Zobrazit v plné verzi : Škoda Fabia WRC
V Německu tým Škoda motorsport nasadil dvě rozdílné Fabie (převodovky).
Všiml jsem si v jednom záběru že Didier Auriol když přijížděl na vytočenou šestku před zatáčku tak podřazoval tlačítkem na pravé straně volantu a ne pádlem pod volantem jako když řadí nahoru.Na Čt ukazovali několik málo záběrů on.board s Fabie a tam zase Didi řadil pádlem jak nahoru tak dolu, ale měl s tim dost problémy se tam tou rukou vejít, maj tam hodně málo místa pro řazení pádlem, protože řadící páka je moc blízko volantu a Didi tam dost rukou narážel do řadičky.Můžete to někdo vysvětlit?
Milan PB
31.07.2003, 21:31
Ja jsem spíš pozoroval že podřazují moc brzo před zatáčkou a rychlosti tam jdou pomalu nahoru ale hlavně dolu byly velký prodlevy a nechávaj si více místa na dobrždění jakoby tam byla nějaká nejistota.
Může mi někdo vysvětlit toto?
Dočetl jsem se, že Fabia jede do konce roku se stejnou specifikací motoru jako Octavia.
Z důvodu možnosti nové homologace až od 2004 není možno nasadit nový motor dříve než na MC 2004. Je možné že nová homologace u motoru je možná jen 1x ročně a automobilu vícekrát...
Mě by spíš zajímalo co to bude za motor?Z čeho bude vycházet,když má být nový?To asi nebude předělaný nynější nebo snad jo???
Myslím, že to je 1,8, protože ten samý motor mesí být v nabídce sériovky (na turbo se to již nevztahuje), alespoň to sem našel na netu, a zas mi není jasný, jak by tam dostali dvoulitr z Octy.
Motor musí být vyráběný koncernem, nemusí být přímo z typové řady. Octa 1,8 do Fabie vleze, viz Michlova okruhovka: http://www.foltyn.cz/skodafabia-mm.htm
Ono nejde ani o motor samotnej, ale i o další komponenty a jejich rozložení. Ale je to je jen taková úvaha. Do neděle zkusim sehnat detaily od kompetentnich expertů.
Po podzimním představení nové Octavie se v nabídce Škody auto objeví novej motor od AUDI.Mělo by jít o motor s přímím vstřikováním FSI a obsahu dva litry a je bez přeplňovaání.
Takže beru vše zpět. Opravdu Fabku žene kupředu starej dobrej dvoulitr z Octy.
To jo Fabka v nabídce má dvoulitr bez turba(osmiventil).Ale ve wrcu je sice dvoulitr ,ale s turbem(což je převrtaná 1,8T 5ventil).Takže ten novej může být motor ,který není používán ve škodovácký nabídce???
To, že to bude 5-ti ventil 1,8 (převrtaný) je jistý, ale jak je to s tou homologací...?
Ví to někdo???
Milan PB
04.08.2003, 15:24
Na stránkách Škody motorsport byl chat s p.Kohoutkem a myslím že tam píše že žádnej novej motor do Fábie nebude a že jeto jediný co z Okty do Fábie přendali.
Někde jsem ale slyšel nebo četl ,že ten motor má být nový!!Tzn.stávající 5ventil by měl být nahrazen novým.Zkusil bych si tipnout to ,jak už napsal Častulík ,že to bude motor z nové Oktávky.
p.Kohoutek na chatu řekl:"V SOUČASNÉ době nemáme v programu naší značky motor, který by mohl být lepším základem pro homologaci než je ten současný."Tzn.podle mého ,že na podzim ten motor už můžou mít...... Jak je napsáno v homologaci ... Základní motor použitý v soutěžním speciálu musí být součástí nabídky značky, i když není podmínkou, aby byl nabízen přímo v modelu vybraném pro stavbu WRC.
A proto taky ta opožděná homologace.
Foto z testování na Finsko
http://www.wrc.com/en_GB/Gallery/Photo/2003/006/030805photof.htm
http://www.wrc.com/en_GB/Gallery/Photo/2003/006/030805photod.htm
K té homologaci:v novém světě motorů je povídání o fabii a mimojiné je tam napsáno:....podle řádů FIA nelze homologovat dva různé motory běhěm jednoho roku,další termín homologace FIA je 15.listopadu.
Bing ho, tak tohle jsem chtěl slyšet...
Dík Dibo.
Všiml jsem si že Toni už jel zase jiný typ řazení.Předtím jel převodovku Carlsson a teď X-Trac, ale zase maj jiný ovládání.V Německu když jel Auriol tak řadil nahoru pádlem pod volantem jako Subaru, Ford, ... as podřazoval tlačítkem.Teď ve Finsku jedou stejnou převodovku, ale řadí prstencem na volantu jako to má Peugeot.Je vidět že opravdu pořád hledaj a zkoušej.
No já si myslim,že to kolo na tom volantu je asi lepší.Vždyt to kolo je pod celim volantem a tak nemusí jezdec nikam přehmatávat.viz. záběry do kabin obou Subaru na některých rally
no jo, me se zda ze jsem nekde slysel ze pod volantem je to ve fabce zatim blby, ze je tam malo mista, a semtam se didi prehmataval...
jo, kdyz pada jmeno carlsson, nevi nekdo jak to vypada s tim pilotem suzuki? kdysi se rikalo ze je to mozny pilot do skodovky, prej ho podporuje ericsson...
Čekal bych že Carlsson pojede ve škodovce ale až v roce 2005, maximálně by se mohl svést se třetím autem, ale to ví jen on, jeho "otec" Ericson a Škoda Motorsport.
Ale určitě by bylo pěkný vidět nějakýho dravýho mlaďase s Fabií, ale aby jí neuštval na první RZ :D
A na autoimpulsoch psali, že Carlsson je jedním z možných jezdců k Pažoutu:-( GO KRESTA GO
Oceňuji, že Škoda Motorsport konečně podala informace, ve kterých se něco říká a májí hlavu a patu. Díky. (Mám na mysli Zprávy ze zákulisí). Takže je jasno, co se na voze zrovna řeší a jaká je sestava 2004.
Máte někdo informace kolik kolik Fabii WRC bylo postaveno. Viděl jsem zafím 2xF(SPZ)v maskovacích barvách a potom identická auta ve Finsku i v Německu-(SPZ 1942,1943)
Vyrobeno bylo již 7 Fabií. Do konce roku se postaví další 3.
http://www.skoda-auto.cz/sport/newsdetail.asp?ID=572668498
To Marty S:Kdy si mšl narozeniny?A co ta tvoje nová kára papá?Šlehačku nebo nebo čokoládovou polevu?
Všechno nejlepší k narozeninám.
Častulíku, tato kára jistě nepapá nic, nýbrž je papána :-)) a zřejmě již je spapána :-((. Marty vše nejlepší a Mahlzeit.
Upravil - haryk 03 Sep 2003 08:36:59
Není to Fábie, ale je to zajímavý...
http://www.rallye-magazin.de/__IMAGE_DIR__/__GALERIEN__/diverse_iaa_2003/0000006255.jpg
Fotka je z Frankfurtu....
http://rallymodels.wz.cz/img/logo.gif
quote:
Není to Fábie, ale je to zajímavý...
http://www.rallye-magazin.de/__IMAGE_DIR__/__GALERIEN__/diverse_iaa_2003/0000006255.jpg
Fotka je z Frankfurtu....
http://rallymodels.wz.cz/img/logo.gif
Tak to je bomba, docela se v Maldé Boleslavi snaží! Určitě to hodnotím jako posun v uvažování dopředu.
Krásné. "Upír z Feratu" dostal facelift?
rallyboy
11.09.2003, 13:30
Škoda jen, že vzhledem se nevyhrává... :disapp:
Když to porovnáte s Roomsterem, tak velice podobné jsou světla, maska, přechod čelního skla s dveřma a dveře. Náhoda ??
Upravil - jaky 11 Sep 2003 13:37:49
quote:
Když to porovnáte s Roomsterem, tak velice podobné jsou světla, maska, přechod čelního skla s dveřma a dveře. Náhoda ??
Asi budeme muset zvýšit pozornost v Bělé :D
quote:
Upravil - jaky 11 Sep 2003 13:37:49
Není to náhoda, byla představena studie 1 x v životní velikosti - rodinná verze, a pak další podoby jiných karosářských variant, mimo jiné i sportovní kupé, ze kterého odvodili WRC.
Škodovka se snaží vyhrávat desígnem, ale to jaxi není vše. Ten Roomster je moooc hezký. Kdyby někdy vyjel, zdědí po Fabii ten ohromný POTENCIÁL?:-))
Karbonyl
11.09.2003, 21:39
quote:
Škodovka se snaží vyhrávat desígnem, ale to jaxi není vše. Ten Roomster je moooc hezký. Kdyby někdy vyjel, zdědí po Fabii ten ohromný POTENCIÁL?:-))
Asi jako Fabia po Octavii :D
*JH*
http://kom.volnamista.cz/maleevo.jpg
Karbonyl
12.09.2003, 02:59
Jinak Roomster a makety z něj se mi celkem líbí, nicméně to, co má představovat WRC se dost podobá raidovému speciálu Pajero Evolution od Mitsu.
http://kom.volnamista.cz/pajeroevo.jpg
Sorry za horší kvalitu..
*JH*
Vyjádření Pavla Janeby na Autosport.cz:
Šéf továrního týmu Škoda Motorsport Pavel Janeba prohlásil, že na to, aby nová Fabia WRC snížila svou ztrátu na konkurenční vozy, bude potřeba výkonnějšího motoru.
"Momentálně si nejsem jist, jestli jsme o moc dál, než jsme byli s Octavií," přiznal Pavel Janeba. "Podle mě je největší problém v motoru - potřebujeme více výkonu. Budeme pracovat v takových místech, jakým je například řídící software a pokusíme se snížit odstup na vozy před námi."
Už sem to napsal jinam, ale tohle prohlášení mi opravdu vyrazilo dech. Přestal sem tomu absolutně rozumět. Po prohlášeních o tom, že je fabie rychlejší už při testech a poté o boji o titul mistra světa za 2 roky to nechápu... Když si k tomu připočtete prohlášení Auriola a srovnáte je s tím, co říkal při testech... Doteď sem si říkal, že to auto je syrový a že to šetřej nebo slaďujou, ale tohle.. :-(((((
Ten motor nefungoval ani v Octavii, natož ve Fabii s jinou převodovkou a diferákama.Je špatnej a všichni to ví.Chce to už novej.Už by na něm měli začít pracovat, aby se pak zase nevymlouvali na to že motor je syroveja aje ve fáze vývoje a testování v reálných podmínkách MS
Milan PB
14.09.2003, 11:05
Zaráži mě jedna věc a to že Škodovka přijde s nedodělanou věcí. Copak Ford nebo Peugeot vyjede s nějakym autem aby nebylo ve srovnatelné kondici se špičkou?? Věřím tomu že 307 vyjede a bude zajíždět časy na rz do osmého a možná i do pátého místa a né aby je pojížděli soukromníci.
Patrik Cooper
14.09.2003, 11:09
quote:
Ten motor nefungoval ani v Octavii, natož ve Fabii s jinou převodovkou a diferákama.Je špatnej a všichni to ví.Chce to už novej.Už by na něm měli začít pracovat, aby se pak zase nevymlouvali na to že motor je syroveja aje ve fáze vývoje a testování v reálných podmínkách MS
Někde jsem četl že po 15.listopadu by měl být homologován nový motor.O jaký se bude jednat ale ani zmínka.Už by mohli ten nešťastný pětiventil dát do muzea.FSI by byla jiná káva(možná).Ale s FSI má Lehman zkušenosti s Audi.Tak alespoň teoretická naděje do 15.11 Než se dozvíme co tam bude.
Milan PB
14.09.2003, 11:22
Taky mě ještě napadá jedna věc kdo testuje pro Peugeot ? Cedrik mladej kluk kterej dokáže s autem řádit jak blázen a je to jeden z nové generace pilotů proto je to auto generačně dál než když ho stavěj a testujou u Škody staříci kteří jezdili s prvními WRC. Fabie proti třeba Corolle je lepší ale proti dnešnim WRC ?? Mladí piloti jezděj dravěji a tak se auto staví na ně a né na styl starých a nemocných pánů jako je Auriol. Podle mě to chce nějakýho mladýho dravce co vy na to ??
