Zobrazit v plné verzi : Nepovolené úpravy
SABOTAGE
23.03.2003, 16:59
Takže jak jsem uvedl v jiné části. Zde bychom si mohli vyměnit své názory na problematiku nepovolených úprav. Začali jsme u výměn výfuků po přejímkách. Máte někdo třeba ještě jiné náměty.
Přenáším jen to, co jsem otevřel v jiném tématu: ale co téma katalyzátory? To je něco podobného jako hluk. Přejímka - jeden výfuk (přejímkový), závod - druhý výfuk (závodní). No, a po závodě, samosebou v posledním servisu, zase plníme předpisy. fakt je ale ten, že ty katalyzátory, pokud jsou tam na závod, tak nic nevydrží a i když chce být člověk poctivý (kolik jich ale je?), tak aby na každý závod kupoval nový, a to se nedá.
Karbonyl
23.03.2003, 17:38
Ve vedlejším tématu N4 se debatí o nepovolených setrvačnících nebo něčem podobném, co se montuje do Mitsubishi Lancer Evo Vxx. Mě osobně by zajímalo, jak by to dopadlo, kdyby se skutečně pečlivě posvítilo třeba na používané palivo. A když jsme u těch "špinavostí", tak mě docela zarazila loňská diskvalifikace Makkinena za diferenciál, který byl lehčí o 20 gramů - to se mi zdá jako hodně přitažené za vlasy.
*JH*
Pozor katalyzátor může bejt uplně vykuchanej ale poku na počítači ukazuje jakoukoli činnost tak je funkční a tím pádem se smí používat i když vlastně nic nezadrží.Ještě k diskvalifikaci Makkinena, nejde jenom o váhu ale i o to že ten dif. může pak líp fungovat.Je to tosamí jako diskvalifikace Burnse na Peugeotu v Argentině.Tam ho diskvalifikovali za nedodržení hmotnosti setrvačníku podle homologace o 30g a taky to Peugeoťáci nedělali jenom kvůli váze.
To karbonil:
Makinena diskvalifikovali kvuli celkové váze vozu.Jeho vůz byl vážen v průběhu etapy.Kolik byl rozdíl oproti povoléné minimální hmotnosti už si nepamatuju,ale nebylo to v gramech.Tuším,že 8 kg.
Kvůli lehčímu setrváku diskli Burnse v Argentině.A to byl rozdíl v gramech.
Letos byl vyloučen Kulig z prvního místa sk.N na Švédské rally pro jiný materiál na setrváku.
pamatuju si jak mel Drotar startovat s kitovou octavcou na barumce tak na parkovisti pred samohylem meli auto na kozach, sundanej vyfuk a cpali tam dratenky. jinak vim ze pri pri prejimkach se pouzivaji vyfuky temer nejete a neposkozene ktere se posleze meni. jinak neni nic neobvykleho pouzivani vypalenych katalyzatoru a to hlavne z duvodu ekonomickeho.
To Franus:
Jak to muzes tvrdit? Tohle je pomerne zavazne obvineni. Mas nejaky dukaz? Foto? Video? Pokud ano, tak jej predej technickym komisarum at to resi. Ale takove tlachani si nech do hospody.
Pokud to co jsi napsal muzes dolozit, udelej tak a pokud ne tak zahod klavesnici a nevznasej falesna obvineni!!!
"...jinak vim ze pri pri prejimkach se pouzivaji vyfuky temer nejete a neposkozene ktere se posleze meni. jinak neni nic neobvykleho pouzivani vypalenych katalyzatoru a to hlavne z duvodu ekonomickeho...."
quote:
To Franus:
Jak to muzes tvrdit? Tohle je pomerne zavazne obvineni. Mas nejaky dukaz? Foto? Video? Pokud ano, tak jej predej technickym komisarum at to resi. Ale takove tlachani si nech do hospody.
Pokud to co jsi napsal muzes dolozit, udelej tak a pokud ne tak zahod klavesnici a nevznasej falesna obvineni!!!
"...jinak vim ze pri pri prejimkach se pouzivaji vyfuky temer nejete a neposkozene ktere se posleze meni. jinak neni nic neobvykleho pouzivani vypalenych katalyzatoru a to hlavne z duvodu ekonomickeho...."
a proč bych to tvrdit nemohl? navic nikoho noebvinuju jen konstatuju fakty. nenosim s sebou fotoaparat nebo video kameru. Jenom jsem napsal s cim jsem se setkal a jestli si myslis ze nerezovy vyfuk stoji par korun tak nevim. Jezdec radsi investuje penize do pneumatik nebo treba repase prevodovky nez aby kupoval novej katalyzator. Taky jsem videl a mluvil s clovekem co jezdi spicku v A8 (ne s WRC) a ten mel na svojem aute katr promacknuty takze v onom miste bylo asi 2/3 puvodniho prurezu a nijak ho to nevzrusovalo byl proste rad ze vyjde s rozpoctem zazavodi si. Delaji to proste vseci a vseci to vedi a kdyby se melo udavat tak by nikdo nejezdil a navic kde bysme to zase byli?
Tady by se dalo i hovorit o vykonech automobilu. Treby skutecnych a udavanych. mam tim na mysli 300 koni u kategorie WRC pricemz skutecny vykon je nekde jinde.
