni to zrovna levna zalezitost, tak at nekoupim neco, co pak nepujde pridelat

4Kubyk4
03.08.2008, 14:48
Já před nedávnem koupil Canon 400D, k tomu seťák a jeden objektiv s pevným ohniskem...zatím jen testuju...Barumka bude první rallyová zkouška;)

JURIS
03.08.2008, 21:25
Tak at ti slouží :)
Pak nezapomen ukazat fotky!

Shacki
04.08.2008, 10:54
Tak jsem přešel na eLkový skla, takže pokud by někdo měl zájem o 2 velmi slušné objektivy, tak dejte vědět.

Je to Canon 24-85 3,5-4,5 USM a Canon 100-300 4,5-5,6 USM. Kdo je vezme rychle oba, dám je za 8000 Kč, jednotlivě po 4500 Kč. Jsou k tomu i sluneční clony a UV filtry, za 500 přidám i polarizák B+W (možno použít na oba objektivy, mají stejný průměr 58 mm).

dalin
04.08.2008, 16:06
Ja bych vas tady poslal trosku do presmycek tech pismenek a cisel - 40D :-)). Canon je Canon, na to nezapomente! Holt ale ta 40D ma jednu chybu ... Nebude za tech 8 tisic korun ... :-(.

Já bych šel do 350D. D40 je dost očesaná, zvláště o servo autofokusu, čímž vynucuje použití AF-S a AF-I objektivů.

JURIS
04.08.2008, 21:23
Tak jsem přešel na eLkový skla, takže pokud by někdo měl zájem o 2 velmi slušné objektivy, tak dejte vědět.

Je to Canon 24-85 3,5-4,5 USM a Canon 100-300 4,5-5,6 USM. Kdo je vezme rychle oba, dám je za 8000 Kč, jednotlivě po 4500 Kč. Jsou k tomu i sluneční clony a UV filtry, za 500 přidám i polarizák B+W (možno použít na oba objektivy, mají stejný průměr 58 mm).

Určitě dobrá cena !!
Ale už jsem taky přešel alespon u teleobjektivu na eLko sklo i když toho nejlevnějšího..

Firestone
10.08.2008, 16:57
Řeším otázku, jaký by byl vhodný základní zoom k dSLR. Nemusí to být nutně "L" sklo od Canonu, ale myslím, že je dost důležitá rychlost ostření a kresba skla. Světelnost by byla super <2.8, ale asi to dopadne kolem 4.0. Zajímavá je i nabídka Sigmy, ale tam vidím problém v tom, že většina základních zoom skel nemá HSM.
Jaké máte zkušenosti? Hodí se pořídit např. i Sigmu bez HSM, nebo člověk navyklý pracovat s pravým USM od Canonu bude skřípat zubama B) Díky za vaše jakékoli postřehy!

Firestone
10.08.2008, 17:16
Pro upřesnění bych viděl použitelnost začátku skla kolem 17mm a konec kolem 70-100mm. Když vynechám top modely (CANON EF 24-105/4,0 L IS USM a CANON EF 24-70/2,8 L USM), tak mně vycházejí následující:

CANON EF-S 17-85/4,0-5,6 IS USM
SIGMA 17-70/2,8-4,5 ASP DC IF MACRO
SIGMA 18-125/3,8-5,6 DC HSM OS
SIGMA 24-70/2,8 ASP DG EX MACRO

Shacki
10.08.2008, 20:49
Pro upřesnění bych viděl použitelnost začátku skla kolem 17mm a konec kolem 70-100mm. Když vynechám top modely (CANON EF 24-105/4,0 L IS USM a CANON EF 24-70/2,8 L USM), tak mně vycházejí následující:

CANON EF-S 17-85/4,0-5,6 IS USM
SIGMA 17-70/2,8-4,5 ASP DC IF MACRO
SIGMA 18-125/3,8-5,6 DC HSM OS
SIGMA 24-70/2,8 ASP DG EX MACRO

Řešil jsem nedávno velmi podobný problém. Sehnal jsem si ze začátku Canona 24-85 3,5-4,5 USM a byl jsem s ním velmi spokojen, snad jen mohl být na začátku širší.

Ke tvým objektivům - rozhodně neber tu sigmu 18-125, to se na sport vůbec nehodí. Ty druhé dvě Sigmy jsou lepší, ale také nic extra na rally. Ten Canon 17-85 by pro tebe mohl být zatím nejlepší volba, ale IS je na rally k ničemu a ten objektiv je poměrně drahý, vlastně 2x tak co ten Canon 24-85.

Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem koupil stejně eLko, klasiku 17-40 F4 L. Nemá to takový rozsah, ale kvalitu jo.

Jinak ten Canon 24-85 tu mám stále:) Ještě jsem nestačil řešit jeho prodej.

Firestone
10.08.2008, 21:00
rozhodně neber tu sigmu 18-125, to se na sport vůbec nehodí. Ty druhé dvě Sigmy jsou lepší, ale také nic extra na rally

A z jakého důvodu si myslíš, že se na sport nehodí?

IS je na rally k ničemu

To s tebou naprosto souhlasím. Avšak v dnešní době to mají sklíčka celkem často.

jsem koupil stejně eLko, klasiku 17-40 F4 L. Nemá to takový rozsah, ale kvalitu jo

Tohle bude určitě super sklo, jen mě celkem štve ten krátký konec :( A co jsi vzal za sklo pro delší zoom k tomu 17-40 ?

Shacki
10.08.2008, 21:58
A z jakého důvodu si myslíš, že se na sport nehodí?

To s tebou naprosto souhlasím. Avšak v dnešní době to mají sklíčka celkem často.

Tohle bude určitě super sklo, jen mě celkem štve ten krátký konec :( A co jsi vzal za sklo pro delší zoom k tomu 17-40 ?

Ta Sigma 18-125 je tragická jako celek, měl jsem jí v ruce.

Ještě jsem zapomněl jeden objektiv - zkoušel jsem jednu soutěž (Pelhřimov) fotit s objektivem Tokina 24-200 3,5-5,6. Měl jsem ho i na dovolené a v ZOO. Musím říct, že jsem byl mile překvapen. Na ten velký rozsah s ním uděláš velmi slušné fotky a seženeš ho celkem levně.

Kromě 17-40 jsem pořídil ještě 70-200 F4 L

Firestone
10.08.2008, 22:31
Tokina 24-200 3,5-5,6

A jak se ti u tohohle modelu zdála rychlost ostření oproti canoňáckému USM?

Jinak díky za postřehy! K Sigmám mám celkově celkem odpor a radši bych se jim vyhnul xx(

Shacki
10.08.2008, 22:38
A jak se ti u tohohle modelu zdála rychlost ostření oproti canoňáckému USM?

Jinak díky za postřehy! K Sigmám mám celkově celkem odpor a radši bych se jim vyhnul xx(

USM to nemá, ale bylo to velmi slušné.

Firestone
10.08.2008, 22:59
Já se právě těch skel bez sonického ostření bojím... otázkou zůstává, jestli oprávněně, nebo ne 8D

zajic
11.08.2008, 13:04
Kromě 17-40 jsem pořídil ještě 70-200 F4 L

Koukám Shacki pořídil stejnou kombinaci jako já před rokem a nemám s tím sebemenší problém. Ta díra mezi 40 a 70 tam sice je, ale třeba z 10 Mpix můžeš řezat jak chceš, takže to se dořeší ořezem.

stanis
11.08.2008, 13:32
Ja bych vas tady poslal trosku do presmycek tech pismenek a cisel - 40D :-)). Canon je Canon, na to nezapomente! Holt ale ta 40D ma jednu chybu ... Nebude za tech 8 tisic korun ... :-(.

Daline, já jsem ale psal o Nikonu D40, nikoliv o Canonu 40D :D

JURIS
11.08.2008, 13:36
Tenhle problém asi řeší každý :)
Setové objektivy jsem letos poslal k vodě a koupil 70-200 F4 L skvělý objektiv,za dnes zorumné peníze.
Druhý oříšek jsem rozlousk Sigmou 18-50 mm F2,8 EX DC Macro, je univerzální,dobrá světelnost,jsem s ním spokojený.
Ted pošilhávám po nějakém ultraširokém na krajinky :)

zajic
11.08.2008, 16:46
Jak stíhá Sigma? Já jsem se skly která neměla USM měl jen špatné zkušenosti...

Don
11.08.2008, 17:26
Nevim jak sirokouhle sigmy, ale ja fotim se sigmou 70-300 a co se tyce rychlosti ostreni, tak vetsinou bez problemu. Horsi je to s kresbou pod f8 a nad ~230 mm. Koupe ale nelituju.

JURIS
11.08.2008, 18:11
No hned po koupi to šlo trošku ztuha :) ostření trošku nemotorné,ale po jedné soutěži bylo vše OK,šlape velmi dobře a jsem spokojený.
A jak stíhá musí každy posoudit sám v mých galeriich :D

zajic
11.08.2008, 18:21
Já měl totiž velmi špatné zkušenosti s Tamrony, tak jsem si řekl, že kašlu na světelnost a mám ta čtyřková elka a ta mají jednu výraznou výhodu. Něco vydrží :) v kombinaci s tělem 40D jsou odolná proti prachu a vodě a řeknu Ti, že se to hodí. V Tamronu začínal být vidět prach, Canony se drží. A na světelnost výhledově něco pořídím, ale na rally jsem zatím nepocítil nutnost mít 2,8. Jinak na ostatní focení mám ještě 50/1,8 ale ten na rally fakt není :D

Foly
11.08.2008, 22:00
Taky dělám se 4L, jak 17-40 tak 70-200 a pocit, že bych potřeboval lepší světelnost se dostaví tak jednou za rok. Naopak u 70-200 vím, že kreslí dobře už od cl. 4, tak ji můžu bez obav použít a rozdíl ve váze mezi tímhle a světelnějším je markantní - při celodenním tahání je to sakra znát.

dalin
12.08.2008, 07:56
Stanisi to ja moc dobre vim, proto jsem psal o presmycce tech pismen a cislic :-). Ze se z Nikonu D40 jen otocenim pismene a cislic stane Canon 40D :-).

Daline, já jsem ale psal o Nikonu D40, nikoliv o Canonu 40D :D

stanis
12.08.2008, 10:48
U Olympusu naštěstí takovéhle fígle s čísly a písmeny nehrozí :D E-3 rulez! ;)

sloní kýta
12.08.2008, 16:15
Mám pocit, že mi tady chybí Tvoje recenze na to mové nádobíčko! Ještě se s tím mazlíš?

zajic
12.08.2008, 16:21
Taky dělám se 4L, jak 17-40 tak 70-200 a pocit, že bych potřeboval lepší světelnost se dostaví tak jednou za rok. Naopak u 70-200 vím, že kreslí dobře už od cl. 4, tak ji můžu bez obav použít a rozdíl ve váze mezi tímhle a světelnějším je markantní - při celodenním tahání je to sakra znát.

Ano, právě tu hmotnost jsem právě také bral do úvahy a navíc elka v kombinaci s 40D, kterou momentálně používám tvoří voděodolný celek a když jsem teď byl lézt ve Slovenském Ráji u vodopádů, tak se to hodilo :-)

Slausek
15.08.2008, 20:27
Zdravím,dneska jsem si pořídil nový foťák-přesněji Panasonic DMC-FZ8. Předtím jsem používal Canon A550. Ten Lumix,to je jiný kafe:) Má s tím někdo zkušenosti. Jak se vám s tím fotí (hlavně závody)? Nebo nějaké postřehy,rady ohledně focení? Díky za odpověď;)

Foly
15.08.2008, 21:52
Má s tím někdo zkušenosti. Jak se vám s tím fotí (hlavně závody)? Nebo nějaké postřehy,rady ohledně focení? Díky za odpověď;)Tady si o tom novém mazlíkovi pokecáš i se něco dovíš:
http://forum.digineff.cz/list.php?140

Slausek
15.08.2008, 22:36
Díky za radu Foly.:)

Vojcek
30.08.2008, 22:24
Zdarec. Mám v plánu koupi digitálu, ale na trhu jich je tolik, že ani nevím pro který se mám rozhodnout. Chtěl bych do toho investovat tak 11.000,-. Hlavně s tím budu fotit na rally. Díval sem se po nějakých zrcadlovkách, na netu sem nějaké našel okolo 10.000,-. Mohli byste mi prosím poradit? díky.:)

Slausek
31.08.2008, 00:51
Ahoj. Já jsem si před Barumkou pořídil Panasonic DMC-FZ8 a jsem s ním nadmíru spokojený. Nevím jaké máš zkušenosti s focením,ale asi bych neskákal do nějaké zrcadlovky,ale spíš bych doporučil ten foťák,co mám já nebo ještě Canon PowerShot S5 IS. Jestli nemáš moc zkušeností,tak být tebou,jdu do jednoho z nich. A pak časem do nějaké zrcadlovky+nějakej dobrej objektiv;) Ale opravdu nevím kolik toho už máš nafoceno. Snad jsem ti nějak poradil.:)

sloní kýta
31.08.2008, 01:28
cca dvě léta zpět, jsem pokládal stejnou otázku (dokonce jsem si přečetl i kus fora zpět-stojí to za to) a všichni říkali - běž do zrcadla, já neposlechl a dnes vím - tak jako všichni přede mnou, že měli pravdu. Proto - běž do zrcadla. Třeba i z bazaaru.

Vojcek
31.08.2008, 10:04
Slausek, sloní kýta: díky za info. Asi to bude zrcadlo. Mám nějaké svoje favority. Kdyžtak mi prosím napište co na ně říkate. Děkuji.

Olympus E-420
Sony A200
Nikon D-40
Sony DSLR 200K
Panasonic DMC- FZ8

stanis
31.08.2008, 12:43
Přidám se ke Kýtě, běž do ... zrcadla :) Za 11k už koupíš některý z nejlevnějších setů (nechceš třeba moji E-500 za nějakou dobrou cenu? ;)) a postupem času můžeš měnit skla nebo tělo a s foťákem růst. Když se zahrabeš u kompaktu, který tě lepší vyjde na podobné peníze, tak stejně za rok-dva budeš měnit za zrcadlo.

Konkrétní stroj ti neporadím, ale mrkni třeba na digiarena.cz (http://digiarena.cz), dpreview.com (http://www.dpreview.com). Špatný by nemusel být Canon 1000D, ale ani tohle (http://www.megapixel.cz/nikon-d40-cerny-af-s-18-55-mm-f35-56g-ed-ii-blesk-sb-400) není vůbec špatná nabídka.

Foly
31.08.2008, 13:26
O zrcadle není pochyb (Kýtě věř, poslouchám jeho nadávání na kompakt každou soutěž), snad jen poznámku k volbě značky. Volba jedné z nejvíc frekventovaných značek Nikon / Canon nese jistou výhodu v tom, že se v inzerci a bazarech objevuje daleko větší nabídka těl a objektivů. Když nezdivočíš a neuspěcháš výběr, dá se pořídit slušná sestava.

Indy
31.08.2008, 13:31
Zkus se podívat na www.aukro.cz dá se tam sehnat dobrá výbava za dobrou cenu

Vojcek
31.08.2008, 13:59
Přidám se ke Kýtě, běž do ... zrcadla :) Za 11k už koupíš některý z nejlevnějších setů (nechceš třeba moji E-500 za nějakou dobrou cenu? ;)) a postupem času můžeš měnit skla nebo tělo a s foťákem růst. Když se zahrabeš u kompaktu, který tě lepší vyjde na podobné peníze, tak stejně za rok-dva budeš měnit za zrcadlo.

Konkrétní stroj ti neporadím, ale mrkni třeba na digiarena.cz (http://digiarena.cz), dpreview.com (http://www.dpreview.com). Špatný by nemusel být Canon 1000D, ale ani tohle (http://www.megapixel.cz/nikon-d40-cerny-af-s-18-55-mm-f35-56g-ed-ii-blesk-sb-400) není vůbec špatná nabídka.

díky za info....;). Vážím si tvojí nabídky, ale pujdu do nějakého Nikonu.

Tak už sem tak trochu rozhodnutý vidím to na Nikon D-40. Myslíte že je to dobrá volba na rally?