Patrik Cooper
14.09.2003, 12:30
quote:
Taky mě ještě napadá jedna věc kdo testuje pro Peugeot ? Cedrik mladej kluk kterej dokáže s autem řádit jak blázen a je to jeden z nové generace pilotů proto je to auto generačně dál než když ho stavěj a testujou u Škody staříci kteří jezdili s prvními WRC. Fabie proti třeba Corolle je lepší ale proti dnešnim WRC ?? Mladí piloti jezděj dravěji a tak se auto staví na ně a né na styl starých a nemocných pánů jako je Auriol. Podle mě to chce nějakýho mladýho dravce co vy na to ??
Naprosto s tebou souhlasím!Starší a zkušenější pilot je prospěšný do určité fáze vývoje ale v situaci v jaké je ŠM je spíše brzdou!CHtělo by to opravdu rychlého, mladého pilota ,prostě dravce který má ještě mladistvou drzost a ambice.Problém by mohl být že většinou často bourají.Mám ale pocit,že naše přání ŠM nevyslyší.Pak ovšem nikdy nezjistí jak na tom Fabie skutečně je!Není to názor jen nás fandů, ale i odborné veřejnosti.Současným pilotům totiž chybí motivace!Technikou jízdy jakou jede DIDI už všichni opustily .Je totiž pomalá a na současnou špičku už zdaleka nestačí.Důvodem, proč nejela ŠM Bohemii mohl být také strach aby nedostali "obklad"od naší špičky.A to by sponsoři asi neviděli rádi.
quote:
quote:
Naprosto s tebou souhlasím!Starší a zkušenější pilot je prospěšný do určité fáze vývoje ale v situaci v jaké je ŠM je spíše brzdou!CHtělo by to opravdu rychlého, mladého pilota ,prostě dravce který má ještě mladistvou drzost a ambice.Problém by mohl být že většinou často bourají.Mám ale pocit,že naše přání ŠM nevyslyší.Pak ovšem nikdy nezjistí jak na tom Fabie skutečně je!Není to názor jen nás fandů, ale i odborné veřejnosti.Současným pilotům totiž chybí motivace!Technikou jízdy jakou jede DIDI už všichni opustily .Je totiž pomalá a na současnou špičku už zdaleka nestačí.Důvodem, proč nejela ŠM Bohemii mohl být také strach aby nedostali "obklad"od naší špičky.A to by sponsoři asi neviděli rádi.
Samozřejmě to mladíka chce. Myslím, že Tonda je pro vývoj svým věkěm, stylem a ambicemi jeden z nejlepších. Ale taky nemám nic proti tomu, aby auto vyvíjeli zkušení, ale všeho s mírou!! On totiž Kenneth má své roky, Didi to samé. Osobně se domnívám, že k Tonimu by mohl přijít jeden mladý asfalťák (slovy KRESTA) a měli by se pustit do pořádné práce!! To jo ovšem jenom moje nevýznamné přání. Na to asi p. Janeba brát ohledy nebude:-(
Věř, že 307 vyjede a bude zajiždět nejrychlejší časy, nebo jedny z nich...
quote:
Zaráži mě jedna věc a to že Škodovka přijde s nedodělanou věcí. Copak Ford nebo Peugeot vyjede s nějakym autem aby nebylo ve srovnatelné kondici se špičkou?? Věřím tomu že 307 vyjede a bude zajíždět časy na rz do osmého a možná i do pátého místa a né aby je pojížděli soukromníci.
mm
Já bych tu 307 tak moc nepřeceňoval.Maj ještě hodně problémů s motorem a vyvážením vozů.Motor nedosahuje kvalit modelu 206
quote:
Já bych tu 307 tak moc nepřeceňoval.Maj ještě hodně problémů s motorem a vyvážením vozů.Motor nedosahuje kvalit modelu 206
quote:
Taky 307 jeste nenasazuji! P0ojede jakmile bude rychlejsi nez 206, asi od Monte 2004. Jiste ale nebudou srovnavat 206 a 307 v MS, nebudou vybirat prevodovku atedy celkovou koncepci az v MS, jako jejich ceska konkurence. Kdyz nic, tak toto mam p.Janebovi za zle....
quote:
quote:
Taky 307 jeste nenasazuji! P0ojede jakmile bude rychlejsi nez 206, asi od Monte 2004. Jiste ale nebudou srovnavat 206 a 307 v MS, nebudou vybirat prevodovku atedy celkovou koncepci az v MS, jako jejich ceska konkurence. Kdyz nic, tak toto mam p.Janebovi za zle....
Já zase ne, když i u Peugeotu prakticky pozastavili vývoj P206, jak by to asi vypadolo u Škody? Neměli by čas na nic, vypadalo by to jako u Hyundaie bez peněz.
quote:
Samozrejme se nam vsem vysledky fabie nezdaji, ale priznejme si nechteli jsme vsichni aby byla nasazena co nejdriv?? To se rikalo-na octe neni jiz co vyvyjet, tak sem uz s fabii! .. ted se zase rika:"ze vybiraji prevodovku a tim i koncepci az v MS a to je spatne".. Tak nevim co bysme vlastne chteli.
Odpovedne osobe za nasazeni Fabie jsme my, ctenari uplne jedno. On je odpovedny za svou praci, disponuje velkym balikem penez a spovida se patrne predstavenstvu. Jestli se nestane zazrak a Fabia nezacne sbirat body, je mozne, ze predstavenstvo projekt ukonci (stejne jako kdysi u Seat).
Fabia mohla jezdit v Bele, v MR, ME a Octavia mohla sbirat body. Na vybirani prevodovky Fabie je MS prilis drahe....
To jiri:
Trochu se pleteš dokud by nebyla Fabia homologovaná tak by mohla jezdit jen v Bělé možná na vyjímku od FIA v MR, ale spíš mimo klasifikaci. Na to aby ji mohli zkoušet v ME by ji určitě museli homologovat. Jenže v momentě kdy by homologace vstoupila v platnost musela by ji ŠM začít nasazovat v podnicích MS. A to se vlastně stalo. Jisté je, že obě možnosti měly svá pro i proti. V Motorsportu se rozhodli a já se jim nedivím. Oni určitě věděli jak to bude vypadat s výkonností a myslím, že jedině fanoušci jsou překvapeni. Škoda prostě obětovala druhou půli sezóny.
Ještě jednou dám do fóra, tentokrát ve správném tématu, tento link ohledně motoru audi 1,8:
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=387
odstavec "Počet ventilů".
Fundovanost autora článku nejsem schopen posoudit, ale něco na tom možná bude...
Problémem je jak 5V na válec tak příliš vysoký zdvih.
quote:
Problémem je jak 5V na válec tak příliš vysoký zdvih.
Ten novy motor do fabie zrejme bude vychazet od Audi 2.0 16V FSI 110KW (nebo verze turbo, neco o tom tady: http://autorevue.cz/Automobilka/Ar.asp?ARI=2155&CAI=2146). Nikde sem ale nenasel jaky ma vrtani a zdvih, nevideli jste to??? :-)
quote:
Nikde sem ale nenasel jaky ma vrtani a zdvih, nevideli jste to??? :-)
Zkus
http://auta5p.car.cz/vystavy/brno_2003/salon_209x.htm
akorát počet ventilů je asi překlep
quote:
quote:
Zkus
Hmm, tak s tim zdvihem si asi moc nepomužou. Je v rally povoleno přímé vstřikování?
Ano je. Vzdyt ford ho jeden cas mel, pak zrusil a nevim jak je to ted. Ale jaky motor ve Skode ma prime vstrikovani??
quote:
quote:
quote:
Zkus
Hmm, tak s tim zdvihem si asi moc nepomužou. Je v rally povoleno přímé vstřikování?
MravenecZ
28.09.2003, 17:40
Zatím žádný, ale koncern VW dává do nových modelů A3, A4,Golf, atd motory FSI 1,6 a 2,0. Dá se předpokládat, že se brzy objeví v některé ze škodovek. Konkrétně ten 2,0 FSI je špička ve svojí třídě. Jedná se o moderní motor s výkonem 150 hp a velice příznivou spotřebou. Doufejme že tým ladičů už na něm pro Fábii WRC pracuje.
quote:
quote:
quote:
Zkus
Čemu říkáš přímé vstřikování?
mm
quote:
quote:
quote:
Zkus
Čemu říkáš přímé vstřikování?
mm
Je fakt, ze jestli ten novej motor chteji nasadit pristi rok, tak uz by na nem meli v audi pracovat uz od ted.
Podle mě už je motor dávno hotovej a Lehmann ho teď bude dusit na brzdě u Audi.
quote:
Podle mě už je motor dávno hotovej a Lehmann ho teď bude dusit na brzdě u Audi.
:D :D :D
doufam, ze mluvime vsichni o motoru 2.0FSI a ne o upravenem starem, se kterym udajne vyjedou na RMC04?
Jinj motor než 2,0 FSi snad ani nepřipadá v úvaju, jestli předlaj stávající motor s dvacetiventilovou technikou tak nevim nevim jak se zamíchaj někam dopředu, ale třeba u stávajícího motoru našli nějaký skrytý potenciál a v Monte ho hodlaj využít. :D
Nemate nekdo skodovacke knowhow jak skryvat (potencial)??? Potrebuji skryt vyplatni pasku pred pritelkyni...:-DDD
quote:
Jinj motor než 2,0 FSi snad ani nepřipadá v úvaju, jestli předlaj stávající motor s dvacetiventilovou technikou tak nevim nevim jak se zamíchaj někam dopředu, ale třeba u stávajícího motoru našli nějaký skrytý potenciál a v Monte ho hodlaj využít. :D
Didi uz se tesi na novej motor. "We're looking forward to a new engine for Corsica"
quote:"We're looking forward to a new engine for Corsica"
Tak ne v Monte Carlu,ale už na Korsice???To by bylo skvělé :D
Ale aby jim to fungovalo :-(
Myslim, ze to nemuze byt ten 2.0 FSI - to nemohli stihnout a jak je to vubec s homologaci? Seriove se zatim nemontuje.
Proč by to nemohli stihnout???Oni to věděli od začátku že chtěj jet tenhle motor a Lehmannn už ho dávno ladím, ale problém byl v tý jejich homologaci že asi oůl roku museli počkat nmež ho tam můžou dát.Jiank je jedno že tn motor není v žádný Škodovce, ale je v koncernu a bude v nový Octavii a je to motor 2,0 FSi 16V
me prijde ze u skodovky se porad jen neco tesi ale vzdy marne. Malo platny, psal jsem uz na Deutschland ze se me ty odstupy Fabie za konkurenci zdaji i na syrove auto hodne velky ale vsichni tady rikali ze je brzo na soudy. Kdyz nastoupil jak Citroen tak new Focus vzdy z toho na prvni pohled koukala rychlost i kdyz treba odpadavali v kazde rally. Novy Lancer byl od zacatku nekonkurenceschopny a taky mu to zustalo. Neverim ani v jeho nejak velky navrat, museli by ho zgruntu prekopat.Ale az nastoupi 307 bude od zacatku jezdit spic a Fabia bude soupat kolama 1-2sec na km za ni. Muzeme s tim nesouhlasit ale to je to tak vsechno s tim muzeme delat. Kdyz jsem videl Svet motoru kde Fabku predstavovali jako auto stavene od sameho zacatku jako cistokrevny zavodni special plny onoho proklinaneho potencialu a sofistifikovanych reseni, krasneho designu a kdovi ceho dalsiho ze by se to ani do nakladaku neveslo tak jsem koukal s otevrenou pusou a rikal je vubec mozny ze ze tohle ve skodovce dokazali postavit ? a pak jsem napetim ani nedychal kdyz zacla 1RZ v Nemecku... a dneska jsem taky nedychal kdyz jsem videl vysledky Fabie v San Remu po 2RZ ne napetim, ale jestli dostane 2 nebo 3sec na km. Po 3 absolvovanych rally pozoruhodny pokrok. Mozna to vypada ze jsem nepritel skodovek kdyz jim sypu popel na hlavu ale opak je pravdou. Budu jim fandit vzdy za vsech okolnosti i kdyz budou jezdit beznadejne posledni, i proto mam na vzdy jen skodovky a prave proto me mrzi jak si Fabia vede. Priste radsi at fabia vypadne ve 4RZ ale at jede do te doby aspon pribliznou rovinu s ostatnima at se mam cim se stresovat. a pak az at jezdi na vylet do Australie tzn. dojet celou rally. Budu se holt s Didim tesit na novy motor a dalsi vylepsenimi kterym nas jeste skodovka oblazi. Tak snad nekdy vstric lepsim zitrkum Fabie. GO GO
quote:
Didi uz se tesi na novej motor. "We're looking forward to a new engine for Corsica"
Upravil - vdave 03 Oct 2003 13:24:58
Nějaký závodník kdysi řekl, že pokud to auto není postavený tak, aby bylo rychlý, že se to později těžko nějak dohání. Pokud je už od začátku rychlé, ale vypadává, tak se s tím dá něco dělat, ale naopak..
Takže se připojuji a v duchu se tiše bojím už od německa. Jsou zralí na radikální řez nebo šmitec :-((
Honza Kopecký údajně testoval Octavii a hned po ní Fabii WRC na nějakém podobném okruhu jako je Bělá. S Fábií byl o 3s rychlejší :? :P . ( z deníku Sport )
No jo no, zaltý český ručičky.
možná už tam měl Kopec ten novej motor, ale podle mě je to blbost, protože si jezdec musí na auto zvyknout, přece ne???Nebo jak to všichni říkaj tak lžou???
Nevim , nevim.
Pohybujeme se v MS! Nekteri "odbornici" z techto stranek poznali, ze kratsi auto, nemusi byt automaticky rychlejsi nez auto delsi, ze joy/stick nezrychli auto o pul sekundy na km(ano, i toto se tu psalo!)
Stejne tak neexistuje motor, ktery by Fabii posunul na uroven napr. Citroenu..
Uspech je v systematicke praci, zlepsovani vyzkouseneho a overeneho.
Na San Remu v Shake down spickove tymy hledaly optimalni nastaveni, z Fabie ale "cucely" nohy mechaniku ze vsech otvoru karoserie a hledal se asi sroub, jehoz pritazenim se auto zrychli o 2-3 s/km. A takovy sroub neni. O 500 m dal stal kamion Peogeot, v nem zarila rada komputeru vedle sebe a pracovalo se cistyma rukama....
quote:
možná už tam měl Kopec ten novej motor, ale podle mě je to blbost, protože si jezdec musí na auto zvyknout, přece ne???Nebo jak to všichni říkaj tak lžou???
Nevim , nevim.
mozna ho tam mel na Korsice s nim maji jet
quote:
quote:
Nevim , nevim.
mozna ho tam mel na Korsice s nim maji jet
Škodováci, ne kopejda
Frnusi já to pochopil :-)Jsem na ně zvědavej, ale už teď slyšim ty řeči že maj novej motor a vyvíjí ho za pochodu a že ještě není optimální, ale je v něm hodně potenciálu.
Upravil - Častulik 06 Oct 2003 12:01:03
Potenciál- takový cizí slovo. není to náhodou hnědý a nesmrdí to?
quote:
Frnusi já to pochopil :-)Jsdem na ně zvědavej, ale zž teď slyšil ty řeči že maj nmovej motor a vyvíjí ho za pochodu a že ještě není optimální, ale je v něm hodně potenciálu.
mm
Pánové, neblázněte, nechci Vám brát optimismus, ale nový motor nebude ani na Korsice, ani nikde jinde (MC 2004). Vyvíjí se pořád starý "dobrý" 5-ti ventil...
Nechci to porad opakovat, nasadit ale Fabii bylo katastrofalni reseni. Vyvoj probihajici behem startu na MS je nesmysl. Jestli start Gardemeistera s nevyzkousenym ABS na San Remo byla soucast vyvoje, bude jeste hur...
Proti nikomu z Motorsportu nic osobne nemam, rad bych ale videl kdo za to vse muze a tento by mel potom vyvodit dusledky....
Vedoucí oblasti motorsportu Škoda Auto, Petr Kohoutek dodává: "Z našeho výkonu na této rallye máme spíše smíšené pocity. Ale získali jsme první body pro Fabii WRC a na tom chceme stavět před dalšími soutěžemi, které nás čekají."
---------
No pokud budou stavet na bodu za posledni misto tak toho moc nepostavi :-(
Před nedávnem šla informace, že do Škody přešlo několik techniků z kolínské Toyoty. Zajímalo by mě, o jaké specialisty se jedná a kolik takových Motorsport má - lidí se zkušenostmi z továrních týmů MS nebo F1?
Já musím opakovat,že si myslím,že problém jsou peníze.Protože,dle mého soudu,v týmu chybí inženýři schopní vůz vyvíjet.Skutečných specialistů je málo a stojí moc peněz.Když tak čtu různě vyjádření ať už jezdců nebo vedoucích jednotlivých týmů o budoucnosti,nikdo se nezmiňuje o škodovce byť jediným slovem.Z toho lze už leccos vydedukovat.U nich je škoda brána do počtu a ani se nepočítá,že by se někdy zlepšila.Kdyby existovala jakási naděje na zlepšení,tak se by tu a tam jakási zmínka ,že by Fabia mohla v budoucnu být soupeřem,vyskytla.
Ja jsem vzdycky fandil Skodovce jako znacce. A to jak v MS tak i v nasem mistraku. Ale jestli do pulky pristiho roku nebudou zadne vysledky (aspon takove jake byly letos s Octaviema) tak nad nima lamu hul a budu fandit jen jezdcum a bude mi jedno na cem pojedou. Protoze 15 minut na prvniho v podstate bez poruchy....to je fakt hnus!
quote:
Pánové, neblázněte, nechci Vám brát optimismus, ale nový motor nebude ani na Korsice, ani nikde jinde (MC 2004). Vyvíjí se pořád starý "dobrý" 5-ti ventil...
Auriol rikal na korsice novej motor otazkou zustava jestli 20V
quote:
Frnusi já to pochopil :-)Jsem na ně zvědavej, ale už teď slyšim ty řeči že maj novej motor a vyvíjí ho za pochodu a že ještě není optimální, ale je v něm hodně potenciálu.
Upravil - Častulik 06 Oct 2003 12:01:03
na tom je asi zalozena cela strategie tiskoveho oddeleni
novy motor to nebude. Nova homologace muze byt az od 1.1.2004. Tudiz bych rekl, ze se jedna o dalsi bezvyznamnou zmenu na motoru, ktery uz asi lepsi nebude.
BTW, Janeba pry nekde mluil o tom,ze maji spatnou aerodynamiku-moc velky pritlak na napravy. To se ale zlepsi az od pristiho leta, kdy muze Fabia vyjet v nove homologaci. Takze jeste temer rok uplneho trapeni a pak mozna trochu zmena.
Take bych se rad pridal k ostatnim. Take bude Skode fandit i kdyz jezdi tak spatne, ale je mi z toho opravud moc smutno :-((
quote:
quote:
quote:
novy motor to nebude. Nova homologace muze byt az od 1.1.2004. Tudiz bych rekl, ze se jedna o dalsi bezvyznamnou zmenu na motoru, ktery uz asi lepsi nebude.
BTW, Janeba pry nekde mluil o tom,ze maji spatnou aerodynamiku-moc velky pritlak na napravy. To se ale zlepsi az od pristiho leta, kdy muze Fabia vyjet v nove homologaci. Takze jeste temer rok uplneho trapeni a pak mozna trochu zmena.
Take bych se rad pridal k ostatnim. Take bude Skode fandit i kdyz jezdi tak spatne, ale je mi z toho opravud moc smutno :-((
quote:
quote:
tak jestli to co pises je pravda tak nevim co si mam myslet. auto prece zkouseli v aerodyn. tunelu ne ? nejsem odbornik pres aerodynamiku ale jestli nasadi auto s nedodelanou aerodynamikou tak opravdu nevim, nevim ...
To je nesmysl, že by měli špatnou aerodinamiku?!
Ale už opravdu nevím, čemu má člověk věřit, Po Finsku jsem i od lidí mimo Motorsport slyšel, že podvozkově se Fabka jeví dobře, a teď na ní Auriol skritizuje snad uplně všechno?!!! Že s motorem nebude všechno košer, to bych ještě ustál, ale jinak nevím. Ale ani Octavia ve svých začátcích neměla tolik problémů, a to měla turbo starý tehdy 4 roky (obdobný jako vozy skupiny A asi kolo roku 1996).
Jsem opravdu napnutý kam se projekt WRC v Mladé Boleslavi vrtne, snad někam dopředu. Jsem zvědavý na Monte 2004!
Mám dojem že na ewrc.cz jsem tak před měsícem četl článek a nasazení nového motoru FSi. Z toho článku vyplývalo, že nebudeme čekat do Monte 04, ale ještě dýl!!
Já už jsem se z optimistické chřipky vyléčil, vytvořil si obranné látky a snad budu na nějakou dobu vůči potenciálu Škoda ? WRC imunní.
Nevěřím, že by byli v dohledné době schopni konkurovat špičce, že to jde, dokázal letos Citroen.
quote:
Já už jsem se z optimistické chřipky vyléčil, vytvořil si obranné látky a snad budu na nějakou dobu vůči potenciálu Škoda ? WRC imunní.
Nevěřím, že by byli v dohledné době schopni konkurovat špičce, že to jde, dokázal letos Citroen.
nejen letos...
Cituji Honzu z Impulsu: " V mém testovacím voze byl ještě motor z Octávie, který by chtělo určitě vyměnit, ale co se týče podvozku a rozměrů, se Škodou Octávií se už nemůže měřit, je to prostě jiné auto. "
Zní to jako by ten nový motor už někde existoval. Co na to zasvěcení ??
No prima, teď na autosport.cz uveřřejnili prohlášení škody motorsport, že příští rok noepustí Mistrovství světa, ale chtějí se spíš zaměřit na testování... a zůčastní se jen vybraných podniků.. a že prý se není čeho bát, že by odstoupili, protože z vedení nikdo neřekl, že to mají zabalit. To je prima co? Ještě nedávno "honem do rally, testováním už nic nezískáme" a teď zas hop z rally na testování. Je to vůbec možný. Není dneska 1. dubna..
Nebo může jít také o motor kterej kdysi byl v Seatu, ale radikálně změněnej.
Před časem jim Seat nabídl plnou podporu,ale Škoda ho odmítla že si všechno buide dělat sama.Teď když si všechny značky v koncernu mají pomáhat tak by to bylo docela reálné
quote:
No prima, teď na autosport.cz uveřřejnili prohlášení škody motorsport, že příští rok noepustí Mistrovství světa, ale chtějí se spíš zaměřit na testování... a zůčastní se jen vybraných podniků.. a že prý se není čeho bát, že by odstoupili, protože z vedení nikdo neřekl, že to mají zabalit. To je prima co? Ještě nedávno "honem do rally, testováním už nic nezískáme" a teď zas hop z rally na testování. Je to vůbec možný. Není dneska 1. dubna..
Jestli to není spíš reakce na rozšíření kalendáře, které bylo upečené hodně rychle a téměř bez ptaní. A to, že Fabia má problémy takové rozhodnutí jen usnadní. I Malcom Wilson řekl, že taková změna kalendáře by měla být známa alespoň 2 roky předem vzhledem k nutnosti navýšení rozpočtů a tedy dlouhým jednáním se sponzory. Pokud by Ford úplně odstoupil a Škoda jen vynechla některé asi nejspíš zámořské závody tak bychom na tom byly asi lépe.
A v Seatu byl jiny motor nez nas znamy 20 ventil????
quote:
Před časem jim Seat nabídl plnou podporu,ale Škoda ho odmítla že si všechno buide dělat sama.Teď když si všechny značky v koncernu mají pomáhat tak by to bylo docela reálné
To Kotasek:Jasně.Byl tam motor kterej předělali z motoru kterej byl v Seatu Cordoba SX, čili 2,0 16V.Je to ten samej motor co je v Golfu III Gti.
Nevěřím, že by si tímto motorem nějak pomohli. Počet ventilů není vše, myslím že současný škodovácký motor je dál než ten ze Seatu. Chce to motor nové generace, sportovně zaměřený už od návrhu, nejlépe přímo od Audi, ti už něčeho dosáhli.
to prog: naprosty souhlas
Skoda rejects "cherry-picking" stories
October 9, 2003
Skoda Motorsport has dismissed rumours that it might not contest the 2004 World Rally Championship.
Unconfirmed reports have suggested that the Czech team could concentrate on development of the Fabia World Rally Car next year rather than a full-scale championship campaign and might therefore enter a selection of World Championship rounds, instead of registering for the full series. In common with other manufacturers, Skoda doesn’t welcome expansion from 14 to 16 rallies next year, but team sources are adamant that scaling down its activities is not under consideration.
Zdroj: World rally news
http://www.worldrallynews.com/index.shtml
www.wrc.com:
Skoda will use a new version of its engine in the Fabia WRCs of Toni Gardemeister and Didier Auriol on Corsica.
Team chief Peter Kohoutek explained that a small improvement can be expected.
"The new specification should give better response: that's the easy part, said Kohoutek. "The harder part – getting more power - will take longer."
Auriol criticised the current unit in Sanremo, but says that apart from the engine, the Fabia is looking promising. "Everything else on the car has been good," he said.
Uz vidim, jak me kamenujete, tak to prekladam -:)
Skoda pouzije na Korsice novou verzi motoru ve Fabii WRC Toniho a Didiera. Sef teamu Petr Kohoutek prohlasil, ze lze ocekavat drobne zlepseni. Nova specifikace by mela mit lepsi reakci: to je snadny ukol, rekl Kohoutek. Tezsi ukol - zvysit vykon - bude trvat dele. Didier kritizoval v San Remu pohonnou jednotku, ale rekl, ze krome pohonne jednotky vypada Fabia slibne. "Vsechno ostatni na aute bylo dobre" rekl.
www.wrc.com:
Skoda will use a new version of its engine in the Fabia WRCs of Toni Gardemeister and Didier Auriol on Corsica.
Team chief Peter Kohoutek explained that a small improvement can be expected.
"The new specification should give better response: that's the easy part, said Kohoutek. "The harder part – getting more power - will take longer."
Auriol criticised the current unit in Sanremo, but says that apart from the engine, the Fabia is looking promising. "Everything else on the car has been good," he said.
[/quote]
Dnes jsem viděl Fabii WRC a jede super! Takhle rychle ještě nejela! Už se těším
Milan PB
10.10.2003, 17:34
to Agnus: nevíš jak to jelo Romanovi.Kolik je hub??
Docela mně dostal pan Dušan Matouš z redakce autoimpulsu, když po testování Fabie WRC na okruhu v Mostě napsal toto: "Bude-li se Fabiím i nadále dařit, částečnou zásluhu na tom bude možná mít i jeden deštivý den strávený v Mostě." Myslím si, že člověk , který dělá reportáže z motoristického sportu by měl o něm něco v vědět. Čauky
quote:
Roman byl rychlejší než Toni na stejném voze. Roman jel navíc ve vydatnějším dešti...
Ještě jedna potvrzená zpráva. Roman Kresta v uplynulém týdnu testoval Fabii WRC v okolí Mladé Boleslavi. Uvidíme!?!?!?!?
Jak se vam libi fabie na speedlinech? Mozna ji OZty slusi vic-no nevim. Kazdopadne rozhodne nepropadam optimismu ze uprava na stavajicim motoru prinese na Corse nejake vyraznejsi zlepseni-takovych nadeji uz tu bylo...
Milan PB
10.10.2003, 20:31
quote:
quote:
Roman byl rychlejší než Toni na stejném voze. Roman jel navíc ve vydatnějším dešti...
Pokud je to pravda tak když vezmu v úvahu kolik s ní má nalítáno Tonda tak to neni špatný :0 :?
quote:
Kazdopadne rozhodne nepropadam optimismu ze uprava na stavajicim motoru prinese na Corse nejake vyraznejsi zlepseni-takovych nadeji uz tu bylo...
Úpravy na motoru nejsou asi ty nejpodstatnější změny před Korsikou. Fabia má prostě takovou formu, jakou ještě neměla :D A navíc je krásná... :D :D :D
Milan PB
10.10.2003, 20:52
Ten smajlík za tou větou tu formu hodnotí hodnotí??
quote:
Ten smajlík za tou větou tu formu hodnotí hodnotí??
Nerozumím. Ten smajlík má ukázat, jak se všichni ze Škody Motorsport dnes tvářili během testů. To co jsem dnes viděl byl zážitek. To auto na Škodovku funguje neskutečně... Už aby se startovalo ve Francii...
Zapomněl jsem říci, že s Romanem Krestou testoval dnes i Toni Gardemeister. Toni se usmíval několik hodin bez přestávky. Snad i během jízdy se usmíval...
:-( Hmm jestli Tonimu dava obklad Roman, ktery dostava bezne obklad od nejakeho Roberta, tak nas moc vesele fandeni neceka.
To nebylo pred casem, ale pri vstupu Skody do WRC. (I kdyz cca 4 roky je taky pred casem ..)
quote:
Speedline meli uz nakoupeny a pak sahli po OZ, takze Speedline musi nejak vyuzit. Zatim jezdili asfalt na OZ a ostatni na Speedline. Uvidime jestli budou pokracovat v tomto duchu. Kazdopadne si myslim, ze to nema moc velky vliv na zlepseni (zhorseni) vykonu :-)
quote:
Agnusi proc jezdili na speedech? Meli je zrovna po ruce, tak je tam soupli nebo to ma nejaky hlubsi vyznam?...Jeste k tem testum- kdybys nas nekdy "vzal s sebou" (prozradil kdy se bude jezdit) byli bychom ti vdecni a mohli byt pak zasvecenejsimi a kvalitnejsimi fanousky 8D :P
To Častulik:
Škoda podle mě nemúže použít motor co je v Seatu WRC, protože tento typ není sériově montován do žádné Šáde to, že ho používá někdo v koncernu VW nestačí. Nějaká taková podmínka je v předpisech nebo aspoň byla. A to, který by byl v současné době lepší je věc druhá.
quote:
Agnusi proc jezdili na speedech? Meli je zrovna po ruce, tak je tam soupli nebo to ma nejaky hlubsi vyznam?...
Jezdili na Speedlinech, ale byly na nich červeným sprejem označená místa poškození. Jednalo se tedy o kusy, které byly pravděpodobně používány v minulých závodech a k testování ještě stačí. Jinak byly připraveny i OZ. Testovalo se na dvou "frontách". Pokud jste si pozorně prohlédli fotografie, tak Fabia WRC, se kterou jezdil Jan Kopecký byla jiná než ta, se kterou jezdil Roman Kresta a Toni Gardemeister.
To Agnus: Nenaslo by se video z tohoto posledniho testovani?!
quote:tak Fabia WRC, se kterou jezdil Jan Kopecký byla jiná než ta, se kterou jezdil Roman Kresta a Toni Gardemeister.
Která z nich byla lepší??? :D
quote:
quote:tak Fabia WRC, se kterou jezdil Jan Kopecký byla jiná než ta, se kterou jezdil Roman Kresta a Toni Gardemeister.
ted mi mě zajímalo kolik už mají fabek?Kopecký by za chvíly mohl dostat starou fabii ale je otazka jestli bude zajizdet lepsí časy než z oktavkou. Stará fabie stojí za prd kromě podvozku kde vyskoušeli system UNIC je na nic.
quote:
Já myslím, že ta rychlejší :D :D :D
Takže není co řešit.R.K. s Fabií
quote:
Myslím si,že by jim to spolu moc slušelo!!! Podle mě by fabia potřebovala někoho jako je Roman jako sůl. Dokáže z auta dostat maximum a dobře ho nastavit. Na rozdíl od takového Auriola! Nevím proč se tomu škodovka tak brání. Podle mě je to závist. Někteří lidé prostě nedokážou zkousnout, že od nich odešel a udělal velké výsledky za Peugeot (Monte Carlo, Německo).
quote:
quote:
Myslím si,že by jim to spolu moc slušelo!!! Podle mě by fabia potřebovala někoho jako je Roman jako sůl. Dokáže z auta dostat maximum a dobře ho nastavit. Na rozdíl od takového Auriola! Nevím proč se tomu škodovka tak brání. Podle mě je to závist. Někteří lidé prostě nedokážou zkousnout, že od nich odešel a udělal velké výsledky za Peugeot (Monte Carlo, Německo).
Proč by si ho potom brali na testování, to nedává smysl. Nevím, proč pořád hledáte problém ve vztahu ŠM v. Kresta
quote:
quote:
quote:
Proč by si ho potom brali na testování, to nedává smysl. Nevím, proč pořád hledáte problém ve vztahu ŠM v. Kresta
Testování je ale něco jiného než nabídka na tovární angažmá.
Agnusi, neprosakují někde nějaké nové informace o budoucím motoru?
Skočím na jiné téma. Mám dotaz na ty, co viděli Fábii live. O výkendu ji předvedli na Autoshow v Praze (nejspíš jedna z prvních testů, z tou širokou dírou na hauptně) a celá je perleťově bílá (metla). Zajímá mě, jestli takovou bílou má i současné WRC. Dík moc.
Nebylo to náhodou maketa???
Soudě podle výbavy, podvozku, opotřebení, atd to showcar rozhodně nebyl.
jo taky sem viděl tu na Autoshow v Praze ale zdála se mi nějaká podezřelá- těma mřížkama v kapotě a nárazníku nebylo nic vidět byl tam pod tim danej nějakej černej koberec...
Jo, to jsem koukal, ale motor mi otevřít nechtěli :disapp: , asi to maj kůli lidem, ti jsou schopní strčit cokoli kamkoli (vlastní zkušenost).
v tom autě je třívácová jedna dvojka :-))
Neke, tak to musí svištět, inu žebrák :D , ale mě spíš zajímá ta barva, a ne na co to jede.
Upravil - jirkadc 20 Oct 2003 21:30:58
MravenecZ
21.10.2003, 10:23
To co bylo na Autoshow Praha NEBYLA maketa Fabie WRC!!!
Ptal jsem se na to, a nějaký chlápek v Škoda tričku mi říkal, že je to auto bez motoru,ale prý funkční. Ale dle tvaru spoilerů myslím, že je to schodné s vozem vystavovaným v Paříži.
Opravdu to je ta prvni Fabka co byla vsude videt. Nevim jak je to s tim motorem, ale jinak ma opravdu vse co by mela mit. Jen je skoda, ze vsude prezentujou auto, ktery nyni vypada dost jinak (spojlery, kapota ..) Ale i tak lepsi nez jen seriova a ospojlerovana fabka.
Já si myslím, že je to jedna z těch prvních testcarů. Je to tahle, akorát že už je ve válečném zbarvení.
http://212.80.76.22/JirkaDC//Fabiatest.jpg
Fakt mi vrtá hlavou ta bílá....
V časopise svět motorů je vyfocen Gof V Gti a je v něm motor 2,0 16V Turbo s přímým vstřikováním FSi.že by tento motor pousloužil jako základ pro Fabii WRC 2004???S uvedením nové Ocatvie se dočkáme určitě i verze RS která by tento motor mohla mít a mohl by se případně použít ve zančně změněné formě do fabie.
MravenecZ
23.10.2003, 17:14
Jak již tady bylo uvedeno, Škodovka pracuje na přípravě motoru 2,0 FSI. Je jasné, že není podstatné, jestli se v základu jedná o turbo nebo atmosférák. Rozhodně to však nevypadá, že by byl nasazen na Mont 04.
quote:
Jak již tady bylo uvedeno, Škodovka pracuje na přípravě motoru 2,0 FSI. Je jasné, že není podstatné, jestli se v základu jedná o turbo nebo atmosférák. Rozhodně to však nevypadá, že by byl nasazen na Mont 04.
No jestli je vše, co se tady o Fabii šušká pravda, tak se máme na co těšit. Pošítejte se mnou
motor -0,5 sec /km
aerodynamika 0 - -0,2 sec /km
nastavení - 0,5 sec / km
jezdec (Kresta? a Toni by se určitě vzájemně vyhecovali k ještě lepším výkonům) -0,3 sec /km
to je dohromady -1,5 sec /km
Zatím se ukázalo, že to o čem se spekulovalo se zakládalo na pravdě (pamatujete ješte ty dohady, zda bude Fabia WRC) Možná se máme na co těšit.
Jezismarja kluci neblbnete! Fandovstvi je pekna vec, ale nachazime se na odbornych strankach a podle toho by mely vypadat i nase prispevky...
Ja bych vyse uvedene uvahy obratil (mozna prezenu, mozna sle naopak je skutecnost horsi)
Skoda- udajne podstatne mene penez nez konkurence
Skoda- podstatne mene zkusenosti s technikou WRC
Skoda- konstrukteri s minimalnimi zkusenostmi s WRC. Hlavni konstrukter p. Metrich prisel od Mitsubischi, kde WRC nevidel. Vice tam nevi nikdo
Skoda-katastrofalni organizace a logistika. V posledni dobe myslim jiste zlepseni, v porovnani s konkurenci stale jeste horor
Skoda-udajne nevhodny motor
Skoda-Gardemeister i Kresta(reaguji na predchazejici prispevek) mladi piloti, nervove nestabilni, kteri pod tlakem(hlavne Kresta) nejsou schopni zajet. Jako outseideri tlak v prave podobe jeste nepocitili.
Vezmeme li predchazejici body bod po bodu, ma konkurence naskok, ktery Skoda patrne nema sanci smazat(konkurence ma stale vice penez, stale lepsi piloty, pretahuji si nejlepsi konstruktery atd atd)
Podotykam(abych predesel osoceni z nevlastenectvi atd) ze v kufru auta vozim stale jeste vlajku Skoda a cekam na kazdou zminku o necem novem z Boleslavi.. Zatim ale zbytecne. Piloti se mohou menit, vedeni zustava...
Proč nevemou inženýry a konstruktéry od Hyundaje?
To sefca:myslim že to není špatnej nápad.Chtělo by to nějakýho člověka kterj vymyslel na Hyundaii věc která fungovala.
Vzít inženýry asi nemusí být úplně lehký, protože nesjou zaaměstnanci Hyundaie, ale soukromé firmy MSD. Pokud bude chtít pan Whitehead pokračovat v podnikání v motoristickém sportu v jakékoliv disciplíně, právě konstruktéry si bude snažit ponechat.
To pelikan:Možná že si je bude chtít nechat, ale peníze na zaplacení nemá.
Konecne poradny prispevky od "stare gardy".
Uvazoval jsem taky jako vy. Tym uzavrel smlouvu s Hyundai na nemecke pude, podle nemeckeho prava. Proto tym podal zalobu na firmu Hyundai u nemeckeho soudu. Maji obrovskou sanic soud vyhrat, cela vec se ale potahne az 18 mesicu. Mimo to by mel Hyundai za kazdou rally ,ktere se nezucastni, zaplatit 250 000 $. Fanousci si uz delali srandu, ze Schwarz se vrati na stara kolena do Nemecka, protoze je tam vyssi socialni podpora....
Bohuzel si ale nemyslim, ze v motorsportu jsou zvedavi, aby jim tam nekdo od Hyundai neco ukazoval....
Patrik Cooper
23.10.2003, 22:23
Nevím ,ale proslýchalo se ,že přetáhli několik inženýrů od Toyoty.
quote:
Jezismarja kluci neblbnete! Fandovstvi je pekna vec, ale nachazime se na odbornych strankach a podle toho by mely vypadat i nase prispevky...
Ja bych vyse uvedene uvahy obratil (mozna prezenu, mozna sle naopak je skutecnost horsi)
Skoda- konstrukteri s minimalnimi zkusenostmi s WRC. Hlavni konstrukter p. Metrich prisel od Mitsubischi, kde WRC nevidel. Vice tam nevi nikdo
Skoda-katastrofalni organizace a logistika. V posledni dobe myslim jiste zlepseni, v porovnani s konkurenci stale jeste horor
Skoda-Gardemeister i Kresta(reaguji na predchazejici prispevek) mladi piloti, nervove nestabilni, kteri pod tlakem(hlavne Kresta) nejsou schopni zajet. Jako outseideri tlak v prave podobe jeste nepocitili.
Vezmeme li predchazejici body bod po bodu, ma konkurence naskok, ktery Skoda patrne nema sanci smazat(konkurence ma stale vice penez, stale lepsi piloty, pretahuji si nejlepsi konstruktery atd atd)
Podotykam(abych predesel osoceni z nevlastenectvi atd) ze v kufru auta vozim stale jeste vlajku Skoda a cekam na kazdou zminku o necem novem z Boleslavi.. Zatim ale zbytecne. Piloti se mohou menit, vedeni zustava...
Tohle přesně vystihuje můj názor.Přesně v tomhle duchu jsem se vyjádřil i při své návštěve Motorsportu.Během celé "exkurze" jsem totiž neustále slýchal "kdyby bylo více peněz apod."Je jasné,že v takovémto případě se rozdíl mezi Skodou a ostatními nemůže zmenšit.Ještě bych se krátce vrátil k oblíbenému slovu potenciál.Podle mě Fabie nemůže mít žádný potenciál.Jedná se (v sérii)o průměrné auto,které s WRC nemá nic společného (narozdíl od Subaru které již v sérii má vzhledem ke své koncepci potenciál být závodním autem).Potenciál závodního auta,které se staví z úplně jiných částí tak vůbec není v autě,ale v lidech kteří auto vyvíjejí apod..O potenciálu ve smyslu v jakém ho používá vedení Skody má smysl používat tam kde již auto svoji výkonnost dokázalo a tento POTENCIAL nedokáže jezdec využít.A já doufám že jezdci Skody jedou s autem na maximum,čímž jeho současný POTENCIAL naplno využívají (žádný budoucí potenciál auta neexistuje).Právě v lidech,kteří by ten potenciál měli vytvářet je asi hlavní problém.Je to především jejich málo zkušeností s vozy WRC a neochota pozvat lidi schopné,kteří to již mnohokrát i ve SM dokázali,protože tito "šéfové" si prostě hlídají své získané pozice.(Pozn.Mnoho lidí v SM toto ví ale jejich pozice jim neumožnuje s tím cokoliv udělat-toto je otázka vedení,kterému toto asi nevadí).Narozdíl od mnohých z tohoto fora nevěřím ve zlaté české ruce,doba kdy přišel zkušený automechanik,kterej šrubovákem podle sluchu naladil karbec je dávno pryč.Dnes je doba počítačové techniky.S tím souvisí poslední věc ke které bych rád napsal SVUJ nazor.Je nutné si totiž uvědomit (což mnozí asi nechápou),že tedy není možné aby auto po nastavení "nějakého" Kresty se tímto nějak zásadně zrychlovalo.Případné zrychlení při testu má vycházet z nastavení které podle požadavků jezdce vytvoří inženýři s využitím telemetrie a výp. techniky.Přesto Skode dál fandím a věřím že se co nejdříve ostatním týmům svými výkony přiblíží ale dokud nedojde k nějakým personálním změnám,myslím že se tak nestane.Hrozně rád se ale v tomto spletu.
To častulík:
Je pravdou, že peněz asi moc nemají a proto se propouštělo, ale já si myslím, že to spíš byli mechanici atd. Jediná šance firmy MSD je v další tvůrčí práci ať už na jakémkoliv poli. Na druhou stranu nevím jestli se kontruktérům bude chtít čekat jak dopadne soud nebo jestli je jiná naděje jinak pokračovat v práci. Rozhodně bych škodovákům doporučoval aby začali lovit v těchto vodách. Nejenže víc hlav víc ví, ale tito lidé mohou přinést jiný pohled na věc konstrukce a vývoj WRC. Možná i další kontakty na dodavatele.
To ondrra:
Slovo potenciál radši nepitvej. Srovnání Fábie se Subaru trochu kulhá. Srovnej třeba Fábii a PEugeot 206. Taky to není v sérii žádný žihadlo, podle mě. Podívej, ale co dokázala v rally.S techniky a počítači máš pravdu, ale v zásadě jsi si odpověděl na začátku svého příspěvku - PENÍZE. Pokud je máš můžeš zaplatit génia typu Christian Larioux, Ross Brown (F1). Pokud je nemáš musíš čekat až se tu samou věc naučí tví podřízení a to trvá protože nemají zkušennosti již zaběhlé postupy se teprve ověřují, prostě takový lidé objevují již dávno známé. Je to myslím klasický bludný kruh, který je těžké rozetnout.
To pelikan:
Já myslím že to srovnání vůbec nekulhá.Je to přesně co jsem chtěl říct.Ani Peugeot 206,ani Fabia nejsou v sérii ničím vyjímečný auta.Ale pro stavbu WRC to ani není potřeba.Ty auta jsou úplně o něčem jiným a vznikjí od začátku jako jiný vozy.Subaru jsem uvedl proto,že narozdíl od těchto dvou +Ford má jakési předpoklady (potenciál) (např. vzhledem nízkému těžišti boxeru ) být vůbec závodním autem.Nemyslím že Brawn nebo Loriaux jsou geniální.Není samozřejmě možný aby ty auta celý dělali oni a taky to tak ani není.Jsou jen na vrcholu vývojového týmu a proto se o nich mluví.Takových lidí je i u nás dost (a některí již své schopnosti dokázali) jen potřebují dostat prostor pro svou práci a toho se jim z důvodů výše zminovaných nedostává.I když mám méně peněz nemůžu jenom s ročním zpožděním přebírat technický řešení jiných-protože tak se ten rozdíl nemůže snížit.Je třeba snažit se sám vymyslet něco novýho.Je to to samé jak v F1,těžko se dá předpokládat že někdo kdo používá lonské motory Ferrari může porážet Ferrari s novým motorem který je už zase někde jinde.
To Ondrra:
Pokud vím tak slovo potenciál se používá ve správách ŠkodyMotorsport v kterých se hovoří o WRC takže nevím proč zmiňuješ sériová auta. To jsem ti zase chtěl říct já.
Pokud jsem si, ale dobře všímal tak vždycky tam kam přisli tito lidé, o kterých jsem psal, došlo k výraznému zrychlení. Myslíš, že s nimi přešel celý tým, já si to nemyslím. Jasně, že by samy nedokázali za rok postavit špičkové auto, ale někdo musí tým vést a na začátku projektu identifikovat v čem nám rezervy a jak dosáhnu zlepšení. U Fordu problém zrychlení řešili na dvou hlavních frontách 1.radikální aerodynamika 2.maximální snížení těžiště. Zvláště bod dva je nádherný svou prostotou. Vše u Focusu 03 leží na podlaze a dokonce sedačky jsou položeny asi o 5 cm níž než u verze 02. Relativně levné řešení, které dokáže jeden člověk v pohodě vymyslet, konkrétní součástky už samozřejmě nekonstruuje.
U F1 je to složitější protože tam není vývoj vázaný homologací. Dokážu si představit, že motor Ferrari rok 2001, který používá Sauber v sezóně 2002 je opravdu vývojově rok starý a nedosahuje kvalit verze kterou použilo Ferrari v posledním závodě sezóny 2001. Ale F1 je na okraji mého zájmu tak se možná mýlím.
To pelikan:
Vidím co se týká potenciálu si neporozumíme.Co se snažím říct je že závodní auto žádný potenciál mít nemůže.Záleží co do něj stavitelé nastrkají a podle toho jede.Ale to už nebudem řešit.
Ze je dobrý mít těžiště co nejníž a mít dobrou aerodynamiku ví každý inženýr na to nemusí do Skody chodit nejaky genius od Fordu.
quote:
Te ale přesně to o čem sem mluvil. Fabia se může dostat do špičky, nemůže teď říst, že to auto na to nemá. Je to v lidech.
Jenomze ti "lidi" treba nemaji na to, aby Fabia byla kdy vitezna...
Udajne nejsympatictejsi personal v F1 je u Minardi. Za malo penez delaji zazraky, presto se zridka kdy dostali z poslednich 2 rad na startu...
...dovoluji si taky něco přidat...
Myslím si, že skutečně problém může být v lidech, ale ne v mechanicích a inženýrech, ale především v managementu. POkud vedení není schopné lidi motivovat, postavit tým (tzn. fungující tým, nikoliv shluk individualit), který má výsledky, který je schopen mít spětnou vazbu (poučit se z chyb a zlepšovat se) tak by mělo ve vedení dojít ke změně.
Co se týká zlepšení výsledků na základě "posil" moje zkušenost říká, že pokud je vedení jalové, ani tým plný geniů neznamená záchranu...naopak "geniální" vedení dokáže dosáhnout" geniálních" výsledků s průměrnými lidmi....
Motto: RYBA SMRDÍ OD HLAVY!!!!!!!
To Ondrra:
Potenciál už necháme OK.
Co se týká těžiště. Když je to tak jasný proč to Škodováci nepoužili na Fábii? Ještě než proběhla homologace tak už dávno byly známé fotky a škodováci to mohli dokonce omrknout přímo v centru dění během rally. Je jasné, že tajemství dobrých výkonů letošní verze Focusu není jen v nízkém těžišti, ale v precizním řešení detailů, v dokonalé znalosti technických předpisů a jejich využití až na hranici (viz. aerodynamika).