Pepa z depa
25.03.2003, 11:18
quote:
a proč bych to tvrdit nemohl? navic nikoho noebvinuju jen konstatuju fakty. nenosim s sebou fotoaparat nebo video kameru. Jenom jsem napsal s cim jsem se setkal a jestli si myslis ze nerezovy vyfuk stoji par korun tak nevim. Jezdec radsi investuje penize do pneumatik nebo treba repase prevodovky nez aby kupoval novej katalyzator. Taky jsem videl a mluvil s clovekem co jezdi spicku v A8 (ne s WRC) a ten mel na svojem aute katr promacknuty takze v onom miste bylo asi 2/3 puvodniho prurezu a nijak ho to nevzrusovalo byl proste rad ze vyjde s rozpoctem zazavodi si. Delaji to proste vseci a vseci to vedi a kdyby se melo udavat tak by nikdo nejezdil a navic kde bysme to zase byli?
Vsichni? Jmenuj jednoho!
Co to placas za nesmysly - pokud k tomu dochazi at to resi technicti komisari a ne nejaky pisalek na EWRC. Tohle co pises jsou dosti zavazne informce, to si uvedom - pak si preber kdo cte tohle forum - jezdci, divaci a urcite nejaky ten komisar - aby se pak nikdo nedivil, ze nikdo nebude chtit s EWRC komunikovat, kdyz na jeho strankych padaji takove pomluvy.
Pozor na to!!!!
Majitele serveru se urcite jen usmivaji - nechci vam kazit iluze ale me by do smichu nebylo.
Bulvar........
quote:
quote:
Vsichni? Jmenuj jednoho!
Co to placas za nesmysly - pokud k tomu dochazi at to resi technicti komisari a ne nejaky pisalek na EWRC. Tohle co pises jsou dosti zavazne informce, to si uvedom - pak si preber kdo cte tohle forum - jezdci, divaci a urcite nejaky ten komisar - aby se pak nikdo nedivil, ze nikdo nebude chtit s EWRC komunikovat, kdyz na jeho strankych padaji takove pomluvy.
Pozor na to!!!!
Majitele serveru se urcite jen usmivaji - nechci vam kazit iluze ale me by do smichu nebylo.
Bulvar........
Chlapce, zamysli se nad sebou! V jedne vete neco napises a v zapeti v druhe si protirecis. Staci se podivat ne tve prispevky za poslednich 24 hodin a kazdy si udela svuj obrazek fakt nevim proc sem vubec lezes. Ja se mohu pouze pripojit k nazoru myslim Viciho a Pepy ZL a to te ignorovat a kaslat na tebe. Lide tveho formatu bych cekal na foru Auto.cz ne zde
rallyboy
25.03.2003, 12:26
Klucí, Pepa z depa je z Ruska(aspoň to má napsané u jména), takže kolik litrů vodky už dnes padlo? Hádal bych tak 1,5l.
Milan PB
25.03.2003, 13:13
FÚÚÚJ TADY JE TO HNŮSNÝÝÝ.
Vy jste úpně hrubí kaliči......VODKA.....hahaha
Karbonyl
25.03.2003, 20:38
Fligny se dělají u továrních týmů, u soukromníků je to ještě pravděpodobnější. Továrny to dělají kvůli výkonu, soukromníci kvůli ušetřeným penězům. Je to logické. I když někdo má na start WRC, každá kačka je dobrá.
(Pepa možná v tom depu servisuje novou specifikaci ruské rallyzbraně MiG 21 Evo II - na metanol...)
*JH*
Pepa z depa
25.03.2003, 22:17
To Franus:
Nevim v cem si protirecim???
Ale chytni se za hlavu a premyslej jake dusledky muzou mit tve prispevky.
Napis konkretni jmena jinak je to pro me jen hloupe tlachani.
Vznesl jsi tady dost zasadni informace, ktere muzou spoustu lidi nastvat.
Uvedom si to laskave!!!!!!!!
A panove majitele tohoto serveru taky.
A neschovavej se za nazory Vickyho a Pepy ZL i to svedci o tve chudomyslnosti.
Byt tebou radeji bych sem uz nic nepsal.
Cim vic tohle forum ctu tak se presvedcuju o tom, ze je tady 90% lidi jez rally videli 2x ve skutecnosti a 3x v TV a pak se prihlasi pod prezdivkou a ventiluji zde nazory a tak vznikaji zcestne informace.
Vazte slova jellikoz vim o pripadu kdy nazory typku co sem pisou mely vliv na nazory lidi, kteri davaji penize do rally (myslim sponzory)
VAzte slova - a vymyslet tema nepovolene upravy je taktez divoke!!!!
A ted to myslim naprosto vazne!!
quote:
...A panove majitele tohoto serveru taky...
...Byt tebou radeji bych sem uz nic nepsal.
Cim vic tohle forum ctu tak se presvedcuju o tom, ze je tady 90% lidi jez rally videli 2x ve skutecnosti a 3x v TV a pak se prihlasi pod prezdivkou a ventiluji zde nazory a tak vznikaji zcestne informace...
Jeden z poslednich prispevku, ve kterych te zadam, abys jmeno tohoto serveru nebral do ust nadarmo! Jestli se ti tu nelibi, vubec nikdo te nenuti to cist a uz vubec ne psat prispevky do fora, kde jsou vsichni ostatni amateri a pod tvou uroven...
Milej zlatej... Jsi tu teprve pár dní a napadáš tu kluky, co sem seriózně přispívaj ve vší slušnosti a o dost déle než ty. Sklidni hormony a nech si svý rady. Kluci z eWRC umí svojí práci a nevím, kde bereš tu odvahu tady poučovat a prudit. Změn si nick a začni se chovat jinak, nebo si tady moc nepokecáš. Čus.
Sorry, to bylo pro pepu z depa...
quote:
Milej zlatej... Jsi tu teprve pár dní a napadáš tu kluky, co sem seriózně přispívaj ve vší slušnosti a o dost déle než ty. Sklidni hormony a nech si svý rady. Kluci z eWRC umí svojí práci a nevím, kde bereš tu odvahu tady poučovat a prudit. Změn si nick a začni se chovat jinak, nebo si tady moc nepokecáš. Čus.
Pepa z depa
26.03.2003, 09:32
Kdyz si procitam cele forum tak pozoruji jednu tendenci - kdyz se tady objevi silna opozice tak jej vsichni napadate a vysmivate se....to je dle vas v poradku?
Ono opozice je platna vec. Obcas se tady obevuji i dosti zasadni informace ale pokud vetsine nesedi (vetsina je opravdu zblbla z nazoru ostanich) nazor nekoho jineho tak na nej okamzite zpustite vlnu....
VEci maji obvykle dve strany a to si tady neuvedomuji ani fundovani prispivatele typu Vickyho - takto se novinar nechova Vicky!!!!
Server je plny peknych informaci to nikomu neberu.
Ale znovu upozornuju Vazte slova, jelikoz nektere prispevky muzou nekomu uskodit a to prece nechcete aby se na strankach ewrcu dely takove veci. Ono totiz majitele serveru jsou zodpovedni za jeho obsah - vy si tu muzete psat co chcete...takze myslete i na lidi co tento server delaji.
Hlavne nechci a ani to tak neni mineno aby to vypadalo jako vyhrozovani - jen se snazim Vam ukazat i druhou stranu mince na kterou se tady zapomina!!!
Milan PB
26.03.2003, 11:52
HOŠANE TADY SE DISKUTUJE O VĚCECH A LIDECH CO DĚLAJ RALLY RALLY A NE O PŘISPIVATELÍCH TAK NECH OSTATNÍ ŽÍT A KAŽDEJ MÁ PRÁVO NA JAKEJKOLI NÁZOR. OPAKUJI JAKEJKOLI I KDYBYTO BYLA SEBEVĚTŠÍ PITOMOST. TOTO JE MŮJ NÁZOR SNAD NEJSEM SÁM KDO TO TAK VNÍMÁ.
PEPA Z DEPA:
Jses z toho vseho nejak vujuchanej...
Kazdy tym od MS az do posledniho narodniho sampionatu sep okousi jit v technice az na hranici, nebo pokud mozno az za ni(aby to ale jini neobjevili) Cesky mistrak nebude vyjimkou...
Myslim, ze i u Vas v Rusku je pmalu demokracie natolik, aby se mohl vlastni nazor vyslovit. Mam pocit, ze na techto strankach az na nekolik vyjimek prispivaji lidi, kteri vi o cem mluvi(i kdyz mam casto jiny nazor..) V Tvem pripade mam pocit, ze vyhledavas konflikty tam ,kde nejsou...
quote:
Kdyz si procitam cele forum tak pozoruji jednu tendenci - kdyz se tady objevi silna opozice tak jej vsichni napadate a vysmivate se....to je dle vas v poradku?
Ale ty nejseš opozice. Protože ty nepřinášíš žádné informace. Pouze napadáš ostatní účastníky fóra a "varuješ kdekoho před kdečím".
rallyboy
26.03.2003, 12:58
Pro Pepu: Pepíku, mohl by jsi mi napsat jednu seriozní a zajímavou informaci, kterou jsi do tohoto fora přispěl? Stačí jedna, pokud bude stát za to. Už se konečně vzpamatuj chlapče. Osočuješ tady kluky, kteří ví o tomto sportu a dění v něm víc, než ty si dokážeš vůbec představit. Uvědom si, že toto forum je veřejností považováno za jedno z nejlepších u nás, to se vůbec nebavím o serioznosti dodávaných informací(které se zde objeví mnohdy daleko dřív, než v běžných medíích). A to nemluvím o tom, kolikrát se zde i nasmějeme. Ale to k tomu všemu patří. Všichni jsme tu proto, že rally milujeme, žijeme tím a rádi si o tom vykládáme. Podívej se jen, jak se změnil televizní Svět motorů a příspěvky k rally v něm. A pevně věřím v to že i díky tomu, že pan Kment nahlídne občas i do tohoto fora. Tak tady nikoho neurážej tím, že je tady někdo, kdo viděl rally pouze v televizi apod. Tím, jak se tady chováš, pouze dokazuješ, že mezi ně patříš hlavně ty. Pokud se ti něco nelíbí, tak se vrať tam odkud jsi přišel.Jo chlapče, a říká ti něco svoboda slova? JL
To Pepazdepa: Pocitam, ze budes taky jeden z tech, co se v posledni dobe prechazeji z jineho serveru. Tam diskuse opravdu nikdy nemela uroven, a proto bych osobne byl velmi rad, aby ses pokusil nam tu uroven nekazit i tady! Obcas mam pocit, ze i na Ewrc.cz uz to trochu upada, a TY TOMU OPRAVDU NIJAK NEPROSPIVAS!
Zkus radsi prispet nejakou informaci nebo zajimavym postrehem nez jen temito vykriky.
Kluci nechte toho vždyť jsme tady kvůli všem těm překrásnejm WRC, KIT CARŮM, Enkám apod.Takováhle diskuse sem přece nepatří. A ty Pepíku, já ti tvoje názory neberu, všude ne světě se najdou nějaky lidi kteří se snaží něco někomu překazit nebo vyvrátit a je jen na lidech jestli to budou dělat dál.Tak už toho nechte a pojďme diskutovat tom com sem do tohohle fóra patří.Všude na světě se podvádí a je to i u nás.Pepa má v něčem pravdu, když chce někdo napsat že viděl jak někdo nějak podvádí tak ať napíše že viděl jak do Octavie Kit rvou drátěnky a ne že napíše že to byl Drotár.Lidi kteří jsou v tom zběhlý tak si to dokáží domyslet kdo to byl.
Pepa z depa
26.03.2003, 21:43
Jen poznamka - jen jsem vyuzil taktez tu vasi svobodu projevu.
Nenapadam kdekoho - myslim, ze je to jasne kam jsem miril - komu ne tak nevim.
Ale toho ceho jsem potreboval dosahnout jsem dosahnul.
Bavte se dobre!
Počkej, Pepa z depa, není to krycí jméno z právě uveřejněných seznamů STB?
Karbonyl
26.03.2003, 21:56
quote:
Bavte se dobre!
Mlží......., a mlží........ Rád bych se nad tvými příspěvky bavil, ale většinou mi z toho naskočí kopřivka.
*JH*
quote:
Bavte se dobre!
Čí jsi? Za koho mluvíš? Kam jsi mířil a čeho jsi dosáhnul?
Řekni nám to. Prosím.
Kdyžtak přidej i něco o sobě.
Podivny to ten Pepa z depa...
Karbonyl
29.03.2003, 19:26
Rally Vysočina -> Emil Triner -> Seat Cordoba WRC Evo III -> rozšiřovací podložky pod kola -> věc neodpovídající specifikaci/zakázaná úprava. Ne že bych Emilovi nefandil, ale tentokrát se na to přišlo, a tak by to mělo být v co nejvíce případech.
*JH*
Zajímavý je,že vloni na stejném závodě vyloučíli Trněného za stejnou věc.Sorry,ale mě to příjde jako celkem díra v pravidlech.
quote:
Zajímavý je,že vloni na stejném závodě vyloučíli Trněného za stejnou věc.Sorry,ale mě to příjde jako celkem díra v pravidlech.
Psal jsem to již loni potom co nás v Okříškách vyloučili právě za podložky. Podložky jsou dovoleny ale musí být pevnou součástí buď ráfku nebo náboje ( přišroubovány, lisovány, přivařeny nebo liboli ). Podložky se užívají k dolaďení rozvoru s tím že Nka mají rozvor dle homologace a podložka upravuje zalis použitého ráfku do této míry, Ačka mají homologovaný rozvor s tolerancí +/-, u Wrcka co se vejde do blatníku a nepřekročí max. homologovanou šířku auta je možné. U A a WRC se podložky používají ne na zlepšení jízdních vlastností jak si každý myslí, ale na to aby šli kola namontovat na náboj. Kola ( ráfek )s nevhodným zálisem třeba namontujete na zadní nápravu kde jsou malý brzdy bez problémů, ale dopředu se nedají dát protože tam překáží velký brzdy. Řešení je potom podložka pod kolo s jedinou podmínkou, že musí být pevnou součástí něčeho ( viz výše ). Takhle se běžně postupuje i u bugyn či formulí kde se nějaký rozvor vůbec neřeší ale podložky se hlídají, protože i na tyto auta platí obecná ustanovení přílohy J. Můžu jen říct, že jak loni u nás tak i u Emila servisní organizace podcenili znalost a dodržování "J". Pro objektivnost musím říct, že v každé zemi se hlídá trochu něco jiného, Seat ani JM En. se pravděpodobně nikde nesetkali s kontrolou podložek či hlídáním zakrytí čirých skel na přídavných světlometech na přejezdech. Na druhou stranu když se u Němců má jet 30 km/h kdekoli, tak někoho nenepadne jet víc.
Já jsem si teď v Okříškách dělal "obrázek" o měření hluku.
Musím říct, že jsem byl prací té dvojice techniků šokován a jejich výkony bych řadil spíše do kategorie "varietního umění" než technického měření.
Nepřísluší mi komentovat regulérnost(?) jejich měření, takže k technice: Co všechno zde bylo vidět, mě docela překvapilo: Od různých ucpávek (z výfuku jednoho historika dokonce při měření vystřelila drátěnka) přes různé... Ale ne, to se musí vidět :-)))
Kdyby se s tou "atrakcí" alespoň někam schovali! Mnoho přítomných si kladlo otázku k čemu to vlastně slouží, když
a) na výsledku měření nezáleží, protože stejně projdou všichni (někdo třeba na třetí pokus)
b) na trati je stejně "všechno jinak".
Panove, jiz jsem to v tomto foru jednou psal, takze jeste jednou: budme VSICHNI radi, ze to takto je! Tyto kontroly jsou ciste formalni pro poradatele soutezi, kteri potrebuji dokladovat spravnost zavodnich vozu napr. na referatu zivotniho prostredi, Ministerstvo dopravy a ruzne jine spolky zelenych dablu, kteri si jinak casto lehaji pres silnicie, zakazuji RZ v CHKO apod.
Vsichni vime (divaci, jezdci, komisari apod.), ze se jedna o formalni zalezitost.
Myslim si, ze toto forum ctou inteligentni lide (alespon vestina), kteri chapou, ze 1+1 jsou stale 2, nechtejte me tedy, prosim, presvedcit o opaku!
quote:
Panove, jiz jsem to v tomto foru jednou psal, takze jeste jednou: budme VSICHNI radi, ze to takto je! Tyto kontroly jsou ciste formalni pro poradatele soutezi, kteri potrebuji dokladovat spravnost zavodnich vozu napr. na referatu zivotniho prostredi, Ministerstvo dopravy a ruzne jine spolky zelenych dablu, kteri si jinak casto lehaji pres silnicie, zakazuji RZ v CHKO apod.
