Zobrazit v plné verzi : Nafta
Chlapi, mám problém. pořád nevím a nemůžu to najít (buď jsem blbý, nebo nemám čas) - je u nás vypsaná v MMČR nebo SPRINTECH speciální třída pro vozy skupiny N nebo A s naftovými motory??Nějaké D2 atd.?
quote:
Chlapi, mám problém. pořád nevím a nemůžu to najít (buď jsem blbý, nebo nemám čas) - je u nás vypsaná v MMČR nebo SPRINTECH speciální třída pro vozy skupiny N nebo A s naftovými motory??Nějaké D2 atd.?
Třídy jsou vypsány dle obsahu bez rozlišení, zda jde o benzínový nebo naftový motor. V zahraničí jsou již někde vypsány třídy pouze pro diesel.
Karbonyl
14.03.2004, 01:06
quote:
quote:
Třídy jsou vypsány dle obsahu bez rozlišení, zda jde o benzínový nebo naftový motor. V zahraničí jsou již někde vypsány třídy pouze pro diesel.
Eště samozřejmě jde o vybavení motoru, nejen o obsah - viz Fialova Fabia TDI (startuje v A8, bo má turbo, přestože je to jen 1,9).
http://tycky.velkoobchod.cz/img/maleevo.gif *JH*Zlín*
Speciální třída je vypsána, ale až od příštího roku, tedy pro rok 2005.
Dík, já právě nevěděl, jestli to už je, nebo ne. Já vím, že pro přepočet objemu turbo motoru se nepoužívá koeficient 1,7 jako u benzíňáků, ale 1,5!! A např. Fabia RS má v "Ačku" homologovanou šestistupňovou sekvenční převodovku, velké brzdy, 18" kola atd. To by mohlo být dobré dělo!! Navíc výkon cca 250 koní a kroutící moment 400 N.m!! Co říkáte! To by se asi dvoulitry nechytaly!! A možná by to prohánělo i velká enka.
MravenecZ
14.03.2004, 12:15
quote:
Dík, já právě nevěděl, jestli to už je, nebo ne. Já vím, že pro přepočet objemu turbo motoru se nepoužívá koeficient 1,7 jako u benzíňáků, ale 1,5!! A např. Fabia RS má v "Ačku" homologovanou šestistupňovou sekvenční převodovku, velké brzdy, 18" kola atd. To by mohlo být dobré dělo!! Navíc výkon cca 250 koní a kroutící moment 400 N.m!! Co říkáte! To by se asi dvoulitry nechytaly!! A možná by to prohánělo i velká enka.
Já myslím že Fábia s dieslem by toho moc neproháněla. Velkejm A7 by se nepřiblížila, to je vcelku jasné. Kdo viděl novou Petákovo hračku a třeba rakouské Golfy TDI tak ví o čem mluvím. Ty auta jedou pěkně, ale v třídě pro sebe. Navíc Fábia je dost těžké auto. V porovnání s Felicií je to dost vidět.
Ve Vlašimi se připravuje jedna Fábia RS tak uvidíme. Pojede v ČMPR a asi něco ve sprintech
Tady je asi problém ten, že to zatím nikdo nemá pořádně postavené podle možností homologace. Zatím co jsem viděl, tak tam všichni mají rezervy, takže třeba za dva, tři roky toho Petáka prohánět budou. Myslím...
quote:
Tady je asi problém ten, že to zatím nikdo nemá pořádně postavené podle možností homologace. Zatím co jsem viděl, tak tam všichni mají rezervy, takže třeba za dva, tři roky toho Petáka prohánět budou. Myslím...
Ty máš nějaké plány s nafťákem?
V Autospektru se taky připravuje jedna Fabia RS
Bližší info bude později.
Upravil - Častulik 16 Mar 2004 09:49:17
quote:
quote:
Ty máš nějaké plány s nafťákem?
Mám, ale nemá na to dost peněz. proto taky scháním nějakého jezdce, který by se na tom rád podílel, hlavně finančně, s tím že by si zajezdil a ještě by se to mohlo třeba pronajímat.
Jaké máš plány z úpravou motoru (po mechanické stránce). Co by jsi chtěl použít za elektroniku sériovou nebo závodní? Máš nějakou představu o možnostech výkonu?
Po mechanické stránce by mělo jít zejména o zesílení a odlehčení celého klikového mechanismu, úprava hlavy a ventilů. Další věcí ladění na motorové brzdě by pak byly kompresní poměr, vačky atd. Ale to by bylo až dál. Podmínkou je samozřejmě úprava elektroniky, vstřikovačů a použití velkého intercooleru. Sériový motor FABIA RS je schopen mít cca 240 koní a 450 N.m kroutící moment. Spolu se sekvenčním šestikvaltem, Proflexy a velkými brzdami jako na Octavii KIT by to mohlo opravdu jet!!
.............
Máš zájem...???
az to budes mit hotove tak se ozvi ale napis cenu za pronajem dik jandrys2@seznam.cz
zdenda.marcel
22.03.2004, 21:46
to bude mit urcite velkej potencial ;)
ale ted vazne:nebudeme z RZ chodit cely od sazi? jednou sem videl jet Leona s brutalne precipovanym TDi a bylo to jak ze čtyř avií..
Karbonyl
22.03.2004, 22:58
quote:
to bude mit urcite velkej potencial ;)
ale ted vazne:nebudeme z RZ chodit cely od sazi? jednou sem videl jet Leona s brutalne precipovanym TDi a bylo to jak ze čtyř avií..
Jestli myslíš takové černé dělo, co dělalo kouřové efekty v Brně na okruhu, tak v tom měl NOS, což hovoří za vše...
http://tycky.velkoobchod.cz/img/maleevo.gif *JH*Zlín*
zdenda.marcel
23.03.2004, 18:24
jo nejspis myslime to samy..
prodava se vubec nejaka zavodní nafta?
NAFTA PATRI DO KAMEN!!! :app: :app: :app:
Jarda-rs
21.07.2004, 09:11
Dízly na rally nepatří sou dokonce nebezpečné Nejsou totiž slyšet! povině bych jim dal majáček a sirénku aby byli slyšet.
www.jarda-rs.com www.jarda-rs.com/bohemialive/index.html divácká místa a info k Rally Bohemia
Upravil - Jarda-rs 21 Jul 2004 09:11:36
Nevim co máte proti dieslu. Me se Zelenka na Bohemce celkem libil....
Hašan
MravenecZ
21.07.2004, 10:21
Diesel v osobním autě je dobrá volba pro někoho, kdo potřebuje v klidu a pohodě dojet za málo z místa A do místa B. V závodním autě je to ale z nouze cnost. Není mi pořát jasné v čem je ta výhoda u závodního auta? Vždyť kde jaká 1,4 dá tomu sentinelu na pr... Ta váha toho motoru se taky někde musí projevit. A ruku na srdce, koho zajímá spotřeba u závodního auta?
Nárok na život bych nechal každému, jen ať si zkouší...
To mravenecZ:Autospektrum udělalo první Octavii na okruhy s Dieselovým motorem.na okruhu bylo hlaavní výhodou že se nemuselo tankovat, na soutěži s tím vozem jezdil Dvořák, pokud je všechno udělané tak jak má, tak výhodou na rally je velký točivý moment, ale bohužel ve velmi malém rozsahu otáček.Myslim si že kategorii diesel třeba va rakousku udělali´pro to aby se trochu odlišily od ostatních a nabídly divákům něco jiného.Jiri určitě viděl jet Dieslového čtyřku Golfa kit a určitě to není špatné.
PBesuchov
21.07.2004, 15:40
Pánové, divím se negativismu. Za posledních 15(?) let udělaly diesly neuvěřitelný skok v poměru výkon x spotřeba x objem a kde je psáno, že to nepůjde ještě dál? A jaký má smysl se tomu bránit? Co se mne týče, já bych takovou SKUPINU v rally uvítal. Nejsem fanouškem typu rally = WRC a potom konec.
MravenecZ
21.07.2004, 15:46
Diesloveho Golfa 4 KIT, jsem kupodivu viděl jet i já a zas tak to na mě nazapůsobilo. To auto je nádherný, ale nepřemejšlej o tom, co jede líp, jestli 2,0 benzín, nebo 1,9 TDI. Vím, že jsou zkoušky naftovejch aut i na okruhu (letos i na le mans) ale podle mě to prostě není ono. Neberu nikomu touhu zkoušet něco nového, ale můj názor je takový jaký je. Někdo třeba řekne, že jeho načipovaná Okta TDI jede jako k.r.á.v.a, OK. Ze stejného objemu ale u benzínového motoru s turbem dostaneš daleko "sportovnější" parametry. V tom právě postrádám tu logiku dělat rally auta v naftě.
Chápu tě
.V hlkedem k tomu že dieselové motory se rychle dostali do podvědomí lidí na celém světě a lidé si je kupují více si myslim že se dá očekávat že automobilky půjdou i cestou dieselů jak na rally tak na okruhu v rámci prezentace svého motoru.
pokud by všechny diesely v rally byli jako Golf Kit tak by mi to vůbec nevadilo.Na okruzích letos jezdí jeden leon kterj ejde docela hezky, ale nejvíc jsem nadšený toho když tam zařadí pětku a přední kola si ještě dost hrábnou.