Já jsem se teprve před nedávnem dozvěděl zajímavou info. V procesu schavolvání homologace je nové auto kontrolováno nejen FIA, ale také zástupci konkurenčních automobilek. Nevím jestli každá automobilka účastnící se MS má toto právo nebo se nějakým způsobem vybírá jen jedna. Chci říci, při homologaci Fabie byly nejvlezlejší a největší problémy dělali páni z Peugeotu. Já se ptám, pokud škodovka už také byla v komisi schvalovatelů proč toho rádně nevyužila ve svůj prospěch? Vždyť takto může v klidu a čistotě nastudovat určitá technická řešení.
To pelikan:
To je právě ono.Máš li nějaký deficit oproti ostatním (což tady je) tak nestačí počkat s čím oni přijdou a udělat to taky.Nebo možná stačí ale musel bys to zavést ve velmi krátké době,což většinou není možné (a zase máš oproti tomu kdo to vymyslel nějaké časové zpoždění).Chceš-li být rychlejší než oni (a nemáš sám vysoký rozpočet) musíš sám přijít s něčím novým (pokud mozno jednoduchy,-což snížení těžiště viz. Ford určitě je) co ostatní budou muset dohánět.Jde o to,že co já sem zaslechl ty snahy přijít s něčím novým co ostatní nemají tu jsou,ale v současné SM nemají podporu.A proto kde já bych osobne hledal momentalne nejjednodussi reseni problemu je ve vymene vedeni.
To Ondrra:
Možná je větší problém v tom, že motorsport je nedílnou součástí Škody-Auto a vlastně podléhají propagaci a možná trochu vývoji. Teda aspoň tak jsem to pochopil já z různých prohlášení a rozhovorů. Škodovka je na tom asi stejně jako Peugeot a Citroen, tedy co se týče podřízenosti firmě. Speciály firem Hyundai, Ford a Subaru připravují soukromé společnosti. Podle mě škodováci potřebují více samostatnosti v rozhodování ne, aby jim do toho kecal kde, kdo z celé firmy.
Máš pravdu, že výměna vedení asi by hodně dokázala změnit. Já si také myslím, že je chybou, málo mezinárodní složení celého týmu. Samozřejmě je to jenom můj odhad, ale mimo čechů, němců,dvou francouzů a dvou finů tam nikdo jiný není. Mě by nevadilo kdyby vedl Motorsport třeba nějakej talián nebo anglán.
...jojo...někdo, kdo je nezatížený minulostí ve Škodovce....
Mozna by stacilo stanovovat fin. odmenu zamestnancum SM v zavislosti na vysledcich. Treba by to najednou slo ;)
Milan PB
25.10.2003, 02:32
Příští rok Fábia změní Design a tvar karoserie.Pokud se tam dá i nový motor o kterém se tu taky píše bude to asi uplně jiné auto.Třeba letos zkoušej ty ostatní věci?
Mas na mysli zmeny designu jakozto zmenu barevneho provedeni, nebo zmenu v dusledku zmen na karoserii z duvodu nutnych zmen na aerodynamice vozu?
quote:
Příští rok Fábia změní Design a tvar karoserie.Pokud se tam dá i nový motor o kterém se tu taky píše bude to asi uplně jiné auto.Třeba letos zkoušej ty ostatní věci?
Milan PB
25.10.2003, 12:20
Všechno aerodynamika , barvy i křídlo by mělo být jiné.
Cetl jsem jen posledni stranku kazdy ma svuj nazor - muj nazor je ten ze je to predevsim o penezich a pak o lidech.
Ale Fabka je alespon hezka...:-)
Tak myslim, ze design co se barev tyce se libi temer vsem (alespon po predstaveni). Pujde tedy o zmenu barev vlivem nejakeho sponzora?
Aerodynamiku museji predelavat opravdu z duvodu moc velkych pritlaku na napravy?
quote:
Všechno aerodynamika , barvy i křídlo by mělo být jiné.
Ac jsem fanousek Skody(jako my vsichni tady), jsem realista a divil bych se, kdyby Motorsport dostal prachy i pro pristi rok. Vzdyt je to hruza!
Koncern setri tak, ze nema penize na oba Junior 1600 a oba piloti si naklady plati. A to Katajamaeki neni zadnej sra.!
Já to vidím asi tak, že škoda má poslední šanci v sezoně 2004. Kdyby skončila s takovými výsledky jako letos, tak bych se divil, kdyby ji koncern dále trpěl. Pořád ale stále věřím, že to Toni s Fábii dokáže.
:P
quote:
Ac jsem fanousek Skody(jako my vsichni tady), jsem realista a divil bych se, kdyby Motorsport dostal prachy i pro pristi rok. Vzdyt je to hruza!
Koncern setri tak, ze nema penize na oba Junior 1600 a oba piloti si naklady plati. A to Katajamaeki neni zadnej sra.!
Zase si tolik nefandi. Ty na realistu fakt nemáš, seš ortodox pesimista, přiznej si to a nelži sám sobě...
To jiri:
Já si myslím, že na Super 1600 nemají právě proto, že peníze jdou jen od pilotů. Pokud vím tak v posledních deseti letech nikdy neexistovalo něco jako tovární tým VW. Všechny Kity co se tam vyvíjely byly jen pro komerční bázi. Výrobce homologoval sadu věcí, které se tam mohli na přání zákazníka namontovat a tým co auto koupil to všechno musel sám ladit. Seriozně se tomu věnovali akorát v Anglii pro jejich mistrovství. A protože si Polo koupili jen dva lidi tak se ani nedivím, že vývoj jaksi stagnuje, protože jejich provozovatel taktak zaplatí provoz. Jiří myslím, že tyhle dvě situace nelze srovnávat.
Patrik Cooper
26.10.2003, 17:13
quote:
Motorsport dostal zelenou na tři roky.Letošní rok je první!Nefinancuje jej koncern, ale Škoda auto jako fabrika.Už to tady padlo mnohokrát, až bude FABIA jezdit tak dlouho jako ostatní a nebude mít výsledky tak budu souhlasit že je to SHIT.Ale po tak krátké době jejího nasazení vynášet soudy "je to hrůza" se mi zdá poněkud předčasné.Doba hájení by měla skončit na MONTE 2004.Nikdo z nás nezná pravé důvody proč nejede rychleji(možná AGNUS).Třeba opravdu mají v restriktoru"ponožku" a nechtějí ukázat její opravdový výkon.
Přesně tak.Rozpočet od Škoda-Auto byl schválenej zatím do roku 2005 včetně.
Dnes řekl p. Kohoutek, že se za ty tři asfaltové podniky mnoho naučili, ale ty soutěže protože byly časově tak blízko sebe, nestihli všechny poznatky převézt do praxe. Každopádně ale vidí příslib do budoucna.
Ostatně jako vždycky!Pochvalu dostává Kohoutek za vynechání slova potenciál.
Monte je za chvíli - co myslíte, že se stane za zázrak a Fabie bude stačit "silné čtyřce"?
quote:
Dnes řekl p. Kohoutek, že se za ty tři asfaltové podniky mnoho naučili, ale ty soutěže protože byly časově tak blízko sebe, nestihli všechny poznatky převézt do praxe. Každopádně ale vidí příslib do budoucna.
mm
quote:
To jiri:
Já si myslím, že na Super 1600 nemají právě proto, že peníze jdou jen od pilotů. Pokud vím tak v posledních deseti letech nikdy neexistovalo něco jako tovární tým VW. Všechny Kity co se tam vyvíjely byly jen pro komerční bázi. Výrobce homologoval sadu věcí, které se tam mohli na přání zákazníka namontovat a tým co auto koupil to všechno musel sám ladit. Seriozně se tomu věnovali akorát v Anglii pro jejich mistrovství. A protože si Polo koupili jen dva lidi tak se ani nedivím, že vývoj jaksi stagnuje, protože jejich provozovatel taktak zaplatí provoz. Jiří myslím, že tyhle dvě situace nelze srovnávat.
Ten zlom ve financovani nastal ale po San Remu. Katajamäki nevedel najednou co bude s autem. A uz se hrozi pravnikama...
quote:
Vitez musi byt vzdy lepsi nez konkurence.
Aby Skoda "zajela" monte 2004, musi se stat "zazrak" u Skody, cili musit dojit k radikalnimu zlepseni casu a na druhe strane konkurence nesmi udelat ani krok dopredu.
Gardemeister vcera valel, protoze se jelo za moc moc tezkej podminek, po silnice se lila voda a to Tonimu vyhovovalo. O aute, nastesti, tento vysledek moc nerika...
To jiri:
Máš pravdu, že o autě tento výsledek moc neříká, ale všichni měli stejné podmínky. Proto si myslím, že nedělní výsledky se musí počítat. Nebylo to jako na dvou předchozích rally, kdy v době odjezdu ze servisu bylo sucho, kdo riskoval tak se zlepšil atd.
Mohl by mi někdo vysvětlit jednu věc. Škodováci si ztěžují na malý výkon motoru proti konkurenci. Všichni výrobci svorně udávájí výkon motoru 300k. Didi v rozhovoru otevřeně mluvil o nutnosti zvýšení počtu koní. Škodovka tohoto výkonu ještě nedosahuje nebo všichni ostatní lžou a vlastně porušují předpisy?
Všichni ostatní tam maj víc než Škoda.U Octavie EVO III se prej dostali na 325 koní, u Subaru a Citroenu jsou někde kolem 330 - 340 a Ford bude ještě dál.Ty koně dělá hlavně ALS a elektronika.Jinak WRC má mnoho programů motoru (přejezdovej, na RZ, nouzovej, atd.)Tím pádem si jakoby můžeš měnit výš výkonu vozu.
Myslíš si že kdby WRC mělo "jenom" 300 koní že by to trakhle letělo?
Ale v dnešní době nejde o výkon ,ale o točivý moment.
Škoda u svého motoru píše že má točivý moment 600N.m., kdyby takový opravdu byl, tak b byla reálná šance na titul.Bohužel tak daleko nikdo ještě není.
quote:Škodovka tohoto výkonu ještě nedosahuje nebo všichni ostatní lžou a vlastně porušují předpisy?
Všichni jakoby legálně porušujou předpisy.
Ty čísla která jsem uvedl je hrubej odhad tak +-5 koní.
Upravil - Častulik 28 Oct 2003 10:37:27
quote:
To jiri:
Máš pravdu, že o autě tento výsledek moc neříká, ale všichni měli stejné podmínky. Proto si myslím, že nedělní výsledky se musí počítat. Nebylo to jako na dvou předchozích rally, kdy v době odjezdu ze servisu bylo sucho, kdo riskoval tak se zlepšil atd.
Zaslechl jsem něco o tom,že má zítra Škoda Motorsport testovat Fabii WRC "někde" na Moravě.To někde je Podkopná Lhota a budou testovat na RAC.Nevíte někdo víc??
Karbonyl
29.10.2003, 01:59
quote:
Zaslechl jsem něco o tom,že má zítra Škoda Motorsport testovat Fabii WRC "někde" na Moravě.To někde je Podkopná Lhota a budou testovat na RAC.Nevíte někdo víc??
Tadyk se vyloženě nabízí otázka, jestli je to místo zvolené kvůli dobrým šotolinám, nebo proto, že je to u Krestova baráku :D (i když Roman teď vlastně žije v Luhačovicích, žejo... :) )
*JH*
Ještě bych doplnil, že hodně záleží na průběhu kroutícího momentua průběhu výkonu....třeba ta Octa fakt měla 600Nm, ale jen v úzkém pásmu otáček....
quote:
Všichni ostatní tam maj víc než Škoda.U Octavie EVO III se prej dostali na 325 koní, u Subaru a Citroenu jsou někde kolem 330 - 340 a Ford bude ještě dál.Ty koně dělá hlavně ALS a elektronika.Jinak WRC má mnoho programů motoru (přejezdovej, na RZ, nouzovej, atd.)Tím pádem si jakoby můžeš měnit výš výkonu vozu.
Škoda u svého motoru píše že má točivý moment 600N.m., kdyby takový opravdu byl, tak b byla reálná šance na titul.Bohužel tak daleko nikdo ještě není.
quote:Škodovka tohoto výkonu ještě nedosahuje nebo všichni ostatní lžou a vlastně porušují předpisy?
Kdyby to tak bylo tak to auto bylo na asfaltu jedno z nejlepších.Myslim že by pro jezdce nebyl problém se v každé zatáčce trfit do ty správný křivky, aby to auto pak vytáhlo těch 600N.m.
Ale mít v autě 600 krouťák kdekoli je, tak Octa nebyla nikdy tak pozadu.
Upravil - Častulik 29 Oct 2003 10:09:39
Já zase něco napíšu,
už jsem psal o tom, že tady věčně někdo píše nesmysly jenom pro to, aby byl zajímavej - zbytečně nám motá hlavu, protože tomu někdo uvěří..
1) Nikdo předpisy neporušuje - uváděných 300k, není limit stanovený nějakým omezovačem výkonu, ale vypočítaná hodnota daná především předepsaným průměrem restriktoru - to, že nejlepší tuto hodnotu převyšují, je dáno především novými technologiemi, nikoliv porušováním předpisů.
2)Ty koně nedělá v žádném případě ALS - to je nesmysl - ALS nemá na výkon žádný vliv - to ví každý, kdo o technice WRC něco ví - má úplně jiný účel...
3) Jak je to s točivým momentem u Škody - 600Nm, nevím, ale určitě nekecaj, ostatní uvádí nižší, ale pravděpodobně ho mají v daleko širší škále otáček, takže daleko použitelnější...
Tak a teď mi nadávejte, já budu čekat, jestli notoričtí kecalové konečně přestanou psát nesmysly a bude to tu seriozní, abychom se tady něco dozvěděli .
quote:
Ad. Škodovka a výkony. Není to jenom o absolutním výkonu motoru. Je to o jeho průběhu. Pravda je že WRC používají EURO6 elektroniku a tak není problém kdykoliv za jízdy křivku měnit. Konečně pak je to taky o převodovce a rozvodu 4*4. Tam se taky ledacos ztratí. Motor na stolici asi ukáže jinej výkon a průběh než na válci.
O tom zda 300Hp auta mohou či nemohou danou trať zaject tak rychle či ne, je docela liché polemizovat ... stačí rozdíl ve směsi pneumatik a výsledek je někde jinde. A to jsou jenom pneumatiky, možností co na WRCu nastavit jsou tři .... :)))
Škodovka má asi dobrou platformu ve Fabce, je ale otázkou jak moc dokáže nastavit ten většinový zbytek. Zatím co jsem slyšel tak jednou nedojeli na převodovku, pak se jim zase udejchal motor, tuším že Aureol jednou rozchroupnul středový difr. To nezní jako spolehlivá a dobře fungující technika. Tak možná příští rok jim bude fungovat slušně.
Na co vypadl Auriol ted?
Cetl jsem neco o spojce, videl jsem fotku, jak Auriol schani u divaku hasicak a hori mu v motoru vlevo(pred ridicem). komentuji to tak, ze vlastni hasicak nepomohl a az voda od divaku to uhasila....
No nevím, ale jestli mu hořelo v motoru ... tak asi na hoření v motorovém prostoru ;)
A jak je to upraveno v řádech?? Hodnota 300 koní je jako maximální nebo je tam uvedena jen hodnota průměru restriktoru??
MravenecZ
29.10.2003, 12:20
V řádech je uvedena velikost restriktoru. Jinak je to přesně tak jak uvádí face. Opravdu ALS je v autě kvůli něčemu jinému, než kvůli více koním. Jinak těch 600 N.m. je reálných, ale jako špičková hodnota. Je potřeba aby se vhodně sladila křivka průběhu toč. momentu a výkonu a to bylo k dispozici v co nejširším spektru otáček. V tom byl u škodováckého motoru problém. S motorem ve fábii je problém v tom, že došlo k zástavbě motoru z Octávie do Fábie a muselo se předělávat umístění některých agregátů, které byly původně navrženy jinak. Kdyby to bylo jenom tak, že se vzal motor z Okty a šoupnul nezměněný do fábie nebyly by ty problémy s motorem co jsou teď. Navíc docházelo a dochází k jistému nespecifikovanému diletantství v motorsportu co se montáží a údržby týká. Bohužel to tady nemůžu dále rozvádět.
Možná by to chtělo také říci co to ALS je, resp. hlavně co ALS dělá. Všechny Turbo-motory trpí Turbo-Gap dírou ve výkonu než se znova Turbo "natlačí". ALS tuto mezeru eliminuje. Tedy na výkon auta vliv má, ale řekněme marginální.
btw. Jinak 300Hp opravdu není nikde specificky uveden. Problém je v tom že pokud do motoru nedostanete vzduch nedostanete z něj výkon a o tom to je. :)
[quote]
Mno,dobry...nechtelo by se jeste nekomu (kdo tomu rozumi)napsat neco vic o ALS-princip a smysl je jasnej,ale jestli nekdo vi,jaky rozdily jsou mezi jednotlivyma znackama,trendy....
Škodovka s tim ma (nebo mela?)taky obcas problemy-odchazelo turbo
MravenecZ
29.10.2003, 17:32
quote:
Možná by to chtělo také říci co to ALS je, resp. hlavně co ALS dělá. Všechny Turbo-motory trpí Turbo-Gap dírou ve výkonu než se znova Turbo "natlačí". ALS tuto mezeru eliminuje. Tedy na výkon auta vliv má, ale řekněme marginální.
:I ani "marginální". Výkon je jasně definovaná veličina a i bez ALS by ten motor dosáhl toho udávaného výkonu, ale ne tak rychle po změně otáček. ALS se totiž stará o eliminaci turbo efektu. (Turbo lag effect) tj. každé turbo má tedy prodlevu než "naběhne" na patřičné otáčky a začne dávat patřičný tlak. No a pomocí benzínu, který se vstřikuje poměrně složitě a přesnou dávkou dochází k hoření zrovna v momentě kdy je turbo "odstavené" a tím k zachování tlaku. Svojí úlohu v tom hraje i Pop-off ventil.
Sentinel
29.10.2003, 17:38
quote:
Zaslechl jsi dobře.Bylo to SUPER!!!Zvlášť pro takové jako jsem já,šotolinou nezasažení.Testoval tam na 100% Toník,ale nejsem si jistý,zda při pár průjezdech v autě neseděl nekdo jiný...
quote:
quote:
Zaslechl jsi dobře.Bylo to SUPER!!!Zvlášť pro takové jako jsem já,šotolinou nezasažení.Testoval tam na 100% Toník,ale nejsem si jistý,zda při pár průjezdech v autě neseděl nekdo jiný...
Kde to přesně bylo?
Roman se včera parkrát svezl,aby zjistil jak má nastavené auto Toni.Dneska bude jezdit Roman a nastavovat auto podle sebe a pak to bude porovnávat s včerejším Toniho nastavením...
quote:
Roman se včera parkrát svezl,aby zjistil jak má nastavené auto Toni.Dneska bude jezdit Roman a nastavovat auto podle sebe a pak to bude porovnávat s včerejším Toniho nastavením...
S tím Romanem už to začíná být fakt síla... Začínám mít takový šimrání v podbřišku, že budu příští rok chodit po tratích MS s českou vlajkou a mikinou Škoda Motorsport :I
quote:
Takže jestli jsem to správně pochopil, tak dneska budou pokračovat, můžeš naznačit kde a zhruba kdy. Rád bych se tam podíval, ale nerad bych tam přijel, až bude po všem.
quote:
quote:
quote:
Kde to přesně bylo?
Projedeš Podkopkou nahoru na točnu (k myslivecké chatě) a tam se dáš úzkou asfaltkou do kopce. Ta potom přechází v rozbitou lesní cestu. Potom dojedeš na křižovatku, kde se dáš doprava a tam už dojedeš k pásce. Byl jsem tam včera taky a odcházel jsem z tama s takovým nadšením, jaké jsem už necítil dlouho! Dokonce to vypadalo, že se pojede na sněhu, ale než vyjeli,tak bohužel roztál. První průjezdy byly opatrnější, ale potom se do toho Toník pustil s takovou vervou, že se nám úplně tajil dech (když kolem nás projížděl dveřmi napřed). Při jednom průjezdu dokonce i urazil zadní nárazník. Potom jsem jenom viděl nějaké diváky, jak si ho nesou domů. Nikdy jsem nevěřil, že se dá na šotolině tak rychle vystartovat!! Už se nedivím Agnusovu nadšení po testování v Bělé. Odcházel jsem s úplně stejným pocitem! Mám to i všechno natočené na kameře.
GO ŠKODA GO!!!
quote:
quote:
Takže jestli jsem to správně pochopil, tak dneska budou pokračovat, můžeš naznačit kde a zhruba kdy. Rád bych se tam podíval, ale nerad bych tam přijel, až bude po všem.
No já tam nebyl,ale kluci říkali,že se začalo jezdit až večer.Dneska se tam taky chystám,asi budou jezdit už někdy dopoledne...
quote:
quote:
:I ani "marginální". Výkon je jasně definovaná veličina a i bez ALS by ten motor dosáhl toho udávaného výkonu, ale ne tak rychle po změně otáček. ALS se totiž stará o eliminaci turbo efektu. (Turbo lag effect) tj. každé turbo má tedy prodlevu než "naběhne" na patřičné otáčky a začne dávat patřičný tlak. No a pomocí benzínu, který se vstřikuje poměrně složitě a přesnou dávkou dochází k hoření zrovna v momentě kdy je turbo "odstavené" a tím k zachování tlaku. Svojí úlohu v tom hraje i Pop-off ventil.
Jasně a tím dochází k tomu že auto má dostatek výkonu ... takže v podstatě má marginální vztah k výkonu. :)
To Sin: Jenže já jsem již pár testování předtím viděl ;) Nebylo to nadšení z toho, že jsem slyšel a viděl WRC, ale spokojenost z toho, že se konečně Fabia začíná alespoň přibližovat konkurenci...
Víte někdo kdy se dneska přesně začne testovat,teda jestli se bude jezdit.Já ale myslím,že bude...
Tak pánové nenechte se prosit a aspoň naznačte, zda se bude dneska nad Podkopnou testovat a do kdy. My to na Vás nepráskem, prostě pojedu náhodou kolem....
quote:
Víte někdo kdy se dneska přesně začne testovat,teda jestli se bude jezdit.Já ale myslím,že bude...
Včera se říkalo, že by se mělo začínat hned o půl osmé ráno, ale bohužel to nevím jistě, protože dnes tam nemůžu být.
Byl jsem tam včera,jezdil Toni a bylo to něco neskutečného.Tonda jezdil jen tak v mikině a teplákách Adidas,přilbu na hlavě.Panuje tam velmi pohodová atmosféra.Ale Malinu jsem tam po celý den neviděl,má jezdit dnes nebo snad i zítra??Je to ale parádní pohled na Fábii smýkající se po úzké rozbahněné lesní cestě.
Dopoledne se ale víc opravovalo než jezdilo - problémy s tlumiči a palivovým čerpadlem.
Nejlepší přístup: Trnava,příjezd od slušovic,na kostkách doprava,(vlevo směr podkopná) a jede se po RZ Kopná.Tak 3km a je nalevo velká hájenka,asfaltka uhne doprava,doleva lesní cesta,je tam zákaz,ale jeďte dál a tak 1km dojedete až Motorsportu do kuchyně.Je tam servisní kamion a budou jezdit celý den.Už prý začali.
Fakt to stojí za to.
PS:Toni je fakt takový klučina s velkou hračkou...
Kurna chlapy,ze bych utek z prace?-))
Mam to par kilaku.
Kurna nevite nekdo dokdy tam dnes jsou?
Naprosty souhlas ...
quote:
Já zase něco napíšu,
už jsem psal o tom, že tady věčně někdo píše nesmysly jenom pro to, aby byl zajímavej - zbytečně nám motá hlavu, protože tomu někdo uvěří..
1) Nikdo předpisy neporušuje - uváděných 300k, není limit stanovený nějakým omezovačem výkonu, ale vypočítaná hodnota daná především předepsaným průměrem restriktoru - to, že nejlepší tuto hodnotu převyšují, je dáno především novými technologiemi, nikoliv porušováním předpisů.
2)Ty koně nedělá v žádném případě ALS - to je nesmysl - ALS nemá na výkon žádný vliv - to ví každý, kdo o technice WRC něco ví - má úplně jiný účel...
3) Jak je to s točivým momentem u Škody - 600Nm, nevím, ale určitě nekecaj, ostatní uvádí nižší, ale pravděpodobně ho mají v daleko širší škále otáček, takže daleko použitelnější...