Vsichni vime (divaci, jezdci, komisari apod.), ze se jedna o formalni zalezitost.
Myslim si, ze toto forum ctou inteligentni lide (alespon vestina), kteri chapou, ze 1+1 jsou stale 2, nechtejte me tedy, prosim, presvedcit o opaku!
Tvé oslnivé inteligenci bohužel uniká to, že všichni "zelení" nejsou padlí na hlavu a ti z nich, kteří měření viděli a potom při závodu slyšeli ve "svém" lese ten rachot, argumenty o nějakých naměřených hodnotách prostě neberou!!!
Zkus si ještě jednou přečíst poslední odstaveček mého textu, abys pochopil oč tady jde: Prostě když to neumějí přesvědčivě, ať se s tím raději někam schovají a neprovokují.
Raději toto téma opusťme a věnujme se zajímavějším otázkám v rally. Debatovat o měření hluku není určitě nejzajímavější... }:)
MravenecZ
05.04.2003, 20:23
quote:
Raději toto téma opusťme a věnujme se zajímavějším otázkám v rally. Debatovat o měření hluku není určitě nejzajímavější... }:)
Souhlasím. Pojďme se třeba bavit o podložkách pod kola. :P
Upravil - Mravenecz 05 Apr 2003 20:24:25
Chlapi, promiňte že se k tomu hluku ještě vracím. Ale pokud je v nějakých předpisech něco pevně dáno, tak to má zřejmě nějaký smysl nebo důvod. Nevím konkrétně, jestli je to k dobru, ale když už jednou takový předpis existuje, tak by se snad měl dodržovat. Přirovnal bych to k třeba k právním normám. Ty by se snad obecně taky měly dodržovat. Takže podle mě, když už se obecně toleruje jakási "benevolentnost", tak by se to snad mělo dít jaksi méně nápadně. Aspoň tak to vidím já.
SABOTAGE
16.04.2003, 12:22
Tak jsem se zde dostal až dnes.
Vážený Pepo meleš naprosté hovadiny...
To o tom kolikkrát byl kdo na rally podle Tvých pindů pasuje spíše na Tebe.
A rozhodně nebudeš Ty ten, koho se budu ptát zda nějaké téma otevřu, nebo ne.
Taky se připojuji k Vickyho výzvě o brání názvu serveru nadarmo do... úst.
quote:
To Franus:
Nevim v cem si protirecim???
Ale chytni se za hlavu a premyslej jake dusledky muzou mit tve prispevky.
Napis konkretni jmena jinak je to pro me jen hloupe tlachani.
Vznesl jsi tady dost zasadni informace, ktere muzou spoustu lidi nastvat.
Uvedom si to laskave!!!!!!!!
A panove majitele tohoto serveru taky.
A neschovavej se za nazory Vickyho a Pepy ZL i to svedci o tve chudomyslnosti.
Byt tebou radeji bych sem uz nic nepsal.
Cim vic tohle forum ctu tak se presvedcuju o tom, ze je tady 90% lidi jez rally videli 2x ve skutecnosti a 3x v TV a pak se prihlasi pod prezdivkou a ventiluji zde nazory a tak vznikaji zcestne informace.
Vazte slova jellikoz vim o pripadu kdy nazory typku co sem pisou mely vliv na nazory lidi, kteri davaji penize do rally (myslim sponzory)
VAzte slova - a vymyslet tema nepovolene upravy je taktez divoke!!!!
A ted to myslim naprosto vazne!!
...jen drobná informace k měření hluku a katalyzátorům... ve skupině N se na tom fakt maká,aby bylo vše OK... k vidění jsou i po příjezdu do servisky vidět poměrně velké tlumiče různých konstrukcí a nejlepší týmy mají zajímavé řešení i co se týče katalyzátorů :o) dali ho až úplně na konec výfukového potrubí... až za poslední tlumič!!! Prý to několikanásobně zvýší jeho životnost, no nevím, uvidíme.
R1SK3R
Já tedy vím, že se už o drátěnkách nebavíte, ale zkuste se na to podívat z jiné stránky. Drátěnky ve výfuku jsou staré jako měření hluku samo. Proto by bylo lepší na ně nahlížet jako na místní lidovou tradici. pomlázky taky nikomu nevaděj, přesto že jde o omezování osobní svobody (případně ublížení na zdraví). Horší jsou věci, které ještě nedávno procházely - diferenciály s omezenou svorností ap.
A kdy prosimtě u někoho procházely špéry? A dneska už neprocházejí?
Tohle je dost "horké" téma a přikláněl bych se k tomu, aby sem nikdo nepsal moc konkrétních jmén a případů. Jasně podvádět se nemá, ale nemá cenu a ani to neni úkol tohodle fóra někomu dělat problémy. A´t si to každej (jezdec-tech. komisař) vyřeší sám.
To 29
Dneska už patrně neprocházej, protože nedávno chlapi techničtí komisaři přišli na to, že když se sériový auto s obyčejným (ne homologovaným samosvorným)diferenciálem postaví jedním záběrovým kolem na válečky (třeba takový co maj na stk na brzdy) a to auto jim z toho v pohodě sjede, nebude asi něco v pořádku. A co se týče jmen, ty asi ani nebudou potřeba, vždyť jsou to nakonec všechno jen obyčejný drby, ne? A lidi drbou druhý, aby ulevili svýmu svědomí. Vždycky je lepší se veřejně zabývat tím, jací jsou ti druzí hajzlíci a jak obcházej zákony, než si zametat před vlastním prahem. A vo tom to je.
Ono to neni zase až tak jednoduchý. Já už slyšel o několika způsobech jak tyhle válečky ošálit. Ale hlavně některý auta mají homologovanou slaboučkou viskozní špéru, takže na válečky vůbec nemusí. Místo toho tam jedou silnou mechanickou špéru. To je čistý? Podle komisařů ano
a ze sem tak smely,co je to ta spera?mozna je to hloupa otazka,ale nejsem si jistej co to je.mozna sem ji uz videl,ale ucenej z nebe nespad,tak me neukamenujte za neznalost:-)
santa
Ja myslím, že to nejni hloupá otázka.Klasickej diferenciál stvořil bůh proto, že v zatáčkách se každý kolo otáčí jinou rychlostí(v podstatě každý ujede jinou vzdálenost). Bez něj by auto vypadalo jako motokára a jedna(nebo obě) část hnané nápravy by hrnula smykem. Problém vzniká na hodně kluzkém povrchu, protože jednoduchý diferenciál fakticky více roztáčí kolo s menším odporem. Když si v zimě zastavíš jedním kolem na zamrzlé louži, taky třeba neodjedeš. Prostě jedno kolo klouže, druhý stojí. Při závodech je potřeba (a nejen na kluzkém povrchu) aby se výkon motoru optimálně přenesl na podlahu a proto byly vynalezeny mechanické diferenciály s omezenou svorností. Ta "špéra" je jen zařízení (principů řešení je víc), které do určité míry zamezuje úplný prokluz jednoho a zastavení druhého kola. Dnes se zpravidla používají diferenciály s nastavitelnou svorností. Dalším krokem je pak elektronický diferenciál, kde přenos momentu na jednotlivá kola řeší počítač v závislosti na otáčkách, natočení kol a jiných blbinách. Princip omezené svornosti si můžeš u auta s předním náhonem vyzkoušet sám. V zimě při průjezdu zatáčkou, když auto hrabe jedním kolem zkus lehce (!!) přibržďovat levou nohou. Tím, že se prohrabávající kolo přibrzdí, začne zabírat i druhé. Když to přeženeš, urve se ti zadek (protože zároveň přibržďuješ i zadní nápravu) a když to přeženeš moc, chcípne ti motor.
diky moc za vycerpavajici odpoved.uz si to nejak preberu.ale pokud chce nekdo prispet dalsima znalostma,tak muzete,nebranim se tomu.
santa
To santa: S tou levackou fakt opatrne. Ja, ac sem levak a mel bych teda v ni mit vetsi cit, kdyz sem to zkousel tak sem si malem rozbil hlavu o volant :-))
...ja jen z vlastni zkušenosti letošní zimy, protože jsem chtěl pošetřit ruční brzdu svého historiku, zkoušel jsem jedno bílé odpoledne projiždět zatáčky smykem přes levou nohu a když jsem myslel že mi to fakt jde v jedný takový levý 7 jsem to asi přišláp moc, zhasl mi motor a od totálního průseru mě dělilo tak půl metru... nejsem žádnej závodník, ale snad úplný pako taky ne, tak až to budete někdo zkoušet tak opatrně... :o) ale když tro vyjde, stojí to za to... :o)
R1SK3R
...jo a jestli máte někdo něco novějšího, kde se při brždění automaticky odpojuje plyn, tak máte asi bohužel smůlu...
R1SK3R
quote:
Ono to neni zase až tak jednoduchý. Já už slyšel o několika způsobech jak tyhle válečky ošálit. Ale hlavně některý auta mají homologovanou slaboučkou viskozní špéru, takže na válečky vůbec nemusí. Místo toho tam jedou silnou mechanickou špéru. To je čistý? Podle komisařů ano
Pokud se ti vleze do původního "obalu" tak to je legální
mm
To R1SK3R:Jo jo to je průser potom.Když si nškdo koupí Fabku tak si asi moc brždění levou nohou neužije.Zkoušel jsem to, ale v tý době jsem ještě nevěděl že to tak funguje.Skoro jsem to rozštípnul o strom.Zkoušel jsem to v dost rychlí L3 tak trošku přes horizont a na vrcholu mi to krásně chcíplo.Nic příjemnýho.Brrrrrrrr
Taky nejsem závodník, ale vysvětli mě, R1Satd, jak můžeš přes nožní brzdu dostat auto do jiného smyku, než že jdeš po tečně pryč. Vidím tu snad jednu možnost, tesně po puštění brzdy z prudkého brždění, které přetíží předek okamžitě točit, což by mohlo utrhnout zadek. Při pohonu zadních kol pak tvrdě oroštovat, aby se to utržení udrželo - to chce dost koní. Na sněhu ovšem předek brzděním moc nezatížíš.
Ještě pro Častulíka: Navíc mě štve, že místo bloknutí kol mě na suchém asfaltu mlátí ABS. Ty nová auta jsou na h.... .
jak si to tu procitam,tak sem se mel zeptat v prosinci,abych si to moh vyzkouset.ted budu cekat do nejblizsiho snehu:-)
santa
to Častulík... L3 musíš přece držet naplno :o) ledaže by´s za tím horizontem čekal traktor :o)
R1SK3R
to Santa: ...právě naopak, teď na tom suchu můžet do tý levačky dostávat cit, a můžeš začít třeba na dvojku na parkovišti u nějakýho supermarketu, než si ženuška nakoupí :o)
R1SK3R
to Foly : odpověď na svou otázku najdeš defacto o pár příspěvků výše, kde ppk popisuje fungování difru, ale pokusím se Ti to popsat... především si prudkého brždění na sněhu moc neužiješ a se zablokovanými koly ani nezastavíš ani nezatočíš a jdeš po tečně "pěkně" ven! To samé se Ti stane, když to přišlápneš moc a chcípne Ti to... přesně jako se to stalo mě, pak musíš rychle vymáčknout spojku a zkusit s tim něco udělat, ale se zhaslým motorem toho moc nevybojuješ, hlavně většinou už není čas ani místo... :o(
R1SK3R
Jak tady čtu poslední příspěvky, napadá mne založení dvou samostatných témat. Jestli tady budete pro. Ne abych si tam psal potom sám. První by bylo k technice jízdy, vlastní zkušenosti, literatura k tomu to tématu a školy jízdy. Druhé téma by bylo o "hardvéru". Samozřejmě mne zajímají WRCa, ale ne jen jimi je člověk živ a je třeba začít na něčem jednodušším. Například mám ve skříni lamelový samosvor, ale už nevím jak vypadá kolíkový a jak pracuje. A spousta dalších věcí. Proto jestli jsou zde lidé ochotní předat své znalosti a zkušenosti bylo by to parádní.
Ale k tomu průjezdu přes levou nohu. S pohonem 4x4 ani na zadní nápravu nemám moc zkušeností, ale myslím, že na ježdění smykem není nic lepšího a na tom sněhu nemusíš mít ani moc koní, stčí pár šimlů ve 120 :o) a s tím předkem... projedeme tu L7 což je v 10tkovém systému zatáčka +/- do pravého úhlu. Přijedeš tam, během brždění (přibržďování, můžeš ještě pořád používat pravou) si najedeš pěkně zprava, do tý zatáčky to namíříš jako bys chtěl levým kolem (tak 1/3 auta možná i 1/2) projet škarpou nebo přes obrubník, nebo co tam v tu chvíli je... v momentě kdy začneš zatáčet, přidáš plyn a použiješ na brzdovým pedálu levou nohu... tím jak přidáš plyn se sníží adheze předních kol a auto začne míň zatáčet, zvětší se poloměr zatáčení a Ty se tomu obrubníku vyhneš, po přibrždění levou nohou se Ti stále točí přední kola a auto zatáčí zase o trochu líp než, když jsi jenom přidal plyn (takže nejdeš po tečně ven, pokud jsi tam nepřilít jako magor), protože hnací síla překonává to brždění levou, ale utrhne se Ti zadek a nastane tolik očekávaný smyk, který zase enormě zmenšuje poloměr zatáčení až k tzv. hodinám (na místě čelem vzad) to musíš zase korigovat volantem, dáš kontra... ale to tady asi psát nemusím... vlastně tohle všechno musíš udělat skoro naráz a to kontra tam mít ještě před tím obrubníkem... :o) jen doplním, že je do tý zatáčky pěkně vidět, na výjezdu tam mám max. 40 km/h a jezdím to na Barum OR32 totalitní výroby :o)
R1SK3R
quote:
Taky nejsem závodník, ale vysvětli mě, R1Satd, jak můžeš přes nožní brzdu dostat auto do jiného smyku, než že jdeš po tečně pryč. Vidím tu snad jednu možnost, tesně po puštění brzdy z prudkého brždění, které přetíží předek okamžitě točit, což by mohlo utrhnout zadek. Při pohonu zadních kol pak tvrdě oroštovat, aby se to utržení udrželo - to chce dost koní. Na sněhu ovšem předek brzděním moc nezatížíš.
Ještě pro Častulíka: Navíc mě štve, že místo bloknutí kol mě na suchém asfaltu mlátí ABS. Ty nová auta jsou na h.... .
1.tam hde o to, ze brzdis levou a pravou davas plyn, hnaci sila motoru prekonava brzdici ucinek na predni naprave tim padem zadni kola jsou vice brzdena nez predni a dochazi k pretacivemu smyku .
2.dalsi duvod proc se toto pouziva je ze pri zavodech tim ziskas trochu casu brzdenim trochu pridusis motor a jakmile od brzdis tak motoru se okamzite "nadechne" a mas ho v nejoptimalnejsich otackach - kdybys brzdil pravou tak ho zase musis z volnobehu dostat prave do techto otacek a proto tim trochu naberes.
takze prvni pripad se pouziva zejmena u F2 kdyz chces vyvolat pretacivy smyk a druhy pripad snad ve vsech tridach v rycklych a strednich zatackach a u aut kde radis bez spojky i v tech pomalejsich.
Neco z civilniho provozu: jinak me se povedlo na vlhkem a i na novem (tak trochu mastnem) asfaltu dosahnout prave onen pretacivy smyk. Jinak na snehu je to dobre pouzivat pri dobrzdovani pred zatackou jinak v zatacce se ten zadek silene trha na bok. to uz lepsi vyvodit a korigovat smyk pouze plynem.
A jeste se vratim k tem F2 ktere maji tu vyhodu ze je tam moznost nastavit pomer mezi brzdnym ucinke predek/zadek - cim vice ho mas v zadu tim se to snaz pretaci.
Jinak me poznatky jsou z vozem Fiat Tipo, pokud to chce nekdo zkouset napr se S120 tak nevim toto auto je konstrukcni zmetek protoze ma veskerou hmotnost na zadni naprave tekze kdyz se urve zadek tak to nenarovna ani Panbuh
quote:
to Santa: ...právě naopak, teď na tom suchu můžet do tý levačky dostávat cit, a můžeš začít třeba na dvojku na parkovišti u nějakýho supermarketu, než si ženuška nakoupí :o)
R1SK3R
na zenusku je este brzo,je mi 21 :-)
santa
Dvoukolka jde porad za predkem tzn. teriste se drzi na predku. Ve vyssi rychlsoti cca 90-100 km/h staci pustit plyn a skubnout volantem a zadek zacne lehce uhybat a volantem korigujete.....
