PDA

Zobrazit v plné verzi : prosba jak psát správně rozpis

martinrs
26.01.2004, 20:08
Chlapi mam prosbu mam jet jako spolujezdec předjezdce na rally vysočina.A nikdy jsem to nedělal takže potřebuji pokud možno všechno co potřebuje spolujezdec umět a vědět.Tzn.Umět si sestavit itinerář,jak poznat zatáčky atd atd......vždyť víte,jestli někdo jezdíte pora ´dte mi prosím,nebo nějaký odkaz na knihu či stránky,spěchá.Za jakékoliv informace předem děkuji.

Upravil - 23 20 Feb 2004 13:06:08

Čejda
26.01.2004, 23:45
Snazil jsem se ti poslat mejl,a le pokazdy kdyz ti to poslu na adresu ze který to posílás tak mi prijde mejl za zpráva nebyl dorucena a ze taková e-mailová adresa neexistuje.Prosim zaloz si adresu na seznamu nebo nekde, jen pro tuto vec.

Diky.Pak ti to hned poslu.

martinrs
27.01.2004, 07:35
Zkuš to prosím poslat na XXDVORAK@seznam.cz
Děkuji

MravenecZ
27.01.2004, 08:14
Nechci vám kazit radost ale rally Vysočina, která je zařazena do MČR sprity se může účastnit pouze posádka, která má národní licence. A ti by měli mít absolvované školení, případně rally školu nebo nově něco odjeto v amatérech. Mám dojem, že si tady z nás někdo dělá srandu...

Karbonyl
27.01.2004, 11:22
quote:
Nechci vám kazit radost ale rally Vysočina, která je zařazena do MČR sprity se může účastnit pouze posádka, která má národní licence. A ti by měli mít absolvované školení, případně rally školu nebo nově něco odjeto v amatérech. Mám dojem, že si tady z nás někdo dělá srandu...

I když se jedná o předjezdce?

http://tycky.velkoobchod.cz/img/maleevo.gif *JH*Zlín*

MravenecZ
27.01.2004, 13:25
Aha, tak to sory. To slovíčko předjezdec mi nějak vypadlo. Ještě jednou se omlouvám. Přeju příjemný zážitek, z vlastní zkušenosti to mohu jen doporučit.

zdenda.marcel
27.01.2004, 20:23
To častulik: kdyz uz budes v tom posilani, hod mi to taky..
Dik

vitezstvi
28.01.2004, 11:54
Já bych to chtěl taky vědět, prosím Častulíku, pošli mi to taky: viitezstvi@quick.cz.

Hašan
28.01.2004, 17:43
To Castulik: Posli mi to taky diky.
mail: petr.hasek@centrum.cz

Hašan

andy susak
28.01.2004, 18:24
Pro mě taky. Dík.

sco@seznam.cz

martinrs
28.01.2004, 18:28
Je vidět že to zajímá více lidí,mě už to poslal a musím vás zklamat.V podstatě žádný návod prý neexistuje.Je to o tom že si člověk musí zajít za někým a popovídat si o tom.Tímto děkuji častulíkovi za odpověď.

zdenda.marcel
29.01.2004, 13:36
tak dik..

R1SK3R
12.02.2004, 13:06
to martinrs:

...a víš s kým pojedeš? tak si nejdřív promluv s ním, nevím jak je zkušený nebo jestli si někdy psal rozpis, jestli ano, je důležité aby Ti předem řekl jaký rozpis pojedete (5…10) a jaká slovní spojení a výrazy obvykle používá ( P6 váže, do , hned L5), dál třeba pojmy jako P6 dlouhá nebo P66, P5 utáhne nebo P56, L5 povolí nebo L54, plus, mínus, srovnáno, vlásenka, retardér, přes horizon na horizont, středem, full, vlevo, vpravo, polevu, popravu, skočí , hop, klouže, mokrá, listí, bláto písek štěrk,voda trávou, závěs, "don´t cut", pozor, bacha , díry , probrzdi, brzda, odboč, mezi ploty :o) před, u, za, cedule, značka, strom, kaplička atd. + nějaké jeho osobní zvláštnosti a přání... pro všechny výrazy,které si myslíte, že budete používat a podle vás nejlépe popisují trať, si musíte ujasnit a sjednotit značení, nemá smysl vymýšlet vymyšlené a je třeba se na pár rozpisů podívat a převzít, to co především Tobě jako spolujezdci bude pro zápis a čtení rozpisu nejbližší... co, kdy a jak chce jezdec slyšet je především jeho věc, ale jak si to zapíšeš by mělo být jen na Tobě, samozřejmě záleží na zkušenostech a můžete se vzájemně ovlivňovat a říkat si bezprostředně a vzájemně své postřehy, jde totiž taky o vaše zdraví... a každopádně je vhodné aby se i jezdec ve svém rozpisu dokázal zorientovat!!!