Foly
31.08.2008, 15:16
V Nikonech se moc neorientuju, ale věřím, že až to ošaháš, začneš se brzy poohlížet po těle s čipem CMOS, protože CCD obecně si u vyšších citlivostí moc nerozumí s šumem - ale za rok dva už může být CMOSové tělo z druhé ruky za babku. To byla jediná slabina v dlouhodobé bitvě s Canony, kterou Nikon odstranil až s nástupem D-300 a samozřejmě ve své profi řadě. Na druhou stranu se říká, že Nikon má základní řadu objetivů (setových) kvalitnější než Canon.

Dada
31.08.2008, 15:48
D40 mám, moje fotky najdeš na czech.rallyfans.info, co se tyká fotoaparatu je to to za tu cenu dobry, jen trochu pomaleji ostří ale mě vyhovoje, hlavně ho nenechat zmoknout, potom přestavaji fungovat čudlíky ;-)

stanis
31.08.2008, 16:00
Z těhle levných to nebude nikdy ideální a pokud tě to chytne, stejně to za čas vyměníš :) Nebo to můžeš udělat jako Shacki - koupit na eBayi za slušné peníze starší 20D/30D a k tomu třeba zpočátku jen setový objektiv. Když budeš mít štěstí, vyjde to cenově podobně a základ budeš mít mnohem lepší.

Shacki
31.08.2008, 18:12
Stejně jako předtím tě mohu říct jedinou věc - jdi do zrcadlovky. Jak k ní jednou čuchneš, nebudeš chtít už nic jiného. Pohled před zrcátko prostě ničím nenahradíš. D40 asi na rally úplně ideální není, je to prakticky nejlevnější zrcadlovka, docela ořezaná. Oproti kompaktu je to ale stejně stále úplně někde jinde.

Jinak moje cesta shánění věcí přes ebay je úspěšná, seženeš tam vše mnohem levněji.

Indy
31.08.2008, 20:20
Chtěl bych si koupit Panasonic Lumix DMC-FZ50 ale nejsem si istý jestli je to dobré rozhodnutí poradte mi

bomber
01.09.2008, 15:01
Taky bych mněl dotaz.Už asi 4roky fotím na FUJIFILM Finepix S 5600 a chtěl bych něco lepšího.Co říkáte na tohle.http://www.fotaky-24.cz/digitalni-zrcadlovka-nikon-d80-18-135-af-s-dx-kit
Kolem těch 20 000 je pro mne zatím maximum.Díky za odpověď.

Foly
01.09.2008, 17:26
Asi jo, já jen, že se např. tady dá sehnat levněji včetně 4 GB karty zadara http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-nikon-1/nikon-d80-af-18-135-3-5-5-6-kit-4gb-sd-zdarma-[id-155794].html (pozn. provizi od té firmy nemám.. -) ). Určitě jsou ještě levnější kvelby.

bomber
01.09.2008, 19:05
Díky moc za odpověď.

Luked
03.09.2008, 15:58
zdravím mám dotaz myslíte že se dá rally fotit i nějakou dobrou kinofilmovou zrcadlovkou...já si budu kupovat kinofilm....hlavně kvůli škole protože ju tam budu potřebovat....tak jestli by mi mohl někdo poradit....ohledně nějaké výkonné kinofilmové zrcadlovky....:)

Shacki
03.09.2008, 20:34
Ne že neuděláš dobrý fotky. Problém je v tom, že s ní asi neuděláš několik tisíc fotek z jedné soutěže. Přeci jen ta možnost sekvenčního focení v podstatě neomezeném počtu je na těch digitálech úžasná. A z toho množství pak vybereš ty nej, nehledě na to, že tou sekvencí kolikrát zachytíš nějaký klíčový okamžik.

Luked
03.09.2008, 20:37
A máš nějakou zkušenost s nějakou kinofilmovou zrcadlovku.....shacki?potřeboval bych doporucit nějaký ten stroj8D

sloní kýta
03.09.2008, 23:39
jsem staromilec, zkoušel bych to Practikou...aaaale Gdyž seženeš Olympus, i tak se rád podívám čím se pochlubíš...

MravenecZ
04.09.2008, 08:59
A máš nějakou zkušenost s nějakou kinofilmovou zrcadlovku.....shacki?potřeboval bych doporucit nějaký ten stroj8D Mám doma jednu nepoužívanou kinofilmovku od Canonu i s párem objektivů a nějakého příslušenství. Pokud bys měl zájem tak napiš na SZ.

Martin
04.09.2008, 15:04
jsem staromilec, zkoušel bych to Practikou...aaaale Gdyž seženeš Olympus, i tak se rád podívám čím se pochlubíš...

ja zacinal se Zenitem, dodnes slouzi a dela uzasny fotky, jen to chce mit nejakou kacku v penezence a trpelivost na vyvolani... btw nemate nekdo ze severoceskejch slunecni clonu na objektiv, prum 58mm? nebo popr v jakym kamennym kramu bych to mohl sehnat? do vikendu uz to pres net asi nestiham...

Luked
04.09.2008, 18:55
Budu vdečný za jakekoliv nabidky....ještě jednou hledám kinofilmovou zrcadlovku...nebo mi můžete i klidně doporucit nejaky ten stroj...

Luked
22.09.2008, 19:50
Mockrát děkuji všem za nabídky co jste mi poslali....ale už jsem sehnal stroj a dokonce 2 za supr cenu a to sice Canon Eos 3000N a Canon eos 5000 a k tomu byl objektiv Canon EF 38-76mm

bed
23.09.2008, 19:47
Chlapi poraďte,nevím který.
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4011389-cz-nikon-d60-+-1855-afs-dx-vr-+-55200-afs-vr
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4011449-cz-canon-eos-1000d-+-efs-1855-+-75300

Už mě nebaví kompakt,chci to na běžné focení a sport a asi už nebudu dokupovat jiné objektivy.Díky,budu rád za jakýkoliv názor.
Canon lze koupit i s objektivem Tamron AF 18-200mm za 16 tis.

Shacki
23.09.2008, 20:20
Je to zhruba stejné, záleží na tom, zda se chceš zařadit mezi Canonisty nebo Nikonisty:)

bed
23.09.2008, 21:37
Tak to je právě ono...A když Canon,tak s jedním Tamronem,nebo dvěma co jsou v té nabídce?

Foly
23.09.2008, 23:16
Je to subjektivní názor, Nikonista ti řekne něco jiného, ale když se ptáš: Já bych šel do Canonu, protože Nikon na svém CCD čipu odstraňuje šum algoritmy (takže se údajně razantně neprojevuje -ha, ha), kdežto CMOS Canonu jej nemá. Samočištění čipu je k nezaplacení, zatím jsem na své 40 manuálně ještě nemusel čistit, na 20 jsem byl vevnitř se štětcem a vzduchem každé tři týdny. Bral bych set se dvěma skly, dlouhorozsahovým zoomům nevěřím, nedají se bez komrpomisů zkonstruovat ani vyrobit (natožpak Tamron). Toť můj názor, myslím, že brzy si tu přečteš pravý opak :) .

Luked
24.09.2008, 11:59
Chlapi poraďte,nevím který.

zdarec,kdybych si kupoval já digitál tak bych koupil levnější tělo....třeba tu canon eos 1000.....a potom k tomu bych nějaký pořádný objektiv...myslím že by se to takhle vyplatilo víc...ale je to jenom můj názor:)

Firestone
24.09.2008, 12:32
Určite souhlasím. Viděl jsem co umí vykouzlit ve správných rukou Canon 350D s Lkovým pevným 200 mm, tak je to opravdu parádní obrazová kvalita! Kresba jak víno (dle mého). Například tato fotečka (http://don.vn.cz/photos/barum2008/06.jpg).

4Kubyk4
24.09.2008, 13:36
s tímto fotografem se trošku znám a podle ostatích fotek bych řekl že je to halvně rukama...ale souhlasím že "slabé" tělo z pořádným objektivem je dost dobrá volba

Slausek
24.09.2008, 17:06
zdarec,kdybych si kupoval já digitál tak bych koupil levnější tělo....třeba tu canon eos 1000.....a potom k tomu bych nějaký pořádný objektiv...myslím že by se to takhle vyplatilo víc...ale je to jenom můj názor:)

Naprosto souhlasím. Levnější tělo a pořádný objektiv je chytrá volba. Jeden známý to udělal naopak a pak zjistil,že to byla velká chyba.:)

bomber
25.09.2008, 11:31
Zdarec.Taky to už nějakou dobu řeším.Pročítám různé recenze a nevím jak se rozhodnout.Teď mne zaujalo jak tady Luked píše,slabší tělo, lepší objektiv.Kdyby
to mněl byt Nikon D60 nebo Canon EOS 1000,tak jaké objektivy koupit?Chtěl bych hlavně fotit motorsport.Díky za odpověď.

Šedivec
25.09.2008, 13:16
Je to zhruba stejné, záleží na tom, zda se chceš zařadit mezi Canonisty nebo Nikonisty:)

Nebo dokonce Pentaxáky 8D

Ale jinak souhlasím s tím, co tady říkají mí předřečníci...

Pobavilo mne, jak Bed napsal: "asi už nebudu dokupovat jiné objektivy". Chachachááá :) To si myslíš teď bo nemáš peníze, brzo začneš šetřit na něco lepšího a onačejšího, neboj :D ...
Myslím, že jsme na tom v tomto ohledu všichni stejně...

Šedivec
25.09.2008, 13:25
Zdarec.Taky to už nějakou dobu řeším.Pročítám různé recenze a nevím jak se rozhodnout.Teď mne zaujalo jak tady Luked píše,slabší tělo, lepší objektiv.Kdyby
to mněl byt Nikon D60 nebo Canon EOS 1000,tak jaké objektivy koupit?Chtěl bych hlavně fotit motorsport.Díky za odpověď.

To se nedá jen tak říct. Napiš svůj finanční strop na objektivy a pak ti někdo jistě poradí.

Nebo ti někdo poradí tohle:
http://www.megapixel.cz/nikon-17-55-mm-f2-8-af-s-dx-zoom-nikkor-if-ed-s-lc-77-hb-31-lf-1-cl-1120
http://www.megapixel.cz/nikon-70-200-mm-f2-8g-af-s-vr-if-cerny-s-hb-29-cl-m2

Doporučuju si prolézt tohle fórum: http://forum.fotografovani.cz/

bomber
25.09.2008, 13:40
Jsem úplný laik.Původně jsem myslel něco celkem do 20 000 ale jak vidím ty ceny tak půjdu do 25 000.Víc by mi doma neprošlo.Když dám za tělo kolem 13,tak na objektiv
12 000.A nebo jít zrovna do nějakého setu kolem 25 000?Asi si moc vymýšlím.

bed
25.09.2008, 17:19
Nebo dokonce Pentaxáky 8D

Ale jinak souhlasím s tím, co tady říkají mí předřečníci...

Pobavilo mne, jak Bed napsal: "asi už nebudu dokupovat jiné objektivy". Chachachááá :) To si myslíš teď bo nemáš peníze, brzo začneš šetřit na něco lepšího a onačejšího, neboj :D ...
Myslím, že jsme na tom v tomto ohledu všichni stejně...

To mi je úplně jasný,tak je to se vším....Asi se nakonec stanu Pentaxákem.Kovové tělo,nevadí mu prach a voda,stabilizace atd.
http://www.megapixel.cz/pentax-k200d-18-55-mm-50-200-mm

Foly
25.09.2008, 17:26
Není to špatná volba, Šedivec Ti může objasnit co a jak, protože pentaxák je. Tady ho máš o něco levněji a se 4GB kartou zdarma: http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-pentax-1/pentax-k200d-18–55-3-5–5-6-al-50-200-4-0-5-6-ed-4gb-sd-zdarma-[id-165368].html

bed
25.09.2008, 18:14
Tak to je asi nejlepší cena.Díky.

Šedivec
26.09.2008, 08:51
Pentax dobrý, spolupracuje s jakýmkoli starým objektivem atd....
Nevím jak K200, ale moje K10 je prostě poctivý kus železa.
Pro focení rally ale budeš asi chtít objektiv s ultrazvukovým motorem(i když to není až tak nutné) a ty se začaly pro Pentax vyrábět teprve nedávno, tudíž je moc nekoupíš v bazaru ani na ebay... Já si teď i přes hrozbu rozvodem :) musel koupit toto:
http://www.megafoto.cz/sigma-70-200-2-8-apo-dg-ex-if-hsm-ii-macro-pentax.html

Chtěl jsem něco na ebay, něco levnějšího, ale ojetiny prostě zatím nejsou....
Na Canon nebo Nikon je mnohem větší výběr...

Ale Pentax je Pantax 8D

Luked
26.09.2008, 11:13
Jsem úplný laik.Původně jsem myslel něco celkem do 20 000 ale jak vidím ty ceny tak půjdu do 25 000.Víc by mi doma neprošlo.Když dám za tělo kolem 13,tak na objektiv
12 000.A nebo jít zrovna do nějakého setu kolem 25 000?Asi si moc vymýšlím.

Tak pro tebe bych viděl asi tohle řešení....
http://www.megapixel.cz/canon-eos-1000d
a pokud budeš fotit jenom motorsport,tak se ti bude hodit tenhle objektiv...http://www.megapixel.cz/canon-ef-70-200mm-f-4-0-l-usm.....no ale ta je 70-200 bez stabilizace...

4Kubyk4
26.09.2008, 14:53
a k čemu ti na rally je stabilizace?? pokud vím tak ji většina fotografů nechává vyplou nebo objektiv se stabilizací vůbec nemají...nebo se pletu???

mm: ty chodíš na fotografa do vizovic?

Don
26.09.2008, 19:22
Predpokladam (i kdyz zadny objektiv se stablizaci nemam), ze k tomu, k cemu pri foceni cehokoliv jineho, ja bych ji obcas taky uvital. Pokud fotis panning, muzes si na objektivu prepnout do rezimu pouze vertikalni stabilizace...

bomber
26.09.2008, 19:34
Kuci děkuji za informace.

4Kubyk4
26.09.2008, 19:52
Predpokladam (i kdyz zadny objektiv se stablizaci nemam), ze k tomu, k cemu pri foceni cehokoliv jineho, ja bych ji obcas taky uvital. Pokud fotis panning, muzes si na objektivu prepnout do rezimu pouze vertikalni stabilizace...

ano, ale luked psal že pokud ho chce jen na focení rally tak je by byl dobrý ten a ten...a pak dodal že ale nemá stabilizaci...můj názor je, že na rally tu stabilizaci klidně (i rád) oželím..

Luked
28.09.2008, 21:08
a k čemu ti na rally je stabilizace?? pokud vím tak ji většina fotografů nechává vyplou nebo objektiv se stabilizací vůbec nemají...nebo se pletu???

mm: ty chodíš na fotografa do vizovic?

Já chodím na fotografa do vizovic...to si uhodl...ale tak třeba zase mě dodává stabilizace určitou jistotu....že třeba fotky nebudu mít moc mazlý...atd...ale tak tedka se zatím začínám učit fotit bez stabilizace...

šmik
02.10.2008, 08:48
Čus; potřeboval bych radu (nebo jen trochu usměrnit) - můj starý objektiv (Nikkor DX 55-200mm 4,5-5,6 ) je se svou plnou funkčností už 3 měsíce na pravdě Boží a já se za něj už 2 měsíce snažím sehnat náhradu... Vzhledem k peripetiím, které to provází a skutečnosti, že mi kamarád nabídl alternativu za stejnou cenu začínám teď váhat, do čeho jít: nový AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm 4,5-5,6 (přes eBay 8000 - 11000) nebo z druhé ruky Sigma 70-200/2.8 APO EX DG HSM (10000)...

Původně jsem měl jasno, že chci 70 - 300, teď si říkám, esli nebude lepší jít do qalitní 70 - 200, která by ve výřezu delší ohnisko dohnala (čistě moje teorie)... Dík za každou radu...

JURIS
02.10.2008, 12:22
Já chodím na fotografa do vizovic...to si uhodl...ale tak třeba zase mě dodává stabilizace určitou jistotu....že třeba fotky nebudu mít moc mazlý...atd...ale tak tedka se zatím začínám učit fotit bez stabilizace...

Stabilizace je při focení rally k ničemu...špíše na obtíž.

zajic
02.10.2008, 15:04
No, Jurisi, tady bych si možná dovolil odporovat. Sice taky používám skla bez IS, ale pokud máš IS s možností pouze vertikální stabilizace, tj. prodlouží Ti časy při panningu, tak bych jí za úplně zbytečnou nepovažoval. Nicméně laciná skla typu 17-85 IS Ti opravdu jsou k ničemu - namají možnost zapnout mode 2. Ale pokud máš pevnou ruku, tak to jde i bez stabilizace :-) Na Rally Kralovice budu mít na otestování 70-200 / 4 IS, tak jí postavím proti svojí nonIS verzi a hyn sa hukáže ;-)

JURIS
02.10.2008, 15:20
To zajic:jasně,co člověk to názor a záleží co je hlavním objektem...na krajinky,portréty atd atd.. je jiste IS užitečný,ale na rally k ničemu,to musíš mít v rukách :D

zajic
02.10.2008, 15:44
No, myslím si, že v rukách to trochu mám, ale chci si tu IS verzi testnout, co to umí ;-)

JURIS
02.10.2008, 17:29
Já vím,San Remo se mi moooc líbilo :)

bed
02.10.2008, 20:46
No chlapci,vůbec nevím o čem se bavíte,velmi jste mi ulechčili výběr

zajic
02.10.2008, 21:10
To neřeš, mě často vyčítají, že když se rozkecám o foťákách, že mi nikdo nerozumí :-D

zajic
02.10.2008, 21:13
Já vím,San Remo se mi moooc líbilo :)

A to si, Jirko, nedovedeš představit, jak se to líbilo mně. Ty fotky jsou jen takový příjemný bonus k úžasnému zážitku. Ale trochu mě mrzí mizerná návštěvnost té galerie :-/ Nevím co už jiného nafotit, aby to lidi zajímalo...

JURIS
02.10.2008, 21:25
To je pravda,bohužel stránky mají malou propagaci a Petr je nemocný :( tak je to ted trochu na mrtvém bodě vše..
Ale když nafotíš nahotinky :D budeš mít navštěvnost vééélkou..

bed
02.10.2008, 23:33
Jaké galerie??

zajic
03.10.2008, 07:46
Této :-) http://www.racingfoto.info/?text=435-25-27-9-2008-rally-san-remo-foto-radek-vojtechovsky

Šedivec
03.10.2008, 08:44
nový AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm 4,5-5,6 (přes eBay 8000 - 11000) nebo z druhé ruky Sigma 70-200/2.8 APO EX DG HSM (10000)...

Původně jsem měl jasno, že chci 70 - 300, teď si říkám, esli nebude lepší jít do qalitní 70 - 200, která by ve výřezu delší ohnisko dohnala (čistě moje teorie)... Dík za každou radu...

Já tu Sigmu mám, ale novou verzi II. Měla by být o něco lepší.
Přece jenom je tam světelnost 2.8 v celém rozsahu, což je určitě při focení rally plus. Počasí bývá mizerné, fotíš v lese ... Jestli mne v potkáš na Rally Jeseníky, tak si ho můžes vyzkoušet. Mám ale Pentax, takže jenom ošahat...myslím objektiv...

Nevím jek to je u Nikonu, ale slyšel jsem že Canony bývají na objektivy jiných výrobců poněkud háklivé. Někdy funguje, někdy ne. Známý error, který u Pentaxe snad ani neexistuje....Na tom by fungovalo i dno od půlitru, kdyby mělo pentaxí bajonet:D
Ale musím to raději zaklepat :)

šmik
05.10.2008, 22:04
Šedivec: Jo, dík, sice jsem Tě tam zahlédl, ale čtu si to až teď, takže nic...

Kámoš mi půjčil tu Sigmu na test a já jsem docela zklamaný - říkal jsem si - ...extrémní podmínky, blbé světlo... ideál pro vyzkoušení nízké clony... - jenže ona pod f/4 docela vylézá chromatická vada (fotil jsem s Nikonem D50 na iso400 a časy mezi 1/60 a 1/200) a ostření se mi zdá také nějaké líné - obojí srovnávám s nikkorackými seťáky... Zatím jsem se na to nedíval na monitoru, možná bych sem pak hodil i nějaký příklad...

Trochu mě to zaskočilo, protože jsem byl na 95% rozhodnutý pro něj a teď zase váhám...

Šedivec
05.10.2008, 22:54
Šedivec: Jo, dík, sice jsem Tě tam zahlédl, ale čtu si to až teď, takže nic...

Kámoš mi půjčil tu Sigmu na test a já jsem docela zklamaný - říkal jsem si - ...extrémní podmínky, blbé světlo... ideál pro vyzkoušení nízké clony... - jenže ona pod f/4 docela vylézá chromatická vada (fotil jsem s Nikonem D50 na iso400 a časy mezi 1/60 a 1/200) a ostření se mi zdá také nějaké líné - obojí srovnávám s nikkorackými seťáky... Zatím jsem se na to nedíval na monitoru, možná bych sem pak hodil i nějaký příklad...

Trochu mě to zaskočilo, protože jsem byl na 95% rozhodnutý pro něj a teď zase váhám...

S tou barevnou vadou jsi mně překvapil... Já tam nic nevidím. Ale jak jsem psal, já mám verzi II a snad je lepší. Co se týká rychlosti - nevím. Neměl jsem možnost porovnávat s něčím lepším...

4Kubyk4
08.11.2008, 17:30
Zdravím
nemáte někdo zkušenosti z obchodem www.bhphotovideo.com ??
Chci odtud koupit objektiv Canon 70-200 f4 ale mají u něj napsané tyto dvě ceny :
Price: $579.95
Buy Used $499.00
když ho přihodím do košíku naskočí cena 499, proč je tam ale potom i ta druhá cena?
Vím že buy znamená koupit a used uživatel to znamená že pro registrované je cena nižší?

dřevěná srnka
08.11.2008, 17:38
Já bych si přeložil, že used znamená použitý (z druhé ruky, nebo vrácený), čemuž odpovídá i nižší cena.

MPI
08.11.2008, 19:08
Used neznamená uživatel (to by bylo USER), ale jak napsala ,,dřevěná lesní zvěř" použitý :)

4Kubyk4
09.11.2008, 11:15
jj...je to tak.. máte pravdu...dííky moc

Foly
10.11.2008, 10:15
Pihan udělal slušný přehled zrcadlovek na http://www.grafika.cz/art/df/rom_dslrmap01.html . Třeba to někomu pomůže v rozhodování.

Foly
18.11.2008, 09:50
Pokračování ( spec. o Canonech): http://www.grafika.cz/art/df/rom_dslrmap02.html

Foly
24.11.2008, 15:57
Další pokračování (o Nikonech):
http://www.grafika.cz/art/df/rom_dslrmap03.html

Rajle
02.12.2008, 19:48
Ten poslední je nejlepší:

http://halbot.haluze.sk/?id=4599

Dada
04.12.2008, 14:45
rozhoduji se mezi dvěmi objektivy, má někdo nějaké zkušenosti nebo radu :
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/default.asp?fc=22&po=8&cop=2021475#a1
http://www.megapixel.cz/nikon-18-135-mm-f-35-56g-af-s-d-xzoom-nikkor-if-ed#zakladni-parametry

Norri
09.12.2008, 08:35
Je to subjektivní názor, Nikonista ti řekne něco jiného, ale když se ptáš: Já bych šel do Canonu, protože Nikon na svém CCD čipu odstraňuje šum algoritmy (takže se údajně razantně neprojevuje -ha, ha), kdežto CMOS Canonu jej nemá. Samočištění čipu je k nezaplacení, zatím jsem na své 40 manuálně ještě nemusel čistit, na 20 jsem byl vevnitř se štětcem a vzduchem každé tři týdny. Bral bych set se dvěma skly, dlouhorozsahovým zoomům nevěřím, nedají se bez komrpomisů zkonstruovat ani vyrobit (natožpak Tamron). Toť můj názor, myslím, že brzy si tu přečteš pravý opak :) .