Levou nohou si jen pribrzduju a to i ve velke rychlosti - pretlacim s motorem tim dasahnu efektu podobnemu ABS. Jinak ABS je pri takovem jezdeni naprosto k nicemu - nejlepe vypnout.
A pokud nekdo chce vyvolat kyzeny smyk v male rychlosti cca 60-70 km/h staci lehce!!! potahnout rucni brzdu.
Leva noha na brzde smyk nikdy nevyvola - alespon ne kontrolovany a ten potrebny.
Levou se pribrzduje!!!
Jeste je treba rict, ze auto se chova jinak v 70km/h kdy mate jen jeho malou pohybovou energii auta - ve 120km/h je to jine.
To pak jede bokem porad...
Tohle jsou me poznatky okorene lety cviku a zkouseni - nejakym ohlym blatnikem a jednou autem na strese...
A ctyrkolka je v tomto uplne super - ale doporucuji neco se pomerem predek-zadek 50 na 50%. Octavie je v tomto smeru totalne jalova a chova se jako dvoukolka. Stare Mitsubishi Galant, nebo Subaru...aby skody nebyly tak velke:-)
Vrchol v tomto je EVO 7 s aktivnim stredovym diferakem....
Pak si najit usek s nekolka zatackama dlouhy tak 1-1,5km a ten porad pilovat a zkouset - postupne zrychlite ...a kdyz prijde krize je treba vseho nechat...:-)
Díky, myslel jsem si, že to bude to, co kdysi začal Carsson se Sabem 850 Sport. Tam mu brždění v zatáčce trochu nahrazovalo i špéru a zadek mu pochodoval kam potřeboval. Tomu to opravdu fungovalo a je to pro předokolky. Byl jsem odkojený stodvacítkama, tam to nebylo potřeba, ta se přetáčela kdykoliv a kdekoliv, však to znáte.
U nás jsem viděl, jak se o práci s brzdou pokouší při rally několik našich závodníků A5, ale vždy z toho byl spíš trapas, protože na to měli malou rychlost a jen zpomalili jako po kolejích. Tenhle prvek mě sice taky nikdy nešel, ale zase nejsem závodník.
Téma o ježdění by nebylo od věci, protože už jsem viděl i takové prasečiny, myslím, že loni v Třebíči, že jeden Hondař zatáhl ručku a zároveň zašlápnul brzdu. Zůstal ve směru kam nechtěl. Hanbou bych se propadnul.
Pertlicek
24.04.2003, 17:31
struhadlo nemůžu s tebou souhlasit ža levá noha smyk nikdy nevyvolá.....
Třeba na šotolině brzdím zásadně levou nohou...Stačí auto před zatáčkou "rozkejvnout" a pak levou odsadit a korigovat plynem a volantem...A smyk je parádně kontrolovaný....
quote:
struhadlo nemůžu s tebou souhlasit ža levá noha smyk nikdy nevyvolá.....
Třeba na šotolině brzdím zásadně levou nohou...Stačí auto před zatáčkou "rozkejvnout" a pak levou odsadit a korigovat plynem a volantem...A smyk je parádně kontrolovaný....
Tak nejak jsem to myslel ale pod casovym tlakem jsem to nenapsal dobre.
Dulezite je to "kyvnuti" volantem...
Bez kývnutí volantem bys asi nikdy smyk neudělal leda tak že bys měl EVO VII s 300 koníkama a v polovině zatáčky si tou levou přibrzdil a pak dal nohu na podlahu.Nebyl by z toho asi smyk ale spíš jemnej powerslide a ty se mi líbí víc a hlavně ve vysoký rychlosti je to paráda.
Záleží na konkrétním autě a na konkrétní zatáčce. Dostat zadek do kontrolovaného smyku jde i bez kejvání jen pomocí levé nohy na brzdě a ovládaním plynu. Myslím, že mocné kejvání je ve většině případů zbytečné a jen se ztráci.
To ZIP:Všimnul sis někdy jak v MS a i u nás to auto rozkejvou před zatáčkou?To rozkejvání ze strany na stranu slouží k dobrždění auta před vracákem, protože když auto jede lehce po dveřích tak má větší brzdnou sílu.
No jak vidno - co clovek to jiny styl....
S tou levou - to chce cit a cvik - u me uz to doslo kdysi tak daleko - ze jsem pani polamal tulipany u cesty a prejel ruze - byl jsem tak doblbly az jsem to prehnal a po konfliktu "nase vase" jsem pristal v kyzene zahradce.
Jak rika klasik "to je hned":-)
Od te doby mam vcelku respekt....a nejradsi jezdim v noci - je klid a relativne bezpecno.
Ale jak rikam co clovek (auto) to nazor - alespon je o cem psat....
Nekdy je lepsi, kdybys Struhadlo psal min...
Právě jsem založil nové téma TECHNIKA JÍZDY. Vaše příspěvky jsou výtány. :o)
quote:
Nekdy je lepsi, kdybys Struhadlo psal min...
Jo ty me taky .....teda... ty a Lenka ale neprestavejte dobre nas bavite:-)tim myslim nas co si Vase prispevky posilame mailem nebo prez ICQ.....opravdu kam se nekdy hrabe Vyškeřák:-)
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.