Zobrazit v plné verzi : Kontrola trakce ve WRC
Petr WRC
10.10.2004, 09:29
Neví někdo, jak tenhle systém vlastně pracuje, jesli je to jenom rozšířený ASR nebo systém, kterej pracuje úplně jinak??
...jen bych tu otázku rozšířil....
Škoda loni tesotvala systém Unic ... prý to mělo fungovat tak, že se "reguloval" přenos výkonu na každé kolo zvlášť...víte o tom něco?
Někde Garde tvrdil, že to pak vyžadovalo poněkud odlišný styl jízdy....
Kontrola trakce je aktivní diferák nebo se mýlim???Jednou to ukazovali na eurosportu jak jsou bržděná kola v zatáčkách právě díky aktivním diferákům a "špérám"
Petr WRC
15.10.2004, 19:42
Klasickej systém ASR pracuje společně se systémem ABS, ale jak a jestli vůbec nějak takhle pracuje ve WRC to nevim.Jestli někdo něco ví, ať napíše do fóra (mám z toho udělat 20ti stránkovou semestrálku 8-( a chci do toho WRCka zamíchat taky.Díky PetrWRC
Petr WRC
16.10.2004, 10:05
quote:
Kontrola trakce je aktivní diferák nebo se mýlim???Jednou to ukazovali na eurosportu jak jsou bržděná kola v zatáčkách právě díky aktivním diferákům a "špérám"
Máš pravdu, ale to je jenom jeden ze systémů řízení prokluzu (myslim, že se to používá systém u ABS/ABD 5 Bosch), ale ono je se tá skluz řídit i jinak třeba přenastavením škrtící klapky nobo přídavným řízení zapalování a vstřikování MSR.
Ten elektronickej diferenciál je EDS a pracuje jedině s ABS.
Jestli něco takovýho je WRCkách ví snad jen čert????
Za každou připomínku a názor předem díky PetrWRC
Petr WRC
16.10.2004, 10:07
Koukám, že se mi tam nějak přeházeli slova, ach ta čeština 8-)
richie08
13.11.2004, 14:17
EDS nemá nic společného s aktivními diferenciály. EDS přibržďuje protáčející se kolo při akceleraci, k tomu využívá systém ABS. Je třeba si uvědomit, že všechny ty ABS, EDS, ESP, ASR jsou především obchodní názvy co mají prodávat.
Co se týče WRC, tak se lze jen dohadovat jak to funguje, Metrich by nám asi řekl víc :-). Každopádně jsou tam aktivní diferáky, el-hydraulika na všech brzdách, k tomu el. plyn + řídicí el. motoru (nastavení předstihu a vynechávání zážehů). To vše dohromady se musí nějakým sofistikovaným systémem řídit. Není sranda uřídit jeden systém a co teprve všechny naráz.
Upravil - richie08 02 Dec 2004 10:23:16
richie08
07.12.2004, 17:40
Neví někdo jestli budou opravdu zakázány aktivní diferenciály v roce 2006? Podle mne zákaz pomůže atraktivitě WRC což je dobře.
...s těma zkratkama je to fakt sranda :o) u mitsubishi zkracují active center differential ACD, má samostatnou řídící jednotku, která nemá s tou od motoru (zkratka ECU) de facto nic společného a s ABS už vůbec ne... i když obě využívají některá stejná data (např.poloha škrtící klapky, rychlost... "Further on down the line, the MR (as well as all Evos for 2005) uses Mitsubishi's Active Center Differential (ACD) to manage the power between the front and rear wheels. Employing a center differential and a new hydraulic multiplate clutch, the ACD system is able to adjust the front and rear torque output for maximum traction based on numerous inputs like steering angle, throttle input, wheel speeds and slip angle. A dashboard switch allows you to choose between three different settings (tarmac, gravel and snow) that vary how much power is sent through the system. The MR also includes a helical front limited-slip differential like the one that debuted in the RS model last year."
R1SK3R
které voy WRC mají ABS ? kdy jej užívají ? víte někdo ???
fuci
Myslim že "sportovní" ABS používá jen škoda, ale nevím jestli je to ku prospěchu, spíše s tím zatím bylo dost problémů, škoda má v poslední době hodně problémů s brzdama.myslim že cit v noze nic nenahradí.
MravenecZ
09.12.2004, 08:26
Seat určitě taky, říkal to Emil. Podle mě ho má i Pech, ale záleží jen na jezdci, kdy jej použije.
I to je možné.Možná to prospívá v krizovkách, ale zase je to další věc na už tak elektronicky prošpikovaném autě která se může pokazit.
Emil někde řikal,že ABS používá pouze na mokrém asfaltu.
Asi se dá pak auto při brždění lépe řídit.
richie08
10.12.2004, 19:46
Byl jsem na Valašce 2003 a viděl jsem jak na to Emil před zatáčkou hépnul. Zůstaly po něm přerušované čáry, takže ABS ve WRCech je. A když to má blbá Cordoba, tak to budou mít i ostatní. Akorát to budou mít víc promakaný, takže to asi bude o něčem jiným než ty šméčka co dávají do sériových aut.
No, jestli můžu zapojit se do diskuse.
Při jízdě s WRC jezdec reguluje poměr síly mezi přední a zadní nápravou dle potřeby. Většina systému v seriových autech je navázáno na systém ABS, takže kolo, které prokluzuje a otáčí se rychleji,je díky ABS přibržďováno a tím dochází k zlepšení trakce. To je dobré pro "normální" jízdu, ale pro WRC? WRC jede téměř pořád ve smyku, vždyť by minimálně 2 kola byly pořád bržděný. A výkon motoru by šel do brzd. Spíš si myslím, že je auto osazené třemi diferenciály pravděpodobně elektrohydraulicky ovládanými, teda na 100% ten mezinápravový.
quote:
Byl jsem na Valašce 2003 a viděl jsem jak na to Emil před zatáčkou hépnul. Zůstaly po něm přerušované čáry, takže ABS ve WRCech je. A když to má blbá Cordoba, tak to budou mít i ostatní. Akorát to budou mít víc promakaný, takže to asi bude o něčem jiným než ty šméčka co dávají do sériových aut.
Já jsem se ptal Emila,jak je možný,že používají WRC ABS,když s tim teoreticky nemůže dojít ke smyku.No a Emil mi odpověděl,že to je dost odlišný od sériových aut a používá to na tom mokrym asfaltu.A souhlasim s tim,že jestli to má Cordoba,tak to maj asi všichni.I když bůhví jestli to má Fabie,protože vstřikování vody do sání přidali až letos na podzim a přitom to měla např. eNkový Subaru z roku 99.
richie08
10.12.2004, 23:14
Nejsem si zcela jist, ale vstřikování vody u WRC se může používat až od letošní sezóny. Dřív mohly jen "sprchovat" intercooler. Jinak vstřikování vody není žádná novinka, používalo se už za 2. světové u letadel.
Taky by mne zajímalo jak funguje aktivní diferenciál. Jestli je to difenciál pouze s proměnnou svorností nebo jsou tam i jiné vychytávky. Ale možnost přibržďování kol ala EDS bych nevylučoval. Není tady někdo kdo do toho trochu vidí?
quote:
Nejsem si zcela jist, ale vstřikování vody u WRC se může používat až od letošní sezóny. Dřív mohly jen "sprchovat" intercooler. Jinak vstřikování vody není žádná novinka, používalo se už za 2. světové u letadel.
Taky by mne zajímalo jak funguje aktivní diferenciál. Jestli je to difenciál pouze s proměnnou svorností nebo jsou tam i jiné vychytávky. Ale možnost přibržďování kol ala EDS bych nevylučoval. Není tady někdo kdo do toho trochu vidí?