co se týče psaní vlastního rozpisu, tady doporučuji nešetřit papírem, koupit blok A4 s tvrdými deskami a psát několik centimetrů vysoká písmena a čísla. Mezi řádky nechávat minimálně stejné mezery, jak velká píšeš písmena. To je asi 6 řádků na stránku. Na psaní rozpisu si pořiď obyč.tužku s měkkou tuhou, ideálně krajón s nekonečnou tuhou :o), nemusíš ho pokaždy vložce ořezávat a zlomená tuha není problém. Měkkou tuhu proto, že se dá líp gumovat a opravovat, což asi nikoho v začátcích nemine. Nezapomeň na dobrou gumu na gumování a tu si pověs třeba na krk, jako přívěsek, at ji pořád nehledáš pod sedačkou :o) Dál se snaž, aby Ti na konci stránky vycházely v rychlých pasážích nějaké delší metry, alespoň 50 nebo výjezdy z pomalých zatáček, aby´s měl klid a dostatek času na otočení stránky. V rozpise je dobré si občas vyznačit orientační bod, který nebudeš jezdci číst cedule vesnice nebo konec vesnice, kaplička, velký strom apod. to pro případ, že se ztratíš v rozpise, klidně jeden na stránku, aby ses co nejrychleji našel. Je dobré si i předem říct, jak budete postupovat, když se ztratíte v rozpisu, jak si to řeknete… ztratil jsem se, jeď na oči apod. a jak se najdete, jestli bude jezdec říkat zatáčky, které projíždíte, nebo si počkáte na ten orientační bod, který sis do rozpisu poznamenal…atd. to je dost individuální.

Stejně tak je dobré psát si podobné body na dlouhých rovných úsecích pro případ mlhy, které nejsou na Vysočině výjimkou, líp odhadneš 150 značka 50 P7 než 200 P7, po 100 metrech nebudete vědět, kde jste a zbytečně ztratíte, i když vlastně jedete předjezdce a ti jak známo „závodit nesmí“ a někde jim proto ani nedávají časy!!! Proto si pořiď do auta stopky :o) Každou RZ si pořádně nadepiš podle itíku a připrav kolonky na zapisování dosaženého času. Napoprvé asi na ty stopky a nějaký mačkání zapomeneš, ale alespoň se o měření času můžeš pokusit :o) co se týče cíle, je důležité ho do rozpisu poznačit stejně jako napsat si rozpis až do stopky!!! Aby vás za letmým cílem něco nepřekvapilo.

Nikdy si rozpis nepřepisuj někde v hospodě večer před závodem načisto!!! Zaděláš vám na zbytečný problém, pracuje únava a vynecháš řádek nebo obtížnost zatáčky ani nevíš!!!

Itík, to je vždy kapitola sama pro sebe a dost záleží na organizátorovi soutěže. Málo kdy je bez chyb a dodatečných úprav, ale průměrně inteligentní člověk, který už někdy někde bloudil to zvládne a start i cíl RZ většinou najde :o)

Najdeš v něm vše důležité, adresy a kontakty na organizátory soutěže, celkovou mapu rally, časový harmonogram atd. máš v něm popsánu cestu z rampy, do servisky na RZ, trasy RZ a všechny přejezdy zase zpět na rampu, přesně tak jak to pojedete při závodech… většinou křižovatku po křižovatce se zobrazeným tvarem křižovatky (podobně jako klasické dodatkové tabulky v běžném provozu před křižovatkami, s tím že jedna silnice je označena směrovou šipkou, ta ti říká kam máš z křižovatky pokračovat a značením na křižovatkách (směrové cedule,čísla silnic atd.) Pokud jsou delší přejezdy a v itíku Ti najednou chybí křižovatka, pokračuješ v klidu po hlavní silnici. _Tady je třeba si hlídat další řádek v itíku a ten se musí shodovat, není od věci zastavit a najít si svou polohu v klasické automapě a porovnat to s mapou v itíku. To jestli je chyba v itíku nebo je vše OK napovídají kilometrové vzdálenosti mezi jednotlivými body zaznamenanými v itíku. Ty jsou uvedené dvěma způsoby. V prvním levém sloupci se ti vzdálenosti načítají od nuly do cílové stanice (obvykle časové kontroly ČK před RZ ne SZ) a v posledním pravém odečítají od celkové vzdálenosti do nuly mezi dvěma ČK.

Jízdní výkaz… nemám zrovna žádný u sebe a popisování by bylo složité, ale opět průměrně inteligentní člověk se v tom rychle zorientuje. Ale zkusím to… tady je důležité aby´s měl přesný čas. Ideální je do auta na viditelné místo připevnit radiem řízený digitální budík. Od pořadatele dostanete jako předjezdci svůj startovní čas. Ten je spolu s vaším číslem uveden na úvodní straně výkazu. Tj čas, kdy máte s vozem vyjet na rampu. Na každé stránce je několik logicky uspořádaných okýnek a jeden tučně vytištěný časový údaj. Důležitý je čas, který Ti napíše zapisovatel na rampě do výkazu k tomu přičteš tučně vytištěný počet min a získáš čas, kdy máš být v následující časové kontrole, asi SZ. Můžeš tam přijet i dřív, ale „předat“ výkaz zapisovateli smíš až ve své minutě!!! Ten doplní Tvůj čas příjezdu a odtrhne si pro sebe kopii, otočí stránku a přepíše čas vjezdu do SZ, tučný údaj Ti říká kolik máš na servis, mělo by se to shodovat s časovým harmonogramem v itíku!!! Pokud nemáte jako předjezdci servisní zázemí, je dobré si vyhlídnout blízkou benzínku, projet rychle SZ a na výjezdní ČK jen požádat o zapsání správného času, jet tankovat a občerstvit se. Ve výjezdní ČK se vše opakuje dopsání času, propočítání času atd. a hurá na první RZ, tady si musíte dát pozor na včasnost příjezdu, pokud se opozdíte, třeba jen o minutu, nemusí vás jako předjezdce vedoucí RZ pustit na trať!!! V ČK před startem vám zapíšou čas příjezdu a předpokládaný čas startu, je dobré být už připoután a plně připraven na start. Mezi ČK a startem máte sice ještě cca 3 minuty, ale to je tak na dotažení přesky u helmy a pásů. Po přijetí ke startu předáš výkaz startérovi, ten vám nechá zapsat skutečný čas startu, který se může od předpokládaného lišit (je pozdější). Po dojetí do cíle RZ, předáš výkaz ve stopce, kde Ti zapíší čas příjezdu a dosažený čas v RZ, je dobré překontrolovat minuty, popřípadě se svým změřeným časem… a tak nějak to jde pořád dokola. Když výkaz dotočíš do konce, neboj, sami vám ho odeberou a dodají další :o)

Tak hodně štěstí a snad Ti těch pár řádků trochu pomohlo…

R1SK3R

R1SK3R
12.02.2004, 13:15
...ještě k tomu itíku, pokud je na trati RZ retardér, je vždy v detailu vyobrazen a popsán v příloze.

R1SK3R

Čejda
12.02.2004, 13:57
To martinrs:Myslím že ti tady vysvětlil dobře.To co jsem tinapsal je od mého otce., který si myslí, že takhle je to nejlepší tzn. zajít i za někým který toho má hodně odjeto a má zkušenosti a s ním se radit.Sám nezjistíš jestli je rozpis dobrej nebo špatnej a co tam má být a co ne.To získáš až zkušenostma, ale ty se daj jakoby "nahradit" právě setkáním a učeníms e od někoho zkušeného.dokáže vám hned napoprvé říci jak by měl celý ropzis vypadat co by tam mělo být a co ne.Napr. otec si vůbec nepíše metry mezi zatáčkama, je to podle něj zbytečný, protože jezdec vidí jak je rovina dlouhá.Pokud by si měl nějaké dotazy tak bychopm se mohli poradit přes telefon.:607/540 555

Filip

Machoň
12.02.2004, 14:42
to RISKER: Moc pěkně jsi napsal kuchařku pro spolujezdce, až se mi při čtení zrychlil tep(s přepisováním rozpisu v hospodě jsi nás trefil, už se to víckrát nestane). :app:

zdenda.marcel
12.02.2004, 20:17
me by malinko zajimalo tohle:
kdyz mate dejme tomu desitkovy rozpis:1-plnej plyn 2-furt plnej 3,4,5,6,..?
od kteryho cisla se treba vyrazne brzdi, podrazuje a tak?
ono to asi nejde rict takhle od stolu ale zkuste to nekdo

Plhus
12.02.2004, 21:07
Tady jde spíš o to,že 1 je většinou zatáčká pod plným,5 bývá právoúhlá zatáčka a 10 tak někde v San Remu,to je prostě o 180 stupňů.
Ale zase to má každý jinak.R1SK3R to popsal vážně bombasticky, s tím už se dá pracovat.Ale má pravdu,rozpis dělá spolujezdec pro pilota,tzn. musí vyhovovat jemu.
To R1SK3R: ty někomu čteš noty??

ZLÍN

R1SK3R
12.02.2004, 23:54
to Plhus: ne, ale loni a předloni jsem to párkrát zkoušel :o) dělá se mi špatně :o( hlavně při prvním psaní rozpisu, čtení mi už nic nedělá...

R1SK3R

R1SK3R
13.02.2004, 00:10
to zdenda.marcel: to vážně nejde takhle říct, záleží hodně na kvalitě jezdce a jeho stylu i na autě. Bez toho aniž bys věděl jaká je obtížnost zatáčky, ve které jsi jen jako divák, vidíš, že někdo tu samou zatáčku jede naplno, jiný ubírá, další brzdí a čtvrtý dokonce podřazuje... ideální je porovnání ve třídě N4, stejná auta diametrálně rozlišné způsoby projetí zatáček.

Jinak jsem už viděl pár rozpisů a většinou jsou srovnatelné, ale ne stejné tj. moje 1,2,3 obsáhne kámoš do 1, ale kde já mám 4 on má všude 2... on má pravoúhlou 5 já 7... atd. a teď se v tom vyznej... :o)

R1SK3R

oem
15.02.2004, 17:36
to risk3r : vynikající práce, opravdu. Snad jen bych doplnil, že přijet do časové kontroly nesmíš dřív, než minutu před svým ideálním časem. Prakticky to znamená, že stojíš před žlutým návěštím, které označuje začátek časové kontroly. Vychází-li ti, že máš být v čk např. v 10:35, pak jak se na hodinách objeví 10:34, tak můžeš popojet ke stolku časové kontroly a tam počkat až na hodinách skočí tvůj čas (10:35) a v této minutě jim předat výkaz, ani dříve ani později. A doporučuji být v tomto celkem přesný, v tom smyslu, že ruku s výkazem z auta vystrčit až ve své minutě.
Ještě snad k tomu číslování zatáček - u nás asi opravdu většina posádek používá desítkový rozpis. Tedy 1 je takřka neviditelná, 5 pravoúhlá a 10 bez ruční brzdy na couvání. Ale každý velmi rychle přijde na to, že je problém v něčem, co se nazývá 2,3,4 - to jsou zatáčky, které rozhodují. Někdo to řeší přesnějším popisem těchto zatáček, přidáním plusů či minusů atd., jiný třeba malinko posunutím, že pravoúhlá je až např. 6 nebo 7 a tím získává více čísel na přesnější rozlišení právě těch rozhodujících ... ale to vše až po minimálně několika odjetých soutěžích.

to častulík : jsem velmi překvapen tím, co jsi napsal, že otec píše rozpis bez metrů mezi zatáčkami. Tedy před každou zatáčkou (ať pomalou nebo naopak a to je ještě horší, velmi rychlou) je každý jeho jezdec, se kterým jede, udržován v napětí, co se za přečtenou zatáčkou bude dít ?? tomu se mi ani nechce věřit - buď jsi to špatně prezentoval nebo to musí mít popsáno nějak jinak. Když ne pomocí metrů, jak jinak ?

Divočák
16.02.2004, 16:24
Zkus se zeptat nějakého místního jezdce, spíš spolujezdce. Jestli se nepletu, přímo z Okříšků je Komárek. Snad je odtamtud i Roupec.

quote:
Chlapi mam prosbu mam jet jako spolujezdec předjezdce na rally vysočina.A nikdy jsem to nedělal takže potřebuji pokud možno všechno co potřebuje spolujezdec umět a vědět.Tzn.Umět si sestavit itinerář,jak poznat zatáčky atd atd......vždyť víte,jestli někdo jezdíte pora ´dte mi prosím,nebo nějaký odkaz na knihu či stránky,spěchá.Za jakékoliv informace předem děkuji.

vaca.p
21.02.2004, 10:38
myslím že R1SK3R to popsal velmi dobře, co bych já doplnil tak to, že orientační body které se nečtou tak těch by si spolujezdec měl poznačit co nejvíc. Pokud jsou tak třeba i každých 200m.

Pozor na "pohyblivé" body- Může se stát že si napíšete výrazný keř, strom a diváci ho před RZ zlomí aby lépe viděli a jste v .... To samé platí o hromadách dřeva, kontajnerech které tam sice stojí několik let, ale zrovna před rally je někdo odtáhne.

Problémové mohou být i pevné body. Třeba patník který si napíšete, může jiná posádka v tréninku sestřelit. Problém nastává i v připadech kdy se dva stejné pevné objekty opakují několik desítek metrů po sobě.

Třeba si napíšeš reklamní poutač který je před P2 a za ní je podobný a ty zazmatkuješ protože nevíš který jsi myslel.

Doporučení je, jak už to psal R1SK3R, sednout si z jezdcem a prodiskutovat jak to chcete a pak si najděte nějaký málo frekventovaný technický úsek a tam si to v klidu nacvičte. Jezděte tam a zpátky a dolaďujte. Po každém průjezdu zastavte a proberte věci které se vám nezdály. Pok si najděte jiný úsek a to co jste nacvičili tak zkuste tam. V žádném připadě nejezděte rychle
ale v klidu tak do 80km/h. První průjezd ůseku je dobré projet krokem a klidně zastavit a v klidu zapisovat. Další průjezdy jet rychleji ale jen tak aby jsi stačil dělat opravy.

Je vhodné vydat se na nějaký usek třeba v noci protože tam se ti ztratí body které jsou dál od trati a musíš hledat to co je v zorném osvětleném prostoru před autem.

Pak je také dobré zkusit si napsat nějaký úsek ve dne za jasného počasí a pak si ho jít projet v noci nebo za mlhy. Tady zjistíš jestli vám to jde nebo ne protože na dobrý denní rozpis by jste měli bez problémů zajet i v noci.

Nezapomeň že cílem je to, aby jste kvalitní rozpis napsali při dvou průjezdech!! Není to těžké, ale musí se u toho myslet a soustředit se.

martinrs
28.02.2004, 21:37
Už mám itík z minulích ročníků takže se učím číst.V pondělí budu mít i jízdní výkaz takže už jsem klidnější a budu mít dostatek času si ho prohlédnout a přijít na to o co jde.Jinak mě nasrala zpráva,že nepojede holý,kolega s ním domlouval že až pojedou psát rozpis tak náz vezmou ssebou a tak nějak bychom ho okopírovali.Jinak děkuji všem kteří mi tady radily.

Plhus
14.03.2004, 21:45
Mám otázku a nechci pro to zakládat nové téma,tak to písnu sem.
Jak to je s národní licencí? dá se udělat kdykoliv a kolik stojí??

ŠKODA rally club

jirkadc
14.03.2004, 22:03
No, kdykoli asi ne, ale na FASu ČR si zjistíš termíny v průběhu roku, školení se konná v Klatovech nebo ve Zlíně (přesný data zjistíš u nich), cena je okolo šesti za školení plus 1200,- za licenci a 500 za odborného mastičkáře, záleží ovšem ještě na ubytování atd... No a pak si ji každý rok prodlužuješ a to je opět 1200 + 500.

Upravil - jirkadc 14 Mar 2004 22:04:59

zdenda.marcel
15.03.2004, 08:36
TO martinrs: Ta svezl si se? v kterem aute? povypravjej o nových zážitcích...
mimochodem, prekvapilo me ze predjezdci jeli bez helem..

R1SK3R
15.03.2004, 10:33
...ty helmy???...taky mě to překvapilo, možná tím chtějí předjezdce přinutit k tomu, aby jeli pomalu??? jinak Martinrs jel myslím v té feldě s modrejma nárazníkama, na poslední RZ trochu srovnali retardér u Kojetic, ale odneslto jen nepatrně promáčklý práh...

R1SK3R

WRC 2004
15.03.2004, 18:57
Mate někdo nějaký rozpis nějakého jezdce MČR?
Já mam jenom Kresty z Barumky ale okopčený v deskách Peugeot Sport.

http://www.ewrc.cz/images/2004/wrc/sw/pl_a_9_loeb_2_i.jpg
CITROEN SPORT 2004

Franus
15.03.2004, 19:25
Jo. Poulíkův ohořelý.

WRC 2004
15.03.2004, 21:35
TO FRANUS:Já jsem se byl podívat na místě Poulíkovi havárie a viděl jsem v trávě opaléne části rozpisu a pár dobrých jsem si vzal ale už jsem je vyhodil.

http://www.ewrc.cz/images/2004/wrc/sw/pl_a_9_loeb_2_i.jpg
CITROEN SPORT 2004

makli
15.03.2004, 21:42
quote:
TO martinrs: Ta svezl si se? v kterem aute? povypravjej o nových zážitcích...
mimochodem, prekvapilo me ze predjezdci jeli bez helem..

Ti predjezdci bez helem me vzdycky privadeji do rozpaku-na nektere mene znale divaky to muze pusobit dojmem,jako ze se vlastne jeste nic nedeje...

martinrs
15.03.2004, 22:11
Nestihám se divit čeho všeho se nevšimnete.Jel jsem opravdu s tou feldou s modrejma nárazníkama.Ten retardér nás sere.Už jsme to měli takřka v kapse,brzdil jsem kolegu jak to šlo,ale jak říká on sám:kdzž jsem uviděl ty lidi tak jsem to tam pustil,ale na brzdy šel moc moc pozdě.V podstatě autu se nic nestalo takže trošku promáčklej práh se vytáhne a nebude nic poznat.Smůlu jsme měli víckrát:RZ6-sněhový mantinel cca 1,5min.RZ7-průjezd Petrovicemi s otevřenou kapotou(tři v tanku a pes).A vyustilo to tím zramovaným retardérem(kdyby někdo měl video-prosím dejte vědět).Celkově to hodnotím jako dobrou zkušenost.Pěkně jsme se svezli a zahráli si na závodníky.K těm helmám:Zdenek Trnka nám je zakázal:znáte to sami-člověk jak si nasadí helmu přestává myslet.Pan Rosický nám promlouval do duše ať neblbneme.že za ta léta už vyděl tolik předjezdců co dali ránu atd atd.........Jinak doufám že jsme vás aspoň trochu pobavili.Zdarec

R1SK3R
16.03.2004, 08:32
...škoda, že jste někde nesehnali 4 olítaný měkčí pneumatiky, na těch seriovejch zimákách to s tou správnou jízdou nemá co společného... co tam máte za motor??? možná jsi mioto už psal, ale smazal jsem to...

R1SK3R

R1SK3R
16.03.2004, 08:36
...a jak jste měli napsanou tu pasáž před tím probržděným retardérem???... vem to klidně od toho přírodního retardéru před tím...

R1SK3R

martinrs
16.03.2004, 20:05
Motor je tam 1350.Udělaná hlava(svépomocí)+vačka+ojnice,nic víc nic mín.Popis rozpisu slovy:Sadek-RET do P1 80 L8 80 L2 vážeL3vážeP5 přes horizont vážeP34dlouhá váže Brzda,Brzda RET klouže.To brzda,brzda jsem znova opakoval už v té P34dlouhé.Dávali jsme si myslím dost bacha ale bohužel,nadruhou stranu autu se nic nestalo nám také ne takže jsme se tomu nakonec zasmáli.

martinrs
16.03.2004, 20:09
Vpředu byly letní gumy a vzadu zimní,vše serie.Nemáme od koho brát takže jedeme co seženem,a jsme rádi že jsme se mohli vůbec svézt.

Tha Playa
18.03.2004, 14:02
Jaky sou vlastne podminky k ziskani nar. licence?a co vlastne osahuje,co se vsechno musi delat a tak,vubec nevim

R1SK3R
13.04.2004, 10:09
to Častulik: tak jsem koukal, že se v Pelhřimově zadařilo, gratulace... :o) ale po tmě nic moc,možná by to občas ty metry chtělo...

R1SK3R