Tak ja jsem Nikonista, ale souhlasim, ze je na tom Canon se sumem asi trosku lip. I kdyz uz nemuzu moc srovnavat protoze mam dedecka D70...

Pred koupi jsem se rozhodoval jestli Nikon D70 nebo Canon 300D. Se sumem se mi zdaly oba stejne. Napred jsem si v obchode zkousel ten Canon a moc se mi nezdala egronomie. Potom jsem si v Nikonackem centru zkusil tu D70 a mel jsem jasno.

Takze moje rada jednoznacne zni jit a vyzkouset si oba v obchode.

Foly
09.12.2008, 10:47
Abych pokračoval v avizování článků o DSLR, jsou tu čtvrtý a pátý:
http://www.grafika.cz/art/df/map4_olympus_panasonic.html - Olympus, panasonic a Leica
http://www.grafika.cz/art/df/rom_dslrmap05.html - Pentax

Luked
16.12.2008, 08:11
zdar lidi...jaký máte názor na Nikon D90?

Norri
17.12.2008, 12:43
D90 se mi libi hodne. Ale nejsem si jisty, jestli je to nejlepsi reseni na extremni rally podminky. Co mi na nem vadi asi nejvic je to, ze je to porad amatersky fotak, tj. neni nijak odolny proti vlhkosti a prachu. Ja mam D70 a je teda pravda, ze jsem s ni uz nekolikrat fotil v prutrzi mracen, kdy na nem pri foceni stala voda, a vzdycky to prezil (fotka z Vyskova (http://norri.pravdovi.info/show.php?id=610)). Ale proc riskovat takovou likvidaci noveho fotaku. Proto se spis klonim k D200 a D300.

D200 je sice uz relativne starsi kousek. Ostreni ma stejne jak D90, ma CCD cip (coz uz povazuju za nevyhodu, protoze CMOS, ktere jsou v Canonech sumi min, D90 ma CMOS ale presto pry sumi vic nez Canon), ma mensi rozliseni a novy stoji o cca 1000Kc vic nez D90. Ale je odolny

D300 je odolna, ma stejny CMOS cip jako D90, ma oproti D90 vylepsene ostreni a hlavne je o cca 14000Kc drazsi nez D90 :-(

Luked
20.12.2008, 13:01
a co třeba takový Pentax K200D nebo pentax K20D?Má s tim někdo nějakou zkušenost?

zajic
20.12.2008, 14:01
A co třeba jít do Canonu? Mám 40D, který je dneska téměř za hubičku, odolnost proti vlhkosti a prachu je velmi dobrá. Při kombinaci s "levnými" elky (17-40 / 4 a 70-200 / 4) je to bytelná odolná sestava, vhodná na rally (pekelně rychlé ostření) a ještě s výbornými optickými výstupy. Galerie mám na racingfotu a kdybys chtěl, pošlu Ti něco i ve fullsize abys viděl výsledky. R. Vojtěchovský

Luked
20.12.2008, 14:24
hmm...canon sice patří mezi nejlepší,ale nak me moc nelakají.to spíš ty nikony nebo pentaxi.

zajic
20.12.2008, 15:57
Chápu, že když je člověk příznivcem jedné značky, tak by na druhý břeh nepřešel :D Ale v poměru výkon/cena teď podle mně 40D válcuje co může.

Norri
20.12.2008, 23:34
No kdyby jsem ted sel do zrcadlovky poprve, tak bych asi do toho Canonu 40D nebo 50D sel. Jak pise zaji, cenove vychazi telo i L-kove skla hodne dobre.

Ale ted bych uz k Canonu z Nikonu neprechazel. Sice by jsem chtel vymenit telo i teleobjektiv, ale porad mam kvalitni setak a blesk. Kdyby ten blesk nestal 12k tak at ten setak veme cert...

Foly
21.12.2008, 01:59
Pracuju s úplně stejnou sestavou jako zajic (40D, 17-40 a 70-200 L-kové f=4) a je to první, která splňuje moje požadavky na většinu věcí, co fotím. Např 20 D ještě nestíhala přeostřovat a často bylo zaostřeno na konec auta (předek už z ostrosti ujel). Dal jsem ke stažení jednu fotku dělanou na ISO 400 na prohlídnutí. O šumu se nedá mluvit, bílá kapota na slunci je bez přepalů. je fakt, že téměř všechno už jedu do RAWu, protože je to jistota a kvalita a tento obrázek je taky z něj tažený. Po předchozím používání Capture One (spokojenost) jsem přešel na editor dodávaný s foťákem (Digital Photo Professional) a je s ním docela dobrá práce v dávkách. Je rychlý, pěkně doostřuje. Super fajnovosti pak řeší Photoshop. To se ale už týká spíš zakázek (interiéry, produktová apod.). Fotka na ukázku http://www.foltyn.cz/img_5001.jpg - bude tam tak do půli ledna, pak to smáznu.

MPI
21.12.2008, 06:08
O šumu se nedá mluvit, .
Já bych tam teda prosim pěkně nějakej ten šumíček na 19" monitoru našel :D Ale kažopádně je ho tam méně, než z mé E-510 :D U té je ISO400 asi strop, na 800 už zřejmě jedině do RAWu a to jsem ještě nezkoušel ani :)

Norri
21.12.2008, 09:29
Foly, ty provokatere :-D Me ten muj dedecek D70 zacina cim dal tim vic s... No uvidim co bude nasledovat az mi odejde uzaverka.

zajic
21.12.2008, 09:44
Foly, nejen že používáme stejnou sestavu, ale dokonce i stejný soft :) První verze Digital Photo Professional co jsem dostal tuším s 350D ještě nebyla to pravé ořechové, ale ta nová verze co mám od 40D už je velmi pohodlná na práci a zmáknout s ní někoik set fotek ze svatby nebo plesu není takové utrpení jako když jsem dělal v jiných programech. Jinak nevím, jak ses k této sestavě dostal Ty, ale já po experimentování se Sigmami, Tamrony a obyčejnými Canony usoudil, že připlatit za elka se vyplatí a neměnil bych za nic.

Foly
21.12.2008, 12:47
Hele, MPI, já taky netvrdím, že tam žádnej není, taky v šedých na svém EIZO FlexScanu 2000 nějaký vidím, ale jak píšu, je zbytečné o něm mluvit. :-) Pokud jde o ukázku šumu, mohl bych ještě zavěsit fotku za extrémnějších podmínek s ISO 1250, kde je šum jako prase, ale pořád se na to dá ještě koukat.
Zajici, já šel do L-kových skel rovnou, protože kromě předpokládané kvality jsem do ateliéru kvůli expozici blesky potřeboval skla s konstantním základním clonovým číslem a neotáčejícím se předním členem kvůli polarizáku. U 70-200 ještě hrálo roli, že je podstatně lehčí na nošení, než 2,8. Je fakt, že stály tenkrát skoro dvakrát tolik, co dnes.

Foly
21.12.2008, 13:09
Tak ještě ta šumovka, ať je jasné, že i Canon může. Dělala se pěkná tma, tak nezbylo, než jít na ISO 1250. Zrníčko tomu dávalo atmosféru, tak jsem to nakonec neodšumoval v softu a nechal tak. http://www.foltyn.cz/img_6473.jpg

MPI
21.12.2008, 21:49
Foly: V pohodě, mě to šumí velmi silně už při osmistovce, takže bych měl mlčet radši :) Ale nedalo mi to :)

Luked
29.12.2008, 17:52
no tos jsem se rozhodl zustanu u toho Nikonu D90...

Foly
29.12.2008, 18:39
O stabilizaci v objektivu a v těle: http://www.grafika.cz/art/df/rom_dslrmap07.html

Norri
30.12.2008, 01:16
Tak se se mnou na stedry den rozloucil Nikon D70.... No sice ne uplne ale i tak. Odeslo asi neco kolem radice karty. Spatne cte vsechny fotky (ukazuje jenom displeje plne barevnych ctverecku, sem tam je tom kousek nejakeho obrazku. v pocitaci jsou pak ty fotky dobre) a taky u cca 1/3 nafocenych fotek je nejaka chyba (barevny pruh, v pulce posunuty obraz a podobne). Takze po novem roce pujde do servisu a uvidime jestli se to vybec vyplati spravovat. Kazdopadne je nejvyssi cas jej prodat a jit do neceho novejsiho.

