Seat: S ohledem že se i šroubovanej rám se dovařuje v autě,čímž se zkroutí,nedovedu si dost dobře představit ho z auta vyndavat a zase dávat dovnitř.To je práce pro sebevraha.Jednoduší je mít dvojče,se kterým můžeš lítat normálně v provozu.Nehledě na to,kdo by jezdil se závoďákem na nákupy!
SEAT: Samozrejme to muze vyndavat, ale neznam nikoho kdo namontuje šroubovanej ram, aby to po zavodech zase vyndal a za treba mesic znovu srouboval do auta.. Nicmene to lze, nepopiram..
Pokial sa rám vymontuje z auta tak prečo by nemohol na cestu..Preto mnohý volia práve tento variant..nie sú tam také zásahy do karosérie čo sa týka upevnenia montovatelného rámu do auta, aby to porušovalo zákony..Ono nech sa deje čo chce, zváraný rám je stále pevnejší ako skrutkovaný!!Je pravda že na amaterske preteky kde riziká nie sú často až také veľké, by stačil možno aj kvalitný montovatelný rám..ale kvalitný!!ja osobne by som skôr to naváranie..ono aj za predpokladu že by montovatelny ram bol spojený napr. licovanymi skrutkami, je zváraný rám pevnejší..tam sa nemá čo kam pohnúť lebo je to fix..Nehovoriac o tom že takto privarená klietka ku kasni zvyšuje torznú tuhosť, auto je odolnejšie na krut a zlepšujú sa tým aj jazdné vlastnosti..Osobne by som riešil auto na závody osobitne, a nepoužival ho aj na bežnu prevadzku..Takže dle mého názoru jedine zváraný..ono zvar je vždy pevnejší ako zvarovaný materiál!!ak je to zvárané správne
Tak to je jednoduchý, na silnici nemůžeš ani se šroubovaným ani s vařeným Takže je úplně jedno co si vybereš. Je třeba si ujasnit priority a podle toho se zařídit..
To přece píšu,materiál,spoje a uchycení podle JTen rozebírací se dá přišroubovat do káry v bodech po pasech nebo jiných pevných místech a určitě bych se ho nebál(zvlášť,když má auto značky a potřebuju STK)
mně jde právě o to, abych s autem mohla i na silnici. přeci jen nejspíš nebudu jezdit rovnou WRC, ale zatím jen slalomy a možná časem i ty vrchy a teď by se mi hodilo auto i na silnici
slyšela jsem někde také, že ty pevné rámy jsou rozhodně stabilnější a udrží karoserii lépe než ty štelovatelné, ale podle mně to záleží opravdu na tom, kdo to dělá. přeci jen nejsem milionářka a ráda bych zatím měla auto, se kterým bych mohla i na silnici...
STIG: Šroubované rámy ale dneska dělá kde kdo a klidně mají štempl, že sou OK. Ale když to pak vidíš - na konci trubky placka a jeden bimbus zkrz, tak to má k OK ve skutečnosti hodně daleko. Samozřejmě pokud je to řešeno jako prošroubovaná trubka do trubky, je to o něčem jiném. Proto je třeba rozlišovat způsoby sešroubování. Štempl nebo značka nic neznamená. Kromě toho tyhle rámy někdy moc nelícují s kastlí..
K rozebíracímu rámu :dělal se a renomované firmy ho vyrábí se dodnes,tak nevím ,proč mu nadůvěřovat,ale je pracnějšíSpíš bych si do auta nedal oblouky ohybané za tepla nebo špatně udělanej chromolybden.
Doma se dá udělat rám,ale určitě je potřeba použít předepsaný materiál a dobrý svářeč.Jak už se tu psalo,je potřeba se držet přílohy J od FIA-AČR(alespoň použitý materiál nebo spoje a uchycení do karoserie)
Šroubovací rám je pravda levnej, ale pokud je pro tebe priorita bezpečnost, tak bych tuhle variantu vypustil (ne každej sřoubák je samozřejmě špatnej, záleží na způsobu sešroubování, nicméně vařenej to nenahradí)..
Na variantu, kterou popisuje Čejda, jsem zapoměl, je to levnější, ale zase musíš mít někoho kdo má zkušenost s vařením rámu..
Speeder: My si vždycky necháme naohýbat trubky, dáme auto na stolici, vezme se ta správná svářečka a hurá na to. Pokud člověk nemá peníze je tenhle způsob nejlepší.
Podle mě by bylo nejlepší si jen nakoupit uz naohybane trubky treba od Martina Dlouhého a svaření svěřit někomu zkušenemu kdo to už dělal, jinak skončíš akorát tak s křivou kastlí.
Zanechat komentář: