PDA

Zobrazit v plné verzi : Mitsubishi Lancer WRC 04

Karbonyl
22.11.2003, 17:43
Na rally.sk se objevila tato foténka:

http://www.rally.sk/foto/2003/november/evo2004.jpg

Nevíte, kde by se našly nějaké další, vypadá to celkem akčně 8D

*JH*
http://kom.volnamista.cz/maleevo.jpg

Upravil - karbonyl 22 Nov 2003 17:44:00

Upravil - Častulik 07 Dec 2003 21:56:11

hand
22.11.2003, 17:52
Jo bylo by třeba nějaké další fota, vypadá to fakt slušně...

Čejda
22.11.2003, 18:13
Přijde mi to jako facelift Accentu.Ale od osmičkový řady Mitsubishi se to dosti liší.

Upravil - Častulik 22 Nov 2003 18:14:37

Mirus
22.11.2003, 21:39
tak snad jim to bude jezdit-sem opravdu zvědavej,hlavně na porovnání s fabkou...

Marty 1
22.11.2003, 21:45
Jestli je to ono,tak je to fakt krasavec!
Nikde jsem ještě nic nenašel.

Sofchy
23.11.2003, 08:49
Ta fotka vypadá hodně zajímavě, jsem taky na nové WRC od Mitsubishi natěšenej. Ale mám určité pochybnosti a těch rozšířených blatknících, myslím že už Lancer EVO VII měl maximální povolenou šířku, a toto je radikální rozšíření! Ale i ta maska ne nepodobá Současné EVO ani novému seriovému Lanceru, no nechme se překvapit. Ale jinak vypadá dost akčně.

Subaru555
23.11.2003, 09:50
Mě to připadá spíš jak Fabia WRC.

Karbonyl
23.11.2003, 10:38
quote:
Přijde mi to jako facelift Accentu.Ale od osmičkový řady Mitsubishi se to dosti liší.

No tak já se na tu fotku podíval eště jednúc a pozorněji, a taky si myslím, že to není úplně košer. Ale víc než Accent mi to připomíná Imprezu WRC - ten zadní blatník je úplně stejný a taky zrcátka - jako by Impreze 2003 z oka vypadly, jenom nejsou na takových těch štopkách, ale jsou přilepený rovnou na dveře. Tak začínám mít pocit, že si s náma Jožo z rally.sk (nebo někdo podobný:-) pěkně hraje :D

*JH*

Karbonyl
23.11.2003, 10:39
...vzhledem k tomu, že jsem tu fotku jinde než na slovenském serveru neviděl... ;)

*JH*

Upravil - karbonyl 23 Nov 2003 10:39:55

jiri
23.11.2003, 10:50
Hosi klidek, slovensti pratele jsou v tom nevinne...
Tato fotka je na vetsine nemeckych stran uz asi tyden, pak je tam jeste jedna s autem na zvedaku, chybi tam ale ten rozsirenej lem blatniku..

Sofchy
23.11.2003, 12:20
No jo, ty fotky tam opravdu jsou, ale ty rozšířený blatkníky jsou na obou záběrech! Jen škoda že tam není obrázek ze strany, zajímalo by mě jaký maj křídlo na kufru.

Jaky
23.11.2003, 13:40
Tady je odkaz na ty německé stránky:
http://www.rallye-1.de/web/wm/artikel.php?newsID=3924&sid=___nicht_eingeloggt___

Karbonyl
23.11.2003, 20:12
Téda... :P

*JH*

Jaky
23.11.2003, 20:52
Tak tady je !!
http://auto.impuls.cz/index4.php?main=1&rubrika=7&clanek=10648

To křídlo je příšerné !

Upravil - jaky 23 Nov 2003 20:54:27

Čejda
23.11.2003, 21:33
No jo výsledek aurodynamiky.Ale jinak to auto je bomba.Vypadá daleko agresivněji než jeho předchůdce s označením STEP 2.

už se nemůžu dočkat Monte.Mylsim že to auto bude daleko před Fabiema, ale rád bych se mýlil.

Kotasek
23.11.2003, 22:35
...no teda...to křídlo je fakt na oko dost zvláštní....

Čejda
23.11.2003, 22:44
Všichni se opičí po Peugeotu co se křídla týče.Tipuju že do Monte to křídlo ještě dosti změní podobu tak jako to bude u Fabie.

Divočák
23.11.2003, 22:46
Až na to křídlo je to opravdu pěknej závoďák

hand
23.11.2003, 22:55
Jo kdyby to křídlo posunuli dozadu, tak ten mišák vypadá z boku jako Subaru...

Waca
24.11.2003, 09:12
Je to hezký, už se těšim na nové Subaru. Tam slibovali taky změnu designu, tak to tipuji na přiblížení k brutálnímu designu Fordu. Ještě kousek a máme tady skupinu B :-))

Marty_S
24.11.2003, 09:45
Nadhera! Akorat to kridlo je malinko divny. Ale treba ho aspon nebude brzdit jako fabii :-) Jinak na Monte ocekavam trosku jiny nastup nez u fabii v Nemecku. Skoda, ze srovnani s fabkou asi nebude mozne...

jiri
24.11.2003, 10:20
Fabie na Monte nejedou? Vi nekdo vic?

lenka
24.11.2003, 10:30
quote:
Fabie na Monte nejedou? Vi nekdo vic?

"David"

mm

Sofchy
24.11.2003, 11:00
quote:
Všichni se opičí po Peugeotu co se křídla týče.Tipuju že do Monte to křídlo ještě dosti změní podobu tak jako to bude u Fabie.

Jak jako že tomu bude u Fabie? Oni už mají novou vezri spoileru? Nějakou radikální?!!!

Ale ten spoiler fakt nechápu, nevěřím tomu. Jinak brutus bomba, super.

vdave
24.11.2003, 15:24
predek mi trochu pripomina Cordobu tim velkym otevrenym chladicem, jinak profilem pripomina spis imprezu, vypada to az na to kridlo, to je opravdu "feature", fakt super. Vypada to na kandidata o nejhezci WRC, skoda ze ty obrazky z impulsu nejsou vetsi

jirkadc
24.11.2003, 15:58
Ne, Fabie na Monte nejedou.....

Marty_S
24.11.2003, 16:26
quote:

Bohuzel zrejme tomu tak bude. Jisty je pouze start na Bettegovi a vsechny dalsi avizovane starty odvolane... (Doufejme ze se situace zmeni)

Kotasek
24.11.2003, 22:24
To jako nepojedou ani tech deset slibenych soutezi MS???

quote:

quote:

Bohuzel zrejme tomu tak bude. Jisty je pouze start na Bettegovi a vsechny dalsi avizovane starty odvolane... (Doufejme ze se situace zmeni)

Marty_S
24.11.2003, 22:32
quote:
To jako nepojedou ani tech deset slibenych soutezi MS???

quote:

quote:

10 jich zrejme urcite nepojedou, ale jak to bude dale nevim, zkusim se poptat. Jisteho ale asi neni zatim vubec nic...

Marty_S
25.11.2003, 18:01
Cetli jste tech. specfikaci noveho Lanceru? Docela me zarazi pouze 1 akt. diferak dalsi 2 pasivni. Jsem zvedav zda lze touto cestou (udajne zjednoduseni vozu) uspet. Take ma pouze 5ti stupnovou prevodovku. U peugeotu se to osvedcilo ci nikoli?

hand
25.11.2003, 18:07
Já si myslím,že to je správná cesta, zjednoduševání elektronických vymožeností.Myslím,že FIA bude postupně tyto věci z vozů odstraňovat (v rámci úspory peněz)...

Čejda
25.11.2003, 18:10
Když jim to funguje tak proč ne?U Škody Fabie to nefungovalo a tak to dali pryč.Nemyslim že je to zásadní rozdíl proti WRC který maj aktvni všechny.

Marty_S
25.11.2003, 18:21
quote:
Když jim to funguje tak proč ne?U Škody Fabie to nefungovalo a tak to dali pryč.Nemyslim že je to zásadní rozdíl proti WRC který maj aktvni všechny.

Sem zvedav co budou u Skodu s tema UNICama delat-par se jich tam v krabicich jeste vali... Jo a mimochodem on ten xtrac tam taky nijak zazracne nefunguje. Ptal sem se, co je nejvetsi prusvih na fabii a pry je to (vseobecne znama vec) motor, ale take transmise!

Marty_S
25.11.2003, 18:24
quote:
Já si myslím,že to je správná cesta, zjednoduševání elektronických vymožeností.Myslím,že FIA bude postupně tyto věci z vozů odstraňovat (v rámci úspory peněz)...

FIA v ramci uspor odstranuje cela wrc (v narodnich sampionatech a ME) a v ramci uspor v MS pridava 2 souteze B) ...Parada :-)

Čejda
25.11.2003, 22:06
prohlédl jsem si pozorně boční fotku Mitsubishi a koukam že jezdec i spolujezdec sedí dost vzadu.Stejé jako Focus.Uvidíme jak jim to bude fungovat.

Franus
25.11.2003, 22:32
quote:
prohlédl jsem si pozorně boční fotku Mitsubishi a koukam že jezdec i spolujezdec sedí dost vzadu.Stejé jako Focus.Uvidíme jak jim to bude fungovat.

u nove fokiny jsou sedacky posunute neje do zadu, ale i bliz k podelne ose

Sofchy
26.11.2003, 07:24
quote:

quote:

u nove fokiny jsou sedacky posunute neje do zadu, ale i bliz k podelne ose

U Fokuse jsou sedačky posunuté nejen dozadu a blíže k sobě, ale i hodně nízko, Martin říkal že si na to musel chvilku zvykat. Ale to je všeobecný trend, u Fabie maj jezdci hlavu až u středového sloupku, u evolucí Octavie se poloha jezdce taky posouvala dozadu.

Vlastně na to přišlo Subaru u modelu P2000. Tam všechny možné součástky výbavy (kromě jezdců) taky přesunuli do středu vozu.

jirkadc
26.11.2003, 14:45
No, myš je zajímavá, hlavně mě udivilo to zadní křídlo. Inu krásy a taje aerodynamiky.

pelikan
27.11.2003, 00:28
Teď jsem dočetl nové číslo časopisu Rally a pobavilo mě hlavně to co řekl Mario Fornaris nový technický šéf Mitsu o Fordu. Cituji:"...Podle mého názoru však není potřeba soutěžní vůz až tak příliš odlišit od sériového." 8D
Mimochodem už podruhé jsem se v tomto časopise dověděl, že problémem Škody je použití pětiválcového motoru. Ale věřím, že to je spíš překladatelský šotek.

Franus
27.11.2003, 10:54
No, on časopis Rally se hodně potyka s tiskovýma chybama

quote:
Teď jsem dočetl nové číslo časopisu Rally a pobavilo mě hlavně to co řekl Mario Fornaris nový technický šéf Mitsu o Fordu. Cituji:"...Podle mého názoru však není potřeba soutěžní vůz až tak příliš odlišit od sériového." 8D
Mimochodem už podruhé jsem se v tomto časopise dověděl, že problémem Škody je použití pětiválcového motoru. Ale věřím, že to je spíš překladatelský šotek.

Čejda
27.11.2003, 13:21
Kdyby Škoda měla pětiválcovej motor, tak by nebyla na chvost pole WRC.

jirkadc
27.11.2003, 13:23
Pokud by fungoval tak jak má.

vaca.p
04.12.2003, 21:53
Par Fotek ze stánku Mitsubishi na Motor Show v Essenu.

http://www.motorsportbayern.de/gassner/2003/essen/bilder4.jpg

http://www.motorsportbayern.de/gassner/2003/essen/bilder3.jpg

http://www.motorsportbayern.de/gassner/2003/essen/bilder2.jpg

http://www.motorsportbayern.de/gassner/2003/essen/bilder1.jpg

Čejda
04.12.2003, 22:50
To vaca.p:zepředu je to auto naprosto brutální, ale to křídlo je fakt hnusný.Doufam že se to do Monte změní.

Upravil - Častulik 04 Dec 2003 22:51:27

kan
05.12.2003, 08:54
to křídlo asi ma své důvody

Sofchy
05.12.2003, 10:28
quote:

Chtěl bych se zeptat, podle základních zákonů aerodinamiky (teda aspoň) myslím, je mi jasný výsledek křídla Imprezy WRC - spoiler v co nejzašším rohu. Opravdu nechápu proč je u Lanceru takto blízko těžiště! Pravidly je omezená účinná plocha a je tedy podstatné, aby díky pravidla účinné páky by spoiler vzadu a v rohu, co nejvíce od těžiště. Taky co se týká stability ve skoku - štěrbiny (opět posunuté co nejvíce dozadu) auto stabilizují, tak bych se chtěl zeptat, na co nového přišli inženýři od Mitsubishi?

lenka
05.12.2003, 10:43
quote:

quote:

Chtěl bych se zeptat, podle základních zákonů aerodinamiky (teda aspoň) myslím, je mi jasný výsledek křídla Imprezy WRC - spoiler v co nejzašším rohu. Opravdu nechápu proč je u Lanceru takto blízko těžiště! Pravidly je omezená účinná plocha a je tedy podstatné, aby díky pravidla účinné páky by spoiler vzadu a v rohu, co nejvíce od těžiště. Taky co se týká stability ve skoku - štěrbiny (opět posunuté co nejvíce dozadu) auto stabilizují, tak bych se chtěl zeptat, na co nového přišli inženýři od Mitsubishi?

Jediný důvod může být, že v daném místě je oblast laminárnějšího ( míň turbulentního )proudění naž na konci kufru. Naprd může být křídlo někde vzadu, když to co k němu dojde je samá turbulence. Každopádně je to zas něco novýho a aspoň ta auta nejsou jedno jak druhý...

mm

Norri
05.12.2003, 10:59
quote:

quote:

Mozna nechcou, aby jim to kridlo stavelo auto na zadni :o)

Haryk
05.12.2003, 12:58
Umístění křídla má souvislost s prouděním vzduchu kolem střechy a zadního okna. Kdyby bylo dál mohlo by už chytat zvířený vzduch a účinek by byl fuč. Je to jen moje domněnka a asi by to chtělo vidět nějaký obrázek z tunelu. Nebo si z náš myšáci dělají šoufky a při ostrém startu to vrátí na správné místo, zatímco ostatní to obšlehnou a budou v loji :-))

Haryk
05.12.2003, 12:59
Tak teď koukám, že mě Lenka předběhl(a). Tak pardon, fakt jsem neopisoval. Lenka to napsal odborněji :-))

vaca.p
05.12.2003, 16:48
Oni k tomu měli asi dobré důvody že ho tam dali a mě se to líbí je to něco jiného.

Jen takový poznatek, křidlo je tam proto aby tlačilo k zemi zadní nápravu (a nejlépe kolmo dolů) , ale když ho dáte uplně dozadu tak už netlačí na nápravu ale na kufr a tím pádem má tendenci ( díky páce přes zadní kola -nápravu ) k nadlečování přední části vozu (Lancer má dlouhý zadní převis).

Aerodinamika je taky o rozložení hmotnosti, Důležité to může být při skocích.

pelikan
06.12.2003, 00:20
quote:

Ještě možná doplním něco k tomu co napsal lenka.
To kde už je turbulentní proud a kde ne je také ovlivněno tvarem střechy, sklonem zadního (a možná i předního okna) a tím jaké je převýšení mezi střechou a "kufrem". Chci tím říct, že přítlačné křídlo Imprezy 03 může být stejně účinné jako u nového Lanceru WRC.

pelikan
06.12.2003, 00:23
Mimo jiné Škoda měla v roce 1999 (Octa EVO1) problém s moc účinným zadním přítlačným křídlem a s nadlehčováním přední nápravy ve vysokých rychlostech.

lenka
06.12.2003, 10:41
quote:

quote:

Ještě možná doplním něco k tomu co napsal lenka.
To kde už je turbulentní proud a kde ne je také ovlivněno tvarem střechy, sklonem zadního (a možná i předního okna) a tím jaké je převýšení mezi střechou a "kufrem". Chci tím říct, že přítlačné křídlo Imprezy 03 může být stejně účinné jako u nového Lanceru WRC.

Trochu debata akademická, každopádně by mě konkrétní výsledky zajímaly. Jinak ať je křídlo kde chce, tak je tam nelaminární proudění, ale jde o míru této nelaminárnosti. S těma skokama á la Finsko taky něco může být - když vidím Martina jak tam lítá čumákem nahoru. Křídlo Imprezy 2003 je slušně řečeno divný. A když jsem v Monte viděl to dílensý zpracování zblízka - hrůza. Ty přepážky uprostřed jsou víc ke škodě jak k užitku. A co se Octy EVO1 týče - tam bylo tolik aerodynamickejch nesmyslů, že bych se divil, kdyby to křídlo vůbec fungovalo. Horší křídlo bylo už jen na Octa A7 + kitcar. Kopečtí asi věděli proč ho tam nikdy neměli...

mm

Franus
07.12.2003, 19:39
u skoku treba na finske rally to spis zalezi na najezdove rychlosti, mire pridani x ubrani plynu na vrcholu horizontu a v neposledni rade i na konstrukci auta samotneho, nez na tom ze se prida tutovy kridlo a auto bude dopadat na vsechna 4 kola

Čejda
07.12.2003, 21:51
To lenka:Kopecký neměli Kita tak tam neměli ani to křídlo.Ale takové křídlo taky funguje, má ho každej Kit Car

lenka
08.12.2003, 09:48
quote:
To lenka:Kopecký neměli Kita tak tam neměli ani to křídlo.Ale takové křídlo taky funguje, má ho každej Kit Car

Ostatní nekitový A7 Octy ho tam měly. Jak takový křídlo co tam bylo funguje je otázka...

mm

lenka
08.12.2003, 09:50
To máš pravdu. Když tam se stejným autem
pojedou 4 jezdci, tak každej poletí jinak. Pak pro ně vymysli a homologuj jedno křídlo...

quote:
u skoku treba na finske rally to spis zalezi na najezdove rychlosti, mire pridani x ubrani plynu na vrcholu horizontu a v neposledni rade i na konstrukci auta samotneho, nez na tom ze se prida tutovy kridlo a auto bude dopadat na vsechna 4 kola

mm

pelikan
08.12.2003, 20:28
Tvar a velikost křídla u Kitů spíš asi vycházel z předpisů. Ostatní Kity je měly velmi podobné. Ale fakt je, že předpisy pro homologaci Kita neznám.

Sofchy
09.12.2003, 16:09
quote:
Tvar a velikost křídla u Kitů spíš asi vycházel z předpisů. Ostatní Kity je měly velmi podobné. Ale fakt je, že předpisy pro homologaci Kita neznám.

Co se týká předpisů aerodynamických úprav u KIT CARů - zde jsou předpisy velmi striktní, je omezena plocha vodorovné části křídla, ale i svislé plošky. Je zde i velmi přesně specifikováno množství úprav v nárazníku a velikosti a počet nasávacích otvorů (souvisí s plochou u seriového vozu). Takže vzhledem k tvaru nárazníků a křídel WRCů bych řekl, že předpisy jsou poněkud benevolentnější co se týká účinné plochy spoileru, ale i možností upravit přední nárazník pro zvýšení přítlaku (eliminace zvedání u Octy EVO I - navíc zde byly s příchodem EVO II i v serii upraveny nasávací otvory. Jsem pevně přesvědčen že tři poměrně rozměrné mřížky u faceliftované Octavie byly provedeny v součinosti s požadavky Motorsportu).

Franus
09.12.2003, 22:35
neco ke kitum: pro zvyseni pritlaku zadni napravy se nekdy podklada (pootevira) viko kufru na kterem je kridlo pridelane

Sofchy
10.12.2003, 07:03
quote:
neco ke kitum: pro zvyseni pritlaku zadni napravy se nekdy podklada (pootevira) viko kufru na kterem je kridlo pridelane

???

lenka
10.12.2003, 11:22
Jo - Almera jela několikrát s otevřeným kufrem dokořán. To musel být přítlak!!

quote:

mm

pelikan
14.12.2003, 20:59
To lenka:
To jsem viděl na letošní Barumce, ale nebyl to KIT. Jel s ní Fišer.

Čejda
14.12.2003, 21:09
Nejčastěi s otevřeným kufrem jezdil Dolejš.

Čejda
15.12.2003, 00:18
Ten myšák je fakt krásnej a to křídlo je fakt velký!!!

http://rally.racing-live.com/photos/2004/test-mitsubishi/diapo_110.jpg

Snad nezůstane jen u krásy, ale bude taky rychlej.

Upravil - Častulik 15 Dec 2003 00:20:19

lenka
15.12.2003, 09:26
Snad vam došlo, že si dělám srandu...

mm

vitezstvi
15.12.2003, 09:27
Brutalita, brutální, vrací se éra vozů skupiny B, je to super.Víc takových monster.

vitezstvi
15.12.2003, 09:28
Mě to došlo, tu almeru jsem taky viděl, nevím ale jestli to nějak pomáhalo aerodynamice :-)

jiri
15.12.2003, 09:49
Protoze se ve sportu deje prd, prispeju taky do teto diskuze:
Kdyz jsem byl malej (vlastne mladej) pred 30 lety po okruhu v Brne jezdily pri ME Mazdy s wankelovym motorem a v treninku mely otevreny zadni dvere. No a mechanici si hrali s hydraulikou otvirani....
Kdyz se clovek podiva na novy Mercedes Mc laren (ten karbonovej sportak), tak podle rychlosti se mu otevira a zivira zadni spoliler, ale podsttane dumyslneji, nez ten "primitivni" u porsche....
Cili, kdyz si clovek vyhraje s tuhosti otevirani a zavirani dveri od kufru, mohl by ziskat "aktivni spoiler" ,ne?
(pri male rychlosti vice otevreny, pri vysoke temer zavreny..
Nemam technicke vzdelani, omlouvam se...

vitezstvi
15.12.2003, 09:59
Skvělé :-)

MravenecZ
15.12.2003, 11:40
quote:
Protoze se ve sportu deje prd, prispeju taky do teto diskuze:
Kdyz jsem byl malej (vlastne mladej) pred 30 lety po okruhu v Brne jezdily pri ME Mazdy s wankelovym motorem a v treninku mely otevreny zadni dvere. No a mechanici si hrali s hydraulikou otvirani....
Kdyz se clovek podiva na novy Mercedes Mc laren (ten karbonovej sportak), tak podle rychlosti se mu otevira a zivira zadni spoliler, ale podsttane dumyslneji, nez ten "primitivni" u porsche....
Cili, kdyz si clovek vyhraje s tuhosti otevirani a zavirani dveri od kufru, mohl by ziskat "aktivni spoiler" ,ne?
(pri male rychlosti vice otevreny, pri vysoke temer zavreny..
Nemam technicke vzdelani, omlouvam se...

Spíš by to mělo být naopak ne? Při malé rychlosti nepotřebuješ přítlak, tak je spoiler zavřený. Při velké potřebuješ, tak se otevírá.

lenka
15.12.2003, 14:36
Přítlak potřebuješ v každý zatáčce, ne? U F1 je to složitější, protože musí hrát na optimum kompromisu mezi přítlakem a aerodynamickým odporem. Zvednou přítlak, ztratí kus maximálky... U rally aut si v případě křídla nikdo moc s aerodynamickým odporem hlavu neláme a snaží se dojít k maximálnímu přítlaku. Ovšem pro každou rychlost je optimální jinej tvar, takže to je spíš na filozofii týmu, pro jakou rychlost se křídlo optimalizuje. Pak je takovej rozdíl mezi Imprezou 2002 a 2003.
Mercedes McLaren - to co se vzadu vysouvá, se vysouvá při brzdění, má to zvýšit aerod. odpor, podle tvaru asi i něco jinýho ( stabilita ). S vysouvaným křídlem Carrery to nemá nic společnýho.
Podlkádání dveří u kitů -
a) kdo to kde viděl?
b) když už by někdo chtěl přítlak zvětšit, tak to křídlo jednoduše víc natočí ( když už nejde změnit velikost-předpisy, a tvar - homologace ). Nejrychleji jezdil s dvoulitrovou Oktávkou Kopejda a žádný křídlo k tomu nepotřeboval, což asi vystihuje jeho význam u tohoto auta. I když - s křídlem to vypadá aspoň trochu jak závoďák...

mm

Franus
15.12.2003, 15:03
1. s podkladanim dveri jsem se setkal v situaci kdyz ti treba zaprsi a auto se stava pretacivym resp. kdyz ustreluje zadek, ziska se tim vetsi pritlak na zadni kola.
2. jak chces kridlo nattacet kdyz je celistve a jeste ma pevne dane upevnovaci mista?

http://www.czechrallyeweb.net/images/fotoreportaze/barum/2003/1etapa/maly_casovka.jpg

lenka
15.12.2003, 15:23
1. Kterej kit je za mokra přetáčivej???
2. Nikde tam ten podloženej kufr nevidím...
3. Jak myslíš, že je ten přítlak velikej? A o kolik ho pootevřením kufru zvětšíš?

quote:

1. s podkladanim dveri jsem se setkal v situaci kdyz ti treba zaprsi a auto se stava pretacivym resp. kdyz ustreluje zadek, ziska se tim vetsi pritlak na zadni kola.
2. jak chces kridlo nattacet kdyz je celistve a jeste ma pevne dane upevnovaci mista?

http://www.czechrallyeweb.net/images/fotoreportaze/barum/2003/1etapa/maly_casovka.jpg

mm

Franus
15.12.2003, 15:37
1. zadne auto neni uplne neutralni
2. ta fotka je tam kvuli tomu abyses podival ze to kridlo je jeden kus

a to co pisu je zkusenost jezdce patriciho mezi spicku v ceskem mistraku (zkusenosti s F2 i WRC), z prstu jsem si to nevycucal.

MravenecZ
15.12.2003, 15:40
quote:
Přítlak potřebuješ v každý zatáčce, ne? U F1 je to složitější, protože musí hrát na optimum kompromisu mezi přítlakem a aerodynamickým odporem. Zvednou přítlak, ztratí kus maximálky... U rally aut si v případě křídla nikdo moc s aerodynamickým odporem hlavu neláme a snaží se dojít k maximálnímu přítlaku.
mm
1. Aerodinamické zákony, které platí v F1 stejně tak platí v rally.
2. Čím nižší rychlost v zatáčce, tím nižší odstředivá síla, která se snaží auto vyvést z ideálního směru. Tedy pro pomalou jízdu se skutečně aerodynamika nenavrhuje, odpory jsou zanedbatelné, a vztlak také. U rally aut si tedy s aerodynamickým odporem hlavu lámou, protože má velký význam pro maximální rychlost vozu.

Marty_S
15.12.2003, 17:31
quote:

quote:
Přítlak potřebuješ v každý zatáčce, ne? U F1 je to složitější, protože musí hrát na optimum kompromisu mezi přítlakem a aerodynamickým odporem. Zvednou přítlak, ztratí kus maximálky... U rally aut si v případě křídla nikdo moc s aerodynamickým odporem hlavu neláme a snaží se dojít k maximálnímu přítlaku.
mm
1. Aerodinamické zákony, které platí v F1 stejně tak platí v rally.
2. Čím nižší rychlost v zatáčce, tím nižší odstředivá síla, která se snaží auto vyvést z ideálního směru. Tedy pro pomalou jízdu se skutečně aerodynamika nenavrhuje, odpory jsou zanedbatelné, a vztlak také. U rally aut si tedy s aerodynamickým odporem hlavu lámou, protože má velký význam pro maximální rychlost vozu.

Nechci vam do toho moc kecat, ale treba u fabie se mluvilo o tom, ze kridlo "produkuje" moc velky pritlak a brzdi auto pri vysokych rychlostech.

MravenecZ
15.12.2003, 17:48
To Marty S: Souhlasím, proto jsem napsal předchozí příspěvek.

Upravil - Mravenecz 15 Dec 2003 17:48:41

-Vicky-
15.12.2003, 19:52
quote:
Ten myšák je fakt krásnej a to křídlo je fakt velký!!!

http://rally.racing-live.com/photos/2004/test-mitsubishi/diapo_110.jpg

Snad nezůstane jen u krásy, ale bude taky rychlej.

Maly problem - krome MS ho nikde v budoucnu neuvidis. A tak to bude se vsemi novymi WRC...

Čejda
15.12.2003, 20:16
Nenacham si ujít pohled na tohle auto.V německu se ho dočkam.Snad.Myslim že tohle auto je ještě o kus dál než Focus 03 co se týče designu a mě se to moc líbí.Bohužel design Fabie je u mě teď už na třetím místě.

jiri
15.12.2003, 21:09
Castuliku, je to krasny auto.
Bojim se, ze Fabia v tve stupnici padne dale dolu-az se objevi konecna verse 307 WRC....

pelikan
15.12.2003, 22:04
Ještě k aerodynamice. Není pravda, že přítlak v malých rychlostech nikoho nezajímá viz. F1. Pokud totiž jedou třeba Monte tak si všimni jak velký zakřivení má profil přítlačného křídla. Takto zakřivené křídlo totiž produkuje velký přítlak i v malých rychlostech a protože je to pomalá trať tak jim nevadí větší aerodynam,. odpor. Když se jede v Monze jsou křídla skoro bez zakřivení. Snad v žádné motoristické disciplíně nesmí být za jízdy stavitelná přítalčná křídla. Vůz F1 má snad pro každý okruh jiné aerodynamické prvky a tyto neustálé testy v aerodynam. tunelu jsou jednou z příčin astronomických nákladů tohoto sportu. Rally je hodně svázaná homologacemi tak se jde cestou kompromisů.
Mimochodem ve F1 před dvěma lety používali fintu jak docílit změn přítlaku. Zavěšení křídla bylo provedeno pomocí pružného materiálu, který se s vzrůstající rychlostí ohýbal a vlastně tak měnil zakřivení přítlačného křídla. Po několika vážných haváriích kdy závěs prasknul FIA stanovila zatížení, které musí zavěs vydržet bez ohnutí. Obdoba "lámacích" testů v letectví.

Čejda
15.12.2003, 23:38
to jiri:Fabia už níže nepůjde, protože se mi nelíbila ani 206 a 307 je takové auto bez agresivity, bez emocí.Je takové mdlé, ale už teď vim že se mi zase protočí panenky z novýho Focusu kterej je v plánu.

jiri
16.12.2003, 06:28
quote:
to jiri:Fabia už níže nepůjde, protože se mi nelíbila ani 206 a 307 je takové auto bez agresivity, bez emocí.Je takové mdlé, ale už teď vim že se mi zase protočí panenky z novýho Focusu kterej je v plánu.

Castuliku, bojim se, ze Fabia jeste niz pujde(ve vice smerech)
Myslel jsem ale tim, ze se mi nelibilo ani Mitsubschi, kdyz jsem videl ale tento obrazek, ucuraval jsem v narodnich barvach...
Totez si myslim o Peugeot. Pockejme na definitivni versi na Monte...

lenka
16.12.2003, 09:40
1. každá dvoukola je nedotáčivá od přírody
2. neodpověděl jsi na co jsem se ptal, není to sice povinost, ale rád se něčemu přiučím, pokud to není blbost

quote:
1. zadne auto neni uplne neutralni
2. ta fotka je tam kvuli tomu abyses podival ze to kridlo je jeden kus

a to co pisu je zkusenost jezdce patriciho mezi spicku v ceskem mistraku (zkusenosti s F2 i WRC), z prstu jsem si to nevycucal.

mm

lenka
16.12.2003, 09:58
ad1. Aerodynamické zákony platí i v silničním provozu... Všude se ale využívají jinak.
ad2. To, že je odstředivá síla v pomalejších zatáčkách je chyba. Odstředivá síla v zatáčce je funkcí jejího poloměru a rychlosti v daném místě. To samozřejmě záleží na adhezních podmínkách, povrchu, gumách a - přítlaku.
S aerodynamickým odporem ( berme jen ty křídla, ne celý auto )si samozřejmě hlavy lámou, ale ne primárně, protože ty křídla by vypadala jinak. Protože jízdní vlastnosti jsou důležitější jek maximálka. Takže je nejprve řeší akorátní přítlak, pro zvolenou nějakou kompromisní rychlost.
U Subaru 2003 např. zdůvodňovali nový zadní křídlo tím, že se nejede Safari s velkejma rychlostma, a z hodně rychlejch tratí zůstalo akorát Finsko. A tak navrhli křídlo fungující líp v nižších rychlostech...
[/quote]1. Aerodinamické zákony, které platí v F1 stejně tak platí v rally.
[/quote]

mm

Čejda
16.12.2003, 11:38
to lenka:založte si téma aerodynamika, protoýe jak se zdá vaše diskuze bude ještě hodně dlouhá.Dík

lenka
16.12.2003, 11:46
slibuji, že už jsem skončil

quote:
to lenka:založte si téma aerodynamika, protoýe jak se zdá vaše diskuze bude ještě hodně dlouhá.Dík

mm

Franus
16.12.2003, 12:38
A co kdyz v zatacce odstavis nohu z plynu, tak je pretaciva (samozrejme to zalezi na povrcu a na typu auta).

MravenecZ
16.12.2003, 12:58
To Lenka: Ten tvůj příspěvek jsem nepochopil. Snažíš se do toho montovat věci, kterýžm asi moc nerozumíš. Jinak souhlasím s tím, že tato diskuze je bezpředmětná, protože pomocí těchto krátkých příspěvků se nikdy nedobereme k cíli. Zrovna aerodynamika je ale věc o ktré něco vím a pár let studoval, tak mi to obzvlášť příjde uhozené na toto téma vést diskuzi, která k ničemu nevede.
Hovgh

MravenecZ

lenka
16.12.2003, 13:55
Divím se že jsi cokoli studoval, když souhlasíš s tím že v pomalých zatáčkách jsou nižší odstředivý síly....
Častulíkovi se omlouvám, mravencovi jsem k dispozici na moji adrese...
quote:
To Lenka: Ten tvůj příspěvek jsem nepochopil. Snažíš se do toho montovat věci, kterýžm asi moc nerozumíš. Jinak souhlasím s tím, že tato diskuze je bezpředmětná, protože pomocí těchto krátkých příspěvků se nikdy nedobereme k cíli. Zrovna aerodynamika je ale věc o ktré něco vím a pár let studoval, tak mi to obzvlášť příjde uhozené na toto téma vést diskuzi, která k ničemu nevede.
Hovgh

MravenecZ

mm

Čejda
16.12.2003, 17:13
to lenka?Omlouvat se nemusíš, není proč, ale jenom mě napadlo že by nebylo špatné založit tohle téma, protože co se týče oblasti aerodynamiky, tak je to diskuse téměř nevyčerpatelná.

lenka
16.12.2003, 17:51
Je to jak říkáš

mm

pelikan
25.12.2003, 02:19
Jsem zvědav jak si v opravdu ostré konkurenci továrních týmů povede nový kousek od Mitsu. Prohlášení před Monte už taktně vlastně dopředu omlouvají neúspěch. Co se týká elektroniky mělo by to být tak na úrovni Peugeotů, které vloni nasazoval Bozian. Uvidíme jestli to tak taky bude fungovat.

Marty_S
28.01.2004, 09:32
Co rikate na vykon Mysaku na Monte? Myslim ze krome jednoho druheho casu Galiho zadna slava. I kdyz Panizzi v Monte nikdy moc nezajel. Jak by asi dopadlo porovnani s fabii? Na druhou stranu prilis tech. problemu nemeli nebo jo? Kazdopadne je to asi jina kava nez 307.