Canona nechci, chci si nechat kratky objektiv a blesk. Tele chci taky prodat a koupim si Sigmu 70-200/2.8 II. No a mezi fotakama mi zbyva D70 a D300. Na minule strance jsem psal, ze je D70 ne zrovna idealni, protoze neni vodevzdorna. No ale tech penez co ta D300 stoji....ach jo

Foly
30.12.2008, 01:30
Norri, sice se v Nikonech nevyznám, ale co máš proti D90? Má CMOS (!), samočištění, 4,5 obr/s. a hlavně je o 11500,- levnější než D300. Pokrok proti D70 jako prase. I když oni ti ho za pár tisíc a dva měsíce opraví...

Norri
30.12.2008, 10:22
O tom ze je to super fotak vubec nepochybuju. Libi se mi. Ale uz se mi parkrat stalo, ze jsem s D70 fotil v prutrzi mracen a na fotaku mi stala voda a mozna i to je duvod proc to ted odeslo. Proto bych sel radsi do D300 ktera je na to spon trosku delana. Ale nakonec asi budu muset do te D90 jit kvuli penez.

Foly
30.12.2008, 10:37
Potom by bylo asi levnější koupit k němu nějaký ten futrál na focení v lijáku a ještě zbyde 10T na pěkný večírek (rád se zúčastním) :) .

Norri
30.12.2008, 11:40
Asi jo. Rozdil v cene v podstate pokryje naklady na tu Sigmu 70-200/2,8. Uvidim jeste, jak se ceny pohnou po novem roce. Taky se trosku obavam udajme kolisave kvality u te Sigmy. Kdybych se pred 5 lety rozhodl pro Canon, tak bych ted mel volbu jednodussi a levnejsi. Je to boj s tema fotakama co :-)

Norri
11.02.2009, 20:28
Tak jsem nakonec poridil D300. Na stope jsem s tim fotil poprve a poprve jsem mel ostrou vetsinu fotek. Parada. Je to krasna hracka.

WRC_com
02.03.2009, 08:07
chtěl bych si koupit Nikon D40 a chtěl bych vědět vaše názory, jestli je to dobrá volba atd. předem dík za jakoukoli odpověd

Klauby
02.03.2009, 09:49
Jestli jsi začínající fotograf,tak je to vcelku dobrá volba. Budeš spokojen s barevným podáním fotek a s obsluhou přistroje. Co je však záporem v dnešní době,to je absence čištění čipu a stabilizátor obrazu v těle přístroje.
Určitě bych Ti doporučil koupit si s přístrojem oba setové objektivy - 18-55 a 55-200!
Ale možná Ti víc poradí majitelé těchto foťáků. Já jsem měl vždycky zradlovku Canon a loni jsem přešel na zrcadlovku Olympus a nemůžu si to vynachválit. Ale co člověk to názor.

WRC_com
02.03.2009, 10:48
já právě uvažuju nad touhle sadou http://www.fotoraj.cz/produkty/SADY-FOTORAJ/NIKON-_zrcadlovka-D4/3878

Klauby
02.03.2009, 11:39
No,ta sada vypadá dobře,nicméně ten objektiv 18-55 fakt není na žádný velký focení v přírodě a na rally taky moc ne. Já bych určitě přibral ještě ten objektiv 55-200 např. na úkor toho stativu. Ale to záleží na Tobě...

MPI
02.03.2009, 13:20
Klauby: Na jakého Olympuse jsi přesedlal? :)

Norri
02.03.2009, 13:29
já právě uvažuju nad touhle sadou http://www.fotoraj.cz/produkty/SADY-FOTORAJ/NIKON-_zrcadlovka-D4/3878

Otazka je, co s tim chces fotit... Na rally ta sada urcite neni, do ZOO taky ne.

Objektiv je svym rozsahem dobry mazimalne tak do vnitrku vracaku a tam se tak casto nedostanes pokud nebyvas akreditovany. Jinak ten objektiv za tu cenu muze odvest dobrou praci. Na rally a do zoo vsak budes potrebovat nejaky teleobjektiv. Nevyhoda D40 a tusim D60 je, ze potrebuji objetivy s vlastnimi ostricimi motorky, coz muze byt problem pri nakupu starsiho objektivu z druhe ruky.

Co se tyka blesku, tak tenhle model neznam, ale rekl bych, ze nema vyklopnou hlavu a to by mi asi vadilo. Je to dobre na foceni portretu v interierech. Dosah asi tsaky nebude mit tak velky jako drazsi blesky. Ale svou praci urcite odvede...

Stativ je dobry tak na foceni makra, zatisi a krajinek. Nevim jestli je tenhle na makro nejvhodnejsi. Na rally a v ZOO ho moc nevyuzijes. Bude asi dost stabilni, ale taky je dost tezky na to, aby se s nim clovek tahal.

No a jestli je brasna presne to co potrebujes, to musis vedet ty ;-)

Jak jsem psal na zacatku, je potreba vedet, co tim clovek chce fotit. A podle toho potom volik kompromisy mezi vlastnostma a cenou.

WRC_com
02.03.2009, 13:35
Norri: díky za postřeh, určitě bych chtěl hlavně fotit rally, tak jestli můžeš tak mi porad nějakou dobrou sadu, předem dík

zajic
02.03.2009, 15:03
... Já jsem měl vždycky zradlovku Canon a loni jsem přešel na zrcadlovku Olympus a nemůžu si to vynachválit. Ale co člověk to názor.

Z jakého Canonu na jakého Olyho jse přesedlával? Nedovedu si nějak představit, že by mě přestup tímto směrem nadchnul, teda pokud jsi nešel z EOS 1000D na Oly E-3 :) Mám 40D a elková skla a jediné co by mě (kdybych měl prachy) přesvědčilo k přestupu k jiné značce je Nikon D3

MPI
02.03.2009, 15:18
A to já bych se k přestupu z Olympusu E510 asi ukecat nechal :D Obzvlášt rychlost (resp.spíš pomalost) ostření mi u Olyho celkem vadí :(

WRC_com
02.03.2009, 15:30
chlapi poradte mi pls. nějakou tu foto sadu, byl bych rád za jakoukoli odpověd

MPI
02.03.2009, 15:37
WRC.com: Ono by to taky chtělo vědět, jakej máš cenovej strop ;)

WRC_com
02.03.2009, 15:41
MPI: tak do těch 13-14 asi to neni moc, ale mě by stačila nějaká zrdcadlovka se kterou mužu fotit rally:)

MPI
02.03.2009, 16:05
Tak jestli je 14 strop tak do toho se vejdeš třeba právě s tou D40kou v ,,double-zoom kitu", viz. na tebou zmiňovaných stránkách tohle http://www.fotoraj.cz/produkty/Digitalni-zrdcadlovky/NIKON-zrcadlovka-D40/1126 To 55-200 sklo by na rally už jakš-takš stačit mělo. Jinak s D40 tuším fotí uživatel eWRC fora John http://www.johnfoto.wz.cz/ tak se můžeš podívat co z toho asi tak může lézt, pokud máš šikovné ruce :)
Zajímavě vypadá i tohle http://www.fotoraj.cz/produkty/Digitalni-zrdcadlovky/SONY-DSLRA200W-zrcad/2144 ale se Sonym nemám žádnou zkušenost ani neznám nikoho kdo by ho vlastnil...

Nicméně já osobně bych radši ještě chvíli pošetřil na něco lepčejšího, ale záleží, co od toho čekáš ;)

WRC_com
02.03.2009, 16:14
Dík, já už jsem se Johna ptal a ten mi také doporučoval k té D40 ještě jeden objektiv, tak se mi zdá asi už jsem se rozhodl. A s čím fotíš ty??

MPI
02.03.2009, 16:20
No zkus pohledat v recenzích ještě nějaké info o tom Sonym, přecejen je to 10ti mego vs. 6ti mego, skla u toho Sonyho mají celkem zajímavý ohniskový rozsah. Doporučuju hlavně osobní návštěvu nějakého kamenného obchodu a fotoaparát si doslova ,,osahat", koupit ho potom můžeš někde přes e-shop, kde bude levnější.

