Zobrazit v plné verzi : Technické parametry WRC
Zajímalo by mně, jaké výkony, hmotnosti, akcelerace a objemy mají auta specifikace WRC. Snažím se naprogramovat RALLYOVÝ MANAŽER, aproto bych byl rád za každou pomoc.Děkuji
Tak např. u Fordu Focus RS WRC 02 je váha 1230 kg, maximální udáváný výkon je 300 koní, ale na ostrej program se spustěným ALS je tam tak o 30 - 40 koní víc a krouťák je 540 Nm.Akceleruje na 100 km/h za 4,2 sec. a maximálka je na asfaltu 230 km/h.Na šotolině je to jinak, tam je to podle charakteru trati.Motor může být maxsimálně dvoulitrový čtyřválec přeplňovaný výfukovým turbodmychadlem s povinným restriktorem o průměru 34 mm.Podvozek je elektrohydraulický - aktivná diferenciály a elektrohydraulické stabilizátory.Průměr výfukového potrubí je max. 100 mm.Palivová nádrž se dává podle charakteru dané soutěže od 90 do 110 litrů.Jo a někde tady na eWRC jsou všechna technická data nové Fabie WRC
MravenecZ
23.03.2003, 12:14
Výkon u aut WRC je hodně diskutabilní, spíš je fígl ve využití a v průběhu točivého momentu. Záleží na tom, jak který výrobce dokáže "využít" omezení restriktorem. Těch mnohde udávaných 300 koní je asi hodnota pro novináře a lidi, kteří se snaží omezit rallysport.
quote:
Zajímalo by mně, jaké výkony, hmotnosti, akcelerace a objemy mají auta specifikace WRC. Snažím se naprogramovat RALLYOVÝ MANAŽER, aproto bych byl rád za každou pomoc.Děkuji
Takova hra by mohla byt zajimava. Jen pokracuj at si to muzu brzy zahrat :-))
Zatím děkuji za data o Fordu od "Častulik". A byl bych rád, kdyby mi někdo poskytl více informací a nějaké informace o stránkách těchhle aut. Můžou to být třeba Kit-Cary nebo obyčejní veteráni. Mohli by jste psát i vaše nápady co by měl manažer obsahovat.Děkuji.
Zde se neco dovis http://www.rallycars.com/Cars/CarsBase.html
najdes co chces sice tam asi nejsou Kit Cary ale nejaky to WRCo tam najdes
Fanda rally
Pařmen Colina 2
Mohl by tady někdo trochu vysvětlit princip těch aktivních diferenciálů, o kterých se tady celkem běžně diskutuje? Jak je např. velký ten přední a mezinápravový? Dá se někde podívat na nějaké nákresy?
Tak ty ti nikdo nikdy neukáže.Na to zapomeň, ale za pokes to stojí.Zkus jít třeba za Kopeckým ať ti to ukáže.No nevim, nevim
Karbonyl
19.04.2003, 16:10
quote:
Tak ty ti nikdo nikdy neukáže.Na to zapomeň, ale za pokes to stojí.Zkus jít třeba za Kopeckým ať ti to ukáže.No nevim, nevim
Nemusíš na něj tak hrrr, dyk se jenom zeptal! Tož nedělej z paka blba... :D
*JH*
Karbonyl
19.04.2003, 16:21
To Pako: Jestli to pomůže, tak aspoň v nástinu - nejsem nějaký suprodborník: u aktivních difer. je točivý moment, přiváděný na kola, regulovaný za pomoci hydraulicky ovládaných lamelových spojek. Jestli zhruba víš, jak faščí haldex u sériových octávií 4x4, tak je to podobný princip, jenom je to "krapet" promakanější. Výsledkem je to, že je krouťák nerovnoměrně rozdělován na všechna kola, ale je všude tam a v takové míře, kolik ho je potřeba, což je u mechanikých deferenciálů nemožné.
*JH*
Děkuji Karbonylovi i Častulíkovi. Protože tohle fórum čtu nějaký ten pátek, myslím, že tu je dost lidí, kteří to vědí docela dobře.
Viděli někdy nějakou Corollu, Octu, Focus, Subaru nebo EVO VII... Nečekám plánek nebo návod k obsluze, nicméně Haldex by příliš dlouho nepřenesl ani výkon a krouťák sériového motoru v režimu rally. Možná je to jen problém použitého materiálu nebo chlazení...