A co říkáte na nafťáky BMW na Dakaru?
Celkem slušně to fičí...
Kdyby měly diesly v rally obsah tak 3 litry, tak by se na to taky dalo dívat.
Prostě vypsat novou kategorii s vyšším obsahem.
To Sedivec: Myslis, ze by to bylo financne unosne? Ta vaha motoru neni zanedbatelna a urcite by se projevila i na celkove vaze vozu. Nevim jestli by se to vyplatilo.
Hašan
Ja bych naftu nepodceňoval. Ten motor má obrovská krouťák a hlavně jede odspodu už od nějakých 1900ot/min. Problém je v tom že jede max. do 4500-5000ot./min . Pokud by se toto podařilo vyřešit a rozsah by se posunul dejme tomu do 6500 tak je z toho raketa jako pra.se!!
Ta hmotnost motoru seriového auta tu už nehraje takovou roli to se dá zvládnout.
A ty golfy v rakousku dokázaly vyhrát i několik souteží.
...pokud se nepletu (někde jsem to takhle četl) otáčky jsou ovlivněny tím, že u nafťáků je vyšší tepelná zátěž materiálu (písty a všechno kolem) a tím vyší potřeba chlazení ... čím vyší otáčky, tím méně času na chlazení mezi každým cyklem...ten limit je dán prostě tím, aby se to "neuvařilo"...
Zvýšení otáček by tedy mohlo být řešeno použitím tepelně stabilnějších a odolnějších materiálů pro namáhané komponenty (...cena!!!)...a dále zlepšením odvodu tepla z kritických oblastí...(...to může být značný zásah do konstrukční koncepce motoru...)
Otázka je, kdo to zaplatí, a proč by to dělal...pokud chce závodní motor, šáhne po benzínu, ten má lepší předpoklady...speciálně konstruovaný nafťák (třeba vývoj nové koncepce a pod.) by byl určitě dražší, a v běžných seriových vozech podle mého názoru neprodejný...
quote:
Ja bych naftu nepodceňoval. Ten motor má obrovská krouťák a hlavně jede odspodu už od nějakých 1900ot/min. Problém je v tom že jede max. do 4500-5000ot./min . Pokud by se toto podařilo vyřešit a rozsah by se posunul dejme tomu do 6500 tak je z toho raketa jako pra.se!!
Ta hmotnost motoru seriového auta tu už nehraje takovou roli to se dá zvládnout.
Upravil - Kotasek 22 Jul 2004 09:55:05
Jarda-rs
22.07.2004, 09:56
quote:
při tamní konkurenci se ani nedivím. Na dakaru a u off roudů je to jiná tam se to asi vyplatí.
www.jarda-rs.com www.jarda-rs.com/bohemialive/index.html divácká místa a info k Rally Bohemia
quote:
Na dakaru a u off roudů je to jiná tam se to asi vyplatí.
Jasně, stejně jako na některých okruzích - prostě tam, kde se hodí ujet větší vzdálenost na jeden zátah. Pak totiž hraje roli i objem a váha paliva, které je potřeba vézt.
PBesuchov
22.07.2004, 14:10
to Kotásek : hm, nepopírám, že směřuješ dobře. Ale kacířská otázka : zhruba před 15 lety, kdyby ti někdo řekl, že budeš mít toho diesla co máš s parametry, které má. Uvěřil bys? (vycházím z toho, že někde tady jsi zmiňoval, že máš Octu 1,9 TDI nejsilnější chip). Dovolím si pochyboval i když musím přiznat, že technicky odborné diskuse schopen nejsem.
A stále tvrdím, jako zvláštní skupina by mě to zajímalo i vzhledem ( a možná právě proto ) k dlouhodobému srovnání s benzíňáky. Tzn. postupný vývoj atd. Pro automobilky je to nejlepší způsob testování nových přístupů.
ja bych ty naftaky taky nezatracoval, verim, ze v budoucnu by opravdu mohly byt na urovni benzinu
jak jste tady jiz zminovali, problemem je teplo: naftak ma velkej kompresni pomer (koncernovy TDI tusim 19,5:1), coz znamena vysokou teplotu stlacenyho vzduchu, ale pokud ten tlak bude mensi, tak se nafta nevzniti-takze tudy cesta nevede
obrovskou vyhodou tehlech motoru je velkej kroutak v nizkejch otackach (oproti benzinu daleko vetsi), ale pri vytaceni vykon rychle pada
tenhle problem dneska asi nejlip vyresila honda se svym motorem 2.2 a ani konkurence nespi
revoluci by mohl byt vw, ktery dodnes jede dvouventil a prechodem na ctyrventil (tak jak to udelali ostatni, aby vw stacili) by mohli zlepsit prubeh vykonu i kroutaku - ale tohle je jen spekulace a vw misto rozsireni ze dvou na ctyri ventily prevrtal 1.9 na 2.0
ale stale si myslim, ze chystaj nejakou revoluci, takze se urcite mame na co tesit
Jarda-rs
22.07.2004, 16:52
quote:
prodava se vubec nejaka zavodní nafta?
Ale samozřejmě třeba pro závodní Trucky a off roudy vyrábí se i u nás tuším RFC
www.jarda-rs.com Foto, video, divácká místa, čláky, rozhovory, auta sk.B
quote:
quote:
při tamní konkurenci se ani nedivím.
Tamní konkurence letos v lednu nařezala osmi WRC z české republiky!!!!
Jarda-rs
22.07.2004, 21:47
quote:
quote:
quote:
při tamní konkurenci se ani nedivím.
Tamní konkurence letos v lednu nařezala osmi WRC z české republiky!!!!
za velmi specifických podmínek ale o tom je rally.
www.jarda-rs.com Foto, video, divácká místa, čláky, rozhovory, auta sk.B
Když už jsem to tu rozvířil,tak to přesunu sem.Jak se vám zamlouvá nafta v RALLY?
traktory patri na pole!!, jsem staromodni a neekologicky, ja potrebuji auto nejen videt ale i slyset 8D
dřevěná srnka
13.10.2007, 04:53
Ale na poli je přece FRANK! :-0
traktory patri na pole!!, jsem staromodni a neekologicky, ja potrebuji auto nejen videt ale i slyset 8D
No tak to tedy nevím, kdys viděl naposledy ropáka v akci. Já ve Šternberku a dodám. Není slyšet a při příjezdu není vidět, co je za ním a při odjezdu není vidět co je za černým oblakem. :P:P:D:D Toť moje poslední zkušenost.
Ale na poli je přece FRANK! :-0
Srnko opět se nechytám s tím Frankem.Není na tebe v 4:53 ještě brzo?A jinak když TRAKTORY už vyhrávají LE MANS,DAKAR proč na v rally?
a ony uz dizly vyhravaji dakar? ;) (kamiony nepocitam)
jinak co se tyce LM, tak nutno dodat, ze bezniny muzou mit obsah 6L, nebo 4 s turbem, kdezdo ftedeicku to je 5,5. coz mi nepripada moc kosher
dřevěná srnka
13.10.2007, 18:07
gonzo: Tak to musíš do kina na film Auta (Cars), pak poznáš kdo je FRANK :-) jinak ani čárkou jsem nenapsal nic proti dieselům kdekoliv. Můj názor je, že by snad mohly být trochu hlasitější, protože je dost nebezpečný, když se rychlý auto blíži moc potichu. S dobrým šoférem je i TDi pěkná střelba, což dokázal třeba Berger, ale i další.
Na začátku roku plánovali bratři Bočkovi Ibizu TDI.Nevíte o tom něco?Přece ta jejich Octa je trochu velká i když s ní jedou pěkně
dřevěná srnka
14.10.2007, 08:46
Myslím, že to byl Leon, tedy Seat Leon ;) Zatím je asi octa pořád rychlejší.
Na začátku roku plánovali bratři Bočkovi Ibizu TDI.Nevíte o tom něco?Přece ta jejich Octa je trochu velká i když s ní jedou pěkně
Myslím, že to byl Leon, tedy Seat Leon ;) Zatím je asi octa pořád rychlejší.
Tak to bych jim fandil ještě víc,když budem kolegové:D.
I když to tení o rally,snad to bude příznivce nafty zajímat.http://auto.idnes.cz/test-drazsi-nafty-benzina-prekvapila-shell-zklamal-fxl-/automoto.asp?c=A080915_145641_automoto_fdv
Tak se zdá ,že Ibiza je hotová,vidím je ve startovce na Plzeň.
http://race.dieselpower.cz/novinky.php?new=69
Jsou známy bližší parametry té oktávie?
Zatím ne,ale zjišťuju. ;)
nellospeed
29.10.2010, 21:27
To o kvalitě nafty je zajímavý článek v mnoha směrech.
Zajímavý, ale dva roky starý. Všechno může být dávno jinak...
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.