Zobrazit v plné verzi : Motory, převodovky, diferenciály ... a vše kolem.
Dost by mě zajímalo, s jakým nastavením diferů jezdí 4x4. Šotolina, asfalt ... co na mokru?
Mění se svornost diferenciálu a nhrávaj se mapy, ale nastavení na šotolinu není jen diferák, ale sopousta jinej chvěcí jako tlumiče, pružiny, stabilizátory a tyk se musí nsatvit mapy motoru.
jaký má bejt to nastavení tak to ti tady asi nikdo neřekne, ale je tu mnoho lidí kteří o technice ví dost.
Log. to není jenom o difech ... jen mě zajímalo jak se mění svornost v závislosti na povrchu.
btw. co se nastavuje na stabilizátorech?
Na elektronických stabilizátorech se může určitě nasatvit mnoho věcí, ale jaké to přesně jsou to ti poví jen lidi od Peugeotu a Citroenu.
A těch tu asi moc není, co? :-)
Škoda je že při těch možnostech sem redakce "nepřivlekla" nějakého mechanika. Je to tak trochu jako jíst jenom borůvky místo celého koláče. :) (sorry za kritiku takhle z čerstva)
To není vůbec špatnej nápad, dát si něcio jako malej CHAT s mechanikem třeba od Kopeckýho?
Upravil - Častulik 27 Oct 2003 12:41:23
SUPER! :) Pokec s panem Arazimem by byl také cool! Co jsem slyšel od lídí kteří jezdí "civilními" Lancer EVO VII. je to odborník na slovo vzatý.
btw. Doufám že bude velké avízo před tím chatem, nerad bych to zaspal :)))
Připadá mi, že si to představujete jak Hurvínek válku pánové... :D
Mohl by jsi trochu blíže specifikovat Icome?
Bylo by urcite zajimyvy pokecat si s nejakym mechanikem :-))
Hašan
SABOTAGE
23.11.2003, 16:28
NIC NENÍ NEMOŽNÉ.
V nejbližších dnech se pokusím sehnat někoho ze známých, kteří by byli ochotni na několik takových otázek odpovědět. Takž si je pěkně připravte. Avízo příjde.
andy susak
23.12.2003, 01:20
Co si mám představit pod pojmem mapa diferenciálu nebo motoru?
ať žije rally a Škoda FABIA WRC
Mapa motoru nebo diferenciálu podle mě znamená počítačové nastavení oné věci jak se má v určité sitauaci chovat.podle podmínek to mění svornost.Co se týká map motoru o tom moc nevim, četl jsem o tom v časopise Rally v rozhovoru s Romanem Krestou
andy susak
23.12.2003, 20:39
No já myslel, že třeba fakt do toho kompu autě naházej mapu RZ. A při spolupráci s GPS, která je dost přesná, třeba na šotolinovém úseku změní diferenciál svornost atd.
Pro zájemce o to, jak funguje kontrola a nastavování motoru přes počítač doporučuju http://www.michl-motorsport.cz , kde je dopodrobna popsán na několika stánkách jejich management system, datalogger a tester. Vstup přes červené logo MM - elektronika.
MravenecZ
27.12.2003, 12:35
quote:
No já myslel, že třeba fakt do toho kompu autě naházej mapu RZ. A při spolupráci s GPS, která je dost přesná, třeba na šotolinovém úseku změní diferenciál svornost atd.
Něco takového možná bude v rally fungovat, ale ne dřív než v roce 2036....
Spíšt ty mapy mění průběh točivého momentu anebo výkonovou křivku.
Chtěl jsem se prosím zeptat co způsobuje kolísavé zapískání,které vzniká při přeřazením rychlostí nebo při ubrání plynu např u Fabie WRC http://auto.impuls.cz/souteze/zvuk_wrc.mp3
...děkuji
Karbonyl
06.01.2004, 19:11
No já osobně si myslím, že to pískání je od gum a že je to v důsledku činosti aktivních diferáků. Starší wrca s "normálníma" to nedělají...
*JH*
http://tycky.velkoobchod.cz/img/maleevo.gif
Bohužel ti neodpovím co to spůsobuje, ale já bych jako zdroj hledal někde u turba. Něco podobného můžeš slyšet u Nissana Pulsar z ROTA a také jsem si toho všiml při ME v rallycrossu na kterém jsem byl tuším před třema lety. Diferáky s tím podle mě nemají nic společného.
taky bych to videl na turbo, ikdyz u katdeho auta to zni jinak treba u Stanove octavky jsou to spis vesmirne psouky nez piskani :)
to co je slyšet na tom zvuku u implusů nejou gumy, je to turbo, protože ten člověk co to řídí tak řadí se spojkou a tím pádem ubírá ply a jak je známe tak WRC při ubrání plynu takhle zapíská.
To pelikan:právě to je ono, s pulsarem když chceš zařadit tak musíš taky ubrat plyn.
Karbonyl
06.01.2004, 22:53
Hm, to jsem si zas jednou ulít :D Schválně jsem skouknul nějaký videa a máte pravdu - gumy to nejsou už proto, že to pískání se ozývá i při jizdě na šotolině 8D Nu což...
*JH*
http://tycky.velkoobchod.cz/img/maleevo.gif
quote:
to co je slyšet na tom zvuku u implusů nejou gumy, je to turbo, protože ten člověk co to řídí tak řadí se spojkou a tím pádem ubírá ply a jak je známe tak WRC při ubrání plynu takhle zapíská.
To pelikan:právě to je ono, s pulsarem když chceš zařadit tak musíš taky ubrat plyn.
No a co je to podle tebe za WRCcko????
Hašan
Tak tohle je super tema...tady si clovek doplni znalosti ktere by jinde tezko shanel!
Treba me by zajimalo co jo to ALS. To bude dobra vec na brzdy.
Nebo cim to, ze auto vi kdy ma jet kupredu a kdy do zadu.
NEbo ty mapy. Ja myslel, ze je to zavislost neceho na necem...a pak se krivky rovnaji..aby to bylo tak akorat nekde okolo nejlepsi zavislosti neceho na necem..
Ale ze tam nahravaji auto do mapy to jsem netusil.
ALS (z angličtiny Anti Lag System).Je to systém na eliminování tzv. turboefektu, tedy zkrácení reakční doby motoru na sešlápnutí plynového pedálu.Díky dodatečnému spalování nespáleného paliva ve sběrném výfukovém potrubí umožňuje systém ALS zachování pracovních otáček turbodmychadla i po uvolnění plynového pedálu. Tento komplikovaný proces je řízen řídicí jednotkou motoru v závislosti na mnoha parametrech, jako jsou otáčky motoru a turbodmychadla, teplota, okamžik zážehu, množství vstřikovaného paliva, plnicí tlak, poloha škrticí klapky atd.
MravenecZ
07.01.2004, 10:35
quote:
Spíšt ty mapy mění průběh točivého momentu anebo výkonovou křivku.
Ten můj předchzí příspěvek byl pochopitelně myšlen jako, žert. Jen pro upřesnění.
MravenecZ
07.01.2004, 10:39
ALS tady Jan vysvětlil pěkně, je to přeně opsaná poučka. Ten poipskující zvuk u WRC skutečně dělá turbo, přesněji Pop-off ventil. Zjednodušeně řečeno, turbo si odfukuje přebytečný tlak.
PS: poslední příspěvek od Pawel, jsem nějak nepochopil, ale zní to pěkně. ;)
quote:
S tím by se ani nedalo jezdit, když by ti to pod rukama dělalo pokaždé něco jiného.
To Hašan:Je to Škoda Fabia WRC.
http://www.ewrc.cz/images/icons/fabiawrc.gifČastulík
Upravil - Častulik 08 Jan 2004 13:19:53
Ještě bych chtěl napsat že Pop-off ventil jak psal MavenecZ souvisí také s eliminování turbo díry.Výkonostní propad vzniká uzavřením škrtící klapky při řazení,ale lopatky turbodmychadla se při tom otáčí dál,ale tlak který vyprodukují nemá kam odejít.Tím vznikne přetlak, který rotaci lopatek zastaví.Po zařazení dalšího rychlostního stupně a sešlápnutí plynu se turbína roztáčí od začátku.Pokud se sériový odfukový ventil nahradí ventilem pop-off, vypouští se přetlak volně do atmosféry a lopatkám turbodmychadla tak nic nebrání zůstat v otáčkách,a ihned po přeřazení je potřebný plnící tlak a pravě při tom odfuku vzníká syčívý zvuk jak psal MravenecZ.
andy susak
08.01.2004, 11:59
quote:
Ještě bych chtěl napsat že Pop-off ventil jak psal MavenecZ souvisí také s eliminování turbo díry.Výkonostní propad vzniká uzavřením škrtící klapky při řazení,ale lopatky turbodmychadla se při tom otáčí dál,ale tlak který vyprodukují nemá kam odejít.Tím vznikne přetlak, který rotaci lopatek zastaví.Po zařazení dalšího rychlostního stupně a sešlápnutí plynu se turbína roztáčí od začátku.Pokud se sériový odfukový ventil nahradí ventilem pop-off, vypouští se přetlak volně do atmosféry a lopatkám turbodmychadla tak nic nebrání zůstat v otáčkách,a ihned po přeřazení je potřebný plnící tlak a pravě při tom odfuku vzníká syčívý zvuk jak psal MravenecZ.
No asi máte pravdu,ale. Moje doměnka byla, že onen pískavý je zvuk pochází od spojky. Že při sekvenčním řazení(když se nepouští plyn) dojde ke tření ve spojce a ta vydá takovýto zvuk(podobnej jako u seriovýho auta, když při vysokých otáček motoru vyšlápnete pomalu spojku). ¨
Tak reagujte
andy susak
08.01.2004, 12:02
quote:
Ty jo, neřikej mi, že u WRC se řadí se spojkou? To snad ne(nechci se bezhlavě přít, nejsem odborník).
andy susak
08.01.2004, 12:04
quote:
quote:
S tím by se ani nedalo jezdit, když by ti to pod rukama dělalo pokaždé něco jiného.
A proč ne? Pokud třeba jedeš půlku zkoušky na asfaltu a půlku na šotolině. Nevím, proč by se pilotovi nelíbilo, že by se mapa diferáku změnila na čáře změny povrchu(+ -pět metrů).
To andy susak:Samozřejmě že se ve WRC neřadí se spojkou, ale na tom zvuku co byl ny impulsech je slyšet řazení se spojkou (nebo jen ubrání plynu)proto tam píská ten ventil turba.
Upravil - Častulik 08 Jan 2004 12:27:36
Jo,je to ten ventil.A Pulsar to má úplně super slyšitelné.Já jsem se o tom bavil i s Kičákem a jeho mechanikama,je to fakt ono!
quote:
quote:
quote:
A proč ne? Pokud třeba jedeš půlku zkoušky na asfaltu a půlku na šotolině. Nevím, proč by se pilotovi nelíbilo, že by se mapa diferáku změnila na čáře změny povrchu(+ -pět metrů).
V tomto případě by to bylo asi dobré, ale to by si mohl přepnout jezdec sám. Jak jsem pochopil původní nápad, pak by se auto v každé zatáčce chovalo jinak, to by pak jezdec musel být napíchnutý taky na ŘJ, aby věděl jak má tu zatáčku projet.
quote:
To Hašan:Je to Škoda Fabia WRC.
Upravil - Častulik 08 Jan 2004 13:19:53
Hm a ja myslel, ze je to Peugeot 206 WRC :-((
http://www.ewrc.cz/images/icons/vana.gif Hašan
andy susak
08.01.2004, 18:12
quote:
quote:
quote:
quote:
V tomto případě by to bylo asi dobré, ale to by si mohl přepnout jezdec sám. Jak jsem pochopil původní nápad, pak by se auto v každé zatáčce chovalo jinak, to by pak jezdec musel být napíchnutý taky na ŘJ, aby věděl jak má tu zatáčku projet.
No to máš pravdu, že by si to mohl přepnout sám. Což by bylo asi nejmíň komplikovaný. Co je prosimtě ŘJ?
Řídící Jednotka
quote:
quote:
quote:
quote:
quote:
No to máš pravdu, že by si to mohl přepnout sám. Což by bylo asi nejmíň komplikovaný. Co je prosimtě ŘJ?
brouciiinek
14.01.2004, 11:03
quote:
To andy susak:Samozřejmě že se ve WRC neřadí se spojkou, ale na tom zvuku co byl ny impulsech je slyšet řazení se spojkou (nebo jen ubrání plynu)proto tam píská ten ventil turba.
Samozrejme,ze WRC radi se spojkou,dokonce se i odpojuje zapalovani motoru.Ale jezdec muze drzet plny plyn a nemusi slapat na spojkovy pedal.
andy susak
28.01.2004, 18:47
quote:
quote:
Samozrejme,ze WRC radi se spojkou,dokonce se i odpojuje zapalovani motoru.Ale jezdec muze drzet plny plyn a nemusi slapat na spojkovy pedal.
To andy susak: I jednou by bylo dost. Mazat umíš?
andy susak
29.01.2004, 11:48
No neumim. Včera mi to nějak blblo, tak sorry. Když mi někdo řekne jak, tak to smažu.
andy susak
29.01.2004, 11:53
quote:
quote:
No tak takhle jsem myslel, ze to funguje. Bylo by asi divny, ze kdyz hydraulika dokaze bleskove menit prevody, ze by nedokazala zaroven i vymackavat spojku.
Ale slysel jsem, ze pred par lety(kdyz jeste vyhraval Makinnen), kdyz se jeste pouzivaly obycejny sekvencky, tak se pry nahoru radilo bez spojky, ale pri podrazovani se musela vymackavat. Je na tom neco pravdy?
quote:
No neumim. Včera mi to nějak blblo, tak sorry. Když mi někdo řekne jak, tak to smažu.
V pohodě, měla by to být poslední ikona v hlavičce tvého příspěvku (ta s košem)
To andy susak:Neco na tomb bude, protoze tenhle system se dodnes pouzivá v Octavia Cupu, nahoru bez a dolu se spojkou.system v dnesnich WRC spojkou pouzivá jen na rozjezd a na projetí nekterých uzkych vracecek, jinak je spojka v kliduMam pocit ze spojka ve WRC je v klidu i pri jízde, protoze ten system seknencního razení je prevzatý od motocyklu.elektronika v momentu zarazení "vypne" motor, proto jezdec nemusí mackat spojku, kdyz radí jako by nasucho, coz jde u kazdeho auta kdyz má vypnutý motor.Jetse k tem poloautomatum, nido v MS nemá poloautomt, nevim kam na ten název nekdo prisel, ale vsichni radi od jednicky az do sesky manuálne (pákou, vencem na volantu,atd.)
To Castulik: Nedokazu so predstavit, ze by WRCecka jezdil s automatickou prevodovkou :-))) To by nebylo moc vzrusu.Jo sekvence je sekvence.
Hašan
To Častulík:
To je sice pravda, ale u sekvence musíš pákou přímo aktivovat nějaký hydraulický válec který tam požadovaný kvalt hodí. Páčka na volantu(věnec), pod volantem které se používají u WRC by šlo nahradit tlačítka jako na klávesnici u compu. Pilot vlastně dává pouze elektronickou cestou znamení počítačí a ten přeřadí. Páky jsou v tomto případě pouze zvětšená tlačítka, protože v tom fofru by pilot nemusel malé tlačítko nahmátnout. Taky si všimni, že u Citroenu a Škodovky když pilot přeřadí tak se hejbne i klasická páka na podlaze, která je tam jako záloha. Takhle to chápu já. Pokud to zná někdo podrobněji ať mě nekamenuje a rovnou sem napíše správný výklad.
To pelikan: Myslim, ze ty tlacitka by nebyli prakticky.Presne jak si rekl jezdec by se na nej nemusel v tom fofru trefit.Myslim, ze takhle je to pro jezdce vyhovujici i pohodlne.
Hašan
zdenda.marcel
29.01.2004, 13:25
Mel bych jeden takovej dotaz.vam mozna prijde malinko hloupej.
Nekde sem se docetl ze u Mitsubishi Gr.N se nepoužívá ruční brzda z duvodu že se tim přibrzděj i přední kola.Ja myslel ze pravě střední diferencial by mel zajistit pravej opak?
To Castulik: technický dotaz - by mě zajímalo, jak se "vypne" motor? Ten má přece nějakou setrvačnost...
Vsimnul jsem si toho u jinych znacek nez Skody, ale nechapu proc tedy v pripade poruchy Didiho by pry musel prepnout razeni nekde v prostoru motoru (tak to on zduvodnoval)??? Pokud maji problem u Forda, tak mu spolujezdec pomaha neco u radici paky zasunout, vytahnou ci co aby mohl paku pouzivat.
quote:
Taky si všimni, že u Citroenu a Škodovky když pilot přeřadí tak se hejbne i klasická páka na podlaze, která je tam jako záloha. Takhle to chápu já. Pokud to zná někdo podrobněji ať mě nekamenuje a rovnou sem napíše správný výklad.
tak já to nejak shrnu.Bavme se napr. o Octavii WRC jakékoli evoluce.V Octavii WRC se radi pakou na podlaze která je spojená tycí k prevodovce, takze radicí páka nedává jen el. impuls jak psal pelikan.Chod páky má vda re~imi.První je tzn. volný chod pri kterém se vypne elektronika motoru a privod paliva, tim se dosahne neco jako vypnuti motoru.pak je chod druhý tzn. prime zarazení kvaltu v prevodovce.páka sekvence se pak sama vrací tim padem se kvalt zaradí a elektronika a privod paliva se zapne a motor zase "bezi".Spojka je pritom celou dobu v klidu, pouziva se opravdu jen na start, jinak by tam ani nemusela být.jak psal prog ze motor má jistou strveacnostt, to je pravda, le jak jsem psal, spojka je celou dobu v klidu.
razení vencem na volantu co je ve fabii je uplne stejné jako u ostaních, akorát si kazdej zvolí typ ovládání (venec, packa).venec dá pouze el. impuls elektrohydraulickýmu cerpadlu ketré stejným zposobem zaradi kvalt, jak jsem psal u Octavie.na prevodovce je cidlo ktere pri pohybu páky "vypne" motor aby bylo mozné zaradit.kazdej si to na svém aute muze vyzkouset, nechcte jen vyplý motor a sami jiste víte ze tam kvalt nasucho dát jde, na stejném principu je i u sekvence, proste se motor jen na chvily jakoby vypne.Pokud jsou jeste nejaké dotazy, rád na ne odpovím.
To xandrew:to je práve to.Ford to má vyreseno tak ze pokud se jim podela to cerpadlo které radi kvalty podel el. impulsu, tak oni maj propojenou rucní brzdu s prevodovkou napevno tycí, takze kdyz se jim to podela, oni muzou primo z kokpitu zmenit system razení z elektronického na manulní (system hewland).U Fabie se to NEMUSI udelat tak aby si musel vylezt a pod kapotou to udelat (ted jsem se na to ptal) a staci jao u Peugeotu nebo Citroenu prepnout knoflík na palubovce a jezdec muze radit packou která se hybe pri razeni.takze ta vypoved Didiho bud byla lez nebo ten problém byl vyraznejsiho rázu.Vsiml jsem si ze napr. u Subaru ani zádnou packu na podlaze nemaji, tak by me docel zajímalo co by delali kdyby se jim to razení u volatu podelalo.na co by to prepli???
Milý častulíku,
jak tak čtu co jsi zde napsal, tak si myslím že bude třeba požádat p. Zenkla aby ti domluvil nějaké technické školení, protože skoro všechno jsou dosti zavádějící nesmysly.
Tak k té OCTAVII: řadí se manualně řadící pákou, která má v hlavici snímač zatížení (tzv. powershift) který přes řídící jednotku odpojí zapalování a tedy odstaví motor (ne vypne jen odlehčí zatížení motor se stále dál točí) a tím umožní zařadit. Správně tě někdo upozornil že se to nedá srovnávat s řazením když stojíš a neběží ti motor.
U FABIE platí totéž pro nouzové man. řazení (stejný system) a pro semiautomatické je jen rozdíl v tom že el-hydraulický okruh vše zařídí po impulsu od příslušného snímače ať už z kruhů na volantě nebo pádla před ním. Současně se pomocí ventilů pomáhá při každém přeřazení částečným zmáčknutím spojky. Samozřejmě vše je plně řízeno elektronicky a proto je u těchto převedovek manuální řazení jen nouzový režim na krátké dojetí, který je poškozuje a není pro trvalé používání. Z toho vyplývá i moje odpověď co SUBARU, zkrátka nic když odejde semiautomatika tak končí.
To TAG:jenom malá nepresnost v tvé odpovedi.To cidlo není na radicí páce, ale na prevodovce.nepisu nesmysli, myslim ze jsme napsali temer to samé, akorát jsem to dal nejak divne dohromady.
to častulík:
-no tak nebuď neoblomný a zkus si klidně přiznat že může být někdo kdo to ví lépe a hlavně naprosto jistě. Takže podrobněji, na OCTAVII WRC abychom mluvily konkrétně jsou dva systémy powershiftu: 1- el.-mech. snímač před pákou u konzoly (zákl. model) a 2-(EVO vyšší generace)tenzometrický v hlavě řadící koule.
PS: nezlob se, ale já si myslím že opravdu není podstatné být ten největší mudrc na fóru a pokud chci něčím přispět tak to musí být především pravda, a nebo upozornit že jen spekuluju.
Já se nesnazim delat ze sbebe toho nejchytrejsiho, ale jen jsem si ymslel ze to tak je.ted uz vim ze nemam pravdu na 100%, ale tak daleko od pravdy jsem nebyl ne??? :D
To Častulík: Věř tomu, že TAG ví o čem mluví. My ostatní tady jenom "plácáme".
Může mi prosím někdo vysvětlit jako laikovi, co to přesně znamená, že Fabia má problémy s transmisemi?
Kloužou ji řemeny. asi blbá kalafuna.
quote:
Může mi prosím někdo vysvětlit jako laikovi, co to přesně znamená, že Fabia má problémy s transmisemi?
mm
MravenecZ
13.02.2004, 18:53
To je slušně vyjádřeno " ZU GRNUNT F P.R.D.E.L.I." ;)
andy susak
24.02.2004, 17:35
Z toho, co jsem v poslední době usuzoval, tak se mi zdá, že týmy mohou homologovat přítlačné křídlo, které se nesmí nastavovat. To samé o převodovkách. Pro jednu homologaci defacto pouze jeden převodový poměr? Je to tak? Je to tedy ve WRC naprosto odlišné od formule 1, kde je sladění převodového poměru a sklonu křídel alespoň z poloviny alfou a omegu úspěchu?
Co se týká křídel máš pravdu. U těch převodovek si nejsem jistý, ale minimálně se mohou měnit stálé převody. Já bych řekl, že mohou mít homologováno i více variací "koleček" pro danou převodovku ovšem pokud přijdou na něco lepšího až po homologaci mají smůlu a musí počkat minimálně půl roku.
quote:
v hlavě řadící koule
???
Předem díky :D
Kdo chce porozumět principu funkce diferenciálu TORSEN, případně si jej vyrobit, kukněte tu:
http://www.bloomington.in.us/~alano/brian/torsen/
http://www.kungstorget.nu/?link=torsen
Zima sice končí, ale než roztaje sníh, ještě ho docela užijete... :P }:)
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.