Norri
02.03.2009, 16:34
mě by stačila nějaká zrdcadlovka se kterou mužu fotit rally:)

Proc jsem sakra tolik utracel za D300 :D

Doporučuju hlavně osobní návštěvu nějakého kamenného obchodu a fotoaparát si doslova ,,osahat", koupit ho potom můžeš někde přes e-shop, kde bude levnější.

To neni moc fer k obchodnikum, co? ....

WRC_com
02.03.2009, 16:41
To neni moc fer k obchodniku co....ale když to tak vemeš tak po internetu lze prakticky cokoliv koupit levněji než v kamených obchodech, ale zase jak psal MPI tak je dobré zase se na ten foťák podívat atd.;)

Norri
02.03.2009, 16:49
Jo, levneji to na internetu byva, ale je taky dulezite zamyslet se nad ti proc. Internetovy obchod nemusi platit prodavace a najem, aby jsi mohl prijit a ten fotak si osahat.

MPI
02.03.2009, 17:53
Norri: Moc fér to není, to máš pravdu, nicméně je to celkem rozšířený postup - nepreferuji ho,ale je to možnost... (Já osobně ho tedy nikdy nepoužil - kompakta jsem kupoval v Praze u Škody a E510 jsem kupoval přes e-shop bez předchozího osahání-takže celkem sázka do loterie). Při koupi auta si též spousta lidí objedná předváděčku u nejbližšího dealera a pak auto koupí tam, kde se jim podaří srazit cenu co nejníže.
Potom ještě existují shopy, které při objednání přes e-shop jsou levnější (i když si pak zboží přijdeš vyzvednout přímo do jejich prodejny) - pak je zde možnost tento postup obrátit - vyzkoušet a pak objednat u toho samého obchodníka, jen elektronicky. Vlk se nažere, koza zůstane celá....
Ale nebudem tady rozebírat morálnost toho či onoho způsobu nákupu, o tom tahle diskuze nebyla;)

Klauby
02.03.2009, 17:54
Z jakého Canonu na jakého Olyho jse přesedlával? Nedovedu si nějak představit, že by mě přestup tímto směrem nadchnul, teda pokud jsi nešel z EOS 1000D na Oly E-3 :) Mám 40D a elková skla a jediné co by mě (kdybych měl prachy) přesvědčilo k přestupu k jiné značce je Nikon D3

Přesedlal jsem z Canonu EOS 350D na Olympus E 510 a jsem fakt spokojenější. Sice rychlost u Canonu byla lepší,ale Olympus má lepší barevné podání a je mnohem lehčí. Navíc má prachové čištění,větší display a Zuika jsou výborná skla. Na to moje focení mi to stačí. Ale jak říkám,co člověk to jiný názor. Já to nikomu nenutím.

MPI
02.03.2009, 17:58
Klauby: Tak to jsem rád, že tu je někdo se stejným strojem jako mám já. Jinak pokud porovnám kamarádky EOS400D a mou 510 (oboje se setovými skly), tak barevně z toho opravdu vychází lépe Olympus. Ale to ostření....z toho bych občas vykvetl...

zajic
02.03.2009, 18:17
Přesedlal jsem z Canonu EOS 350D na Olympus E 510 a jsem fakt spokojenější. Sice rychlost u Canonu byla lepší,ale Olympus má lepší barevné podání a je mnohem lehčí. Navíc má prachové čištění,větší display a Zuika jsou výborná skla. Na to moje focení mi to stačí. Ale jak říkám,co člověk to jiný názor. Já to nikomu nenutím.

Barevné podání je z velké části věcí post processingu. Nižší hmotnost je sice fajn, ale mě prostě nesedí do ruky ty miniaturní zrcadlovky. Navíc s kombinaci s velkými elkovými skly je to dost nevyvážená sestava :) Ano, prachové čištění 350D nemá, ale zas jsem měl takový "digitální podpis" tvořený několika fleky prachu na čipu, které byly na každé fotce :D Ale pokud Ti ten Oly vyhovuje, tak já proti nim nic nemám. Jen prostě Canon mi má momentálně víc co nabídnout.

MPI
02.03.2009, 18:22
Zajíc: Ona ta E510 zas tak mrňavá není, to spíš E420 - tam jsem nevěděl kam s prsty, když jsem ji měl jednou v ruce :D

WRC_com
02.03.2009, 18:27
MPI: i ten Sony opravdu nevypadá strašně, ale tady na foru nebo od ewrc asi nikdo neni kdo by měl skušenosti s touhle zrdcadlovkou

zajic
02.03.2009, 18:32
Zajíc: Ona ta E510 zas tak mrňavá není, to spíš E420 - tam jsem nevěděl kam s prsty, když jsem ji měl jednou v ruce :D

Klauby psal, že je lehčí než 350D, tak jsem předpokládal, že je i menší. Ale v ruce jsem jí teda nikdy neměl.

Jo ještě jsem chtěl teda říct, že mi nesedí ten formát 3/4, vyrostl jsem na filmu, tak preferuju 2/3.

John
02.03.2009, 18:35
Jo to já koupil asi před půl rokem Nikona D40 a nemůžu si stěžovat. Sice mám zatím jenom dva seťáky, ale přesto musím být spokojen. Ikdyž malé tělo neni nic extra, tak se to dá a pro začátek je to dobré.

JURIS
02.03.2009, 18:52
Jej tady vypukla Nikonmanie.....
Budu dnes muset svému Canonku dát nějakou hezkou ukolébavku :D:D

Norri
02.03.2009, 19:05
Ale nebudem tady rozebírat morálnost toho či onoho způsobu nákupu, o tom tahle diskuze nebyla;)

Jasne, jenom jsem na to chtel poukazat. Kolikrat jsem to taky udelal ;)

MPI
02.03.2009, 19:20
......;)

MPI
02.03.2009, 19:26
Klauby psal, že je lehčí než 350D, tak jsem předpokládal, že je i menší. Ale v ruce jsem jí teda nikdy neměl.

Jo ještě jsem chtěl teda říct, že mi nesedí ten formát 3/4, vyrostl jsem na filmu, tak preferuju 2/3.

Já taky začínal na filmu (stará Praktica,Minolta X300s), ale přechod na formát 4/3 zas tak nepřekážel. Já se tenkrát rozhodoval mezi Canonem EOS400D a tím co jsem nakonec pořídil, jestli jsem zvolil dobře, těžko říct :) Ale při používání setových skel si myslím, že asi ano:) Jinak o Nikonu jsem tenkrát moc nepřemýšlel, protože rádcem mi byl můj tatínek, zapřísáhlý CANONista :D

zajic
02.03.2009, 20:13
...můj tatínek, zapřísáhlý CANONista :D

No to já jsem taky :) Jinak se setovými skly máš pravdu. Teda skly, ona to asi ani skla nejsou, spíš setové plasty v případě Canonu. Nicméně když z nich vyrosteš, tak Canon má myslím nejvíc co nabídnout. Například v oblíbeném ohnisku 70-200 máš u Canonu 4 možnosti, což myslím nikdo jiný nenabízí.

MPI
02.03.2009, 20:27
No ono jak Canon tak Nikon jsou na tom co se nabízeného ,,příslušenství" oproti Olympusu neporovnatelně lépe, na toho Olympuse toho opravdu moc není ani co se nového zboží týče, z druhé ruky v podstatě skoro nic....

WRC_com
03.03.2009, 15:08
takže podle vás by byla dobrá tahle sada? http://www.fotoraj.cz/produkty/Digitalni-zrdcadlovky/NIKON-zrcadlovka-D40/1126
pokud ano, tak budu rozhodnutej
a je tahle sada stejná jako ta nahoře? http://nikon.mironet.cz/nikon-d40--zrcadlovka-61-mpix--1855--55200--cerny+dp75324/

Klauby
03.03.2009, 15:16
Jo,to je vcelku dobrá volba! Myslím,že budeš spokojenej!:)

Norri
03.03.2009, 16:37
Ja bych Te poopravil. Chvilku budes spokojeny ;-)

WRC_com
03.03.2009, 16:43
Norri: jak to myslíš chvilku??