Tak a teď mi nadávejte, já budu čekat, jestli notoričtí kecalové konečně přestanou psát nesmysly a bude to tu seriozní, abychom se tady něco dozvěděli .
quote:
MravenecZ
30.10.2003, 17:24
[/quote]
Jasně a tím dochází k tomu že auto má dostatek výkonu ... takže v podstatě má marginální vztah k výkonu. :)
[/quote] :? :) :D
quote:
Byl jsem tam včera,jezdil Toni a bylo to něco neskutečného.Tonda jezdil jen tak v mikině a teplákách Adidas,přilbu na hlavě.Panuje tam velmi pohodová atmosféra.Ale Malinu jsem tam po celý den neviděl,má jezdit dnes nebo snad i zítra??Je to ale parádní pohled na Fábii smýkající se po úzké rozbahněné lesní cestě.
Dopoledne se ale víc opravovalo než jezdilo - problémy s tlumiči a palivovým čerpadlem.
Nejlepší přístup: Trnava,příjezd od slušovic,na kostkách doprava,(vlevo směr podkopná) a jede se po RZ Kopná.Tak 3km a je nalevo velká hájenka,asfaltka uhne doprava,doleva lesní cesta,je tam zákaz,ale jeďte dál a tak 1km dojedete až Motorsportu do kuchyně.Je tam servisní kamion a budou jezdit celý den.Už prý začali.
Fakt to stojí za to.
PS:Toni je fakt takový klučina s velkou hračkou...
Díky za popis, našel jsem to bez problémů, bohužel jsem se nedostal z práce dřív, takže když jsem tam přijel, zrovna končili, akorát jsem si pěkně zasr.. auto. Počasí bylo opravdu anglické - zima, bláto, déšť.
Záviděl jsem šťastlivcům, kteří spokojeně odcházeli.
Jedinou satisfakcí bylo, že když jsem přijel do Podkopky, tak tam zrovna před hasičárnou Fábku umývali a ten mladý němčour nás nechal sednout za volant. Super pocit, ale hrozně málo místa. Škoda, že už byla taková tma. Jen mě překvapilo, že na přístrojové desce nebyl žádný display (byl jen u spolujezdce), divné na to, jak je to auto prošpikované elektronikou.
Ja jsem šel dneska ráno kolem ŠM a viděl jsem jak tam zrovna vykládali zřejme tu fabii co jste psali že ji testovali (neměla zadni nárazník), ale nějak jim nejela, zřejmě jim prokluzovala spojka. Tak mně tak napadlo jestli neměla podobnou závadu jako Auriol ve Španělsku? Nevíte o tom někdo něco?
Dobrá
quote:
Ja jsem šel dneska ráno kolem ŠM a viděl jsem jak tam zrovna vykládali zřejme tu fabii co jste psali že ji testovali (neměla zadni nárazník), ale nějak jim nejela, zřejmě jim prokluzovala spojka. Tak mně tak napadlo jestli neměla podobnou závadu jako Auriol ve Španělsku? Nevíte o tom někdo něco?
Dobrá
To byla určitě ona, ale včera odjela po svých.
Dobrá
[/quote]
[/quote]
No když jsem šel rano okolo tak byla vyjeta z kamionu nekdo v ni seděl a vypadalo že se sni pokouší rozjet, ale nějak to nejde. Tak nevím.
quote:
Dobrá
[/quote]
No když jsem šel rano okolo tak byla vyjeta z kamionu nekdo v ni seděl a vypadalo že se sni pokouší rozjet, ale nějak to nejde. Tak nevím.
[/quote]
Akorát jim to při rozjezdu 2x chcíplo, tak to nechali zahřát a pak už jeli. Ale vzhledem k tomu jak i spodek auta stříkali hasičskou hadící, tak se jim mohla dostat někde voda, nebo něco nepřiměřeně zchladit a nějaké čidlo zazlobilo.
quote:
To Sin: Jenže já jsem již pár testování předtím viděl ;) Nebylo to nadšení z toho, že jsem slyšel a viděl WRC, ale spokojenost z toho, že se konečně Fabia začíná alespoň přibližovat konkurenci...
Jak moc zrovna tohle poznáš jen podle testování?? ;)
Upravil - spex 31 Oct 2003 14:26:08
Stačí porovnat pár časů a získat správné údaje... ;) Je blíže Fabia konkurenci než na San Remu nebo není?
quote:
Jak moc zrovna tohle poznáš jen podle testování?? ;)
Viděl někdo z vás v pátek sportovní noviny na NOVĚ.
Kočanda Nováková se tam uplně rozplívala nad tím,že ŠM "tajně testovala novou Fábii v lesích na zlínsku a naše kamery byli u toho"!!
Tak by mě zajímalo,jestli někdo z Novy čte naše fórum a nebo jestli jsou tak dobře informováni.
Jo a jinak tam byli ve středu 3 týpci s kamerou a velkým mikrofonem.Pořád tam pobíhali a snažili se najít co nejlepší místo.Štáb jak Eurosport.Ale bylo na nich vidět,že jsou na rally poprvé a že o tom moc neví.Nakonec vyšlo najevo,že natáčí druhý díl Bourá jen blb.Pořád se nás ptali,jestli tomu rozumíme a jestli třeba nestojí blbě v zatáčce.A taky že stáli.A nejhorší bylo,že natáčeli zvuk ještě dlouho po odjetí Fabky a všichni kolem museli být potichu....A to při takových super průjezdech prostě nejde!!!!!!!!
Škoda že nikdo zvás co jste tan byli neměl kameru, nějáké zaběry by se hodily, taky bych se rád mrknul :-))
quote:
Viděl někdo z vás v pátek sportovní noviny na NOVĚ.
Kočanda Nováková se tam uplně rozplívala nad tím,že ŠM "tajně testovala novou Fábii v lesích na zlínsku a naše kamery byli u toho"!!
Tak by mě zajímalo,jestli někdo z Novy čte naše fórum a nebo jestli jsou tak dobře informováni.
tak tu můžeme zveřejnit jako že se někde bude konat zase nějakej "tajnej test" kterej bude samozřejmě vymyšlenej a štáb novy na to skočí a pojede natáčet žhavý novinky a vono tam nic nebude :-)))))))
quote:
[/quote] :? :) :D
[/quote]
Nevím, ale myslím že výkonová křivka motoru bez ALS je jiná než s ALS ... tedy z toho můj vývod že má vztah k výkonu. ;)
http://auto.impuls.cz/index4.php?main=1&rubrika=7&clanek=10441
Tak to je docela bomba ne? Určitě vyrazím se na ten zázrak podívat na vlastní oči...
quote:
quote:
:? :) :D
[/quote]
Nevím, ale myslím že výkonová křivka motoru bez ALS je jiná než s ALS ... tedy z toho můj vývod že má vztah k výkonu. ;)
[/quote]
Proč by výkonová křivka u motoru s ALS měla vypadat jinak? Třeba u rychlostní charakteristiky?
Upravil - Rajnold 03 Nov 2003 14:49:24
Podle mne je vykon jakozto fyz. velicina stejna u motoru bez/s ALS, ale u prvniho ho dosahne pozdeji a u druheho drive.
quote:
quote:
quote:
:? :) :D
[/quote]
Proč by výkonová křivka u motoru s ALS měla vypadat jinak? Třeba u rychlostní charakteristiky?
[/quote]
[/quote]
[/quote]
Myslím že výkonový křivka motoru je jenom jedna, ale s ALS bude motor mít zvýšený plnící tlak i při otáčkách kdy turba motorů bez ALS nebudou mít potřebné otáčky.
Netvrdím že ALS řídí výkon motoru o to se stará ECU ale že ALS má k výkonu motoru vztah.
quote:
[/quote]
Myslím že výkonový křivka motoru je jenom jedna, ale s ALS bude motor mít zvýšený plnící tlak i při otáčkách kdy turba motorů bez ALS nebudou mít potřebné otáčky.
Netvrdím že ALS řídí výkon motoru o to se stará ECU ale že ALS má k výkonu motoru vztah.
[/quote]
Vidim to tak,ze ve "stacionarnim"nebo "ustalenem" stavu to bude jedno,pokud dojde k nejake zmene-bude to jinak-bude tam diky ALS po opetovnem pridani plynu vyssi plnici tlak a tomu odpovidajici krivka.Ale vyssi hodnota max. vykonu asi sotva.
MravenecZ
03.11.2003, 19:06
Vidim to tak,ze ve "stacionarnim"nebo "ustalenem" stavu to bude jedno,pokud dojde k nejake zmene-bude to jinak-bude tam diky ALS po opetovnem pridani plynu vyssi plnici tlak a tomu odpovidajici krivka.Ale vyssi hodnota max. vykonu asi sotva.
[/quote]Asi tak nějak...
MravenecZ
03.11.2003, 19:08
Hele SEATE: Už si se do toho moc zamotal. Přečti si první příspěvek kterým jsem reagoval na úvahy o ALS a uvidíš, že jsme se nakonec dostali k jádru pudla. Zdar
quote:
Dobrá
http://www.rallyfan.cz/foto.php?foto=1058.jpg&width=800&height=500
quote:
[quote]quote:
Dobrá
http://www.rallyfan.cz/foto.php?foto=1058.jpg&width=800&height=500
Tak to byla asi ona :-)
MravenecZ OK. takže se shodneme že má marginální vztah k výkonu. Protože všichni tu vědí že výkon je vždy veličina vztažená k otáčkám a nedá se s ní počítat jako s veličinou stacionární. :)
Chlapci, už ukončete tuto zajímavou debatu. Největší vliv na výkon má to, jak šlape pilot na ten pravý pedál :D :D :D
quote:
Chlapci, už ukončete tuto zajímavou debatu. Největší vliv na výkon má to, jak šlape pilot na ten pravý pedál :D :D :D
V MR ano, v MS to už nestačí....
mm
Občas je dobré šlápnout i na ten levý, ne? 8D
quote:
MravenecZ OK. takže se shodneme že má marginální vztah k výkonu. Protože všichni tu vědí že výkon je vždy veličina vztažená k otáčkám a nedá se s ní počítat jako s veličinou stacionární. :)
Ne! zas jinak,ale precti si radky vyse znovu,vice to tu nema cenu rozebirat
Ne. Ten levý tě jenom zpomaluje 8D
quote:
Občas je dobré šlápnout i na ten levý, ne? 8D
Jo správně, dopředu, dopředu, zpátky ni krok :-)))
Já si vždycky myslel, že levej pedál je jen na parkování . :D
quote:
quote:
Což o to já je znám. :) Jenom nechápu proč je tak těžké uznat docela zjednou pravdu že ALS má určitou měrou dopad na výkon vozu. Beru že nezvedne hodnotu max. ani o píď, ale docela zajímavě pohne s křivkou výkonu v nižších otáčkách. ;)
quote:
quote:
quote:
Což o to já je znám. :) Jenom nechápu proč je tak těžké uznat docela zjednou pravdu že ALS má určitou měrou dopad na výkon vozu. Beru že nezvedne hodnotu max. ani o píď, ale docela zajímavě pohne s křivkou výkonu v nižších otáčkách. ;)
Urcitou merou ano,ale ne tak,jak to popisujes ty.Konec,howgh.
Nějaký marginálně imaginární souvislosti ALS k výkonu mě nezajímají.
Již delší dobu tady Agnus neprognozoval nějakou zlepšenou formu Fabie, nevítě někdo co máme očekávat od Toníka na šotolině? Je tu reálná šance na zlepšení - myslím výrazné zlepšení! Ne nějaké postupné odkrýván potenciálu! A Jak to Škodovka plánuje s novou hologací, bude je dělat 1 X ročně jako konkurence, nebo opět po delších časových intervalech, jako tomu bylo v případě modernizace Octavie?
Už se nemůžu dočkat výsledků z prvních RZ! Toni, let`s go!
quote:
Nějaký marginálně imaginární souvislosti ALS k výkonu mě nezajímají.
Již delší dobu tady Agnus neprognozoval nějakou zlepšenou formu Fabie, nevítě někdo co máme očekávat od Toníka na šotolině? Je tu reálná šance na zlepšení - myslím výrazné zlepšení! Ne nějaké postupné odkrýván potenciálu! A Jak to Škodovka plánuje s novou hologací, bude je dělat 1 X ročně jako konkurence, nebo opět po delších časových intervalech, jako tomu bylo v případě modernizace Octavie?
Už se nemůžu dočkat výsledků z prvních RZ! Toni, let`s go!
1,Podivej se do starrtovni listiny a je vec jasna...
2,Agnus Ti muze neco naznacit, pripojit smajlika, vic moc necekej..
Sofchy: Skoda,ze te to nezajima,tohle je totiz forum o technice :-) Prijde mi skoda diskutovat o vecech,kterym tu leckdo nerozumi a cekam,ze se tu neco dovim,pripadne napisu neco,o cem vim neco sam.
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.