S tim diferenciálem přesně nevim,ale Vašek Pech někde řikal,že svornost diferenciálu se nastavuje v závislosti na poloze plynu,brzdy a myslim že rychlosti.
Těch faktorů na svornost bue asi více.
[/quote]
Já jsem se ptal Emila,jak je možný,že používají WRC ABS,když s tim teoreticky nemůže dojít ke smyku.No a Emil mi odpověděl,že to je dost odlišný od sériových aut a používá to na tom mokrym asfaltu.A souhlasim s tim,že jestli to má Cordoba,tak to maj asi všichni.I když bůhví jestli to má Fabie,protože vstřikování vody do sání přidali až letos na podzim a přitom to měla např. eNkový Subaru z roku 99.
[/quote]
...se budeš divit, ale měl to i o pár let starší Ford Cosworth...
R1SK3R
[quote]
Těch faktorů na svornost bue asi více.
[/quotec Určitě, i v serii se používá snímač zrychlení.A klasické ESP by už vůbec nefungovalo- ani ABS!Klasické ESP když zjistí že má jedno kolo odlišnou rychlost,ostatní dorovná(stači i jedna pneumatika která je víc ojetá a už to dokáže dělat pěknej bo...l!)Nedokážu si představit co by to udělalo s WRCem,když udělá gumu!:o)
Cavalera
16.12.2004, 18:56
Já si myslim že to funguje tak jako normální mechanickej samosvornej diferenciál ve kterým nastavíš svornost předem (vlastně tipuješ a trénuješ správné nastavení) s tím rozdílem že ty elektro. dokážou rozlišovat na každé kolo zvlášt, takže jak to zjistí že kolo začíná prokluzovat tak zvýší svornost a přebytečnej krouták jde na ostatní kola, při zatáčení s rezervou rychlosti se diferenciály do toho nemontujou protože každé jejich zapojení přibržduje, a za zatáčkou jak na to pilot šlápne tak se točí všechny kola stejně i jesti je jedno kolo na štěrku,proste co největší zrychlení a ty mapy jsou jenom modelové stavy situací do kterých se můžou dostat jednotlivé kola a nápravy nebo půlka auta.Takže tím mechanickým diferenciálem hledáš kompromis na celou trat a ten ele. rozpozná povrch(situaci) najde v mapě co má dělat a zvolí co nejmenší odpor. A auto jede.
Bylo by super kdyby ste se o tom rozkecali beru i kritiku ale sami to asi nevymyslíme.
Tohle berte jako Brejnstorm.
Cavalera
16.12.2004, 18:59
neberte detaily jako kde se přidává plyn atd.
Taky bych se o tom rád dozvěděl víc,ale težko o tom tady někdo ví hodně.
Trošku se bojim napsat následující řádky,protože se tady z toho minule mohlo hodně lidí zbláznit a určitě se najde někdo kdo mě zas bude chtít ukamenovat,ale zkusim to.
V Richard Burns Rally lze nastavit diferenciály v závislosti na poloze plynu,brzdy a rychlosti vozu.Nejdříve se nastaví maximální možná svornost konkrétního difu a potom se tvoří mapa.Jsou tam 3 tabulky (plyn,brzda,rychlost).Do tabulky se vloží procentuální svornost z max.svornosti při různých polohách plynu(brzdy a rychlosti vozu).
Při jízdě se vypočítají vždy 3 hodnoty svornosti podle každé tabulky.Maximální takto vypočtená hodnota pak určí svornost konkrétního difu.
Takhle to funguje v RBR.Nevím jak je to ve skutečnosti a samozřejmě to může fungovat jinak,ale Roman Kresta řikal,že nastavení vozů v RBR je hodně reálné.
Ještě připojím vliv nastavení difů na chování vozu:
Centrální dif:
Větší svornost - větší stabilita,větší nedotáčivost
Menší svornost - citlivější reakce řízení,větší přetáčivost
Přední dif:
Větší svornost - více trakce u předních kol,nižší přesnost řízení
Menší svornost - méně trakce,snažší vjíždění do zatáček
Zadní dif:
Větší svornost - více trakce na zadních kolech při výjezdu ze zatáčky,vyšší nedotáčivost
Menší svornost - méně trakce,nižší nedotáčivost
Ještě jsem našel,že tam je taky zvlášť nastavení pro centrální dif při brždění levou nohou(současně plyn a brzda).Toto nastavení má nižší svornost,aby auto líp zatáčelo.
A ještě jsem našel,že svornost předního difu na asfaltu má být nižší než na šotolině.
quote:
s WRC nemam zkušenosti,ale s A8 poměrně velké a tak si myslím že nutně nemusi dif. rozdělit krouťák mezi ostatní kola,ale v návaznosti na jednotku motoru snížit krouťák na úroveň,kdy maj kola nejlepší adhezi?
quote:
quote:
s WRC nemam zkušenosti,ale s A8 poměrně velké a tak si myslím že nutně nemusi dif. rozdělit krouťák mezi ostatní kola,ale v návaznosti na jednotku motoru snížit krouťák na úroveň,kdy maj kola nejlepší adhezi?
Moc pěkné, Prácheňský by jen suše řekl nóó némá talent.
Harri, tudy teda nééé :-)).Dif je právě od toho aby rozděloval ;) . To co píšeš, dělá inčí součástka v autě.
Moc se omlouvam,špatně jsem to napsal,samozřejmě že dif. rozděluje výkon na jednotlivá kola!!!
myslel jsem že řídicí jednotka na principu ESP by mohla snížit krouťák a tím ulehčit diferenciálu:ještě jednou se omlouvam za ten blud co jsem napsal!!!
Ještě jsem v jedný knížce našel,že při startu jezdec zmáčkne tlačítko na volantu(startovací program) a sešlápne plný plyn a rozjede se.Elektronika reguluje otáčky a točivý moment motoru tak,aby kola zbytečně neprokuzovala.
quote:
Ještě jsem v jedný knížce našel,že při startu jezdec zmáčkne tlačítko na volantu(startovací program) a sešlápne plný plyn a rozjede se.Elektronika reguluje otáčky a točivý moment motoru tak,aby kola zbytečně neprokuzovala.
Údajně při použití tohoto start. režimu je jednotka schopna odřadit první tři rychlosti,pokud do toho jezdec nezasáhne? Nevíte o tom někdo něco podrobnějšího?
rally-fan
21.12.2004, 14:31
Myslim, ze nick TAG by toho mohl napsat o diferakach spousty. A nekdo fundovanejsi v teto oblasti u nas v republice asi neni.
Petr WRC
21.12.2004, 18:46
Tak TAGu rozepiš se 8-), prej si ta nejpovolanější osoba v ČR
martinrs
29.12.2004, 19:50
Zdar chlapi.Nemáte někdo zkušenost z kolíkovým samosvorem do škoda favorit-felicia?
Pokud si to můžeš dovolit, tak zvol radši lamelovej. Je to uživatelsky příjemnější, ale asi i dražší, ale nevím jak moc.
quote:
Zdar chlapi.Nemáte někdo zkušenost z kolíkovým samosvorem do škoda favorit-felicia?
martinrs
30.12.2004, 20:30
Jasně že by byl lamelovej lepší,ale kolíkovej mám doma zadarmo a snažím se ho zprovoznit,Nechal jsem do něj dělat nové kolíky a střed ve kterym ty kolíky jezdijou ale pořád to v autě nafunguje tak jak ma,pravděpodobně budou vyčubany takovi talířky se sedlama.Udělat asi nepůjdou,pár strojařů si to prohlíželo a nikdo netuší jak by to dělal.Myslel jsem že tady mi někdo o tom něco poví nebo s tím má někdo zkušenost?
vBulletin v4.1.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.