Karbonyl
22.04.2003, 20:47
Haldex jsem zmínil jenom v souvislosti s podobností hydraulického systému - protože na tom to stojí. U sériovky se ti připojí/odpojí celá náprava, u WRC se dělí výkon na jednotlivá kola a řekl bych mnohem citlivěji.
*JH*
a nejsou nekde na netu ty nacrtky,nebo naky obrazky?taky me to zajima...
santa
To Santas.Myslíš toho Haldexu nebo těch aktivních diferáků čili celého ústrojí4x4 o vozů WRC?
tech aktivnich diferaku.
zkousim vyhledavace na netu,ale tam je par mrnavejch fotecek:-(
santa
Upravil - santa 24 Apr 2003 07:22:15
Upravil - santa 24 Apr 2003 07:22:41
quote:
tech aktivnich diferaku.
zkousim vyhledavace na netu,ale tam je par mrnavejch fotecek:-(
santa
Upravil - santa 24 Apr 2003 07:22:15
Upravil - santa 24 Apr 2003 07:22:41
tak sem hod aspon adresy neco lepsi nez nic
http://fulltext.centrum.cz/index.php?from=1&sec=img&q=diferenci%E1l&mt=1&tt=1&from=1
http://www.fzu.cz/%7Epetula/robert/difer/diferencial.htm
http://www.kaps.cz/kaps.htm
http://www.sidu.cz/difer.htm
http://www.sharkie.cz/ld_integrale_historie.htm
http://www.rallysport.cz/tymy/hendrich/technika.htm
http://www.foltyn.cz/renault_5alpine.htm
santa
Upravil - santa 24 Apr 2003 12:26:51
Může mi prosím někdo vysvětlit, proč subaru, se kterým startoval na Valašce Béreš (a před ním v Blovicích a na Šumavě Hrdinka) nemá na střeše větrací okénko nad čelním sklem (nevím jak se tomu přesně říká)? Domníval jsem se, že všechny vozy WRC toto mají. Dík.
Subaru,tedy tovární tým už to nepoužívá tuším druhý rok.Hrdinkovo Subaru je loňský.Já bych řek,že je to kvůli aerodynamice.Přívod vzduchu do prostoru posádky je možná veden z nasávací kapsy v přední haubně.Ale snad to není tajemství tak by to mohl hodit do placu někdo kdo má blízko k Hrdinkovo Impréze.
Karbonyl
26.04.2003, 12:08
To Pelikan: s tou kapotou máš pravdu, ten nasávač má využití jenom u sériovky (intercooler, myslím), u WRC je tento hardware řešen úplně jinak. A protože tam ta ďoura musela zůstat a bylo to bez využití, tak tama vedou vzduch do kabiny.
*JH*
Karbonyle díky za potvrzení mého předpokladu.
Víte někdo jaký je rozdíl v brzdách u Lexuse proti starším modelům Corolly. Valoušek si v jednom z rozhovorů pochvaloval právě výrazně lepší brzdy. Dík
quote:
Víte někdo jaký je rozdíl v brzdách u Lexuse proti starším modelům Corolly. Valoušek si v jednom z rozhovorů pochvaloval právě výrazně lepší brzdy. Dík
Nejspis budou vetsi
Auto nebrzdí líp jenom kvůli brzdám, ale taky kvůli aktivním diferákům a lepšímu systému řazení.
quote:
quote:
Nejspis budou vetsi
Pravdou je že neznám průměry kotoučů, ale jestliže používaj stejné ráfky proč by doteď jezdily menší brzdy? Jak to tedy je? Opravdu jenom větší kotouče?
Jarda-rs
01.07.2003, 23:09
Proč se WRC ještě nepoužívaj brzdové kotouče z keramiky respektive kovokeramika a proč nejsou kotouče vrtaný je to omezním FIA nebo proč?
ad. ty diferáky pekně vysvetlený je to na www.volkswagen.cz sekce technika odkaz 4motion je tam jek haldex tak torsen.
Jinak princip klasického viskozního diferáku(Ferguson) je naprosto primitivní dvě kola v oleji jedno kolo turbína druhé vrtule mezi nima olej podle otáček se mění hustota a přenos výkonu pouze trvalý pohon 4X4.
www.mujweb.cz/www/jarda-rs
Upravil - jarda-rs 01 Jul 2003 23:14:42
Ti ZIP:Je to tak jak píše Častulík.
mm
A v jakém stádiu je ten rallyový manažer?? Jsem na to docela zvědavej.... :)
Ahoj, můžete mi někdo pomoct???...Sháním fotografie motoru, interiéru, kufru, podvozku, prostě jakých koliv detailu Imprezy WRC, specifikace 2001 /nejlépe Monte Carlo)...samozřejmě uvítám fotografie podobného charakteru i na ostatní WRCka. Pokud něco někdo má, tak se určitě dohodneme...:-))))))
díky
quote:
Ahoj, můžete mi někdo pomoct???...Sháním fotografie motoru, interiéru, kufru, podvozku, prostě jakých koliv detailu Imprezy WRC, specifikace 2001 /nejlépe Monte Carlo)...samozřejmě uvítám fotografie podobného charakteru i na ostatní WRCka. Pokud něco někdo má, tak se určitě dohodneme...:-))))))
díky
Bude Ti stačit tohle? :D :D :D
http://www.hrmodeler.com/references/subaru01/2001.html
Když tak se mi ozvi OTB
http://rallymodels.wz.cz/img/logo.gif
...to mě pos....
díky...:-DDD
Jinak nejdůležitější výhodou aktivního diferenciálu, neboli to co ho dělá AKTIVNÍM, je možnost softwarového ovládání, které je ovládáno podobně jako CPU motoru, tzn. bere v úvahu několik (desítek) veličin, jako rychlost, úhel natočení volantu, odstředivou sílu, polohu plynového pedálu, rozdíly otáček jednotlivých kol, atd. Výsledně diferák nastavuje jiný poměr přenosu např. při plném anebo polovičním plynu (při shodných ostatních veličinách). Kdo někdy viděl, jak vypadá "mapa" řídící jednotky motoru, tak ovládací program aktivního diferáku vypadá úplně stejně. Z toho jinak vyplývá, že pokud je po mechanické stránce dobře zkonstruován, tak že má velký rozsah ovládání a dobrou odolnost, je vlastně individuálně přizpůsobitelný jezdcům, povrchu, ale třeba i autům. Např. Subaru vyvinulo akt. diferák pro běžné cestovní vozy, který je možno po malých úpravách původních převodovek osadit do třeba jen předkolky a jeho nastavením měnit charakter podvozku např. u dnes běžně používaných podvozkových plošin koncernů.
Jarda-rs
21.07.2003, 23:09
quote:
díky
no já mam něco staršího ale taky je to impreza WRC tuším 98 viz foto z bohemky
www.mujweb.cz/www/jarda-rs
Pokud by měl někdo zájem mám článek o vozech WRC a jejich technice (28 str.).Abych předešel nějakým zklamáním,tento článek jsem zpracoval sám jako semestrální práci pro předmět Teorie motorových vozidel (VUT Brno).V tomto článku není nic objevného,jsou to jen utříděné informace dostupné na internetu nebo ze SM+něco málo mého.Vhodné spíše pro začátečníky v oboru techniky MV:-)
Muzete mi nekdo vysvetlit, jak funguje elektronickej stabilizator?
Řekl bych že na rozdíl od klasického stabilizátoru který (pokud má možnost nastavení) se nastavuje na danou tuhost v servisu, ten aktivní mění svoji tuhost za jízdy a reaguje tedy na podmínky na trati.
Například u Felicie Kit je nastavitelný stabilizátor na jehož koncích je "nůž" . Představ si to jako pásek oceli který pokud ho budeš ohýbat na plocho je měkší než pokud by si ho ohýbal na výšku. A pootočením tohoto nože (jsou tam i mezipolohy) se dá nastavit tuhost stabilizátoru. A myslím že u aktívního stabilizátoru by docházelo ke změně tuhosti tedy pootáčení přímo za jízdy.
Ne že bych si tím co jsem napsal byl docela jistý ale mohlo by to tak být. Když tak mě někdo opravte.
To Ondrra: Pokud je to volný a máš to v počítačový podobě, tak bych měl zájem. Vždycky se můžu dozvědět něco nového. Můj emajl: CzeRT.Motorsport@seznam.cz
Díky Medvěd
To Ondrra: to samé co Medvěd, můj mail: liboa.hladis@centrum.cz
Dík jak sviňa
Já chci též.Děkuji.
worldrallycar@atlas.cz
Pokud by Ondrra chtěl a dovolil, rád jeho texty umístím na svoje stránky včetně balíčku ke ztažení. Ondrro ozvi se.
Taky bych prosil zaslani te semestralky na Srajer.Martin@seznam.cz.
Aspon se dozvim jak se semestralky pisou a budu mit naskok do pristiho semestru :-))
to ondra: xandrew@atlas.cz, diky
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.