Nejlepší je otevřít homologační list a začít tvořit.Jakákoli rada může bejt proti homologaci a seš v jeteli.
To není úplně pravda. Existují tři cesty
koupit rám od výrobce vozu (tedy pořídit fabrický rám) - ten je vyroben dle homologačního listu.
postavíte rám sami (necháte si postavit), ten pak ovšem musíte stavět podle přílohy J (tedy nikoliv podle homologačních listů)
Třetí metoda je zakoupení rámu od společnosti, která má razítko od FIA na výrobu homologovaných rámů (např. anglický RollCages, tuším, že je v Česku zastupuje Vojta Štajf) Takový rám má homologaci FIA a vychází z homologačního listu k automobilu.
Jinými slovy - vyrobit si sám rám dle homologačního listu není dobrý nápad. Jako příklad dám naše Clio v Nku. V homologačním listu je rám homologovaný výrobcem pro skupinu A (R3). Nicméně tloušťka trubek neodpovídá požadavkům pro samovýrobu (dle přílohy J), takže pro Nko by takový rám neprošel (průměr trubky hlavního i pomocného oblouku).
Trochu odbočím, vedel by niekto povedať pôvod tohto rámu?
Je to dural, (údajne) z MB stavaný na kopce. Spojky podľa J, na ráme nieje žiadny štítok ani smerodajná nálepka. Spracovanie veľmi pekné, rozhodne nejde o domácu výrobu.
chtěl bych radu kde si nechat homologovat ram? mam dle přiručky J... od společnosti Trojančík RACING...
a další rady s upravama diky
Motor 18is 103Kw/140koní
Upravena hlava
ventily+ pružíny a kanaly snížena o 0,3mm
vačky 292/292
lechce odlechčen setrvačík + keramicka spojka....
nerezové svody + trubka o pruměru 60,3mm až do zadu kde to je zakončené tlumičem... s pruchozí dirou...
Ono ten no problem som písal preto, lebo reher64 sa pýtal, či by to bol problem..nepýtal sa na bezpečnosť ..a pokial rám nebude mať papiere, prečo by tam nemohol dať 51x2..ked chce, može aj 18x1,5 ..to už je jeho vec nakolko si váži svoj život ale ono na druhej strane nemyslim si že 51x2 je natolko odlišna od 50x2 minimalny rozmer..jedine mi neide do hlavy kde vyrábaju taký blbý rozmer
setrit penize na ramu je nejvetsi blbost... a ty sroubovany no nevim... kdyz jezdit zavody tak na urcite urovni, koupit zavodni auto a ne predelat osobni jednou na zavod a jednou do provozu, co kdyz to pak clovek roseka, do prace bude jezdit na kole?? Samozrejme je mi jasny ze ne vsichni si to muzou financne dovolit, ale zdravi a zivot je priorita cislo jedna!!!!
Už několikrát jsem si tady přečetl názor že na amatérských závodech stačí takový nebo makový rám a že je tam nižší riziko než u velkého mistráku. To jsou stromy a zdi u amatérů měkčí? Je pravda že obecně by se asi dalo říct, že absolutní rychlosti jsou závislé od techniky a ta většinou je lepší na MMČR. Ale ne vždy se bourá při absolutní rychlosti. Šetřit na rámu může jenom ten komu se ještě nic nestalo!! Viděl jsem auto Karase po Radouni a vsadil bych se že rám do dalšího auta kluci určitě šidit nebudou (tím netvrdím že měli špatný, ale že ví na co v autě je).
Píšeme o materiálu podle přílohy J,to znamená nelegovaná uhlíková ocel,bezešvá tažená za studena,obsahující max.0,3%uhlíku
hlavní nebo boční oblouky 45x2,5 nebo 50x2
boční půloblouky a ostatní 38x2,5 nebo 40x2
V tomhle materiálu mají trubky přesný rozměr.
Ahoj měl bych dotaz. Našel jsem firmu z který by jsem mohl odebrat trubky na rám za super prachy, ale mají na vedlejší oblouky dobrý rozměr. Na hlavní oblouk už ale ne. Mají buť 44,5x2,5 nebo 51x2. Myslíte že by byl problém stím že u prvního rozměru by byla trubka o 0,5 mm menší na D, nebo u druhého že by byla o 1 mm větší na D ? Předem dík za odpovědi.
Zanechat komentář: